• XML

    isc pubmed crossref medra doaj doaj
  • فهرست مقالات


      • دسترسی آزاد مقاله

        1 - تأثیر چای ورمی‫ کمپوست غنی‌شده با ازتو باکتر در مقایسه با آفت‌کش تاکومی روی پروانه مینوز گوجه‌فرنگی Tuta absoluta (Lepidoptera: Gelechiidae)
        مهدی احمدی علیرضا جلالی زند اسماعیل محمودی
        پروانه مینوز Tuta absoluta (Lep.: Gelechiidae) از مهمترین آفات گوجه‌فرنگی بوده و استفاده از آفت‌کش‌های شیمیایی از مهمترین روش‫های مبارزه با این آفت می‌باشد. به دلیل اثرات سوء این ترکیبات بر محیط‌ زیست و انسان، پژوهش حاضر با هدف بررسی میزان اثر ‌گذاری چای ورمی‌کمپوست غنی چکیده کامل
        پروانه مینوز Tuta absoluta (Lep.: Gelechiidae) از مهمترین آفات گوجه‌فرنگی بوده و استفاده از آفت‌کش‌های شیمیایی از مهمترین روش‫های مبارزه با این آفت می‌باشد. به دلیل اثرات سوء این ترکیبات بر محیط‌ زیست و انسان، پژوهش حاضر با هدف بررسی میزان اثر ‌گذاری چای ورمی‌کمپوست غنی‌شده با ازتو باکتر روی پروانه مینوز گوجه‌فرنگی در مقایسه با آفت‫کش تاکومی انجام شد. آزمایش در دو مرحله با پنج تیمار (چای ورمی‫ کمپوست، چای ورمی کمپوست غنی‌شده با ازتو باکتر، سم تاکومی، ازتو باکتر و شاهد) در چهار تکرار در قالب طرح کاملاٌ تصادفی در گلخانه انجام شد. سه روز پس از اعمال تیمار ها، تعداد دالان‌های لاروی و سی روز بعد، تعداد حشرات کامل مینوز گوجه‌فرنگی شمارش شدند. نتایج نشان داد که در آزمایش اول، گوجه‌فرنگی‌های تیمار شده با چای ورمی‫ کمپوست غنی‌شده با ازتو باکتر و سم تاکومی، کمترین میانگین تعداد پروانه‌های بالغ (به ترتیب با میانگین 35/9 و 75/13 حشره در هر بوته) را داشتند. در آزمایش دوم، تیمار چای ورمی‫ کمپوست غنی‌شده با ازتو باکتر و تیمار سم تاکومی همچنان بهترین تأثیر را در کاهش تعداد حشرات بالغ T. absoluta نشان دادند و تیمار ازتو باکتر که عملکرد بهتری نسبت به آزمایش اول داشت، توانست تا 50 درصد نسبت به شاهد در کاهش حشرات بالغ مؤثر باشد. نتایج حاصل از شمارش تعداد دالان‌های فعال لاروی نیز نشان داد که بین تیمار های مختلف اختلاف معنی‌دار وجود داشت. میانگین دالان‌های فعال لاروی شمارش شده در هر بوته بعد از آزمایش اول برای تیمار های چای ورمی‫ کمپوست غنی‌شده با ازتو باکتر و سم تاکومی به ترتیب 50/19 و 75/26 دالان بود که نسبت به سایر تیمار ها، بهترین تأثیر را در کاهش خسارت آفت مینوز گوجه‌فرنگی روی برگ‌ها داشتند. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        2 - بررسی اثر مهار کننده عصاره چای سبز روی هشت گونه قارچ بیماری زای گیاهی
        هادی رهاننده عزت اله صداقت فر
        در سال‌های اخیر به علت استفاده بی رویه از روش‌های شیمیایی و مقاوم شدن بیمارگر ها به آن، استفاده از گیاهان دارویی برای بازدارندگی از فعالیت بیمارگر ها رونـق یافـته است. این مطالـعه با هدف بررسی اثر ضد قارچی عصاره چای سبز، Camellia sinensis، با استفاده از حلال‌های آبی، ات چکیده کامل
