مطالعه سیر تحول مفهوم لذت تحصیلی در دانش آموزان پایه های دورۀ دوم آموزش ابتدایی
محورهای موضوعی : روان سنجیمهدی نامجومنش 1 , حسن پاشا شریفی 2 , منصوره شهریاری احمدی 3
1 - مدیرکل دفتر نظارت، سنجش و ارزشیابی سازمان نهضت سوادآموزی
2 - استاد دانشگاه آزاد اسلامی، واحد رودهن، ایران
3 - دانشیار دانشگاه آزاد اسلامی واحد تخران مرکز، تهران، ایران
کلید واژه: لذت تحصیلی, هیجانات تحصیلی, سنجش لذت تحصیلی, آزمون لذت تحصیلی,
چکیده مقاله :
این پژوهش با هدف ساخت و هنجاریابی آزمونی برای سنجش لذت تحصیلی دانشآموزان دورۀ دوم آموزش ابتدایی شهر تهران انجام شد. به این منظور، ابتدا با بهرهگیری از روش مصاحبههای باز و بسته با اعضای نمونۀ مورد مطالعه از جامعۀ هدف مؤلفهها، ملاکها و شاخصهای سنجش لذت تحصیلی استخراج شد. سپس سؤالهای ابزار بر پایۀ شاخصهای استخراج شده تدوین و برای بررسی ضریب توافق بر روی 10 معلم دورۀ دوم آموزش ابتدائی اجرا و ضریب توافق حاصل شد. فرم اولیۀ سؤالات بر روی 742 دانشآموز دختر و پسر پایههای چهارم تا ششم 5 منطقۀ جغرافیای – آموزشی شهر تهران که به روش تصادفی خوشهای چند مرحلهای انتخاب شده بودند اجرا شد. سپس با اجرای تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی روایی عاملی آزمون و اعتبار آن به معنای همسانی درونی محاسبه شد. در نهایت سیر تحول مفهوم لذت تحصیلی در پایههای دوره دوم ابتدایی و بین دختران و پسران بررسی شد.
The aim of this study was to construct and normalization a test to assessment the academic enjoyment of students in the second period of primary education in Tehran. For this purpose, using the method of open and closed interviews with the members of the sample, components, criteria and indicators for assessing academic satisfaction were extracted from the target population. Then, the tool questions were compiled based on the extracted indicators and the agreement coefficient was performed on 10 teachers of the second course of primary education to study the coefficient of agreement. The initial questions form was administered to 742 boy and girl students in the fourth to sixth grades of elementary school from five geographical-educational areas of Tehran that were selected by multi-stage cluster random sampling method. Then, by performing exploratory and confirmatory factor analysis, and reliability in the sense of internal consistency. Finally, the evolution of the concept of academic enjoyment in the second period of elementary school and between girl and boy students were examined.
_||_
مطالعه سیر تحول مفهوم لذت تحصیلی در دانشآموزان پایههای دورۀ دوم آموزش ابتدایی
چکیده
این پژوهش با هدف ساخت و هنجاریابی آزمونی برای سنجش لذت تحصیلی دانشآموزان دورۀ دوم آموزش ابتدایی شهر تهران انجام شد. به این منظور، ابتدا با بهرهگیری از روش مصاحبههای باز و بسته با اعضای نمونۀ مورد مطالعه از جامعۀ هدف مؤلفهها، ملاکها و شاخصهای سنجش لذت تحصیلی استخراج شد. سپس سؤالهای ابزار بر پایۀ شاخصهای استخراج شده تدوین و برای بررسی ضریب توافق بر روی 10 معلم دورۀ دوم آموزش ابتدائی اجرا و ضریب توافق حاصل شد. فرم اولیۀ سؤالات بر روی 742 دانشآموز دختر و پسر پایههای چهارم تا ششم 5 منطقۀ جغرافیای – آموزشی شهر تهران که به روش تصادفی خوشهای چند مرحلهای انتخاب شده بودند اجرا شد. سپس با اجرای تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی روایی عاملی آزمون و اعتبار آن به معنای همسانی درونی محاسبه شد. در نهایت سیر تحول مفهوم لذت تحصیلی در پایههای دوره دوم ابتدایی و بین دختران و پسران بررسی شد.
کلید واژهها: لذت تحصیلی، هیجانات تحصیلی، سنجش لذت تحصیلی، آزمون لذت تحصیلی
مقدمه
یکی از پیچیدهترین تعاریف در روانشناسی، تعریف هیجان است. ولی امروزه، هیجان اصطلاحی پوششی برای بیان تعداد نامعینی از حالات ذهنی است که وضعیت هستیشناسی هر یک با برچسبی که معنای آن با توافق ساده معین میشود، تثبیت شده است (کاپلان و سادوک، 2015، به نقل از رضاعی، 1395).
مطالعه و تعمق بر متون روانشناختی در این باره، نشان میدهد تعاریف گوناگونی از هیجان ارائه شده است؛ اما در این میان پل کلینجا و آن کلینجا (1981) عناصر اصلی آن را ارائه کردهاند. لذا، آنان در این باره اظهار داشتهاند هیجان حاصل تعامل بین عوامل ذهنی، محیطی و فرایندهای عصبی و هورمونی است و در تأیید این تعریف نیز نکاتی همچون 1) هیجان ناشی از تجاربی عاطفی مانند لذت یا ناراحتی است؛ 2) هیجان باعث میشود تا فرد تبیینهای شناختی -برای مثال، علل را به خود یک محیط نسبت دهد- را خلق کند؛ 3) هیجان باعث انواع سازگاریهای درونی -مانند بالا رفتن ضربان قلب- میشود؛ و 4) هیجان،رفتارهایی را فرا میخواند که اغلب و نه همیشه بیانی -مانند خندیدن و گریستن-، هدفمند -کمک کردن یا اجتناب کردن- و انطباقی -خلاف چیزی که تهدیدی بالقوه برای بقا محسوب میشود- هستند را مطرح کردهاند.
بر طبق این تعریف، میتوان اظهار داشت هیجان ناشی از فرایندهای زیست شناختی، آموخته شده و شناختی است و عملکردهای مهمی مانند پاداش و تنبیه را شامل میشود. به این معنا که وقتی فرد، هیجان بسیار مثبتی را تجربه میکند، به احتمال زیاد به رفتارهایی میپردازد که موجب باز تولید آن هیجان (پاداش) خواهد شد. همچنین در این راستا، اگر فردی هیجان بسیار منفی را تجربه کند، از رفتارهایی که منجر به بروز آن هیجان میشود، اجتناب (تنبیه) خواهد کرد. بهعبارتی دیگر، مطابق قانون اثر ثراندایک و ثراندایک (1913) هیجان در حکم تقویت رفتار عمل میکند (فرانکلن 2002 ترجمۀ شمس اسفند آباد، محمودی و امامیپور، 1389).
امروزه دانش موجود دربارۀ هیجان حاکی از وجود پنج هیجان اصلی خشم، ترس، نفرت، غم، شادی، و عشق است که مطابق با نظر روانشناسان، افراد به مرور و در طول زندگی یاد میگیرند که علل و پیامدهای این پنج هیجان اصلی را دقیقتر از یکدیگر تشخیص دهند. برای مثال، خزانۀ هیجانی یک کودک خردسال ممکن است شامل خشم، ترس، غم، شادی و عشق (محبت) باشد، امّا بعد از این که تجربۀ زیادی از زندگی کسب کرد و اجتماعی شد، یاد میگیرد که در موقعیتهای مختلف، انواع هیجان اصلی متفاوتی را از خودش بروز دهد. به همین دلیل، کودک برای پی بردن به انواع ترس، هراس، هول، رعب، بیم، و نظایر آن، به یادگیری، تجربه و جامعهپذیری نیاز دارد. علاوه بر این، هیجان به صورت واکنشهای در حال نوسانی نیز تعریف میشود که بهطور مداوم تحت تأثیر طرز تفکر و شناخت فرد قرار داشته و به دو صورت هیجان مثبت و منفی نمایان میشود (هادسون و پوپی1، 2016).
نکتۀ دیگر این که هیجان دارای چهار جزء 1) زمینۀ بروز: وقایع در محیط فرد، افکار، خاطرات و حتی تجارب عاطفی قبلی نیز -بهخصوص به مرور که کودکان بزرگتر میشوند- باعث بروز هیجانها میشوند؛2) حالت بدن: حالت بدن یا تغییر در فعالیت به معنای تغییرات جسمانی، زیست شیمیایی و عصب شناختی بدنی است؛ 3) ابراز هیجان: حالات چهره، حرکات بدن، و تولید صدا همگی اشکالی از بیان هیجانات هستند؛ و 4) تجربۀ هیجانی: زمانی بروز میکند که فرد هیجان را درک کرده و آن را نامگذاری کند (ماسن، کیگان، هوستون و کانجر2، 1990؛ ترجمۀ یاسایی، 1394).
در این راستا مطالعۀ نظریههای مرتبط به هیجان، حاکی از این است که میتوان بر پایۀ نظر ولز (2005) نظریههای موجود هیجان را در سه مدل اصلی یعنی 1) مدلهای فیزیولوژیک محور که هیجانها را بهعنوان پاسخ فیزیولوژیکی با هدف حفظ بقا تعیین میکنند؛2) مدلهای شناختی که فرایندهای شناختی را در تجربه و بیان هیجان مهم دانسته و آنها را بر اساس ارزیابی و فرایندهای شناختی توضیح میدهند؛ و 3) مدلهای شناختی- اجتماعی که تمرکز رویکرد تکاملی را در پاسخ به محیط با رویکرد ارزیابی شناختی جمع میکنند و عوامل اجتماعی را برای تبیین تجربه و بیان به هیجانات اضافه میکنند، طبقهبندی کرد (به نقل از حسینی و خیری، 1390).
پکران3 و همکارانش (2006) نظریۀ جامعتری ارائه کردهاند، آنان هیجانها را مجموعهای از فرایندهای روانشناختی مرتبط با هم توصیف میکنند که شامل عواطف، شناخت و مؤلفههای انگیزشی، روانشناختی و واکنشهای فیزیولوژیک است. مثلاً در هیجان اضطراب امتحان، شاهد احساس تشویش و ناراحتی (بعد عاطفی)، نگرانیها (بعد شناختی) تمایل به اجتناب (انگیزشی) و تغییر در حالات چهره و برخی واکنشهای فیزیولوژیک هستیم.
هیجانها و احساسها از جمله عوامل شخصیتی دانشآموز تلقی میشوند که در سراسر فرایند یادگیری حضور دارند. لذا، میتوان هیجانهای ویژۀ یادگیری، آموزش و پیشرفت تحصیلی را شناسایی و بهعنوان «هیجانهای تحصیلی» معرفی کرد. هیجانهای تحصیلی آن دسته از هیجانهایی هستند که بهطور مستقیم با فعالیتهای تحصیلی یا نتایج پیشرفت تحصیلی ارتباط دارند. پکران در نظریۀ خودش تحت عنوان نظریۀ کنترل – ارزش، هیجانهای تحصیلی را طبقهبندی کرده است.
طبق نظریۀ پکران (2006) به لحاظ موضوعی، دو نوع هیجان تحصیلی وجود دارد. یکی، هیجان فعالیت که به فعالیتهای تحصیلی وابسته است؛ و دیگری، هیجانهای پیامدی که با نتایج فعالیتهای تحصیلی ارتباط دارد. شادی و غرور مثالهایی از هیجانهای مرتبط با پیامدند که دانشآموزان زمانی که به اهداف تحصیلی دست مییابند، و ناکامی و شرمساری را زمانی که تلاشها به نتیجه نمیرسند، تجربه میکنند. لذت ناشی از یادگیری، خستگی ناشی از آموزش کلاس درسی، یا خشم ناشی از تقاضاهای تکلیف مثالهایی از هیجانهای مرتبط با فعالیت هستند. این دو نوع هیجان را از نظر زمان به هیجانهای آیندهنگر مثل امیدواری به کسب موفقیت و ناامیدی و اضطراب از شکست، هیجانهای گذشتهنگر مثل احساس غرور و افتخار یا شرم از کسب نتایج تقسیم میکنند. هیجانهای تحصیلی را نیز از نظر ارزشمندی میتوان به هیجانهای مثبت، مثل لذت، امیدواری و غرور و هیجانهای منفی مانند خشم، اضطراب، شرم، ناامیدی و خستگی دستهبندی کرد (پکران و همکاران، 2017).
