آزمون هاي شمارش قارچ، شمارش اشريشياکلي و جستجوي سالمونلا از مراکز ضايعات (پودر گوشت) و کارخانجات دام، طيور و آبزيان
محورهای موضوعی : آلودگی میکروبی مواد غذائی
محمد حسین مرحمتی زاده
1
*
,
کیمیا کاظم زاده شیرازی نژاد
2
,
ماندانا حسن زاده
3
,
زهرا جمالی
4
,
سید امیرحسین نفیسی
5
,
سید مصطفی فاموری حسینی زاده
6
1 - معاونت پژوهشی - هیات علمی -دانشکده دامپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کازرون
2 - دانش آموخته دکترای دامپزشکی، دانشکده دامپزشکی، واحد کازرون، دانشگاه آزاد اسلامی، کازرون، ایران.
3 - دانشجوی دکترا دامپزشکی
4 - دانشجوی دکترای دامپزشکی، دانشکده دامپزشکی، واحد کازرون، دانشگاه آزاد اسلامی، کازرون، ایران.
5 - دانشجوی دکترای دامپزشکی، دانشکده دامپزشکی، واحد کازرون، دانشگاه آزاد اسلامی، کازرون، ایران.
6 - دانشجوی دکترای دامپزشکی، دانشکده دامپزشکی، واحد کازرون، دانشگاه آزاد اسلامی، کازرون، ایران.
کلید واژه: پودر گوشت, خوراک, قارچ, سالمونلا, اشرشیاکلی,
چکیده مقاله :
باتوجه به اینکه راه اصلی ورود قارچ ها و باکتری ها به مراکز پرورش دام و طیور و در نهایت به زنجیره غذایی انسان خوراک می باشد؛ لذا اطلاع دقیق از مقادیر قارچ و باکتری اشریشیاکلی و سالمونلا در نمونه های پودر گوشت و خوراک دام، طیور و آبزیان جهت کنترل آن ها ضروری می باشد. در این پژوهش آزمون های شمارش قارچ، شمارش باکتری اشریشیاکلی و جستجوی سالمونلا از مراکز ضایعات (پودر گوشت) و کارخانجات دام، طیور و آبزیان مناطق مختلف شهرستان فارس انجام شد. در مجموع ۴۰ نمونه(۲۰نمونه پودر گوشت، ۲۰ نمونه خوراک آماده) با وزن تقریبی۱۵۰۰ گرم اخذ گردید. ابتدا مشخصات هر یک از نمونه ها ثبت و طبق دستورالعمل های استاندارد به آزمایشگاه منتقل شدند. به منظور بررسی آلودگی نمونه ها به قارچ های مختلف از روش شمارش قارچ مطابق استاندارد ملی ایران، برای شمارش باکتری اشریشیاکلی مطابق استاندارد ملی ایران به شماره 3456 و برای شناسایی سالمونلا، از روش جستجو سالمونلا در مواد غذایی مطابق استاندارد ملی ایران به شماره 1810استفاده شد. نتایج این مطالعه نشان داد که از تعداد ۴۰نمونه مورد بررسی یک نمونه خوراک آلوده به قارچ (۲.۵درصد)، یک نمونه خوراک آلوده به اشرشیاکلی (۲.۵ درصد) و سه نمونه (یک نمونه خوراک و دو نمونه پودر گوشت) آلوده به سالمونلا (۷.۵ درصد) مثبت مشاهده شد. این نشان می دهد که در کارخانجات تولید خوراک دام و طیور و کشتارگاه های استان فارس پروتكل های بهداشتی جهت پیشگیری از ابتلا خوراک و پودر گوشت به قارچ، سالمونلا و اشرشیاکلی انجام می شود.