        در سال‌های اخیر به علت استفاده بی رویه از روش‌های شیمیایی و مقاوم شدن بیمارگر ها به آن، استفاده از گیاهان دارویی برای بازدارندگی از فعالیت بیمارگر ها رونـق یافـته است. این مطالـعه با هدف بررسی اثر ضد قارچی عصاره چای سبز، Camellia sinensis، با استفاده از حلال‌های آبی، اتانولی و متانولی علیه هشت گونه‌ قارچ بیماری زای گیاهی شامل Rhizoctonia solani،R. oryzae-sativa ، Sclerotium rolfsii، Macrophomina phaseolina،Fusarium solani ، Sclerotinia sclerotiorum، F. oxysporum و F. sporotrichioides انجام شد. عصاره های چای سبز، با استفاده از روش اختلاط عصاره در محیط کشت PDA در غلظت‌های ppm10، ppm100 و ppm1000 تهیه شدند. نتایج آزمون های عصاره چای سبز نشان داد، عصاره آبی چای بیشترین تأثیر بازدارندگی از رشد رویشی را روی قارچ M. phaseolina در سطح ظرف پتری در غلظت های ppm100 و ppm1000 به ترتیب با 2/35% و 75/46% و S. sclerotiorum در غلظت ppm1000 به میزان 11/36% داشت. عصاره متانولی نیز بیشترین تأثیر بازدارندگی از رشد قارچ را روی دو قارچ فوق الذکر در غلظت ppm1000 به ترتیب به میزان 12/%35 و 45% داشت. عصاره اتانـولی بیشترین تأثیر بازدارندگی از رشد رویـشی قـارچ را روی طیف بیشـتری از قـارچ ها شـامل 5 جدایه قارچی S. sclerotiorum، F. oxysporum، F. solani، F. sporotrichioides و M. phaseolina به ترتیب به میزان 5/%41، 6/%43، 5/%44، 16/%45 و 66/48% بازدارندگی درون شیشه ای نشان داد. این نتایج نشان داد تأثیر عصاره چای سبز بر اساس حلال، غلظت و جدایه قارچی متفاوت می باشد. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        3 - فون کنه‌های میوه‌های خشک و خشکبار در استان‌های تهران و فارس
        فریبا اردشیر
        میوه‌های خشک و خشکبار از محصولات مهم صادراتی کشور ایران محسوب می شوند و آلودگی آنها به کنه‌ها باعث ایجاد خسارت مهم کمی و کیفی محصول در انبار می‌گردد. این مطالعه به منظور تعیین تنوع گونه ای کنه ها در میوه‌های خشک و خشکبار در شهر تهران (استان تهران) و شهر های جهرم، شیراز، چکیده کامل
        میوه‌های خشک و خشکبار از محصولات مهم صادراتی کشور ایران محسوب می شوند و آلودگی آنها به کنه‌ها باعث ایجاد خسارت مهم کمی و کیفی محصول در انبار می‌گردد. این مطالعه به منظور تعیین تنوع گونه ای کنه ها در میوه‌های خشک و خشکبار در شهر تهران (استان تهران) و شهر های جهرم، شیراز، استهبان، داراب، زرقان، لارستان و نی‌ریز (استان فارس) در سال 1393 انجام شد. در مجموع 145 نمونه از 13 نوع محصول شامل پسته، فندق، بادام، انجیر، کشمش، گردو، خرما، تخمه هندوانه، تخمه کدو، تخمه آفتابگردان، بادام زمینی، زردآلو و توت خشک جمع‌آوری شد. در استان تهران 67% و در استان فارس 5/45% از انواع محصولات دارای کنه بودند. از این دو استان هشت گونه در هفت جنس تحت شش خانواده شناسایی شد. در استان تهران کنه Carpoglyphus lactis (Linné) (79/%11) و گونه شکارگر Acaropsellina sollers (Kuzin) (4/%76) گونه‌های غالب را تشکیل می‌دادند. در استان فارس کنه (Schrank) Lepidoglyphus destructor (51/8%) و کنه شکارگر (Berlese) Blattisocius tarsalis (8/80%) با بیشترین فراوانی مشاهده شدند. میانگین تعداد کنه در هر کیلوگرم نمونه در استان تهران و در استان فارس به ترتیب 11 و 4/10عدد بود. کنه‌های شناسایی شده در میوه‌های خشک و خشکبار در استان تهران (1) و استان فارس (2) ثبت جدید و به شرح زیر است:(1): Rhizoglyphus robini (Claparèd, 1868); Tyrophagus putrescentiae (Schrank, 1781); Carpoglyphus lactis (Linné, 1758); Lepidoglyphus destructor (Schrank, 1781); Acaropsellina sollers (Kuzin, 1940); Androlaelaps casalis casalis (Berlese, 1918).