ارزیابی شاخصهای کمی و کیفی علوفه ارقام یونجه در چینهای مختلف در منطقه یزد
محورهای موضوعی : مجله علمی- پژوهشی اکوفیزیولوژی گیاهیسید علی طباطبایی 1 , احسان شاکری 2 , مژگان علی نیا 3
1 - مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان یزد
2 - دانشجوی دکترا
3 - کارشناس ارشد زراعت
کلید واژه: درصد پروتئین, درصد ماده خشک, یونجه یزدی,
چکیده مقاله :
برای بررسی اثر رقم و چینهای مختلف برداشت بر عملکرد و اجزای عملکرد و میزان نیتروژن علوفه ارقام یونجه (مساسرسا، سنتتیک، یزدی، بمی، نیک شهری و بغدادی) در منطقه یزد، آزمایشی در سال 93-1392 به صورت کرتهای خرد شده در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با چهار تکرار انجام شد. ارقام مساسرسا، یزدی، بمی و سنتتیک دارای بیشترین میزان عملکرد علوفه تر به ترتیب با میانگین 29/17، 02/17، 37/17 و 27/18و عملکرد ماده خشک به ترتیب با میانگین 47/4، 7/4، 56/4، 59/4 تن در هکتار بودندر بین مراحل برداشت نیز، بالاترین نسبت برگ به ساقه درچین اول (2) و کمترین مقدار آن در چین پنجم (44/0) بدست آمد. چین اول و سوم نیز به ترتیب با 5/30% و 99/29% دارای بیشترین درصد ماده خشک بودند. از نظر عملکرد علوفه خشک، چین اول (55/6 تن در هکتار) بیشترین مقدار را تولید نمود. میزان نیتروژن ارقام نیز متفاوت بود و رقم مساسرسا (98/21) بالاترین درصد میزان نیتروژن را داشت. همچنین چین های اول و سوم بترتیب با 81/22% و 98/21% دارای بیشترین درصد نیتروژن بافت بودند. ب نتایج اثرات متقابل نشان داد رقم یزدی در چین اول در اکثر شاخصهای مورد بررسی از جمله نسبت برگ به ساقه (68/2)، درصد ماده خشک (68/34%) و عملکرد علوفه خشک (03/8 تن در هکتار) دارای بیشترین مقدار بود که در نتیجه نسبت به سایر ارقام در منطقه یزد برتری داشت.
In order to study the effect of cultivar and different cuts on forage yield and protein content of alfalfa cultivars (Mesasirsa, Santetic, Yazdi, Bami, Nik Shahri and Baghdadi), an experiment was conducted in the form of split plot arrangement in randomized complete block design with four replications at Agricultural and natural resources research center of Yazd in 2013-14 growing season. The results showed that effect of cultivar and different cuts was significant on all traits. Misasirsa, Yazdi, Bami and Santetic had the highest fresh forage yield (17.29, 17.02, 17.37 and 18.27 ton/ha) and dry forage yield (4.47, 4.7, 4.56 and 4.59 ton/ha) respectively. Among the cultivars and different cuts, NikShahri and Yazdi had the highest (1.16 and 1.18 respectively) and first harvest had the highest (2) leaf stem ratio. Among the cultivars, the percent of dry matter of NikShahri cultivar was higher than (27.8) other cultivars. First and third harvest had the highest dry matter percent (30.5 and 29.99 respectively). Among the different cuts, First harvest had the highest dry forage yield (6.55 ton/ha). Protein percent of mesasirsa cultivar (21.98) was higher than other cultivars. First and third harvest had the highest protein percent (22.81 and 21.98 respectively). Generally, Yazdi cultivar in first harvest had the highest leaf stem ratio (2.68), dry matter percent (34.68) and dry forage yield (8.03 ton/ha), So, this cultivar was most suitable for Yazd region.
_||_