بررسی کودهای بیولوژیک و دامی بر خصوصیات اکو فیزیولوژیک گیاه دارویی نعناع فلفلی(Menthapeperita L.).
محورهای موضوعی : پژوهش های زراعی در حاشیه کویرسیدمحمد حسینی نقوی 1 , پورنگ کسرایی 2 , میثم اویسی 3
1 - گروه اگرواکولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین- پیشوا، ورامین، تهران– ایران
2 - گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین- پیشوا، ورامین، تهران– ایران
3 - گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین- پیشوا، ورامین، تهران– ایران.
کلید واژه: منتول, کود دامی, نیتروکسین, نعناع فلفلی, عملکرداسانس,
چکیده مقاله :
گیاهان دارویی از ارزش و اهمیت خاصی در تأمین بهداشت و سلامت جوامع به لحاظ درمان وپیشگیری از بیماری ها برخوردار هستند. نعناع فلفلی یکی از مهم ترین گیاهان دارویی متعلق به خانواده نعناعیان است که امروزه در سراسر دنیا کشت می شود. تحقیقات گسترده ای برای شناخت کارایی و نحوه اثر کود های دامی و زیستی در رشد، عملکرد و تولید اسانس گیاهان دارویی آغازشده است که حاکی از بهبود کیفیت و کمیت محصول است. به منظور بررسی اثرات کود دامی و کود های زیستی بر نعناع فلفلی پژوهشی به صورتفاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در چهار تکرار به صورت گلدانی در منطقه ورامیندرسال 1396 انجام شد. تیمار ها شامل سه سطح کود دامی (صفر، سه و پنج گرم کود در یک کیلوگرم خاک) و چهار سطح کود زیستی (عدم مصرف، نیتروکسین، بارور 2 و ترکیب نیتروکسین و بارور 2) بودند. نتایج نشان داد که اثرات کود دامی و کود زیستی براکثر صفات اندازهگیری شده،معنی دار بود. مقایسه میانگین صفات نشان داد که مصرف پنج گرم کود دامی در یک کیلوگرم خاک و نیز مصرف توأم کود نیتروکسین و بارور 2 دارای بیش ترین افزایش را در ارتفاع بوته، طول ریشه، وزنترو خشک برگ ها در بوته، وزنتر و خشک بوته،مقدار کلروفیل b در برگ، مقدار اسانس اندام هوایی، مقدارنیتروژنو فسفر دربرگ، عملکرد اسانس بوته و مقدار منتول در اسانس نسبت به شاهد بودند؛ بنابراین مصرف کوددامی (پنج گرم کود دامی در یک کیلو گرم خاک) ومصرف توأم کود های بیولوژیک به لحاظ بیش ترین افزایش عملکرد رویشی، عملکرداسانس و مقدار منتول توصیه می شود.
Medicinal plants are of great value and importance in providing health care for communities in terms of treating and preventing diseases. Peppermint is one of the most important medicinal plants belonging to the Lamiaceae family which is cultivated worldwide today. Extensive research has been started to find out the effectiveness and effect of manure and biological fertilizers on the growth, yield and production of essential oils of medicinal plants which suggests improving the quality and quantity of the crops. In order to investigate the effects of livestock manure and biological fertilizers on peppermint mint, a factorial experiment in a completely randomized design with 4 replications was conducted in pots in Varamin region in 1396. Treatments included three levels of manure (0, 3 and 5 g cattle manure per 1 kg of soil) and four levels of biological fertilizers (no use, nitroxin, Barvar-2 and their composition). The results showed that the effects of livestock manure and biological fertilizer on the most of measured traits were significant. Comparison of mean of traits showed that usage of 5 grams of manure per one kg of soil, as well as biofertilizer application of nitroxin and Barvar2 had the highest significant increase in plant height, root length, fresh and dry weight of leaves per plant, fresh and dry weight of the plant, Chlorophyll b in leaf, essential oil content, nitrogen and phosphorus in leaf, essential oil yield and menthol content in essential oil compared to control; Therefore, the consumption of manure (5 grams of manure per one kg of soil) and use of the combined biological fertilizers are recommended for the highest growth yield, essential oil yield and menthol content.
_||_