شکل1 طبقهبندی هیجانهای تحصیلی پکران (2006)
با توجه به آنچه تاکنون بیان شد، واضح است که امور مربوط به تحصیل و کلاس درس درس را نمیتوان جدا از بعد هیجانها بررسی کرد. بههمین منظور، پکران بعد فعالکنندگی و بازداری فعالیت و تحریک را به ابعاد هیجانها اضافه کرده است. برای مثال هیجانهای مثبت تحریک کنندۀ لذت و امیدواری هستند. در حالی که هیجانهای مثبت عدم فعالیت و تحریک، شامل آرامش و آسودگی است. در بعد منفی نیز هیجانهایی مانند محرومیت، اضطراب، شرم، هیجانهای منفی تحریککنندۀ فعال هستند. تصور میشود این دو بعد، جاذبه و سطح تحریککنندگی هیجانها، تعیین کنندۀ اساسی اثر هیجانها بر یادگیری، انگیزش و عملکرد باشند (پکران، 2006).
محققان تربیتی در طی دههها کار تحقیقی در زمینۀ نقش معلم در فرایندهای یادگیری دانشآموزان، نشان دادند که معلمان میتوانند انگیزش دانشآموزان را از طریق ساختار پاداش کلاس درسی، انضباط کلاس درسی و برنامۀ درسی تحت تأثیر قرار دهند. امروزه این ایده که عوامل اجتماعی و هیجانی نقش مهمی در موفقیت تحصیلی دانشآموزان ایفا میکنند، مورد توجه زیادی قرار گرفته است. تحقیقات در حوزۀ ارتباط متغیرهای آموزشگاهی و هیجانها و تنظیم هیجانی دانشآموزان نقش تبادلات و ارتباط معلم – دانشآموز را در بروز هیجانهای دانشآموزان مورد بررسی قرار دادهاند. رفتار معلم بهعنوان یک عامل محیطی برای پیشبینی هیجانها در نظر گرفته شده است. نقش متغیر معلم را در هیجانهای تحصیلی دانشآموزان مورد بررسی قرار داده و نشان دادند که تقویت مثبت از طرف معلمان ارتباط مثبتی با هیجان لذت و ارتباط منفی با اضطراب تحصیلی داشت، اما فشار تحصیلی از طرف معلمان نتیجۀ معکوس دارد. معلمان میتوانند هم بهطور مستقیم از طریق پیغامهای کلامی دربارۀ ارزش فعالیتهای تحصیلی و هم بهوسیلۀ پیغامهای غیرمستقیم از طریق رفتارشان و بهوسیلۀ تکالیف یادگیری، هیجانهای دانشآموزان را تحت تأثیر قرار دهند. روابط بین هیجان لذت تحصیلی دانشآموزان و ویژگیهای معلم (از جمله روابط نزدیک) نیز تأیید شده است (بیکر، گوتز، مورگر و رانلوسی4، 2014). در همین راستا فورد و اسکینر5 (2003) نیز بیان میکنند دانشآموزانی که از طرف معلم مورد تمجید قرار میگیرند، احساس خوشحالی و آرامش بیشتری در کلاس درس درس دارند، امّا دانشآموزانی که احساس بیاهمیت بودن یا طرد شدن از سوی معلمان میکنند، خستگی، ناراحتی و خشم بیشتری در کلاس درس درس و مشارکت با فعالیتهای یادگیری نشان میدهند. لذا، میتوان بیان داشت که روابط معلم- دانشآموز از سنین پیشدبستانی تا متوسطه یک عامل رشدی برای دانشآموزان بهشمار میآید. علاوه بر این، افزایش هیجانهای خوشایند دانشآموزان در کلاس درس را باید بهعنوان یک هدف آموزشی مثبت و مهم در کلاس درس درس تلقی کرد؛ زیرا، این هیجانها برای یادگیری و پیشرفت دانشآموزان ضروری بوده و هیجانها خود بهعنوان هدف آموزشی و تربیتی محسوب میشوند (به نقل از حسینی و خیر، 1390).
بنابر این، با فهم اینکه هیجانهای تحصیلی توان بالقوهای را برای تأثیرگذاری مثبت یا منفی در آموزش و یادگیری دارند، پژوهشگران اظهار میدارند نیاز بیشتری به مطالعۀ هیجانها در محیطهای تحصیلی وجود دارد. اما، تاکنون بهمنظور شناخت و سنجش هیجانهای تحصیلی، فعالیتهای متعدد و پراکندهای در خارج و داخل ایران صورت گرفته است. از جمله تیتت ورث، کوئینلان و مازر6 (2010) ابزاری را براساس نظریۀ پاسخ هیجانی و تبیین رابطۀ ارتباط کلاس درسی با هیجان (شامل حضور غیرکلامی معلم، شفافیت معلم و توان برقراری ارتباط) طراحی کردند. این ابزار شامل سه مقیاس حمایت هیجانی، تقلای هیجانی و ظرفیت هیجانی است. در مجموع در بررسی این محققان، نتایج نشان از روا بودن و معتبر بودن این ابزار بهمنظور اندازهگیری هیجانها در کلاس درس درس بود. علاوه بر این، پکران (2002) برای ارزیابی هیجانهای پیشرفت تحصیلی دانشآموزان، پرسشنامۀ هیجان پیشرفت را بر پایۀ نظریۀ هیجان پیشرفت، طراحی کرد. این پرسشنامه، ابزاری خودگزارشی است که بر پایۀ پژوهش کیفی و کمی ساخته شده است و هیجانهای تحصیلی دانشآموزان را که در موقعیتهای گوناگون تحصیلی شامل هنگام مطالعه، زمان حضور در کلاس درس درس و هنگام امتحان تجربه میکنند، اندازهگیری میکند. این پرسشنامه دارای سه قسمت است که موقعیتهای گوناگون تحصیلی را میسنجد. بهطوری که در هر یک از این سه موقعیت، 4 هیجان مثبت از جمله لذت، امیدواری، افتخار و آسودگی و 5 هیجان منفی از جمله خشم، اضطراب، ناامیدی، شرم و خستگی، اندازهگیری و ارزیابی میشود. همچنین، تاکنون پرسشنامۀ مذکور در برخی از کشورها با فرهنگهای گوناگون، اجرا شده است؛ برای مثال نسخۀ انگلیسی بر روی یک نمونه از دانشآموزان کانادایی (389 نفر) با میانگین سنی 20 سال اجرا شد که روایی و اعتبار آن، مناسب بود؛ و نسخۀ آلمانی این پرسشنامه نشان نیز میدهد نتایج محاسبۀ اعتبار این ابزار و نتایج تحلیل عاملی تأییدی، مناسب و در حد قابل قبول است (پکران، گوئتز و پری، 2005).
کدیور، فرزاد، کاووسیان و نیکدل (1388) نیز در پژوهشی به بررسی روايي عاملي و پايايي پرسشنامۀ هيجانهای تحصيلي پكران دربارۀ 600 دانشآموز دختر و پسر که از ميان دبيرستانهاي سطح شهر تهران، بهطور تصادفي انتخاب شده بودند، پرداختند. یافتههای پژوهش همسو با نتايج پژوهش پكران (2002) حاکی از آن بود که پرسشنامۀ مذکور از همساني دروني قابل قبولي برخوردار است. همچنين نتايج تحليل عاملي تأييدي نیز نشان داد ساختار پرسشنامه از برازش قابل قبولي با دادهها برخوردار بوده و همۀ شاخصهاي نيكويي برازش، مدل را تاييد ميكنند. علاوه بر این، عبدالهپور، درتاج و احدی (1393) در پژوهشی به ارزیابی ساختار عاملی پرسشنامة هیجانهای تحصیلی پیشرفت پکران در مورد 317 دانشجوی کارشناسی (141 پسر و 176 دختر) پرداختند. نتایج نشان داد که میتوان از یک سو شواهدی را در دفاع از نظریة کنترل - ارزش هیجانهای پیشرفت ارائه کرد و از سوی دیگر نشان داد که پرسشنامۀ مورد مطالعه برای سنجش سازة هیجانهای تحصیلی پیشرفت در گروه نمونة دانشجویان ایرانی، ابزاری روا و معتبر است. همچنین قدسی، طالع پسند، محمدیفر و رضایی (1397) در پژوهشی ویژگیهای روانسنجی مقیاس هیجان کلاس درسی تیتثورث و همکاران را در مورد342 دانشآموز پایههای دوم و سوم دورۀ دوم متوسطۀ نظری شهر قم که به روش تصادفی خوشهای چندمرحلهای انتخاب شده بودند بررسی کردند. نتایج پژوهش نشانگر آن بود که نسخۀ فارسی مقیاس هیجان کلاس درسی در جامعۀ دانشآموزان از ویژگیهای روانسنجی قابل قبولی برخوردار است و میتوان از آن بهعنوان ابزاری معتبر در پژوهشهای روانشناختی استفاده کرد.
بنابر این، همانطور که ملاحظه شد، آگاهی از لذت تحصیلی دانشآموزان میتواند برای دستاندرکاران نظام آموزشی ایران سودمند باشد. زیرا، آنان بهواسطۀ آگاهی که در این باره کسب میکنند، قادر خواهند بود برنامههای درسی و محیط آموزشی را با توجه به ویژگیهای آنان غنیتر تدوین و تنظیم کنند. امّا باید به این نکته نیز توجه داشته باشیم که استفاده از پرسشنامۀ سنجش هیجانات تحصیلی پکران و پرسشنامۀ تیتت ورث، کوئینلان و مازر به دلیل بومی نبودن پرسشنامه، ایرادهای اساسی دارند و هنوز برای جامعۀ دانشآموزی ایران استانداردسازی نشده است. بر همین اساس، میتوان چنین اظهار داشت که احتمالاً دادههای حاصل از آن نیز نمیتواند برای تصمیمگیریهای کلان آموزشی راهگشا باشد. شواهد تجربی نیز نشان دادهاند که تاکنون در کشور ما ابزاری که دارای شاخصهای روانسنجی مطلوب برای سنجش جامع لذت تحصیلی دانشآموزان ابتدایی باشد، وجود ندارد. لذا، از آنجا که یکی از عوامل مؤثر بر پیشرفت تحصیلی دانشآموزان، آگاهی درست از هیجانات آنان در محیط تحصیل است؛ ضرورت دارد در این زمینه فعالیتهای منسجمی انجام شود. زیرا، دورۀ ابتدایی از لحاظ مراحل رشد کودک دورۀ رشد حساسی است که دائماً در حال تغییر است. علاوه بر این، اغلب روانشناسان تربیتی، معلمان و مشاوران که در محیطهای آموزشی مشغول بهکار هستند با خلاء کمبود ابزاری با ویژگیهای روانسنجی مطلوب و همچنین عدم آگاهی از سیر تحول مفهومی سازۀ لذت تحصیلی در دانشآموزان بهویژه در دورۀ ابتدائی مواجه هستند. این ناآگاهی از لذت تحصیلی و سیر تحول آن، میتواند دستاندرکاران آموزشی را با چالش و مشکل جدی روبرو کند. بنابر این، طبق مطالعات انجام شده در این باره نمیتوان ادعا کرد که در این زمینه ابزاری دارای ویژگیهای مطلوب روانسنجی که بتوان با استفاده از آن لذت تحصیلی را بسنجد، وجود دارد. لذا، بهطور خلاصه میتوان اظهار داشت که هدف اصلی این پژوهش علاوه ساخت و هنجاریابی آزمونی برای سنجش لذت تحصیلی دانشآموزان، مطالعه سیر تحول مفهوم لذت تحصیلی در پایههای دورۀ دوم آموزش ابتدایی شهر تهران بود و سؤالهای اصلی آن عبارتند از:
1. با توجه به نظریۀ پکران و دیگر صاحبنظران روانشناسی شناختی، مؤلفههای لذت تحصیلی کدامند؟
2. با توجه به مصاحبههایی که با دانشآموزان شش پایۀ ابتدایی بهعمل آمد، حوزههای لذت تحصیلی آنان شامل چه مؤلفههایی است؟
3. ابزاری که بتواند مؤلفههای بهدست آمده در دو مرحلۀ بالا را مورد سنجش قرار دهد از نظر محتوایی شامل چه نوع پرسشها یا مادههایی است؟
4. پرسشنامهای که بر مبنای بند 3 ساخته میشود تا چه اندازه از اعتبار و همسانی درونی برخوردار است؟
5. پرسشنامه یا آزمون تدوین شدۀ مرحلۀ قبل از چه عواملی اشباع است و این عاملها چند درصد از واریانس لذت تحصیلی را اندازه میگیرد؟
6. سیر تحول لذت تحصیلی و مؤلفههای مختلف آن در پایههای مختلف تحصیلی دورۀ ابتدایی و در بین دختران و پسران چگونه است؟
روش پژوهش
این پژوهش که هدف آن ساخت و هنجاریابی آزمونی برای سنجش لذت تحصیلی دانشآموزان دورۀ دوم آموزش ابتدایی شهر تهران بود به روش آمیخته7 از نوع اکتشافی8 انجام شد. به این معنا که ابتدا از طریق روش کیفی به مفهوم پردازی لذت تحصیلی و سپس با بهرهگیری از روش کمی به ساخت ابزار سنجش لذت تحصیلی پرداخته شده است. لذا، به این منظور جامعۀ آماری پژوهش را تمامی دانشآموزان دورۀ دوم ابتدایی (پایههای چهارم، پنجم و ششم) که در سال تحصیلی 98-99 در مدارس دولتی شهر تهران مشغول به تحصیل بودهاند را شامل میشود. بر اساس اطلاعات موجود، در سال تحصیلی مورد نظر حدود 244723 دانشآموز در این سه پایه مشغول به تحصیل بودهاند.
