تأثیر سالیسیلیک اسید و جاسمونیک اسید بر برخی خصوصیات فیزیولوژیک و بیوشیمیایی همیشه بهار (.Calendula officinalis L) تحت شرایط شوری
محورهای موضوعی : مجله علمی- پژوهشی اکوفیزیولوژی گیاهیمریم بنی یعقوب آبکنار 1 , علیرضا پازکی 2
1 - گروه زراعت و اصلاح نباتات، واحد یادگار امام خمینی (ره) شهرری، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2 - گروه زراعت و اصلاح نباتات، واحد یادگار امام خمینی (ره) شهرری، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
کلید واژه: تنش, پرولین, مالون دی آلدئید, عصاره, آنتوسیانین,
چکیده مقاله :
به منظور ارزیابی تأثیر غلظت های مختلف سالیسیلیک اسید و جاسمونیک اسید بر وزن خشک ریشه و اندام هوایی، مقادیر کلروفیل، کاروتنوئید، آنتوسیانین، میزان قندهای محلول، پرولین، مالون دی آلدئید، درصد و وزن عصاره گل همیشه بهار تحت تنش شوری، آزمایشی در سال 1393 در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی شهر ری به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با 4 تکرار انجام شد. تیمارها شامل 4 سطح شوری با آب آبیاری (صفر، 25، 50 و 75 میلی مولار کلرید سدیم)، محلول پاشی سالیسیلیک اسید در دو سطح (صفر و 0/7 میلی مولار) و جاسمونیک اسید در دو سطح (صفر و 100 میکرومولار) بودند. نتایج نشان داد که با افزایش شدت شوری وزن خشک ریشه و اندام هوایی، مقادیر کلروفیل، کاروتنوئید، آنتوسیانین موجود در برگ و وزن عصاره گل به طور معنی داری کاهش و میزان قندهای محلول، پرولین، مالون دی آلدئید و درصد عصاره به طور معنی داری افزایش یافتند. در همین حال، کاربرد سالیسیلیک اسید و جاسمونیک اسید سبب افزایش وزن خشک ریشه (72%)، وزن خشک اندام هوایی (59%) و وزن عصاره گل (43%) گردید که تا حدودی از اثرات منفی شوری می کاهد.
In order to evaluate the effects of various concentrations of salicylic and jasmonic acid on root dry weight, shoot dry weight, contents of chlorophylls, carotenoids, anthocyanin, soluble sugars, proline, and malondialdehyde, percentage and weight of flower extract of marigold plants under salinity stress, a factorial experiment was conducted in completely randomized design with four replications at research greenhouse of Islamic Azad University, Shahre-Rey Branch. The treatments were salinity at four levels With irrigation water including (0, 25, 50 and 75 mM) NaCl, Spraying salicylic acid in two levels (0, 0.7 mM) and, jasmonic acid in two levels (0, 100 µM). The results showed that the root dry weight, aerial dry weight, contents of chlorophylls, carotenoids, anthocyanin in the leaves and weight of flower extract were significantly decreased by increasing the severity of salinity. It was also found that the levels of soluble sugars, proline, malondialdehyde and flower extract percentage were significantly increased by increase in salinity levels. It was also observed that application of salicylic and jasmonic acid led to increase in root dry weight (72%), shoot dry weight (59%) and weight of flower extract (43%) that Somewhat reduce the negative effects of salinity.