سنجش وارزیابی عملکرد استان بوشهر در بخش زراعت
محورهای موضوعی : پژوهش های زراعی در حاشیه کویریعقوب زارعی 1 , علیرضا استعلاجی 2
1 - گروه جغرافیا و برنامهریزی روستایی، باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، دانشگاه آزاد اسلامی، بوشهر، ایران
2 - استاد جغرافیا و برنامهریزی روستایی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد یادگار امام خمینی (ره)، شهر ری، ایران
کلید واژه: تاپسیس, استان بوشهر, تولید, کشت, زیربخشهای زراعی,
چکیده مقاله :
زراعت بزرگ ترین زیر بخش کشاورزی است که 56 درصد از ارزش افزوده، 60 درصد از اشتغال و 82 درصد از تولیدات این بخش را به خود اختصاص داد. از سوی دیگر عمده ترین نیاز های غذایی بشر نظیر غلات، حبوبات، سبزیجات و میوه جات از طریق زیر بخش زراعت تامین می گردد. با عنایت به نقش اثر گذار گیاهان زراعی در جوامع انسانی می توان اذعان نمود که انسـان به طرق مختلف وابسته به محصولات زراعی است. به طوری که گیاهان زراعی به طور مستقیم و غیر مستقیم تأمین کننده اصلی مواد غذایی یعنی پروتئین ها، هیدرات های کربن، چربی ها، ویتامین ها و مواد معدنی هستند. همچنین امروزه بسیاری از کشور های پیشرفته جهان از طریق صادرات محصولات زراعی (خصوصاً صادرات غلات) ارز کلانی را وارد کشور خود می کنند. ارزش دارویی برخی گیاهان زراعی، اهمیت صنعتـی، زیست محیطی و ارزش گیاهان زراعی در احیای خواص فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی خاک از دیگر کارکرد های مهم محصولات زراعی است که نقش آن ها را انکارپذیر می نماید. بر همین اساس پژوهش حاضر قصـد دارد جهت بهره برداری صحیح و مطلوب تر برنامه ریزان و تصمیم گیران از ظرفیت های بالقوه و غنی در کشور، با تکیه بر روش های کمی به سطح بندی و مقایسه شش زیر بخش زراعت در استان بوشهر بپردازد تا ضمن ارزیابی عملکرد آن ها، درجه برخورداری و میزان محرومیت مناطق نیز مورد تحلیل قرار گیرد. این بررسی با استفاده از منابع اسنادی سال 1390، درصدد است تا میزان توسعه زراعت در استان بوشهر را با استفاده از مدل تاپسیس و نرم افزار های Excel وSpss با رویکردی توصیفی- تحلیلی، مورد ارزیابی قرار دهد. سنجش میزان توسعه یافتگی بخش زراعت در منطقه مورد مطالعه حاکی از وجود شکاف عمیقی بین زیربخش های زراعی در استان بوشهر می باشد. به طوری که زیر بخش سبزیجات با 65/0 تنها زیر بخش توسعه یافته در استان می باشد. پس از آن نیز زیر بخش غلات با 58/0 در سطح متوسطی از توسعه قرار گرفت. در نقطه مقابل نتایج گواه این مطلب است که چهـار زیر بخش جالیزی، صنعتی، علوفه ای و حبوبات در جرگه بسیار محروم قرار داشته اند. این بررسی معتقد است، تنوع اقلیمی و توان اکولوژیکی استان و همچنین جایگاه مهم بخش زراعت در تامین امنیت غذایی و اقتصاد کشاورزی جامعه ایجاب می نماید. متولیان امر ضمن کسب شناخت همه جانبه، برنامه ریزی دقیق و مدیریت هدفمند، با به کارگیری روش های علمی بستر لازم جهت ارتقای تولید و نیل به خودکفایی در کشاورزی کشور را فراهم سازند
Agriculture is the largest agricultural subsection 56 percent of value added,60 percent of employment and 82 percent of this section is devoted to her. The most important human needs such as food grains, legumes, vegetables and fruits are funded through Agriculture subdivision. Given the role of plants in human societies can be affected by the acknowledgment that man is different depending on the crops. So that crops directly or indirectly, are the main supplier of food proteins, carbon hydrates fats, vitamins and minerals. Also today, the world's most developed countries of export crops (especially grain exports) l to enter their country of major currencies. Medicinal value of plants, industrial importance, environmental and crop value in restoring physical, chemical and biological soil are other important functions of the crops that their role is undeniable. Accordingly, the present study aims to correct and better exploit the potential capacity of planners and decision-makers in rich countries, with an emphasis on quantitative methods to address zoning and subdivision agriculture compared to 6 in Boushehr province to evaluate their performance, to be analyzed and the degree of deprivation. This study documents the use of resources in 2011; aims to develop agriculture in the province of Bushehr using Excel software Spss and TOPSIS model and assess the analytical approach. Assess the development of the agricultural sector in the region has shown a deep schism between sub cultivated in Bushehr province. So that only the part is developed in subsection vegetables with 0/65. Then placed in the sub grains with an average level of 0/58. In contrast to the results attest to the fact that 4 Subdivision kitchen garden, industrial, forage crops are very poor category. It is believed that due to the diversity of climatic and ecological potential, as well as the important role of agriculture in food security and agricultural economy, Custodians should explore the comprehensive, detailed planning and targeted management, using scientific methods, provide a platform for promoting and achieving self-sufficiency in agricultural production
_||_