جدول شمارۀ 1 تعداد دانشآموزان دورۀ دوم ابتدایی شهر تهران
در سال تحصیلی 98-99
پایه | پسر | دختر | جمع |
چهارم | 47701 | 45322 | 93023 |
پنجم | 41217 | 37030 | 78247 |
ششم | 38884 | 34569 | 73453 |
جمع | 127802 | 116921 | 244723 |
با توجه به گستردگی جامعۀ آماری، بر پایۀ جدول نمونهبرداری مورگان و کرجسی (1970) حجم نمونه 768 نفر تعیین و از میان دانشآموزان ابتدایی جامعۀ آماری مورد نظر به روش نمونهبرداری تصادفی چند مرحلهای انتخاب شدند. از آنجا که برای مصاحبههای باز، بسته، ساخت ابزار و تهیۀ نرم به نمونههای متعدد نیاز بود، در چندین مرحله بهطور مجزا اقدام به نمونهگیری شد. یعنی در مرحلۀ انجام مصاحبههای باز تعداد 62 دانشآموز (34 پسر و 28 دختر)، در مرحلۀ اجرای مصاحبههای بسته تعداد 165دانشآموز (84 پسر و 81 دختر)، و در مرحلۀ تهیۀ نرم 742 دانشآموز (356 پسر و 386 دختر) از چهار منطقۀ آموزشی– جغرافیایی 12، 5، 9، و 3 انتخاب شدند. سپس برای ساخت ابزار مورد نیاز برای سنجش لذت تحصیلی دانشآموزان مراحل زیر طی شد:
مفهوم پردازی لذت تحصیلی
در ابتدا ساخت ابزاری برای سنجش میزان لذت تحصیلی نیازمند مفهومپردازی سازۀ مورد نظر بود. به این منظور مراحل ذیل طی شد:
مرحلۀ یک: انجام مطالعات اولیه
در این مرحله با استفاده از موتورهای متعدد جستجو و پایگاههای اطلاعاتی در شبکۀ اینترنت، تمامی منابع از قبیل کتب، مقالات پژوهشی و پایاننامههایی که به موضوع پژوهش یا موضوعها مشابه پرداخته بودند جمعآوری و مطالعه شد. سپس با 5 نفر از معلمان دورۀ ابتدائی که سابقۀ حضور در مدرسه و تدریس در دورۀ ابتدایی را داشتند، جلسهای برگزار و موضوع ساخت ابزار با آنان در میان گذاشته شد و خواسته شد تا نظر خودشان را راجع به لذت تحصیلی در دورۀ ابتدایی اظهار داشته و تجربیاتشان را برای آشنا ساختن پژوهشگر دربارۀ چگونگی برخورد با دانشآموزان و آگاهی از مفهوم لذت تحصیلی بیان کنند.
در این جلسه نظرهای گوناگونی از معلمان ارایه شد. معلمان اعتقاد داشتند بچهها از چند چیز در مدرسه لذت میبرند، اینکه در کنار دانشآموزان دیگر قرار گیرند، اینکه در مدرسه به آنان توجه شود و مورد احترام قرار گیرند و از این دسته موارد. اما مسالۀ اصلی چگونگی استخراج این چنین مواردی از زبان دانشآموزان بود و بحث بر این متمرکز شده بود که چگونه موضوع از دانشآموزان سؤال شود.
با توجه به هماندیشی بهعمل آمده دربارۀ این که دانشآموز از چه چیزی در مدرسه لذت میبرد، مقرر شد ابتدا از طریق مصاحبه باز بر پایۀ پروتکلی که تهیه شده بود این کار انجام شود، بهنحوی که دانشآموز تحت هیچ شرایطی با سؤالات ارزشی مواجه نشود؛ بلکه مصاحبه باز با سؤالات پیشرونده آنقدر ادامه پیدا کند تا دانشآموز به موضوعی که در مدرسه نظرش را جلب میکند و موجب رضایت، احساس خرسندی، خوشحالی، رضایت درونی و ...... میشود را بیان کند. علاوه بر این، معانی مترادف لذت از فرهنگ لغات استخراج شد، بهطوری که میتوان کلماتی همچون خوشی، ادارک خوشی، و کیفیت را مترادف با لذت در نظر گرفت.
مرحلۀ دوم: انجام مصاحبههای باز
پس از تهیه و تنظیم پروتکل مصاحبه، مصاحبههای اصلی برای مفهومپردازی لذت تحصیلی صورت گرفت. اساس کار برای رسیدن به یک مفهوم در مرحلۀ نخست رسیدن به اشباع نظری بود؛ بهطوری که مصاحبه با دانشآموزان به قدری ادامه پیدا میکرد تا آنان به یک جواب یا مفهوم واحد و تکراری برسند. به این ترتیب 62 مصاحبۀ معتبر (برخی مصاحبهها به علت کوتاه بودن و جواب مختصر و کوتاه دانشآموزان کنار گذاشته شدند) با 28 دختر و 34 پسر از سه پایۀ دورۀ دوم آموزش ابتدایی انجام شد. به این طریق و با تحلیل مضمون از مجموع 62 مصاحبۀ انجام شده، 64 شاخص لذت استخراج شد که به شرح جدول شمارۀ 2 است.
جدول شمارۀ 2: شاخصهای استخراج شده از مصاحبههای به عمل آمده با دانشآموزان
1. انجام تکالیف فکری | 17. گرفتن برچسب یا نمره | 33. مرتب بودن محیط آموزشی | 49. بزرگ بودن حیاط مدرسه |
2. خوراکی خوردن در زنگ تفریح | 18. تلاش برای یادگیری بیشتر | 34. مسئولیت دادن | 50. کم جمعیت بودن کلاس درس |
3. بازی کردن در زنگ تفریح | 19. تکالیف نوشتنی | 35. آماده بودن برای امتحان | 51. نوشتن (یادگیری) |
4. مهربان بودن معلم | 20. صحبت کردن با دوستان | 36. اشکال نگرفتن از ما | 52. خواندن (یادگیری) |
5. تدریس خوب معلم | 21. چالش زا بودن تکالیف درسی | 37. پرسیدن درس | 53. حساب کردن (یادگیری) |
6. پرخاشگر نبودن معلم | 22. هیجان برانگیز بودن تکالیف درسی | 38. دوست پیدا کردن | 54. داشتن وسایل بازی |
7. بلد بودن درس | 23. لباس مرتب معلم | 39. نبردن وسایل اضافی به مدرسه | 55. آسان بودن یادگیری درس |
8. بهبود یادگیری | 24. زیبا بودن معلم | 40. راحت یادگرفتن | 56. آسان بودن سئوال امتحان |
9. یادگرفتن | 25. گفتگو در گروه | 41. فضای سبز | 57. دوستان مهربان داشتن |
10. سرگرم بودن به انجام تکالیف درسی در کلاس درس درس | 26. تمیز بودن سرویس ها | 42. ارایه بازخورد به اشتباهات | 58. آینده خوب داشتن |
11. موفق شدن به حل مسایل درسی | 27. رنگ آمیزی شاد | 43. دسترسی راحت به سرویس ها | 59. جذاب بودن دورس ها |
12. انجام تکالیف درسی به اندازه | 28. انجام دادن آزمایش درسی | 44. داشتن امکانات ورزشی | 60. قابل فهم بودن درس ها |
13. توجه کردن به دانش آموز | 29. درس های خواندنی | 45. استقلال در رفت آمد به مدرسه | 61. مسخره شدن |
14. مراقبت از دانش آموز (حمایت و کمک کردن) | 30. انجا فعالیت های عملی | 46. افزایش حس دانایی | 62. سخت گیری نکردن |
15. رسیدگی به درس ها | 31. کارگروهی انجام دادن | 47. روحیه دادن به دانش آموزان | 63. افزایش اطلاعات |
16. تشویق معلم | 32. تمیز بودن محیط آموزشی | 48. دیدن دوستان | 64. کم جمعیت بودن مدرسه |
مرحلۀ سوم: مصاحبههای ساختار یافته
پس از استخراج 64 شاخص از مصاحبههای باز و پس از مشورت با استادان راهنما و مشاور، مرحلۀ دوم مصاحبهها آغاز شد. به این منظور، ابتدا 64 شاخص استخراج شده در 16 مقوله دستهبندی شدند.
جدول شمارۀ 3: مقولههای 16 گانۀ استخراج شده از شاخصها
مقوله | ردیف | مقوله | ردیف |
درسها | 9 | ویژگی ظاهری رفتاری معلم | 1 |
تعامل با دوستان | 10 | تدریس معلم | 2 |
سرویس مدرسه و آمدن به مدرسه | 11 | تکالیف و فعالیت های درسی | 3 |
امتحان دادن | 12 | یادگیری | 4 |
جمعیت کلاس درس یا مدرسه | 13 | آمادگی درسی | 5 |
ورزش و بازی کردن | 14 | تشویق شدن | 6 |
وسایل مدرسه | 15 | حمایت و توجه | 7 |
محیط مدرسه | 16 | زنگ تفریح | 8 |
مرحلۀ چهارم: انجام مصاحبههای ساختاریافته
بر اساس 16 مقولۀ استخراج شده، یک فرم مصاحبۀ ساختاریافته شامل 15 سؤال تهیه و انجام مصاحبههای ساختاریافته از آذر ماه 98 شروع شد. در این مرحله با مراجعه به دبستانهای ابتدایی پسرانه و دخترانه نسبت به دریافت اطلاعات اقدام شد. سؤالات مصاحبه در این مرحله دارای بار ارزشی بودند؛ به این معنا که دانشآموز در سؤالات به مفاهیمی همچون خوشحال میشوی، لذت میبری، حس خوبی داری، شاد میشوی و ... پاسخ میداد.