(2): Lepidoglyphus destructor (Schrank, 1781); Acaropsellina sollers (Kuzin, 1940); Blattisocius tarsalis (Berlese, 1918); Blattisocius keegani (Fox, 1947). پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        4 - همراهی فیتوپلاسما Candidatus در درختان میوه هسته دار استان گلستان: گزارش یک مطالعه تشخیصی
        محمدرضا زرهون سعید نصرالله نژاد الهام محمودی آتنا زاهدی طبرستانی
        در بازدید های بهار، تابستان و پاییز سال های 1400و 1401 از باغات درختان میوه هسته دار استان گلستان، علائم مشکوک به بیماری فیتوپلاسمایی مانند زردی، زوال، قرمز شدن و ریز برگی مشاهده شد و 28 نمونه از برگ میزبان های مختلف درختان میوه هسته دار جمع‌آوری گردید. از آغاز گر های چکیده کامل
        در بازدید های بهار، تابستان و پاییز سال های 1400و 1401 از باغات درختان میوه هسته دار استان گلستان، علائم مشکوک به بیماری فیتوپلاسمایی مانند زردی، زوال، قرمز شدن و ریز برگی مشاهده شد و 28 نمونه از برگ میزبان های مختلف درختان میوه هسته دار جمع‌آوری گردید. از آغاز گر های عمومی P1/P7 برای آزمون PCR عمومی و آغاز گر های R16F2n/ R16R2 برای آزمون PCR آشیانه‌ای استفاده شد. نمونه‌های آلوده قطعات 1800 جفت‌باز را در PCR عمومی و قطعه 1250 جفت‌باز را در PCR آشیانه‌ای تکثیر کردند که از بین 28 نمونه جمع آوری شده، 3 نمونه از درختان هلو دارای باند در ناحیه مد نظر بودند؛ سپس محصول PCR آشیانه‌ای پس از توالی یابی در بانک جهانی ژن با شـماره دسترسی های OQ945143 و OP055811 ثبت شدند. همزمان پیوند بر روی گیاه محک پروانش با هدف مخزن ذخیره ژن و مشاهده علائم فیتوپلاسما صورت گرفت. مقایسه توالی‌های به‌دست‌آمده با توالی‌های موجود در سایت NCBI توسط نرم‌افزار بر خط بلاست، بیشترین شباهت را به فیتوپلاسما های Aster yellows phytoplasma نشان داد و آنالیز فیلوژنتیک توالی مد نظر با الگوریتم تخمین درست نمایی بیشینه در مقایسه با زیر گروه‌های مختلف فیتوپلاسمای گزارش شده در ایران نیز نتایج حاصل از بلاست را تأیید کرد. همچنین مقایسه نقوش حاصل از RFLP مجازی، مشابه ترین الگوی مرجع گروه 16SrI، زیرگروه AD (دسترسی GenBank: DQ286577)، با ضریب شباهت 77/0 را مشخص کرد که این موضوع نـشان داد که ایـن سـویه ممـکن اسـت نـشان دهنده یـک گروه جـدید باشـد. نتایج این مطالعه حضور فیتوپلاسما را در درختان هلو استان گلستان برای اولین بار تأییـد نمـوده و نشـان از حـضور گـونه فیـتوپلاسمایی نزدیک به Candidatus phytoplasma asteris در استان گلستان دارد. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        5 - بیوسورفکتانت‌ها: آفت‌کش‌های دوستدار محیط زیست
        نوشین فضائلی نیما بهادر شهرام حسامی
        بیوسورفکتانت ها مولکول های فعال سطحی دوگانه دوستی هستند که توسط میکروارگانیسم هایی مانند باکتری ها، قارچ ها و مخمر ها تولید می شوند. امروزه، این ترکیبات به دلیل سمیت کم، تجزیه بیولوژیکی، فعالیت بهینه در شرایط سخت محیطی و ماهیت دوستدار محیط زیست، در مدیریت آفات بسیار چکیده کامل
