اثر مهاری پنج عصاره گیاهی بر عامل بیماری سرخشکیدگی درخت توت (Sclorotinia sclerotiorum) در شرایط آزمایشگاهی
محورهای موضوعی : آفات گیاهیهادی رهاننده 1 , عزت اله صداقت فر 2
1 - استادیار، گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد رشت، رشت، ایران
2 - استادیار، گروه بیماری شناسی گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد اراک، اراک، ایران
کلید واژه: نعناع فلفلی, چریش, سیر, چای, توت, Sclorotinia sclerotiorum,
چکیده مقاله :
قارچ عامل سرخشکیدگی Sclerotinia sclerotiorum می باشد که اولین بار در سال 1932 میلادی از بلغارستان و در ایران در سال 1364 برای اولین بار از توتستان های دیسام سیاهکل و پسیخان فومن گزارش گردید. بیماری سرخشکیدگی درخت توت با عامل S. sclerotiorum، از بیماریهای مهم درخت توت در ایران و جهان میباشد. هدف از این پژوهش، بررسی آزمایشگاهی تأثیر پنج عصاره گیاهی بر کنترل قارچ عامل بیماری بود. تأثیر عصاره پنج گیاه سیر، آویشن، نعناع فلفلی، چای، و چریش در سه حلال آبی، اتانولی، متانولی با روش اختلاط در محیط کشت طی سال های 99-1397 مورد مطالعه قرار گرفت. عصاره ها در سه غلظت ppm10، ppm100 و ppm1000 به صورت تلقیح در محیط کشت مورد بررسی قرار گرفتند. در عصاره آبی بیشترین مهار کنندگی را عصاره سیر (بیش از 80%) روی قارچ عامل بیماری نشان داد. در گروه اتانولی، چای و نعناع فلفلی به ترتیب با 16/54% و 66/66% بیشترین باز دارندگی را نشان دادند. در عصاره های متانولی و اتانولی چای و چریش به ترتیب با (91/%48 و 5/61%) و (32/%56 و 5/51%) بیشترین مهار کنندگی را نشان دادند. با کاهش میزان غلظت عصاره های حاصل از گیاهان در حلال های مختلف، قدرت بازدارندگی از رشد رویشی قارچ در سطح ظرف پتری کاهش یافت. نتایج این تحقیق نشان داد که میزان مهار کنندگی قارچ بیماری زای S. sclerotiorum به واسطه عصاره های گیاهی به عوامل مختلف همانند حلال، غلظت و نوع قارچ بستگی دارد.
The dieback disease of mulberry tree caused by Sclerotinia sclerotiorum is one of the important diseases of mulberry trees in the world and Iran. The aim of this research was to prepare a suitable extract to combat the disease-causing fungus with the least side effects for silkworms. The effect of the extract of five plants (garlic, thymus, peppermint, tea and neem) in three solvents (water, ethanol and methanol) was studied by mixing method in culture medium during 2018-20. The extracts were tested in three concentrations: 1000ppm, 100ppm, and 10ppm. Among the aqueous extract, garlic extract showed the highest inhibitory effect with more than 80% on the disease-causing fungus. In the second group, tea and peppermint showed the highest retention with 54.16% and 66.66%, respectively. Among the methanolic and ethanolic extracts, tea and neem showed the highest inhibition rates, (48.91% and 61.5%) and (56.32% and 51.5%) respectively. As the concentration of the extract decreased, the inhibitory rate decreased. The inhibitory rate of extracts depends on various factors such as solvent, concentration and mushroom type.
_||_