نمونهای از سؤالات مصاحبۀ ساختار یافته
1. تکالیف درسی چگونه باشد تا وقتی آن را انجام میدهی از آن لذت ببری؟
2. وقتی یک موضوع یا مطلب را یاد می گیری چه حسی داری؟ چرا؟
3. از درس دادن معلم لذت می بری؟ چرا؟
4. وقتی زنگ تفریح می خورد، شاد می شوی؟ چرا؟
5. کدام درس ها ر ادوست داری؟ چرا؟
در این مرحله از انجام مصاحبههای ساختاریافته و با توجه به زیاد بودن سؤالات (15 سؤال)، از دانشآموزان همۀ سؤالات پرسیده نشد؛ بلکه بهطور ماتریسی هر دانشآموز فقط به 5 سؤال پاسخ داد. در مجموع 258 دانشآموز دختر و پسر در مصاحبهها شرکت کردند که آنان به 86 سری کامل سؤال پاسخ دادند. جدول زیر وضعیت دانشآموزان را در مرحلۀ دوم پاسخگویی نشان میدهد.
جدول4: توزیع فراوانی مصاحبههای ساختاریافتۀ انجام شده
جنسیت | پایۀ 4 | پایۀ 5 | پایۀ 6 | جمع |
پسر | 27 نفر 9 سری کامل | 30 نفر 10سری کامل | 27 نفر 9 سری کامل | 84 نفر 42 سری کامل |
دختر | 24 نفر 8 سری کامل | 27 نفر 9 سری کامل | 30 نفر 10سری کامل | 81 نفر 44 سری کامل |
جمع | 51 نفر 17 سری کامل | 57 نفر 19 سری کامل | 57 نفر 19 سری کامل | 165 نفر 55 سری کامل |
مرحلۀ پنجم: شناسایی بُعد، عامل، ملاک و نشانگر
در ابتدا محتوای تمامی مصاحبههای بهعمل آمده به دقت بررسی و ابعاد، عوامل، ملاکها و شاخصها استخراج شد. در نتیجه، برای سازۀ لذت تحصیلی دو بعد، 14 عامل، 67 ملاک و 129 شاخص در نظر گرفته شد که به شرح جدول شمارۀ 5 است.
جدول شمارۀ5: ابعاد، عوامل، ملاکها و نشانگرهای استخراج شده از مصاحبههای ساختاریافته
ردیف | بعد | عامل | ملاک | شاخص |
---|---|---|---|---|
1 | انسانی | معلم | رفتار | مهربان بودن |
مشوق بودن | ||||
شیوۀ تدریس | فابل فهم درس دادن | |||
تدریس جذاب | ||||
کلاس درس داری | ||||
مسئولیت دادن | ||||
ارزشیابی | پرسیدن سؤال آسان | |||
ظاهر | خندان بودن | |||
زیبا بودن | ||||
حامی بودن | کمک کردن | |||
پشتیبانی کردن | ||||
به همه توجه کردن | توجه کردن | |||
2 | غیرانسانی | تکلیف | سطح دشواری | آسان بودن |
منطبق با توانایی باشد | ||||
اندازه تکلیف | کم بودن | |||
متوسط بودن | ||||
نوع تکلیف | عملی یا حل کردنی | |||
نوشتنی بودن | ||||
سرگرمی بودن | ||||
خواندنی بودن | ||||
محل انجام | در مدرسه بودن | |||
تنوع تکلیف | از همه درسها بودن | |||
چالشزا بودن | بی حوصله نکردن | |||
سودمندی تکلیف | مورد نیاز بودن | |||
3 | غیرانسانی | یادگیری | لذت از یادگیری | لذت بردن |
آگاهی از صحت رفتار | ||||
یاددادن به دیگران | ||||
اعتماد به نفس | بلد بودن درسها | |||
خود ارزشی | ||||
مفید بودن یادگیری | برای آینده خوب بودن | |||
4 | غیرانسانی | بازخورد | تشویق شدن | لذت از تشویق شدن |
افزایش رضایت از خود | ||||
افزایش اعتماد به نفس | ||||
آگاهی از صحت رفتار | ||||
ابراز وجود | ||||
شاد شدن | ||||
لذت از نمرۀ خوب | ||||
خوشحالی اطرافیان | خوشحالی خودم والدبن | |||
خوشحالی معلم | ||||
5 | غیرانسانی | امتحان | سطح امتحان | بلد بودن در امتحان |
سخت بودن سؤال | ||||
ساده بودن سؤال | ||||
قابل فهم بودن سؤال | ||||
زمان امتحان | زمان را از قبل بدانم | |||
وقت زیاد باشد | ||||
چالش زا بودن | سؤال مورد نیاز باشد | |||
هیجان داشه باشد | ||||
معمایی باشد | ||||
نوع امتحان | در خانه باشد | |||
کتبی باشد | ||||
سؤال ها در کتاب باشد | ||||
شفاهی باشد | ||||
عادلانه بودن | تقلب نداشتن | |||
فشارزا نبودن | بدون استرس بودن | |||
ایجاد انگیزه کردن | مرور کردن درس ها | |||
حجم امتحان | کم بودن سؤال | |||
آگاهی از پیشرفت | نشان دادن پیشرفت | |||
6 | غیرانسانی | زنگ تفریح | تغذیه خوردن | خوردن خوراکی |
بازی کردن | بازی با دوستان | |||
گفتگو کردن | گفتگو با دوستان | |||
استراحت کردن | استراحت | |||
فرصت مطالعه | انجام کار ساعت بعد | |||
7 | غیرانسانی | درس | نوع درس | درس نوشتنی |
حل کردنی | ||||
درس خواندنی | ||||
درس عملی | ||||
قابل فهم بودن | ||||
درس عبادی | ||||
مفید بودن درس | ||||
آسان بودن | ||||
8 | انسانی | حمایت معلم | احساس لذت | حس خوب |
شادی دهنده | ||||
حمایت کردن | مورد توجه بودن | |||
بازخورد | نمرۀ خوب گرفتن | |||
آگاهی از صحت کار | ||||
رضایت بیرونی | باعث افتخار بودن | |||
راضی بودن معلم | ||||
خوشحالی اطرافیان | خوشحالی والدین | |||
تشویق شدن | مورد تشویق شدن | |||
اعتماد به نفس | حس پیشرفت | |||
انگیزه | افزایش انگیزه | |||
ابراز وجود | ||||
خود ارزشی | ||||
9 | انسانی | دوستان | گفتگو کردن | صحبت با دوستان |
درد دل کردن | ||||
سرگرم شدن | ||||
کسب آرامش | ||||
هدایتگریراهنمایی | یادگرفتن از هم | |||
تاییدآمیز | مسخره نشدن | |||
در جمع بودن | احساس تنهایی نکردن | |||
10 | غیرانسانی | رفت آمد | آمدن با اعضای خانواده | آمدن با پدر |
آمدن با مادر | ||||
ما موتور امدن | ||||
با سرویس آمدن | با دیگران بودن | |||
دیدن دوستان | ||||
به موقع آمدن | ||||
پیاده آمدن | لذت پیادهروی | |||
تنها آمدن | کسب استقلال | |||
11 | غیرانسانی | ورزش | بازی | لذت بازی کردن |
بازی گروهی | ||||
شادی | شاد شدن | |||
تشویق شدن | ||||
بازی فکری | انجام بازی فکری | |||
وسایل بازی | داشتن وسایل ورزشی | |||
مفید بودن | مفید بودن برای سلامتی | |||
یادگیری | یادگیری نوعی ورزش | |||
12 | انسانی | مدیر و ناظم | رفتار | مهربان بودن |
روحیه دادن | ||||
احترام گذاشتن | ||||
حمایت کردن | حمایت کردن | |||
همدلی کردن | ||||
مورد توجه بودن | اهمبت دادن به دانش آموز | |||
تشویق کردن | ||||
عادلانه رفتارکردن | همه را با یک چشم دیدن | |||
13 | انسانی | تعداد دانش آموز | تعداد کم | دوست کمی داریم |
بهتر یاد گرفتن | ||||
آرام بودن کلاس درس | ||||
بازی بیشتر در حیاط | ||||
تعداد زیاد | داشتن دوست زیاد | |||
14 | غیرانسانی | ظاهر مدرسه | رنگ آمیزی | رنگ شاد داشتن |
ظاهر کلاس درس | زیبا بودن کلاس درس | |||
تزیینات | داشتن عکس روی دیوار | |||
تزیینات داشتن محیط | ||||
طراحی داشتن | ||||
نقاشی زیاد داشتن | ||||
نوشته مفید داشتن | ||||
داشتن حیاط بزرگ | حیاط بزرگ | |||
گل کاری حیاط | ||||
وسایل مدرسه | خوب بودن وسایل |
پس از بازنگری، عامل انسانی حمایت معلم با توجه به همپوشانی که با عامل معلم داشت، حذف شد. لذا 2 بُعد، 13عامل، 41 ملاک و 87 شاخص باقی ماند و برای هر شاخص، نشانگر یا سؤال طراحی شد.
[1] . Hudson & Pope
[2] . Mussen, kagan, Hosten & conger
[3] . Pekrun
[4] . Becker, Goetz, Morger & Ranellucci
[5] . Ford & Skinner
[6] . Titsworth, Quinlan & Mazer
[7] -mixed model
[8] - exploratory
مرحلۀ ششم : بررسی روایی محتوایی نشانگرها یا سؤالات
پس از طراحی سؤالات اولیه بهمنظور تایید محتوای سؤالات با توجه به نشانگر، ملاک، عامل و بُعد لذت تحصیلی، فرم اولیه سؤالات به همراه نشانگر، ملاک، عامل و بُعد در اختیار 10 نفر از معلمان پایههای مختلف دورۀ ابتدایی و دارای سابقه قرار داده شد و از آنان خواسته شد تا نظر خود را راجع به سؤالات و با در نظر گرفتن این که آیا سؤالات، شاخصها، ملاکها، عاملها و ابعاد سازه لذت تحصیلی را میسنجد، ارائه کنند. سپس شاخص نسبت روایی محتوایی1 (CVR) که توسط لاوشه طراحی شده بود، محاسبه شد. بر اساس تعداد متخصصینی که سؤالات را مورد ارزیابی قرار دادهاند، مقدار CVR قابل قبول در این پژوهش منفی و صفر نبودن مقدار ضریب در نظر گرفته شد. سؤالاتی که مقدار CVR محاسبه شده برای آنها کمتر از میزان مورد نظر با توجه به تعداد متخصصین ارزیابی کننده سؤال بود، به علت اینکه بر اساس شاخص روایی محتوایی، از روایی محتوایی قابل قبولی برخوردار نبودند، از آزمون کنار گذاشته شدند. در نهایت، دو عامل تعداد دانشآموزان مدرسه و نحوۀ رفت آمد به مدرسه که تمامی سؤالات آن توافق داوران را جلب نکرد از فرایند آزمون حذف شدند.
مرحلۀ هفتم: طراحی پرسشنامۀ مقدماتی
فرم مقدماتی سؤالات بعد از حذف سؤالات کم توافق، تهیه و آماده اجرا گردید. سپس ویرایش ادبی سؤالات انجام گرفت و قبل از اجرای نهایی پرسشنامه، به منظور کنترل نهایی، پرسشنامۀ نهایی در اختیار چند دانشآموز از پایههای تحصیلی چهارم تا ششم دورۀ ابتدایی قرار داده شد تا به سؤالات پاسخ دهند و نظر خودشان را اعلام کنند؛ مبنی بر اینکه آیا مفهوم سؤالات را متوجه میشوند؟ و آیا مشکل خوانایی ندارند؟ پس از تایید فرم سؤالات از سوی دانشآموزان، پرسشنامه آمادۀ اجرای نهایی شد.
مرحلۀ هشتم : بازآزمایی محدود
پرسشنامۀ طراحی شده بر روی 35 دانشآموز اجرا و همسانی درونی آن با استفاده از روش آلفای کرنباخ مورد بررسی قرار گرفت. در این مرحله، دو عامل یعنی عامل تعداد دانشآموزان و نحوۀ رفتن به مدرسه به دلیل نداشتن همبستگی مثبت با نمرۀ کل پرسشنامه از مجموعۀ سؤالات پرسشنامه حذف شدند.
مرحلۀ نهم: اجرای پرسشنامه
پس از تکثیر فرم نهایی سؤالات و هماهنگی با دستاندرکاران آموزش و پرورش شهر تهران، پرسشنامهها در بهمن ماه 98 دربارۀ 742 دانشآموز اجرا شد. توزیع فراوانی پرسشنامههای تکمیل شده به شرح جدول شمارۀ 6 است.
