اثر کاربرد آمینو اسید و عناصر ریز مغذی بر رنگدانه های فتوسنتزی و عملکرد لوبیا قرمز (Phaseolus vulgaris L.)
محورهای موضوعی : مجله علمی- پژوهشی اکوفیزیولوژی گیاهی
1 - گروه زراعت واصلاح نباتات، واحد رودهن، دانشگاه آزاد اسلامی، رودهن، ایران
2 - گروه زراعت واصلاح نباتات، واحد رودهن، دانشگاه آزاد اسلامی، رودهن، ایران
کلید واژه: روی, آهن, کلروفیل, اجزای عملکرد,
چکیده مقاله :
به منظور بررسی اثر کاربرد آمینو اسید و عناصر ریز مغذی آهن و روی بر رنگدانه های فتوسنتزی برگ و عملکرد لوبیا قرمز رقم اختر، آزمایشی به صورت اسپیلت پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی اداره منابع طبیعی گیلاوند از توابع شهرستان دماوند، در سال 1392 انجام شد. در این آزمایش تیمار کاربرد آمینواسید با سطوح شاهد، محلول پاشی آمینواسید (1درهزار)، کاربرد خاکی آمینواسید (محلول دهی با غلظت 3درصد) و تیمار کاربرد عناصرریز مغذی با سطوح شاهد، محلول پاشی نانو ذرات آهن و روی (2درهزار)، کاربرد خاکی نانو ذرات آهن و روی (5کیلو گرم در هکتار محلول در آبیاری)، محلول پاشی کلات آهن و روی(2درهزار)، کاربرد خاکی کلات آهن و روی ( 5کیلوگرم در هکتار محلول در آبیاری)، به ترتیب به عنوان عاملهای اصلی و فرعی در نظر گرفته شده اند. تیمارها در سه مرحله هشت برگی ، قبل از گلدهی و غلاف دهی گیاه اعمال شدند. نتایج نشان داد کاربرد آمینو اسید به صورت خاکی باعث افزایش عملکرد و اجزای عملکرد لوبیا می شود. همچنین با کاربرد عناصر ریز مغذی آهن و روی مشاهده گردید محلول پاشی کلات آهن و روی باعث افزایش رنگدانه های فتوسنتزی و عملکرد و اجزای عملکرد لوبیا شد. کاربردآمینو اسید و عناصر ریزمغذی آهن و روی تاثیر بسزایی در افزایش میزان مجموع کلروفیل ها و کاروتنوئید داشت، ضمن اینکه کاربرد خاکی اسید آمینه و محلول پاشی کلات عناصر ریز مغذی آهن و روی نسبت به سطوح دیگر آنها در این محصول موثر تر بود.
To evaluate the effect of amino acid application and micronutrient elements of iron and zinc on yield and yield components of red bean cultivar , a split-plot experiment based on randomized complete block design with three replications at the Agricultural Research Station of Islamic Azad University Roudehen branch in Damavand in 2013 was conducted. Main plots were amino acid levels including: control (non-application of amino acid), foliar application of amino acid (1 per ml), soil application of amino acids (3 kg.ha-1 by irrigation solution) and sub plot treatment was micronutrients applications including : control( non-application of micronutrients), foliar application of iron and zinc nano particles (2 per ml), soil application of nano particles of iron and zinc (5 kg.ha-1 dissolved in water), foliar application of chelated iron and zinc (2 per mil) and soil application of chelate iron and zinc (5 kg.ha-1 dissolved in water),Treatments were applied in three stages including: eight-leaf stage, before flowering stage and pods producing of plant. Total chlorophyll, carotenoide and chlorophyll ratio, number of pod per plant, number of seed per pod, 1000-seed weight and grain yield were majored. The results indicated that amino acids in the soil increase grain yield of bean. Also micronutrients chelated iron and spray application of iron and zinc increased pigment of photosynthesis, grain yield and yield components of bean.