Considering that the main way for fungi and bacteria to enter livestock and poultry breeding centers and finally to the human food chain is food, so accurate information about the amounts of Escherichia coli and Salmonella fungi and bacteria in meat meal samples and animal, poultry and aquatic feed is essential to control them. In this study, fungal counting tests, Escherichia coli bacterial counts and Salmonella counts were performed from waste centers (meat meal) and livestock, poultry and aquaculture factories in different parts of Fars city. A total of 40 samples (20 samples of meat meal, 20 samples of prepared feed) weighing approximately 1500 grams were taken.In order to investigate the contamination of samples with different fungi by the method of counting fungi according to the national standard of Iran, to count the bacterium Escherichia coli according to the national standard of Iran No. 3456 and to identify Salmonella by the method of searching Salmonella in food according to the national standard of Iran. 1810 was used. The results of this study showed that out of 40 samples, one mushroom contaminated feed sample (2.5%), one Escherichia coli contaminated feed sample (2.5%) and three samples (one feed sample and two meat meal samples) Salmonella infection (7.5%) was positive. This indicates that hygienic protocols are performed in livestock and poultry feed factories and slaughterhouses in Fars province to prevent the infection of feed and meat meal with fungi, Salmonella and Escherichia coli
1-Anonymous. (2009). Regulation (EC) No 1774/2002 of the European Parliament and of the Council of 3 October 2002 laying down health rules concerning animal by-products not intended for human consumption. Official Journal of the European Communities, 45, L 273: 1-95.# Atherstone, C., Grace, D., Lindahl, J. F., Kang’ethe, E. K., & Nelson, F. (2016). Assessing the impact of aflatoxin consumption on animal health and productivity. African Journal of Food, Agriculture, Nutrition and Development, 16(3), 10949-10966.#
2-Costa, P. M., Oliveira, M., Bica, A., Vaz-Pires, P., & Bernardo, F. (2007). Antimicrobial resistance in Enterococcus spp. and Escherichia coli isolated from poultry feed and feed ingredients. Veterinary Microbiology, 120(1-2), 122-131.#
3-Cox NA, Bailey JS, Thomson JE, Juven BJ, 1983. Salmonella and other Enterobacteriaceae found in commercial poultry feed. Poultry Sci. 62, 2169-2175.#
4-Cox, N. A., and J. E. Bailey. 1991. Present strategies to intervene in Salmonellae colonization of poultry. Pages 1–3 in Proc. 38th Maryland Nutr. Conf. Univ. Maryland, College Park.#
5-da Silva Cardoso, V., Vermelho, A. B., Ribeiro de Lima, C. A., Mendes de Oliveira, J., Freire de Lima, M. E., Pinto da Silva, L. H., ... & Miranda Danelli, M. D. G. (2016). Antigenotoxic effect of piperine in broiler chickens intoxicated with Aflatoxin B1. Toxins, 8(11), 316.#
6-David O.M. and Ogunlade J.T. Qualities of poultry feeds produced by local small-scale feed mills in Ekiti State, Nigeria. A public health and feed safety study. 2013; 3(9): 297-302.#
7-Ghajoor, S. (1978). Study of hygienic quality of vacuum packaged meat product. Thesis, School of Veterinary Medicine, Tehran University#