جدول شمارۀ 6 :توزیع فراوانی پرسشنامههای تکمیل شده
پایه جنسیت | چهارم | پنجم | ششم | جمع |
پسر | 143 | 117 | 96 | 356 |
دختر | 146 | 134 | 106 | 386 |
جمع | 289 | 251 | 202 | 742 |
مرحلۀ دهم: سرند اولیۀ سؤالات
به این منظور، ابتدا توزیع فراوانی از کل سؤالات گرفته شد و اگر در گزینه خیلی زیاد یا خیلی کم سؤالی فراوانی درصدی 95 یا بیشتر را کسب کرده بود، آن سؤال حذف شد. البته در این مرحله هیچ سؤالی حذف نشد؛ چرا که هیچ سؤالی در گزینه خیلی زیاد یا خیلی کم فراوانی درصدی 95 یا بیشتر را کسب نکرد. با توجه به این که برای سه پایۀ دوم ابتدایی یک فرم سنجش لذت تحصیلی تهیه میشد (بدون توجه به جنسیت و پایۀ تحصیلی)، ابتدا آلفای کرونباخ برای هر پایه و هر دو جنسیت پسر و دختر محاسبه شد و اگر سؤالی در تمامی پایهها و هر دو جنس حداقل ضریب 0.30 را داشت، آن سؤال بهعنوان سؤال مطلوب شناخته شده و اگر سؤالی مقدار آلفای آن در پایه یا هر جنسیت کمتر از 0.30 بود، آن سؤال حذف میشد. لذا، به این ترتیب 29 سؤال که آلفای بالای 0.30 را در بین تمامی پایهها و هر دو جنس پسر و دختر داشتند، شناسایی شد.
مرحلۀ یازدهم: انجام تحیلی عاملی اکتشافی2 (EFA)
پس از سرند اولیه سؤالات و خارج کردن سؤالاتی که آلفای مناسبی بهطور مشترک در بین دانشآموزان دختر و پسر پایههای چهارم و پنجم و ششم ابتدایی نداشتند، برای مابقی سؤالات تحلیل عامل اکتشافی انجام شد. همانطور که میدانیم تحلیل عاملی روشی برای خلاصه کردن و ترکیب روابط بین متغیرهای موجود در تحلیل محسوب میشود. برای این که عاملهای اولیه که در مصاحبهها بهدست آمده بود از روشهای آماری هم شناسایی و با محاسبات ضرایب همبستگی و همچنین ماتریس همبستگی بین سؤالات عاملهایی که در یک مقوله هستند شناسایی شوند، از تحلیل عامل اکتشافی استفاده شد. در این مرحله تمامی سؤالات مورد تحلیل عاملی با چرخش متعامد و از نوع واریماکس3 قرار گرفت.
چرخش واریماکس، توسط کیسر4 (1958) بهعنوان جایگزینی برای راهبرد کوارتیماکس معرفی شد. این چرخش سعی میکند تا همبستگیهای داخل هر عامل (ستونهای ماتریس عاملی) را به 1 یا 0 برساند و به این ترتیب آنها را ساده کند. چرخش واریماکس میکوشد همبستگی برخی عاملها را با برخی متغیرها بسیار قوی (همبستگیهای نزدیک به 1) اما همبستگی این عاملها را با سایر متغیرها ضعیفتر (همبستگیهای نزدیک به صفر) کند. چون این روش بر عاملها تمرکز دارد (چنانکه پژوهشگران بیشتر در پی آن هستند)، پراستفادهترین راهبرد چرخش متعامد محسوب میشود (شریفی 1396).
جدول شمارۀ 7: خلاصۀ سؤالها و بارعاملی حاصل از تحلیل مؤلفههای اصلی با چرخش واریماکس (367)n=
کد پرسشنامه | عامل | خرده مقیاس اصلی | بار مولفه | اشتراک | همبستگی اصلاح شده سؤال با کل | ||||||
عنوان ماده | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ||||
z3 | لذت از رفتار مدیر و ناظم | به بچهها احترام میگذارند. | .833 | .080 | .037 | .075 | .024 | .047 | .152 | 0.73 | 0.77 |
z1 | با دانشآموزان مهربان هستند. | .825 | .126 | -.015 | .118 | -.003 | .045 | .075 | 0.72 | 0.75 | |
z6 | به همهی بچهها توجه میکنند. | .820 | .099 | .068 | .063 | .107 | .026 | .060 | 0.71 | 0.76 | |
z4 | بین بچهها فرق نمیگذارند. | .816 | .018 | .124 | .008 | -.010 | .077 | .020 | 0.67 | 0.73 | |
z5 | در کارهای مختلف به من کمک میکنند. | .794 | .153 | .132 | .111 | .133 | .077 | -.025 | 0.71 | 0.75 | |
z2 | به دانشآموزان دلگرمی میدهند. | .789 | .203 | .170 | .046 | .082 | .112 | .016 | 0.71 | 0.76 | |
zz5 | لذت از ظاهر مدرسه | دارای نقاشیهای زیبا باشد. | .132 | .833 | .113 | .061 | .108 | .170 | -.015 | 0.77 | 0.80 |
zz4 | تزیینات راهروهای آن زیبا و جذاب باشد. | .042 | .826 | .156 | .023 | -.035 | .177 | .081 | 0.75 | 0.76 | |
zz3 | عکسهای جالب روی دیوارها داشته باشد. | .136 | .807 | .123 | .083 | .069 | .080 | .128 | 0.72 | 0.77 | |
zz2 | کلاس درسهای آن دارای تزیینات زیبا و جالب باشد. | .138 | .800 | .148 | .108 | -.035 | .108 | .163 | 0.73 | 0.75 | |
zz1 | دارای رنگآمیزی شاد باشد. | .149 | .763 | .101 | -.020 | .136 | -.011 | .162 | 0.66 | 0.69 | |
zz6 | مطالب خوشایند روی دیوارهای آن نوشته شده باشد. | .142 | .538 | .077 | .145 | .372 | .247 | -.141 | 0.56 | 0.53 | |
h4 | لذت بردن از دوستان | صحبت کردن با آنها در من ایجاد آرامش میکند. | .043 | .155 | .826 | .029 | .102 | .046 | -.020 | 0.72 | 0.70 |
h2 | میتوانم با آنها مشورت کنم. | .117 | .019 | .763 | .134 | .088 | .105 | -.025 | 0.63 | 0.62 | |
j3 | با دوستانم صحبت کنم. | -.020 | .095 | .649 | .050 | -.085 | .121 | .255 | 0.52 | 0.51 | |
h5 | گفتگو با آنها برایم آموزنده است. | .187 | .200 | .631 | .140 | .286 | -.115 | -.085 | 0.60 | 0.53 | |
h3 | میتوانم ساعت تفریح را با آنها خوش بگذرانم. | .106 | .186 | .585 | .011 | .011 | .106 | .049 | 0.40 | 0.47 | |
j2 | با دوستانم بازی کنم. | .121 | .032 | .519 | .209 | -.008 | .129 | .332 | 0.46 | 0.46 | |
d3 | لذت از زنگ ورزش | ورزش برای من سلامتی ایجاد میکند. | .091 | .033 | .068 | .829 | .090 | .111 | .074 | 0.73 | 0.62 |
d2 | از ورزش کردن خوشحال میشوم. | .106 | .057 | .197 | .763 | .100 | .070 | .156 | 0.68 | 0.57 | |
d4 | ورزشهای جدیدتری یاد میگیرم. | .124 | .153 | .104 | .737 | .178 | -.009 | -.034 | 0.63 | 0.53 |
ادامۀ جدول شمارۀ 7:خلاصه سؤالها و بارعاملی حاصل از تحلیل مولفههای اصلی با چرخش واریماکس (367)n=
کد پرسشنامه | عامل | خرده مقیاس اصلی | بار مؤلفه | اشتراک | همبستگی اصلاح شده سؤال با کل | ||||||
عنوان ماده | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ||||
p6 | لذت از یادگیری | مطالب درسی با زندگیام مرتبط باشد | .102 | .156 | .091 | .041 | .741 | .132 | -.064 | 0.62 | 0.46 |
p8 | مطالب درسی مورد نیازم باشد | .075 | .062 | .046 | .110 | .683 | .050 | .221 | 0.54 | 0.45 | |
p5 | مطالبی که یاد گرفتهام برای آیندهام مفید باشند | .009 | .001 | .077 | .283 | .654 | .019 | .309 | 0.61 | 0.48 | |
a9 | لذت از معلم | خوش لباس باشد | .089 | .252 | .074 | .045 | .039 | .737 | .009 | 0.62 | 0.48 |
a8 | در کلاس درس خندهرو باشد | .070 | .156 | .194 | .008 | -.034 | .697 | .195 | 0.59 | 0.44 | |
a7 | در کلاس درس به من مسئولیت بدهد | .142 | .090 | .075 | .135 | .278 | .683 | -.004 | 0.60 | 0.43 | |
t2 | لذت از تشویق | معلم مرا به خاطر انجام درست تکالیف درسی تشویق کند | .158 | .139 | .147 | .063 | .252 | .074 | .717 | 0.65 | 0.46 |
t1 | معلم مرا به خاطر رفتارم تشویق کند | .095 | .379 | .092 | .123 | .137 | .105 | .624 | 0.60 | 0.46 |
تحلیل عامل اکتشافی با استفاده از روش استخراج مؤلفۀ اصلی و چرخش واریماکس با استفاده از 29 مادۀ سنجش لذت تحصیلی در مورد یک نمونۀ تصادفی (375= n) از دانشآموزان دورۀ دوم ابتدایی (پایۀهای چهارم، پنجم و ششم) شهر تهران در سال تحصیلی 98-99 انجام گرفت. قبل از اجرای تحلیل با spss، دادهها با بررسی آمارههای توصیفی در هر ماده، آلفای کرونباخ هر ماده و هر عامل و احتمال تخطی از پیش فرضهای تک متغیری و چند متغیری غربالگری شد. در ارزیابی اولیه معلوم شد که همۀ متغیرها فاصلهای مانند هستند، زوج متغیرها دارای توزیع نرمال دو متغیری و همۀ موردها مستقل از یکدیگرند. به دلیل بزرگ بودن حجم نمونه، نسبت تعداد متغیرها به تعداد افراد نمونه کافی بود. ملاک کفایت نمونهگیری کیسر-مایر-الکین 0.88 بود که نشان میدهد دادهها برای تحلیل مؤلفههای اصلی مناسباند. به همین ترتیب، آزمون کرویت بارتلت معنادار بود (0.001 p) که نشان میدهد برای اجرای تحلیل بین متغیرها همبستگی کافی وجود دارد.
عاملهای اولیۀ تعیین شده در تحلیل عاملی، تایید و به هفت عامل برای سنجش لذت تحصیلی تقسیم شدند. این هفت عامل 69 درصد کل واریانس را تبیین کردند. در جدول شمارۀ 7، 29 ماده، مقیاس اصلی و خرده مقیاسهایی که این مادهها از آنها حاصل شدهاند، همبستگیهای عاملی آنها، برآورد اشتراکها و همبستگیهای مادهها با کل مقیاس نشان داده شده است. اشتراکهای مربوط به هر یک از 29 ماده با دامنهای از 0.40 تا 0.77 کما بیش بالا بود.
عامل1: لذت از رفتار مدیر و ناظم مدرسه ( 7.71 = ارزش ویژه ) 26.57 درصد واریانس را تبیین کرد و دارای شش ماده بود.
عامل2: لذت از ظاهر مدرسه (2.98 = ارزش ویژه ) 10.28 درصد واریانس را تبیین کرد و شش ماده داشت.
عامل3: لذت از دوستان (3.96 = ارزش ویژه ) 8.26 درصد واریانس را تبیین کرد و شامل شش ماده بود.
عامل4: لذت از زنگ ورزش (6.59 = ارزش ویژه ) 6.59 درصد واریانس را تبیین کرد و شامل سه ماده بود.
عامل5: لذت از یادگیری (6.55 = ارزش ویژه) 1.32 درصد واریانس را تبیین و شامل سه ماده بود.
