بررسی مشکلات پایین بودن نرخ بازده سرمایهگذاری در برنامه راهبردی تحقیقات چای ایران
محورهای موضوعی : مطالعات برنامه ریزی شهری و منطقه ایحجتاله علویسالکوی 1 , حسن دادرس 2 , علی سراجی 3
1 - کارشناس ارشد جغرافیای انسانی- مرکز تحقیقات چای کشور، لاهیجان
2 - دانشجوی دکتری جغرافیا و برنامه ریزی روستایی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات
3 - مرکز تحقیقات چای کشور- لاهیجان
کلید واژه: چای, کشت و صنعت چای, نرخ بازده سرمایهگذاری و برنامه راهبردی تحقیقات,
چکیده مقاله :
درحال حاضر، چای یکی از محصولات مهم اقتصادی و راهبردی کشور است. کشت این محصول تنها در مناطق آب و هوایی خزری ایران امکانپذیر است. طبق آمار، حدود 32000 هکتار از اراضی مزروعی شمال کشورمان تحت پوشش این محصول قرار دارد. براساس آمار داخلی و سازمان خوار و بار جهانی، چای خشک تولیدی کشورمان، هنوز نتوانسته مصرف داخلی کشور را تامین کند. بنابراین، باتوجه به هزینههای مراحل داشت و برداشت باغهای چای موجود، این محصول از نظر اقتصادی در مقایسه با سایر محصولات کشور از درآمد کمتری برخوردار است. از طرف دیگر، مسائلی نظیر؛ ناکارآمد بودن کارخانههای چایسازی و صنایع بستهبندی، پایینبودن سطح آموزش در نظام بهرهبرداری، قیمتگذاری نامناسب برگ سبز و چای خشک، نبود نظام بهرهبرداری مناسب، عدم وجود متولی واحد، واردات بیرویه، عدم سیاستگذاری مناسب در بخش فرآوری چای، بیمه نامطلوب، تغییر ذائقه مصرفکننده و ناکارآمدی صنعت بازاریابی چای، سبب شدهاند که میزان نرخ بازده سرمایهگذاری در کشت و صنعت چای بسیار اندک باشد. در این پژوهش، سعی شده است تا مشکلات بخش تولید، عرضه، تقاضا و سیاستگذاری بخش چای در قالب مسائل عنوانشده فوق شناسایی شود تا راهبرد تحقیقاتی مناسب جهت رسیدن به اهداف پیشبینی شده محقق گردد. روش تحقیقاتی در این پژوهش از نوع تحلیلی است، زیرا به ابعاد نظری و تاریخی موضوع تحقیق پرداختهشده است. در این تحقیق از طریق مصاحبه و پژوهش مشارکتی، از تجربیات دانش گروه بهصورت عالمانه استفاده گردید و از آن طریق به بررسی اهداف پرداختهشد. سپس مسائل و مشکلات را شناسایی و جهت اجرای برنامه راهبردی مناسب تحقیقاتی آنها را اولویتبندی نموده و جهت هدفمند کردن طرحها و پروژههای پژوهشی در بخش مطالعات اقتصادی و اجتماعی چای ارائه گردید.
At present, tea is one of major and strategic crops in Iran. Cultivation of tea is only possible in the northern areas of Iran. According to statistic, about 32000 Ha of our country is under the cultivation of tea. Until now made tea produced in Iran can’t secure internal consumption. However, according to the cost of planting and harvesting in tea gardens, economically in compare with other crops has less interest. On the other hand, some affairs like insufficient tea factories and packing industries, low training level in the productivity system, not assigning appropriate cost for tea green leaf and made tea, the absence of suitable productivity system, the lack of unit administrator, irregular imports, not proper politisizing in the tea product part, not reasonable insurance, changing consumer taste and inappropriate tea marketing industry have been caused that investment out put rate measure in cultivation, also industry of tea are in short supply. In this project has been tried to recognize the problems of production, supply, demand and proper politicization; afterward the approaches to reach to predicable aims will become certain. The methods in this research were analytical, since they were discussed theoretical and historical dimensions. This project through participation discussion and research makes used of group knowledge experience; also in this way was considered the goals. Moreover, recognize problems, difficulties and made priority for performance.