        بیوسورفکتانت ها مولکول های فعال سطحی دوگانه دوستی هستند که توسط میکروارگانیسم هایی مانند باکتری ها، قارچ ها و مخمر ها تولید می شوند. امروزه، این ترکیبات به دلیل سمیت کم، تجزیه بیولوژیکی، فعالیت بهینه در شرایط سخت محیطی و ماهیت دوستدار محیط زیست، در مدیریت آفات بسیار مورد توجـه قرار گرفتـه اند. اخیراً، فعالیت حشره کشی بیوسورفکتانت‌های به دست آمده از گونه‌های مختلف باکتریایی گزارش شده است. بنابراین، با توجه به نقش بیوسورفکتانت‌ها در تولید حشره‌کش‌های جدید و مدیریت زیست محیطی آفات، در این مقاله به بررسی کاربرد بیوسورفکتانت‌ها در کنترل آفات کشاورزی و فعالیت‌های مستقیم ضد میکروبی این ترکیبات در برابر عوامل بیماری‌زای گیاهی پرداخته شده است. همچنین چگونگی تحریک سیستم ایمنی گیاهان توسط رامنولیپید ها و لیپوپپتید ها که منجر به مقاومت گیاه در برابر بیماری‌زاهای گیاهی می‌شود، مورد بررسی قرار گرفته است. به طوری که تحقیقات بیشتر در این زمینه می‌تواند منجر به جایگزینی این آفت‌کش‌های زیستی به جای آفت‌کش‌های مصنوعی شده و در آینده با ارائه طرح های تحقیقاتی جدید می‌توان به اثرات بافت شناسی آن بر روی آفات و نیز بهینه سازی تولید پرداخت. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        6 - اثر بازدارندگی عصاره دو گیاه آویشن و زنیان بر Fusarium solani f. sp. phaseoli
        رقیه گنجی مژده ملکی ندا خردپیر
        بیماری پوسیدگی فوزاریومی ریشه با عامل Fusarium solani f. sp. phaseoli یکی از مهمترین بیماری های خاکزاد لوبیا با گسترش جهانی است. در حال حاضر مدیریت این بیماری با استفاده از قارچ کش ها، علی رغم مشکلات زیست محیطی، در اغلب توصیه های فنی وجود دارد. از این رو، این تحقیق چکیده کامل
        بیماری پوسیدگی فوزاریومی ریشه با عامل Fusarium solani f. sp. phaseoli یکی از مهمترین بیماری های خاکزاد لوبیا با گسترش جهانی است. در حال حاضر مدیریت این بیماری با استفاده از قارچ کش ها، علی رغم مشکلات زیست محیطی، در اغلب توصیه های فنی وجود دارد. از این رو، این تحقیق با هدف شناسایی راهکار مدیریتی سالم مانند استفاده از اسانس ها و عصاره های گیاهی انجام گرفت. در این مطالعه اثر اسانس دو گیاه آویشن و زنیان، در شرایط آزمایشگاهی روی شاخص های زیستی قارچ بیمارگر بررسی شد. از قارچ کش ایپریدیون+ کاربندازیم با غلظت 5/1 در هزار به عنوان معیار مقایسه کارآیی اسانس ها در آزمایش استفاده شد. صفات مورد مطالعه عبارت بودند از سرعت رشد کلنی قارچ عامل بیماری و میزان بازدارندگی از رشد توسط اسانس دو گیاه، تحت پنج غلظت 20، 40، 60، 80 و 100 پی پی ام. نتایج نشان داد، اسانس آویشن در غلظت 100 پی پی ام به میزان 30/58 درصد و اسانس زنیان در غلظت 100 پی پی ام به میزان 17/41 درصد بازدارندگی از رشد مسیلیومی قارچ داشتند. قارچ‌کش ایپریدیون+کاربندازیم بهترین تیمار در بازدارندگی از رشد پرگنه قارچ با 53 /78 درصد را نشان داد و از این لحاظ با آویشن در غلظت 100 پی پی ام اختلاف معنی دار داشت. با توجه به نتایج حاصل از این تحقیق، می توان اسانس گیاه آویشن را گزینه مناسبی جهت بررسی های بیشتر به عنوان بخشی از برنامه مدیریت تلفیقی بیمارگر در کنار قارچ کش های متداول یا سایر روش های مدیریتی در نظر گرفت. نتایج حاصل از این تحقیق به مطالعات تکمیلی گلخان ه ای و مزرعه ای نیز نیاز دارد. پرونده مقاله