عامل 6: لذت از معلم (4.25 = ارزش ویژه) 1.23 درصد واریانس را تبیین و شامل سه ماده بود.
عامل7: لذت از تشویق (3.75 = ارزش ویژه) 1.09 درصد واریانس را تبیین و شامل دو ماده بود.
مرحلۀ دوازدهم: انجام تحیلی عاملی تاییدی5 (CFA)
بهمنظور بررسی روایی سازۀ ابزار تهیه شده؛ پس از انجام تحلیل عامل اکتشافی، تحلیل عامل تاییدی هم انجام شد. هدف اصلی تحلیل عاملی تاییدی این است که تعیین کند آیا روابط میان متغیرها در مدل مفروض به روابط میان متغیرها در مجموعه دادههای مشاهده شده شباهت دارد یا نه. به بیان رسمیتر، این تحلیل تعیین میکند که تا چه اندازه کوواریانس فرض شده با کوواریانس مشاهده شده تطابق دارد. (شریفی، 1396)
همانطور که ملاحظه شد، تحلیل عامل اکتشافی سؤالات سنجش لذت تحصیلی را به 7 عامل با 29 سؤال عامل بندی کرد. بهطوری که عامل لذت از رفتار مدیر و ناظم با 6 سؤال، لذت از ظاهر مدرسه با 6 سؤال، لذت از دوستان با 6 سؤال، لذت بردن از زنگ ورزش با 3 سؤال، لذت از یادگیری با 3 سؤال، لذت از رفتار معلم با 3 سؤال و لذت از تشویق با 2 سؤال تعداد سؤالات نهایی شده در تحلیل عامل اکتشافی بودند. در ابتدا برای هر عامل ارزیابی برازش مدل اندازهگیری انجام و سپس روایی همگرا6 و سازه7 برای هر عامل و کل 29 ماده محاسبه شد. در اینجا سه عامل لذت از رفتار مدیر و ناظم، لذت از ظاهر مدرسه و لذت از دوستان بهطور نمونه و کل مدل 29 ماده گزارش شده است.
در تحلیل دادهها در مدلسازی معادلات ساختاری از نرم افزار AMOS استفاده شد. در این نرم افزار از روش حداکثر درستنمایی استفاده میشود و نرم افزار آیموس این روش تحلیل را به صورت پیش فرض برای تحلیل دادهها تعیین کرده است. روش حداکثر درستنمایی به توصیف این اصل آماری میپردازد که برآوردها و پارامترهای مدل جمعآوری شده مبین حداکثر شباهت با جامعۀ واقعی است. یکی دیگر از دلایلی که در مدلسازی معادلات ساختاری از این برآورد استفاده میشود، این است که بهترین ماتریس واریانس – کوواریانس را با تکرار تولید میکند (کلاین، 2010. به نقل از عبداللهی و طاهری 1398).
برازش مدل اندازهگیری مؤلفه لذت تحصیلی
سازه لذت تحصیلی دارای 29 ماده یا سؤال است که مدل اندازهگیری، روایی همگرا و روایی سازۀ آن در زیر آورده شده است.
شکل 4 : برازش مدل اندازهگیری سازۀ لذت تحصیلی
برازش مدل سازۀ لذت تحصیلی
در جدول زیر شاخصهای برازش مدل آورده شده است. شاخصها نیز نشان میدهند که مدل از برازش مناسبی برخوارد است.
جدول شمارۀ 8: شاخصهای برازش مدل اندازهگیری سازۀ لذت تحصیلی
مدل | CMIN/DF | P | GFI | CFI | NFI | RMSEA |
مدل مفروض | 1.606 | 0.000 | 0.979 | 0.937 | 0.851 | 0.047 |
مقدار قابل قبول | کمتر از 5 | 0.05≤ | ≤ 0.9 | ≤ 0.9 | ≤ 0.9 | 0.08≤ |
با توجه به این که 4 شاخص از 5 شاخص، از مقدار قابل قبولی برخوردار هستند، میتوان گفت که سازۀ لذت تحصیلی از برازش لازم برخوردار است.
تفسیر تحلیل عاملی تاییدی
این پژوهش به بررسی متغیرهای سنجش لذت تحصیلی میپردازد که از 7 زیر مقیاس تشکیل شده است. این مقیاسها برای سنجش میزان لذت تحصیلی دانشآموزان پایههای چهارم، پنجم و ششم تهیه شده است. مدل فرض شده بهوسیلۀ نرمافزار آیموس با تحلیل عاملی درست نمایی بیشینه مورد سنجش قرار گرفت، این مدل با 5 اندازه برازش ارزیابی شد:
الف: مجذور کای، ب: شاخص نیکوییبرازش (GFI) ج: شاخص برازش نرم شده (NFI)، د: شاخص برازش مقایسهای (CFI)، و هـ: ریشۀ دوم میانگین مجذورات خطای تقریب (RMSEA).نتایج هر 5 شاخص، برازش مدل پیشنهاد شده را تایید کرد. اندازۀ مجذور کای برابر با 1.606 (375 = N) وP=0.000 بود که نشان میدهد میان مدل پیشنهادی و دادههای مشاهده شده تناسب قابل قبولی وجود دارد.
GFI ، CFI و NFI اندازههای برازش نسبی است که مدل را با مدل فرضی منطبق با مدل صفر، با اندازۀ قابل قبول 0.95 مقایسه میکند (هووبنتلر، 1999الف، 1999ب به نقل از شریفی 1396). اندازۀ GFI ، CFI و NFI به ترتیب 0.979، 0.937 و 0.851 است که نشان دهندۀ برازش آرمانی مدل است. RMSEA ، تفاوت میان ضرایب نمونه و ضرایب جامعه را اندازه میگیرند که هر چه مقادیر به صفر نزدیکتر باشند، نشان میدهند که مدل دارای برازش بهتری است. RMSEA برابر با 0.047 بود که برازش خوب را نشان میدهد.
سیر تحول لذت تحصیلی و مؤلفههای مختلف آن در پایههای مختلف تحصیلی دورۀ ابتدایی و در بین دختران و پسران
جدول 9 شاخصهای توصیفی عاملهای لذت تحصیلی به تفکیک پایه و جنسیت
|
| کل پسران و دختران | پسران | دختران | ||||||
عامل | پایه | تعداد | میانگین | انحراف معیار | تعداد | میانگین | انحراف معیار | تعداد | میانگین | انحراف معیار |
رفتار مدیر و ناظم | 4 | 289 | 25.09 | 5.14 | 143 | 24.85 | 5.61 | 146 | 25.32 | 4.65 |
5 | 251 | 24.85 | 5.46 | 117 | 25.36 | 5.28 | 134 | 24.40 | 5.59 | |
6 | 202 | 23.56 | 6.50 | 96 | 23.15 | 7.03 | 106 | 23.94 | 5.99 | |
کل سه پایه | 742 | 24.59 | 5.67 | 356 | 24.56 | 5.97 | 386 | 24.62 | 5.39 | |
ظاهر مذرسه | 4 | 289 | 26.18 | 4.20 | 143 | 25.98 | 4.47 | 146 | 26.38 | 3.91 |
5 | 251 | 25.62 | 4.69 | 117 | 25.74 | 5.32 | 134 | 25.51 | 4.07 | |
6 | 202 | 24.84 | 5.11 | 96 | 25.60 | 4.84 | 106 | 24.15 | 5.27 | |
کل سه پایه | 742 | 25.63 | 4.65 | 356 | 25.80 | 4.85 | 386 | 25.47 | 4.45 | |
دوستان | 4 | 289 | 25.37 | 4.38 | 143 | 25.46 | 4.53 | 146 | 25.27 | 4.24 |
5 | 251 | 25.47 | 4.13 | 117 | 25.86 | 4.24 | 134 | 25.13 | 4.03 | |
6 | 202 | 25.26 | 4.35 | 96 | 25.57 | 4.62 | 106 | 24.97 | 4.10 | |
کل سه پایه | 742 | 25.37 | 4.29 | 356 | 25.62 | 4.45 | 386 | 25.14 | 4.12 | |
زنگ ورزش | 4 | 289 | 13.87 | 1.76 | 143 | 13.97 | 1.74 | 146 | 13.77 | 1.79 |
5 | 251 | 13.63 | 1.94 | 117 | 13.85 | 1.92 | 134 | 13.43 | 1.95 | |
6 | 202 | 13.25 | 2.50 | 96 | 13.53 | 2.41 | 106 | 13.00 | 2.55 | |
کل سه پایه | 742 | 13.62 | 2.06 | 356 | 13.81 | 2.00 | 386 | 13.44 | 2.09 | |
لذت یادگیری | 4 | 289 | 13.71 | 1.61 | 143 | 13.99 | 1.41 | 146 | 13.44 | 1.75 |
5 | 251 | 13.36 | 1.77 | 117 | 13.59 | 1.71 | 134 | 13.16 | 1.80 | |
6 | 202 | 13.33 | 1.79 | 96 | 13.56 | 1.74 | 106 | 13.12 | 1.81 | |
کل سه پایه | 742 | 13.49 | 1.72 | 356 | 13.74 | 1.61 | 386 | 13.26 | 1.79 | |
رفتار معلم | 4 | 289 | 12.87 | 1.94 | 143 | 12.90 | 1.85 | 146 | 12.84 | 2.02 |
5 | 251 | 12.67 | 2.05 | 117 | 12.76 | 2.18 | 134 | 12.60 | 1.94 | |
6 | 202 | 12.38 | 2.39 | 96 | 12.74 | 2.20 | 106 | 12.06 | 2.52 | |
کل سه پایه | 742 | 12.67 | 2.11 | 356 | 12.81 | 2.05 | 386 | 12.54 | 2.16 | |
تشویق شدن | 4 | 289 | 9.24 | 1.09 | 143 | 9.40 | 0.94 | 146 | 9.08 | 1.20 |
5 | 251 | 9.08 | 1.21 | 117 | 9.12 | 1.22 | 134 | 9.05 | 1.20 | |
6 | 202 | 8.98 | 1.30 | 96 | 9.19 | 1.25 | 106 | 8.79 | 1.32 | |
کل سه پایه | 742 | 9.12 | 1.19 | 356 | 9.25 | 1.13 | 386 | 8.99 | 1.24 | |
نمره کل لذت تحصیلی
| 4 | 289 | 126.32 | 12.93 | 143 | 126.55 | 12.90 | 146 | 126.10 | 12.99 |
5 | 251 | 124.68 | 12.84 | 117 | 126.28 | 13.40 | 134 | 123.28 | 12.21 | |
6 | 202 | 121.61 | 16.58 | 96 | 123.34 | 16.35 | 106 | 120.04 | 16.72 | |
کل سه پایه | 742 | 124.48 | 14.10 | 356 | 125.60 | 14.09 | 386 | 123.46 | 14.04 |
همان طور که در جدول 9 مشاهده میشود؛ میانگین تقریبا در تمامی عاملها با افزایش پایۀ تحصیلی کاهش مییابد. به عبارتی دیگر با افزایش پایه تحصیلی مقدار لذت تحصیلی در عاملها کاهش مییابد. به طور مثال میانگین نمره کل لذت تحصیلی برای پسران در پایۀ چهارم برابر با 126.55، برای پایۀ پنجم 126.28 و برای پایۀ ششم 123.34 بوده است. برای دختران هم در پایۀ چهارم 126.1، برای پایۀ پنجم 123.04 و برای پایه ششم 120.04 محاسبه شده و نمره کل لذت تحصیلی برای مجموع دختران و پسران به ترتیب برای پایۀ چهارم 126.32، برای پایۀ پنجم 124.68 و برای پایۀ ششم 121.61 محاسبه شده که نشان میدهد در گروه پسران، دختران و مجموع دختران و پسران با افزایش پایۀ تحصیلی میزان لذت تحصیلی کاهش مییابد.
برای پاسخ به پرسش اساسی پژوهش محاسبه آنالیزواریانس یک راهه برروی نمرات مولفههای لذت تحصیلی و نمره کل لذت تحصیلی به تفکیک گروه پسران، دختران و مجموع دختران و پسران انجام شده که نتایج آن در جداول بعدی آورده شده است. باتوجه به این که شرط اجرای این آزمون همسانی واریانسها است ابتدا آزمون لوین برای برابری واریانسها اجرا گردید.