8-Hakimi Najafabadi, S. (2004). Isolation of Salmonella from Tehran butcheries and their utensils and equipments. 7th Iran Congress of Microbiology, Semnan, Iran#
9-Hamilton CR, 2002. Real and perceived issues involving animal proteins. In Protein Sources for the Animal Feed Industry. Food and Agriculture Organization of the United Nations. Expert Consultation and Workshop, Bangkok, 29 April, 255–276.#
10-Khodayee, R. (1977). Microbial quality of imported frozen bovine meat. Thesis, School of Veterinary Medicine, Tehran University#
11-Kumar, P., Mahato, D. K., Kamle, M., Mohanta, T. K., & Kang, S. G. (2017). Aflatoxins: A global concern for food safety, human health and their management. Frontiers in microbiology, 7, 2170.#
12-Maciorowski KG, Jones FT, Pillai SD, Ricke SC, 2004. Incidence, sources, and control of foodborne Salmonella spp. in poultry feeds. World Poultry Sci J. 60, 446-457.#
13-Mamber, S.W., Katz, S.E., 1985. Effects of antimicrobial agents fed to chickens on some Gramnegative enteric bacilli. Appl. Environ. Microbiol. 50 (3), 638_648.#
14-Rezaei M. Parviz M., Vakili Saatloo N., Rezapor I. and Assadi A. Fungal Contamination of Feed Material Manufactured in Iran with Emphasis on Its Importance in Safety of Animal Origin Foods. Journal of Food Quality and Hazards Control. 2014; 81-84.#
15-Sadeghi Zali, M.H., Hashempour, A., Delshad, R., Kalbkhani, M., Khodayi, H. and Asadi, S. (2011). Evaluation of salmonella infection in poultry carcasses marketed in Urmia. 2nd International Congress of Food Hygiene, Tehran, Iran.#
16-Shekarforoush S, Tahamtan Y, Pourbakhsh A. (2008). Detection and frequency of Stx2 gene in Escherichia coli O157 and O157:H7 strains isolated from sheep carcasses in Shiraz-Iran. Pak J Biol Sci. 2008 Apr 15; 11(8):1085-92.#
17-Soltandallal, M.M., Doyle, M.P., Rezadehbashi, M., Dabiri, H., Sanaei, M., Modarresi, SH., Bakhtiari, R., Sharifiy, K., Taremi, M., Zali, M.R. and Sharifi-Yazdi, M.K. (2010). Prevalence and antimicrobial resistance profiles of salmonella serotypes, campylobacter and Yersinia spp. isolated from retail chicken and beef, Tehran, Iran. Food Control, 21: 388–392.#
18-Tahamtan, Y., Pourbakhsh, S.A. and Shekarforoush S.S. (2007). PCR detection of Escherichia coli O157:H7 directed from slaughtered cattle in Shiraz, Iran, Archives of Razi Institute, 61: 1-6.#
19-Yalçın, H., & Dalkılıç, B. (2019). Incidence of Enterobacteriaceae and Salmonella spp. in Poultry By-Product Meal for Sale on Retail Market in Adana and Mersin. Mehmet Akif Ersoy University Journal of Health Sciences Institute, 4(1).#
مجله میکروب شناسی مواد غذایی
آزمونهاي شمارش قارچ، شمارش اشريشياکلي و جستجوي سالمونلا از مراکز ضايعات (پودر گوشت) و کارخانجات دام، طيور و آبزيان
محمد حسين مرحمتي زاده 1*، کيميا کاظم زاده شيرازي نژاد 2، ماندانا حسن زاده 3، زهرا جمالی 3، سید امیرحسین نفیسی 3، سید مصطفی فاموری 3
1. گروه بهداشت مواد غذایی، واحد کازرون، دانشگاه آزاد اسلامی، کازرون، ایران.
2. دانش آموخته دکترای دامپزشکی، دانشکده دامپزشکی، واحد کازرون، دانشگاه آزاد اسلامی، کازرون، ایران.
3. دانشجوی دکترای دامپزشکی، دانشکده دامپزشکی، واحد کازرون، دانشگاه آزاد اسلامی، کازرون، ایران.
