اثر شیوه کاشت مستقیم و نشایی بر عملکرد و اجزای عملکرد ارقام مختلف پیاز در شرایط روزکوتاه
محورهای موضوعی : مجله علمی- پژوهشی اکوفیزیولوژی گیاهیحامد حسن زاده خانکهدانی 1 , محسن خدادادی 2 , عبدالحسین ابوطالبی 3
1 - کارشناس ارشد باغبانی ایستگاه تحقیقات کشاورزی میناب، میناب، ایران
2 - استادیار موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، کرج، ایران
3 - گروه باغبانی، واحد جهرم، دانشگاه آزاد اسلامی، جهرم، ایران
کلید واژه: پیاز, روزکوتاه, کشت مستقیم و نشایی, مقایسه عملکرد, میناب,
چکیده مقاله :
بهمنظور بررسی اثر شیوه کاشت مستقیم و نشایی بر عملکرد و اجزای عملکرد 7 رقم پیاز، آزمایشی در سال 1390 به صورت فاکتوریل در قالب بلوکهای کامل تصادفی با 4 تکرار در ایستگاه تحقیقات کشاورزی میناب اجرا شد. فاکتور اول شامل شیوه کاشت در دو سطح مستقیم و نشایی و فاکتور دوم شامل رقم در هفت سطح 602، 611، مارس، مگا، پریماورا، استراتوس و ارلیوایت بود. خزانهگیری جهت تولید نشاء در نیمه شهریور انجام و نشاءها در نیمه دوم آبان به زمین اصلی منتقل شدند. کشت مستقیم بذر در اول آبان صورت گرفت. در کشت مستقیم 50 روز پس از کشت بذر اقدام به تنک نشاءها شد و فواصل بوتهها 10 سانتیمتر تنظیم شد. نتایج نشان داد درصد بولتینگ، ارتفاع بوته و شاخص شکل سوخ در پیازهای نشایی بیشتر از پیازهای کشت مستقیم بود. در مورد صفات روز تا سوخدهی و روز تا برداشت نیز پیازهای نشایی در کلاس پایینتری نسبت به کشت مستقیم قرار داشتند یعنی زودرستر بودند. عملکرد سوخ در همه ارقام در سیستم کشت نشایی بیشتر از کشت مستقیم بذر بود ولی این اختلاف فقط در ارقام 602، مگا و استراتوس معنیدار بود. در بین ارقام مورد بررسی، ارقام 611 و پریماورا زودرستر از بقیه بودند. کمترین عملکرد سوخ در ارقام 611 و مارس مشاهده شد و بقیه ارقام اختلاف معنیداری با هم نداشتند. بهطور کلی کشت نشایی پیاز در شرایط این آزمایش، موجب افزایش عملکرد و نیز زودرسی محصول گردید.
In order to evaluate the effect of direct seeding and transplanting methods on yield and yield components of seven onion cultivars, an experiment was conducted as factorial arrangement in randomized complete block design with four replications in Agricultural Research Station of Minab at 2011. The factors were consisted of culture methods (direct seeding and transplanting) and onion cultivars (602, 611, Mars, Mega, Primavera, Stratus and early White). Sowing in nursery was done in the middle of September and transplants were transferred to main field in the middle of November. Direct seeding was done at October, 22. In the direct seeding method, the transplants were thinned 50 days after sowing and plants distances were regulated 10 cm. Results showed that bolting percent, plant height and bulb shape index in the transplanting method were more than direct seeding method. Regarding, days to bulbing and harvest, transplanting onions were earlier ripening than direct seeding onions. Bulb yield in transplanting method was more than direct seeding method in all cultivars but this difference only was significant in 602, Mega and Stratus cultivars. The 611 and Primavera cultivars were earlier ripening than other cultivars. The lowest bulb yield was recorded in the 611 and Mars cultivars and there was no significant difference between other cultivars. Generally, in the condition of this experiment, transplanting method led to increasing of yield and early ripening of onion.
_||_