جدول 10 آزمون لوین برای بررسی همسانی واریانس مولفههای لذت تحصیلی (کل دختران و پسران)
| مقدار آماره لوین | درجه آزادی1 | درجه آزادی 2 | سطح معنی داری | نتیجه |
رفتار مدیر و ناظم | 8.335 | 2 | 739 | .000 | واریانسها برابر نیست |
ظاهر مدرسه | 4.697 | 2 | 739 | .009 | واریانسها برابر نیست |
دوستان | .145 | 2 | 739 | .865 | واریانسها برابر است |
زنگ ورزش | 11.988 | 2 | 739 | .000 | واریانسها برابر نیست |
لذت یادگیری | 2.562 | 2 | 739 | .078 | واریانسها برابر است |
رفتار معلم | 5.179 | 2 | 739 | .006 | واریانسها برابر نیست |
تشویق شدن | 3.722 | 2 | 739 | .025 | واریانسها برابر نیست |
نمره کل | 7.418 | 2 | 739 | .001 | واریانسها برابر نیست |
با توجه به جدول 10 مشاهده میشود آزمون لوین فقط برای مولفه دوستان و لذت از یادگیری معنیدار است و نشان میدهد واریانس این دو مولفه باهم برابر است. در سایر مولفهها آزمون یسانی واریانسها را نشان نمیدهد بر همین اساس پس از انجام آزمون آنالیز واریانس از آزمون داننت (در شرایط نابرابر بودن واریانسها) استفاده شده است.
جدول 11 آزمون آنالیزواریانس یک راهه برای بررسی تعیین تفاوت میانگین مولفههای لذت تحصیلی در پایۀهای سوم، چهارم و پنجم (نمره کل مجموع پسران و دختران)
| Sum of Squares | df | Mean Square | F | Sig. | |
رفتار مدیر و ناظم | بین گروهها | 300.520 | 2 | 150.260 | 4.714 | .009 |
درون گروهها | 23556.748 | 739 | 31.877 | |||
کل | 23857.268 | 741 |
| |||
ظاهر مدرسه | بین گروهها | 214.098 | 2 | 107.049 | 5.006 | .007 |
درون گروهها | 15803.494 | 739 | 21.385 | |||
کل | 16017.592 | 741 |
| |||
دوستان | بین گروهها | 5.076 | 2 | 2.538 | .138 | .871 |
درون گروهها | 13602.261 | 739 | 18.406 | |||
کل | 13607.337 | 741 |
| |||
زنگ ورزش | بین گروهها | 44.642 | 2 | 22.321 | 5.337 | .005 |
درون گروهها | 3090.658 | 739 | 4.182 | |||
کل | 3135.299 | 741 |
| |||
لذت یادگیری | بین گروهها | 23.486 | 2 | 11.743 2.947 | 3.985 | .019 |
درون گروهها | 2177.948 | 739 | ||||
کل | 2201.434 | 741 | ||||
رفتار معلم | بین گروهها | 28.241 | 2 | 14.120 4.438 | 3.182 | .042 |
درون گروهها | 3279.863 | 739 | ||||
کل | 3308.104 | 741 | ||||
تشویق شدن | بین گروهها | 8.343 | 2 | 4.171 | 2.948 | .053 |
درون گروهها | 1045.690 | 739 | 1.415 | |||
کل | 1054.032 | 741 |
| |||
نمره کل | بین گروهها | 2655.627 | 2 | 1327.814 | 6.785 | .001 |
درون گروهها | 144613.679 | 739 | 195.688 | |||
کل | 147269.306 | 741 |
|
چنانچه در جدول 11 ملاحظه میشود؛ آزمون آنالیزواریانس برای مولفههای دوستان و تشویق شدن معنیدار نیست (مقدار sig یا سطح معنیداری بیشتر از 0.05 یا مقدار آلفا است) در سایر مولفهها تفاوت بین نمره خرده مقیاس در پایۀهای تحصیلی با هم متفاوت است که آزمون داننت برای بررسی بیشتر انجام شده است.
جدول 12 آرمون داننت برای تعیین تفاوت مولفههای لذت تحصیلی در پایههای چهارم، پنجم و ششم
مولفه لذت تحصیلی | پایه تحصیلی | پایه تحصیلی | Mean Difference | Std. Error | Sig. | 95% Confidence Interval | |
Lower Bound | Upper Bound | ||||||
رفتار مدیر و ناظم | 4 | 5 | .23790 | .45850 | .938 | -.8603 | 1.3361 |
6 | 1.52215* | .54832 | .017 | .2071 | 2.8372 | ||
5 | 4 | -.23790 | .45850 | .938 | -1.3361 | .8603 | |
6 | 1.28425 | .57250 | .074 | -.0884 | 2.6569 | ||
6 | 4 | -1.52215* | .54832 | .017 | -2.8372 | -.2071 | |
5 | -1.28425 | .57250 | .074 | -2.6569 | .0884 | ||
ظاهر مدرسه | 4 | 5 | .56586 | .38525 | .369 | -.3570 | 1.4887 |
6 | 1.34181* | .43593 | .007 | .2964 | 2.3872 | ||
5 | 4 | -.56586 | .38525 | .369 | -1.4887 | .3570 | |
6 | .77595 | .46545 | .261 | -.3398 | 1.8917 | ||
6 | 4 | -1.34181* | .43593 | .007 | -2.3872 | -.2964 | |
5 | -.77595 | .46545 | .261 | -1.8917 | .3398 | ||
زنگ ورزش | 4 | 5 | .23955 | .16061 | .356 | -.1452 | .6243 |
6 | .61258* | .20390 | .009 | .1234 | 1.1018 | ||
5 | 4 | -.23955 | .16061 | .356 | -.6243 | .1452 | |
6 | .37302 | .21423 | .227 | -.1407 | .8868 | ||
6 | 4 | -.61258* | .20390 | .009 | -1.1018 | -.1234 | |
5 | -.37302 | .21423 | .227 | -.8868 | .1407 | ||
لذت یادگیری | 4 | 5 | .35025 | .14669 | .051 | -.0011 | .7016 |
6 | .38112* | .15766 | .047 | .0032 | .7591 | ||
5 | 4 | -.35025 | .14669 | .051 | -.7016 | .0011 | |
6 | .03087 | .16830 | .997 | -.3725 | .4342 | ||
6 | 4 | -.38112* | .15766 | .047 | -.7591 | -.0032 | |
5 | -.03087 | .16830 | .997 | -.4342 | .3725 | ||
رفتار معلم | 4 | 5 | .19521 | .17238 | .591 | -.2177 | .6081 |
6 | .48732* | .20317 | .050 | .0001 | .9746 | ||
5 | 4 | -.19521 | .17238 | .591 | -.6081 | .2177 | |
6 | .29212 | .21229 | .427 | -.2168 | .8011 | ||
6 | 4 | -.48732* | .20317 | .050 | -.9746 | -.0001 | |
5 | -.29212 | .21229 | .427 | -.8011 | .2168 | ||
نمره کل لذت تحصیلی | 4 | 5 | 1.64052 | 1.11125 | .365 | -1.0210 | 4.3021 |
6 | 4.71289* | 1.39277 | .002 | 1.3724 | 8.0534 | ||
5 | 4 | -1.64052 | 1.11125 | .365 | -4.3021 | 1.0210 | |
6 | 3.07236 | 1.42060 | .091 | -.3345 | 6.4792 | ||
6 | 4 | -4.71289* | 1.39277 | .002 | -8.0534 | -1.3724 | |
5 | -3.07236 | 1.42060 | .091 | -6.4792 | .3345 | ||
*- آزمون در سطح 0.05 معنیدار است |
چنانچه در جدول 12 ملاحظه میشود آزمون داننت برای مولفههایی که آزمون آنالیزواریانس آنها معنیدار بوده انجام شده است. آزمون داننت برای تمامی مولفهها بین پایه چهارم و ششم تفاوت معنیدار در بین مولفهها نشان میدهد و بیانگر ان است که با افزایش پایۀ تحصیلی میزان لذت این مولفهها کاهش مییابد.
برای بررسی تاثیر جنسیت براین موضوع آزمون آنالیزوازیانس به تفکیک جنسیت انجام شده که نتایج آن در ادامه آورده شده است.
جدول 13 آزمون لوین برای بررسی همسانی واریانسها
مولفهها | پسران | دختران | ||||||||
مقدار آماره لوین | درجه آزادی1 | درجه آزادی 2 | سطح معنی داری | نتیجه | مقدار آماره لوین | درجه آزادی1 | درجه آزادی 2 | سطح معنی داری | نتیجه | |
رفتار مدیر و ناظم | 6.940 | 2 | 353 | .001 | برابر نیست | 4.915 | 2 | 383 | .008 | برابر نیست |
ظاهر مدرسه | 1.416 | 2 | 353 | .244 | برابر است | 4.861 | 2 | 383 | .008 | برابر نیست |
دوستان | .534 | 2 | 353 | .587 | برابر است | .718 | 2 | 383 | .488 | برابر است |
زنگ ورزش | 4.782 | 2 | 353 | .009 | برابر است | 6.808 | 2 | 383 | .001 | برابر نیست |
لذت یادگیری | 4.860 | 2 | 353 | .008 | برابر نیست | .122 | 2 | 383 | .885 | برابر است |
رفتار معلم | 2.565 | 2 | 353 | .078 | برابر است | 3.299 | 2 | 383 | .038 | برابر نیست |
تشویق شدن | 2.972 | 2 | 353 | .052 | برابر است | 2.497 | 2 | 383 | .084 | برابر است |
نمره کل | 2.730 | 2 | 353 | .067 | برابر است | 5.250 | 2 | 383 | .006 | برابر نیست |
همانطور که در جدول فوق ملاحظه میشود آزمون لوین در گروه پسران برایر مولفههای رفتار مدیر و ناظم و لذت یادگیری برابر نیست اما برای سایر مولفهها شرط برابری واریانسها وجود دارد. در گروه دختران آزمون لوین برای مولفههای رفتار مدیر و ناظم، ظاهر مدرسه، زنگ ورزش، رفتار معلم و نمره کل لذت تحصیلی برابر نیست. بر همین اساس برای مولفههایی که برابری واریانسها وجود ندارد از آزمون داننت و برای مولفههایی که واریاس آنها برابر است از ازمون شفه استفاده شده است.
جدول 14 آزمون آنالیزواریانس یک راهه برای بررسی تعیین تفاوت میانگین مولفههای لذت تحصیلی در پایۀهای چهارم، پنجم و ششم برای گروه پسران
| Sum of Squares | df | Mean Square | F | Sig. | |
رفتار مدیر و ناظم | بین گروهها | 278.964 | 2 | 139.482 | 3.973 | .020 |
درون گروهها | 12392.797 | 353 | 35.107 | |||
کل | 12671.761 | 355 |
| |||
ظاهر مدرسه | بین گروهها | 8.637 | 2 | 4.318 | .183 | .833 |
درون گروهها | 8350.203 | 353 | 23.655 | |||
کل | 8358.840 | 355 |
| |||
دوستان | بین گروهها | 10.722 | 2 | 5.361 | .270 | .764 |
درون گروهها | 7014.840 | 353 | 19.872 | |||
کل | 7025.562 | 355 |
| |||
زنگ ورزش | بین گروهها | 11.049 | 2 | 5.525 | 1.381 | .253 |
درون گروهها | 1411.962 | 353 | 4.000 | |||
کل | 1423.011 | 355 |
| |||
لذت یادگیری | بین گروهها | 14.813 | 2 | 7.407 | 2.870 | .058 |
درون گروهها | 910.926 | 353 | 2.581 | |||
کل | 925.739 | 355 |
| |||
رفتار معلم | بین گروهها | 1.796 | 2 | .898 | .212 | .809 |
درون گروهها | 1497.215 | 353 | 4.241 | |||
کل | 1499.011 | 355 |
| |||
تشویق شدن | بین گروهها | 5.520 | 2 | 2.760 | 2.188 | .114 |
درون گروهها | 445.230 | 353 | 1.261 | |||
کل | 450.750 | 355 |
| |||
نمره کل لذت تحصیلی | بین گروهها | 670.950 | 2 | 335.475 | 1.695 | .185 |
درون گروهها | 69854.803 | 353 | 197.889 | |||
کل | 70525.753 | 355 |
|
با توجه به آزمون آنالیزواریانس انجام شده در گروه پسران بین پایۀهای تحصیلی فقط در مولفۀ رفتار معلم و ناظم تفاوت بین پایۀهای تحصیلی وجود دارد و در سایر پایههای با افزایش پایه تغییری در میزان لذت تحصیلی مولفهها بوجود نمیآید.