*نویسنده مسئول: Drmarhamati@gmail.com
چکیده:
باتوجه به اینکه راه اصلی ورود قارچها و باکتریها به مراکز پرورش دام و طیور و در نهایت به زنجیره غذایی انسان خوراک میباشد؛ لذا اطلاع دقیق از مقادیر قارچ و باکتری اشریشیاکلی و سالمونلا در نمونههای پودر گوشت و خوراک دام، طیور و آبزیان جهت کنترل آنها ضروری میباشد. در این پژوهش آزمونهای شمارش قارچ، شمارش باکتری اشریشیاکلی و جستجوی سالمونلا از مراکز ضایعات (پودر گوشت) و کارخانجات دام، طیور و آبزیان مناطق مختلف شهرستان فارس انجام شد. در مجموع ۴۰ نمونه (۲۰ نمونه پودر گوشت، ۲۰ نمونه خوراک آماده) با وزن تقریبی ۱۵۰۰ گرم اخذ گردید. ابتدا مشخصات هر یک از نمونهها ثبت و طبق دستورالعملهای استاندارد به آزمایشگاه منتقل شدند. به منظور بررسی آلودگی نمونهها به قارچهای مختلف از روش شمارش قارچ مطابق استاندارد ملی ایران، برای شمارش باکتری اشریشیاکلی مطابق استاندارد ملی ایران به شماره 3456 و برای شناسایی سالمونلا، از روش جستجو سالمونلا در مواد غذایی مطابق استاندارد ملی ایران به شماره 1810 استفاده شد. نتایج این مطالعه نشان داد که از تعداد ۴۰ نمونه مورد بررسی یک نمونه خوراک آلوده به قارچ (۲.۵ درصد)، یک نمونه خوراک آلوده به اشرشیاکلی (۲.۵ درصد) و سه نمونه (یک نمونه خوراک و دو نمونه پودر گوشت) آلوده به سالمونلا (۷.۵ درصد) مثبت مشاهده شد. این نشان میدهد که در کارخانجات تولید خوراک دام و طیور و کشتارگاههای استان فارس پروتكلهای بهداشتی جهت پیشگیری از ابتلا خوراک و پودر گوشت به قارچ، سالمونلا و اشرشیاکلی انجام میشود.
واژههاي کليدي: پودر گوشت، خوراک، قارچ، سالمونلا، اشرشیاکلی
مقدمه
خوراک هزینه عمده پرورش دام و طیور را به خود اختصاص میدهد، بنابراین ارزیابی مداوم منابع جدید و گوناگون مواد خوراکی ضرروی باشد (گلیان و معینی، ۱۳۸۲). متخصصین همواره سعی میکنند با استفاده از روشهای مختلف هزینههای مربوط به خوراک را در پرورش طیور کاهش دهند. از جمله این روشها استفاده پودر ضایعات کشتارگاهی، که برای انسان قابل استفاده نیست، میباشد. اهمیت تغذیه مناسب ایجاب میکند که ارزش غذایی این ضایعات به طور صحیح و استاندارد تعیین گردد (روغنی و معینی زاده، ۱۳۸۵). لیكن حجم قابلتوجه مصرف پودر ضایعات کشتارگاهی در سالهای اخیر و وجود برخی از بیماریهای نوپدید سبب گردیده تا با اطمینان از بیخطر بودن مصرف پودر گوشت، احتمال انتشار و انتقال بیماری از این طریق نیز افزون شده در نتیجه نظارتهای مستمر و بهداشتی در همه جوامع از جمله ایران نیز ضروریتر گردد. شواهدی وجود دارد که کنترل آلودگی میكروبی در خوراک دام دارای مزایای بهداشتی قابل توجهی در جمعیتهای انسانی و حیوانی است. انسان میتواند با مصرف تخممرغ، گوشت یا شیر حیوانات مصرف کننده خوراک آلوده، در معرض آلودگی قرار گیرد (2009Anonymous,).
در خصوص آلودگی مواد خوراکی با قارچها و سموم آنها گزارشهای مختلف نشان میدهد که آلودگی ناشی از گونههای آسپرژیلوس، فوزاریوم، آلترناریا و پنیسیلیوم در بسیاری از مواد خوراکی به وفور یافت میشود. آسپرژیلوس گونه غالب در خوراک گاوهای شیری و دیگر خوراکها در مناطق گرمسیری و حاره میباشد (2017Kumar et al,). آسپرژیلوس، گونهای از قارچ هاست که برخی از آنها انگل داخلی و یا پاتوژنهای فرصتطلب انسانی هستند. گونههای دیگر آن شامل پنیسیلیوم، فوزاریوم، آلترناریا از آلودگیهای مهم دانههای غلات به شمار میروند (2016Atherstone et al,). آلودگیهای قارچی منشا تولید مایكوتوکسینها هستند. دانههای تخمیری غلات و تفاله چغندرقند ممكن است توسط حیوانات استنشاق یا خورده شوند و باعث ایجاد آثار زیانآور و بیماری موسوم به مایكوزیس گردند)2005. (Sala, معمولا کلیه مواد خوراکی بطور بالقوه حاوی مقادیر کمی کپک و قارچ میباشند که در شرایط خاصی میتوانند به سرعت رشد و افزایش پیدا کنند. رشد قارچها موجب میشود که مواد خوراکی به صورت کلوخه و کیک درآمده، در نتیجه حمل و نقل آنها مشكل میگردد و همچنین باعث تغییر رنگ، تغییر پایداری و بو و طعم مواد خوراکی شده و در نتیجه دامها از مصرف آنها امتناع میکنند. علاوه بر این، قارچها ترکیبات سمی به نام مایكوتوکسینها را تولید میکنند که باعث کاهش تولید و ایجاد بیماری و در شرایط حاد، مرگ دامها شده و از این طریق از نظر اقتصادی، موجب ضرر و زیان قابلتوجه دامداران میگردد (2016Cardoso et al,).
