تأثیر تنش شوری و کاربرد قارچ درونزی ریشه Piriformospora indicaبر عملکرد و اجزاء عملکرد گندم
محورهای موضوعی : مجله علمی- پژوهشی اکوفیزیولوژی گیاهیسمیه حاجی نیا 1 , محمدجواد زارع 2 , ابراهیم محمدی گل تپه 3
1 - گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشگاه ایلام
2 - گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشگاه ایلام
3 - گروه بیماری شناسی گیاهی، دانشگاه تربیت مدرس
کلید واژه: عملکرد, گندم, آب شور, قارچ اندوفیت,
چکیده مقاله :
شوری یکی مهمترین عوامل محدود کننده تولید محصولات کشاورزی در سراسر جهان است. به منظور بررسی توانایی قارچ درونزی ریشه Piriformospora indicaبر عملکرد، اجزای عملکرد و برخی صفات فیزیولوژیکی گیاه گندم تحت تنش شوری آب آبیاری (2/0، 4، 8 و 12 دسیزیمنس بر متر)، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در سال 1389 در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه ایلام اجرا گردید. نتایج نشان داد تنش شوری موجب کاهش غلظت فسفر بخشهای هوایی، مقدار رطوبت نسبی برگ و میزان رنگدانههای فتوسنتزی گردید. تلقیح با قارچ P. indicaغلظت فسفر بخشهای هوایی و میزان رنگیزههای فتوسنتزی (کلروفیل a و b) را در مقایسه با گیاهان تلقیح نشده افزایش داد. عملکرد و اجزای عملکرد گندم تحت تنش شوری کاهش یافت، در صورتی که کاربرد قارچ P. indica منجر به کاهش اثرات سوء شوری و بهبود عملکرد گندم گردید. اجزای عملکرد مانند تعداد دانه در سنبله، وزن هزار دانه و تعداد سنبله در بوته با کاربرد قارچ P. indica افزایش یافت. تلقیح با قارچP. indica ارتفاع بوته و طول سنبله را در مقایسه با گیاهان تلقیح نشده تحت بیشترین سطح شوری افزایش داد. بطور کلی ب راساس نتایج این آزمایش کاربرد قارچ P. indica اثرات سوء شوری در گیاه گندم را کاهش داد.
Salinity is a major worldwide obstacle of crop production. A greenhouse experiment, using a factorial experimental based on Completely Randomized Design with three replicates was conducted to investigate the effect of the endophytic fungus of Piriformospora indica on responses of wheat under different levels of salinity stress (0.2, 4, 8 and 12 dS m-1). Salt stress decreased concentration of P, chlorophyll content and relative water content. Increasing in water salinity levels was accompanied in decreasing of relative water content. Plant colonized with the P. indica had a higher concentration of P and chlorophyll content. Yield and yield components of wheat were reduced under salt stress; however, application of the fungus decreased the negative effects of salinity and improved the yield. Number of grains per spike, grain weight and number of the spike per plant enhanced by the fungus treatment. Plants inoculated with P. indica had higher height and spike length compared to the non-inoculated plants under the highest salinity level. It is concluded that P. indica could reduce the negative effects of salinity stress in wheat plant.