بررسی تأثیر شوری و اسید آسکوربیک بر خصوصیات رشدی بابونه آلمانی (Chamomillarecutita L.)
محورهای موضوعی : پژوهش های زراعی در حاشیه کویرامین فتحی 1 , سعیده فولادوند 2 , فرزانه عسکری 3 , مروارید ایمانی 4 , جابر مهدینیا افرا 5
1 - باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، واحد آیت اله آملی، دانشگاه آزاد اسلامی، آمل، ایران
2 - - باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، واحد خرم آباد، دانشگاه آزاد اسلامی،خرم آباد، ایران
3 - - باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، واحد خرم آباد، دانشگاه آزاد اسلامی،خرم آباد، ایران
4 - باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، واحد خرم آباد، دانشگاه آزاد اسلامی،خرم آباد، ایران
5 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد آیت اله آملی، باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، آمل - ایران
کلید واژه: عملکرد, بابونه, اسید آسکوربیک, گل خشک,
چکیده مقاله :
بابونه یکی از مهم ترین گیاهان دارویی شناخته شده توسط انسان است و با توجه به کاربرد روز افزون آن درصنایع داروسازی، آرایشی و بهداشتی، عطر سازی و تهیه چاشنی های غذایی از اهمیت بسیار زیادی برخوردار می باشد. شوری خاک یکی از موانع و محدودیت های اصلی در تولید بهینه محصولات کشاورزی از جمله گیاهان دارویی است. اسید آسکوربیک از ترکیبات آنتی اکسیدانی بسیار قوی بوده که می تواند اثرات شوری بر گیاهان را کاهش دهد. به این منظور آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در شهرستان دره شهر در سال 1390 با سه تکرار انجام شد. عوامل آزمایش شامل شوری آب آبیاری، به عنوان عامل اصلی با سه سطح (0، 50 و 100 میلی مولار) و اسید آسکوربیک با سه سطح (0، 5 و 10 میلی مولار) به عنوان عامل فرعی بودند. نتایج نشان داد که افزایش شوری باعث کاهش معنی دار ارتفاع، ماده خشک کل، عملکرد گل خشک و دانه شد اما با مصرف اسید آسکوربیک این صفات افزایش معنی دار این نشان داد. اثر متقابل اسید آسکوربیک و شوری نیز بر عملکرد گل خشک معنی دار بود. حداکثر عملکرد گل خشک در شوری صفر میلی مولار و مصرف 10 میلی مولار اسید آسکوربیک به مقدار 1123 کیلو گرم در هکتار به دست آمد. نتایج این بررسی بیانگر اثرات مفید اسید آسکوربیک در کاهش اثرات مضر شوری بر عملکرد کمی گیاه دارویی بابونه آلمانی بود.
Chamomile is one of the most important medicinal plants known to Human And due to its increasing use in pharmaceuticals, cosmetics, hygiene, perfumery and flavoring preparation of food is very important. Soil salinity is one of the main barriers and constraints in the production of agricultural, such as medicinal plants is optimal. Ascorbic acid is a powerful antioxidant compounds that can reduce the effects of salinity on plants. In order to, test in the form of split plot in a randomized complete block design, in the city of Valley City in 1390 with three replications. Test parameters include salinity of Irrigation water, with 3 levels (0, 50 and 100 mM) and ascorbic acid with 3 levels (0, 5 and 10 mM). The results showed that increasing salinity decreased height, biomass, dried flowers and seed yield, but the yield was significantly increased intake of ascorbic acid. Interaction of ascorbic acid and salt on the dried flowers was significant. The most of dried flowers Yield in salinity of 0 mM and 10 mM ascorbic acid, the amount of 1,123 kg per hectare. The results of this study indicate the beneficial effects of ascorbic acid to reduce the harmful effects of salinity on the quantitative Yield of German chamomile herb.
_||_