بررسی اثر محلولپاشی عصاره جلبک دریایی بر صفات زراعی و فیزیولوژیک جو (Hordeumvulgare L.) در شرایط تنش شوری
محورهای موضوعی : پژوهش های زراعی در حاشیه کویرآتنا سیدرضوی 1 , میثم اویسی 2 , پورنگ کسرایی 3
1 - گروه اگرواکولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین- پیشوا، ورامین،تهران، ایران
2 - - گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین- پیشوا، ورامین،تهران، ایران.
3 - گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین- پیشوا، ورامین،تهران، ایران.
کلید واژه: پروتئین, تنش شوری, پرولین, کاتالاز, جو, دالجین,
چکیده مقاله :
به منظور بررسی تأثیر محلول پاشی عصاره جلبک دریایی بر صفات زراعی و فیزیولوژیک جو تحت تنش شوری، آزمایشی گلدانی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در دانشکدهکشاورزیدانشگاهآزاداسلامیواحدورامین-پیشوا در سال 96-1395 اجرا گردید. تیمار ها شامل تنش شوری در سه سطح صفر (شاهد)، 75 و 150 میلی مولار و محلول پاشی عصاره جلبک دریایی در چهار سطح صفر (شاهد)، 5/0، یک و دو در هزار بود. نتایج نشان داد که تنش شوری باعث کاهش وزن هزار دانه، عملکرد تک بوته، محتوای نسبی آب برگ و افزایش درصد پروتئین دانه، کاتالاز و پرولین شد. محلول پاشی عصاره جلبک دریایی توانست موجب افزایش وزن هزار دانه، عملکرد تک بوته، محتوای نسبی آب برگ و پرولین گردد. در شرایط مطلوب حداکثر عملکرد تک بوته به مقدار 71/9 گرم در تیمار یک در هزار عصاره جلبک دریایی مشاهده شد، همچنین در شرایط شوری 75 میلی مولار بیش ترین عملکرد تک بوته مربوط به تیمار های یک و دو در هزار عصاره جلبک دریایی (به ترتیب 49/8 و 9/8 گرم) بود. در تیمار شوری 150 میلی مولار نیز بین سطوح 5/0، یک و دو در هزار عصاره جلبک دریایی تفاوت معنی داری از نظر آماری مشاهده نگردید. نتایج کلی این آزمایش نشان داد که محلول پاشی عصاره جلبک دریایی با بهبود ویژگی های فیزیولوژیک و بیوشیمیایی گیاه جو، باعث بهـــبود تحمل گیاه به شوری و کاهش اثر منفی تنش شوری و عملکرد دانه جو می شود.
In order to study the effect of different levels of Daljin growth regulator on agronomic and physiological traits of barley under salt stress, a factorial experiment was conducted in a completely randomized design at the Faculty of Agriculture, Islamic Azad University, Varamin-Pishva Branch, in 2016-2017. The treatments consisted of salt stresses at zero (control), 75 and 150 mM, and foliar application of Daljin in zero (control), 0.5, 1 and 2 at 1000. The measured traits included 1000 seed weight, yield of a plant, seed protein percent, proline, catalase and leaf relative water content. The results showed that salt stress reduced the weight of 1000 seeds, yield of a plant, relative water content of leaves and increased protein content of grain, catalase and proline. Also, Daljin spraying resulted in 1000 seed weight gain, yield of a plant, relative water content of leaves and proline. In the salinity conditions of 75 mM, the highest yield of a plant was related to treatments 1 and 2 at 1000 Daljin (8.49 and 8.9 grams respectively). The highest protein content of the seeds was 16.6% in the 150 mM salinity treatments and in the absence of spraying. It can be concluded from the results of positive effects of Daljin, especially in salt stress conditions, and the reduction of the negative effects of salinity in barley plants, and the highest positive effect was obtained by spraying 1 and 2 at 1000 dalijin.
_||_