مطالعـه پرایمینگ (هیـدروپرایمینگ، هورمون اسیدجیبرلیک و نانوذرهنقره ) بذر در بهبود شاخصهای جوانهزنی و رشد گیاه یولاف (جودوسر .Avena Sativa L) در شرایط تنش شوری
محورهای موضوعی : پژوهش های زراعی در حاشیه کویرفائزه طالقانی مقدم 1 , فرشاد قوشچی 2 , علیرضا صفاهانی 3
1 - گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین- پیشوا، ورامین – ایران
2 - گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین ; پیشوا، ورامین ; ایران
3 - گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگان، گرگان – ایران.
کلید واژه: تنش شوری, یولاف (جودوسر), هیدروپرایمینگ, نانوذره نقره, اسیدجیبرلیک,
چکیده مقاله :
هدف این پژوهش بررسی اثر جیبرلیک اسید و نانو ذره نقره و هیدرو پرایمینگ در کاهش اثرات ناشی از تنش شوری در جودوسر در مرحله جوانه زنی و رویشی است. آزمایشی به منظور بررسی اثر هیدرو پرایمینگ، پیش تیمار اسید جیبرلیک و نانو ذره نقره (پرایمینگ در آزمایشگاه و محلول پاشی در گلخانه) در بهبود شاخص های جوانه زنی و رشد گیاهچه یولاف در شرایط تنش شوری در چهار سطح (صفر، 4، 8، 12) دسی زیمنس بر متر و اسید جیبرلیک با غلظت 20ppm و نانو ذره نقره 10ppm به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا" تصادفی در سه تکرار انجام شد. صفات مورد ارزیابی شامل درصد جوانه زنی، عملکرد دانه و طول ساقه چه و ریشه چه و وزن خشک گیاه چه، هدایت الکتریکی بود. نتایج نشان داد که شوری تأثیر معنی داری (01/0 >P) بر تمام این صفات داشت. اثر متقابل شوری و پرایمینگ بر درصد جوانه زنی معنی دار نشد. اثر متقـابل شوری و محلـول پاشی بر عملکرد دانه، طول ریشـه چه، طول ساقه چه و وزن خشک ریشه چه معنی دار بود (01/0 >P). میانگین اثرات متقابل شوری و محلول پاشی نشان داد که بیش ترین عملکرد دانه ( 49/2 گرم در بوته) وطول ریشه چه (29/13 سانتی متر) و بیش ترین طول ساقه چه (99/14سانتی متر) و وزن خشک گیاه چه (819/24 میلی گرم) آن از شوری صفر و پیش تیمار نانو ذره نقره حاصل شد. کم ترین میزان عملکرد دانه (499/1گرم در بوته )، طول ریشه چه (دو سانتی متر، طول ساقه چه 10 سانتی متر) از تیمار شوری 12 دسی زیمنس بر متر و عدم مصرف مواد ضد تنش حاصل شد. با توجه به نتایج حاصله، مصرف نانو ذره نقره و هیدرو پرایمینگ اثر تنش شوری شدید را تا حدود زیادی کاهش داد و میزان عملکرد دانه را بهبود بخشید.
The aim of this study was to evaluate the effect of gibberellic acid and silver nano particles and hydro priming mitigate the effects of salinity on oatsIs at the stage of germination and growth. In order to evaluate the effect of hydro-priming, pre-treatment of gibberellic acid and silver nano particles (priming in the lab and sprayed in the greenhouse) to improve germination and seedling growth indices oats in salinity stress conditions (0,4,8,12 ) dS m and gibberellic acid at a concentration of 20ppm and 10ppm silver nano particles factorial design quite "random with three replications. The criteria evaluated were germination percentage, seed yield and shoot and root weight seedling dry, electrical conductivity, the results showed that salinity significant effect (P>0.01) on all of these things and be reduced. the interaction of salinity and priming on germination was not significant. the interaction of salinity and dissolved application on grain yield, root length, shoot length and root dry weight were significant (P>0.01). average interaction between salinity and foliar showed that the highest yield (2.49 grams per plant) the maximum root length (13.29cm) and, most during the shoot (14.99cm) and the highest seedling dry weight (24.819mg) of silver nanoparticles with an average salinity and pretreatment (18.98) Was obtained . The lowest grain yield (1.4999 grams per plant), root length (2 cm, 10 cm stem length) of 12 dS m salinity treatments and anti-stress lack of substance was achieved.According to the results obtained from the use of silver nanoparticles and priming effect of intense passion to improve hydro-priming reduced grain yield.
_||_