جدول 15 آزمون داننت برای تعیین تفاوت مولفههای لذت تحصیلی در پایههای چهارم، پنجم و ششم پسران
مولفه | پایه | پایه | Mean Difference | Std. Error | Sig. | 95% Confidence Interval | |
Lower Bound | Upper Bound | ||||||
رفتار مدیر و ناظم | 4 | 5 | -.50583 | .67682 | .838 | -2.1323 | 1.1206 |
6 | 1.70731 | .85716 | .137 | -.3587 | 3.7733 | ||
5 | 4 | .50583 | .67682 | .838 | -1.1206 | 2.1323 | |
6 | 2.21314* | .86761 | .034 | .1220 | 4.3043 | ||
6 | 4 | -1.70731 | .85716 | .137 | -3.7733 | .3587 | |
5 | -2.21314* | .86761 | .034 | -4.3043 | -.1220 | ||
6 | .02110 | .30185 | 1.000 | -.7054 | .7476 | ||
6 | 4 | -.15552 | .27276 | .920 | -.8127 | .5017 | |
5 | -.02110 | .30185 | 1.000 | -.7476 | .7054 | ||
*آزمون در سطح 0.05 معنیدار است |
آزمون داننت انجام شده بین برای مولفه رفتار مدیر و ناظم بین پایۀ پنجم و ششم تفاوت معنیدار است.
جدول 16 آزمون آنالیزواریانس یک راهه برای بررسی تعیین تفاوت میانگین مولفههای لذت تحصیلی در پایۀهای چهارم ، پنجم و ششم برای گروه دختران
| Sum of Squares | df | Mean Square | F | Sig. | |
رفتار مدیر و ناظم | بین گروهها | 125.371 | 2 | 62.686 | 2.171 | .115 |
درون گروهها | 11059.406 | 383 | 28.876 | |||
کل | 11184.777 | 385 |
| |||
ظاهر مدرسه | بین گروهها | 306.464 | 2 | 153.232 | 8.005 | .000 |
درون گروهها | 7331.598 | 383 | 19.143 | |||
کل | 7638.062 | 385 |
| |||
دوستان | بین گروهها | 5.646 | 2 | 2.823 | .166 | .848 |
درون گروهها | 6532.799 | 383 | 17.057 | |||
کل | 6538.446 | 385 |
| |||
زنگ ورزش | بین گروهها | 36.152 | 2 | 18.076 | 4.193 | .016 |
درون گروهها | 1650.978 | 383 | 4.311 | |||
کل | 1687.130 | 385 |
| |||
لذت یادگیری | بین گروهها | 7.870 | 2 | 3.935 | 1.232 | .293 |
درون گروهها | 1223.739 | 383 | 3.195 | |||
کل | 1231.609 | 385 |
| |||
رفتار معلم | بین گروهها | 38.561 | 2 | 19.280 | 4.202 | .016 |
درون گروهها | 1757.276 | 383 | 4.588 | |||
کل | 1795.837 | 385 |
| |||
تشویق شدن | بین گروهها | 5.895 | 2 | 2.947 | 1.929 | .147 |
درون گروهها | 585.082 | 383 | 1.528 | |||
کل | 590.977 | 385 |
| |||
نمره کل لذت تحصیلی | بین گروهها | 2265.305 | 2 | 1132.652 | 5.891 | .003 |
درون گروهها | 73632.532 | 383 | 192.252 | |||
کل | 75897.837 | 385 |
|
چنانچه در جدول فوق ملاحظه میشود آزمون آنالیزواریانس برای مولفۀ ظاهر مدرسه، زنگ ورزش و نمره کل لذت تحصیلی معنیدار است با توجه به این که این آزمون برابری واریانسها برای این سه مولفه معنیدار بود از آزمون داننت برای بررسی تفاوت بین پایههای تحصیلی استفاده شده که در جدل بعدی نتیجه آن آورده شده است.
جدول 17 آزمون داننت برای تعیین تفاوت مولفههای لذت تحصیلی در پایههای چهارم، پنجم و ششم دختران
مولفه | پایه | پایه | Mean Difference | Std. Error | Sig. | 95% Confidence Interval | |
Lower Bound | Upper Bound | ||||||
ظاهر مدرسه | 4 | 5 | .87610 | .47761 | .189 | -.2711 | 2.0233 |
6 | 2.23262* | .60552 | .001 | .7740 | 3.6912 | ||
5 | 4 | -.87610 | .47761 | .189 | -2.0233 | .2711 | |
6 | 1.35652 | .62078 | .087 | -.1382 | 2.8513 | ||
6 | 4 | -2.23262* | .60552 | .001 | -3.6912 | -.7740 | |
5 | -1.35652 | .62078 | .087 | -2.8513 | .1382 | ||
زنگ ورزش | 4 | 5 | .33429 | .22396 | .356 | -.2037 | .8723 |
6 | .76712* | .28859 | .025 | .0717 | 1.4626 | ||
5 | 4 | -.33429 | .22396 | .356 | -.8723 | .2037 | |
6 | .43284 | .29964 | .385 | -.2887 | 1.1544 | ||
6 | 4 | -.76712* | .28859 | .025 | -1.4626 | -.0717 | |
5 | -.43284 | .29964 | .385 | -1.1544 | .2887 | ||
نمره کل لذت تحصیلی | 4 | 5 | 2.81916 | 1.50606 | .175 | -.7980 | 6.4363 |
6 | 6.06500* | 1.94730 | .006 | 1.3756 | 10.7544 | ||
5 | 4 | -2.81916 | 1.50606 | .175 | -6.4363 | .7980 | |
6 | 3.24585 | 1.93600 | .259 | -1.4173 | 7.9090 | ||
6 | 4 | -6.06500* | 1.94730 | .006 | -10.7544 | -1.3756 | |
5 | -3.24585 | 1.93600 | .259 | -7.9090 | 1.4173 | ||
*آزمون در سطح آلفای 0.05 معنیدار است. |
همانطور که در جدول 4-14 ملاحظه میشود آزمون داننت برای مولفه ظاهر مدرسه، زنگ ورزش و نمره کل لذت تحصیلی بین پایۀ چهارم و پنجم دختران تفاوت معنیداری نشان میدهد و بیانگر آن است که با افزایش پایۀ تحصیلی دختران میزان لذت آنها از ظاهر مدرسه، زنگ ورزش و در مجموع نمره کل لذت تحصیلی کاهش مییابد.
فهرست منابع
- حسینی، فریده سادات؛ و خیر، محمد(1390). نقش ارزیابی شناختی در تبیین رابطه ابعاد فرزند پروری با هیجانات تحصیلی ریاضی و تنظیم هیجانی. مجله مطالعات آموزش و یادگیری، 3 (1)، 146-179.
- حسینی، فریده سادات؛ و خیر، محمد. (1390). بررسی نقش معلم در هیجانات تحصیلی ریاضی و تنظیم هیجان دانش آموزان. فصلنامه علمی پژوهشی روانشناسی، 5 (20)، 63 -42.
- خداپناهی، محمدکریم(1395). انگیزش و هیجان. تهران: سمت.
- سادوک، بنجامین؛ و ویرجینیا، سادوک(2015). خلاصۀ روانپزشکی علوم رفتاری- روان پزشکی بالینی کاپلان و سادوک. ترجمۀ فرزین رضاعی، 1396. تهران: ارجمند.
- شریفی، حسن پاشا؛ شریفی، نسترن (1398). اصول روانسنجی و روان آزمایی. تهران: رشد
- عبداللهی، عباس. طاهری، آزاده. (1398). مدلسازی معادلات ساختاری به کمک نرمافزار آموس AMOS
- فرانکن، رابرت (1389). انگیزش و هیجان. (ترجمۀ حسن شمس اسفندآباد، غلامرضا محمودی و سوزان امامیپور). تهران: نی. (سال انتشار اثر، 1389).
- فرانکن، رابرت(1395). انگیزش و هیجان. ترجمۀ حسن شمس. تهران: نی.
- قدسی، احمد؛ طالع پسند، سیاوش؛ محمدی فر، محمدعلی؛ و رضایی، علی محمد(1397). ویژگیهای روانسنجی مقیاس هیجان کلاسی دانشآموزان شهر قم. مجلۀ مطالعات روانشناسی تربیتی، 15 (29)، 209-236.
- کدیور، پروین؛ فرزاد، ولی اله؛ کاووسیان، جواد؛ و نیک دل، فریبرز(1388). بررسی روايي عاملي و پايايي پرسشنامۀ هيجانات تحصيلي پكران (2005). نشریۀ نوآوریهای آموزشی، 8 (32)، 7-38.
- ماسن، پاول هنری؛ کیگان، جروم؛ هوستون، آلتاکارول و کانجر، جان جین وی(1990). رشد و شخصیت کودک. ترجمۀ مهشید یاسایی (1394). تهران: مرکز.
- میرز، لاورنس؛ گامست، گلن؛ گارینو، ای جی. (1396). پژوهش چند متغیری کاربردی. ترجمه حسن پاشا شریفی. تهران: انتشارات رشد
- Pekrun, R., Goetz, T., Titz, W., & Perry, R. P. (2002). Academic emotions in students' self-regulated learning and achievement: A program of qualitative and quantitative research. Educational Psychologist, 37 (2), 91-105.
-Becker, E. S. Goetz, T. Morger, V. & Ranellucci, J. (2014). The importance of teachers' emotions and instructional behavior for their students' emotions an experience sampling analysis. Teaching and Teacher Education, 43, 15-26.
-Goetz T., Frenzel A. C., Stoeger H., Hall N. C. (2010). Antecedents of everyday positive emotions: an experience sampling analysis. Motivation & Emotion, 34, 49–62.
-Hudson JI, Pope HG Jr. (2010). Affective spectrum disorder: Does antidepressant response identify a family of disorders with a common pathophysiology? Am J Psychiatry, 147 (5), 552- 564.
-Pekrun R, Perry, P., & Titz, W., T, Goetz, R. (2005). Academic emotions in students self – regulated learning and achievement: A program of qualitative and quantitative research. Psychologist Educational, 37, 91-106.
-Pekrun, R. (2006). The control-value theory of achievement emotions: Assumptions, corollaries, and implications for educational research and practice. Educational Psychology Review, 81, 401– 420.
-Pekrun, R. (2014). Emotions and learning. The International Academy of Education. Gonnet Imprimeur, Belley, France.
-Pekrun, R. (2018), Emotion and Achievement during Adolescence. Child Development Perspective, 11, 215–221.
-Pekrun, R. Goetz, T. Frenzel, A. C. Barchfeld, P. & Perry, R. P. (2011). Measuring emotions in students’ learning and performance: The Achievement Emotions Questionnaire (AEQ). Contemporary Educational Psychology, 36, 36 – 48.
-Pekrun, R., & Stephens, E. J. (2010). Achievement emotions: A control-value approach.
-Pekrun, R., Lichtenfeld, S., Marsh, H. W., Murayama, K., & Goetz, T. (2017). Achievement emotions and academic performance: Longitudinal models of reciprocal effects. Child Development, 88 (5), 1653-1670.
-Titsworth, S., Quinlan, M. M., & Mazer, J. P. (2010). Emotion in teaching and learning: Development and validitation of the classroom emotions scale. Communication Education, 59 (4), 431-452.
[1] - content validity ratio
[2] - Exploratory Factor Analyis
[3] - Varimax
[4] - Kaiser
[5] - Confirmatory Factor Analyis
[6] - Convergent Validity
[7] - Construct Validity