سالمونلا یکی از مهمترین عوامل آلودگی در خوراک دام و پودر گوشت است که به دلیل نقش بسیار مهم آن بهعنوان یک بیماری مشترک جدی در بهداشت مواد غذایی، سلامت عمومی را به مخاطره میاندازد. (2010Soltandallal et al,). اشریشیاکلی نیز از باکتریهای رودهای است که آلودگیهای ناشی از آن در بین انسان و حیوانات در همه جا پراکنده است. یكی از شایعترین سروتیپهای این باکتریها E.coli O157:H7 میباشد که بیشتر از گوشت گاوی که حرارت کافی ندیدهاست جدا و گزارش شد (2008Shekarforoush et al,).
باکتریهای خانواده انتروباکتریاسه همراه با مواد اولیه مورداستفاده در تولید خوراک دام وارد زنجیره خوراک دام میشوند. خانواده انتروباکتریاسه شامل 30 جنس ثابت از جمله سالمونلا و اشریشیاکلی است. بسیاری از جنسها نسبت به انسان، حیوانات، حشرات و گیاهان بیماریزا هستند (Maciorowski et al, 2004). تعدادی از جنسهای این خانواده به طور منظم در ارتباط با حیوانات وجود دارند. آنها به عنوان اعضای بومی میكروفلور روده یافت میشوند که ممكن است هیچ گونه اثرات مضر ایجاد نكنند. ممكن است پس از پخت، در حین نگهداری و حمل و نقل محصولات را دوباره آلوده کنند (2002Hamilton,). بین خطر جداسازی سالمونلا و درجه آلودگی انتروباکتریاسه ارتباط شناختهشدهای وجود دارد (1995Veldman et al,).
بعد از حرارت، آلودگی پودر گوشت به حداقل میرسد ولی باتوجه به اینكه شرایط رشد باکتری و قارچ در پودر گوشت فراهم است بعد از حرارت دوباره رشد باکتری شروع میشود. در این پژوهش آزمونهای شمارش قارچ، شمارش باکتری اشریشیاکلی و جستجوی سالمونلا از مراکز ضایعات (پودر گوشت) و کارخانجات دام، طیور و آبزیان مناطق مختلف شهرستان فارس انجام میشود. با توجه به این که راه اصلی ورود قارچها و باکتریها به مراکز پرورش دام و طیور و در نهایت به زنجیره غذایی انسان خوراک میباشد؛ لذا اطلاع دقیق از مقادیر قارچ و باکتری اشریشیاکلی و سالمونلا در نمونههای پودر گوشت و خوراک دام، طیور و آبزیان جهت کنترل آنها ضروری میباشد.
مواد و روش کار:
مطالعه حاضر از نوع توصیفی- مقطعی است که جامعه آماری آن، پودر گوشت از مراکز ضایعات و نمونههای پودرشده خوراک کارخانجات دام، طیور و آبزیان مناطق مختلف شهرستان فارس میباشد. پس از اخذ مجوز و هماهنگیهای لازم، نمونهگیری به صورت تصادفی انجام گرفت. در مجموع ۴۰ نمونه (۲۰ نمونه پودر گوشت، ۲۰ نمونه خوراک آماده) با وزن تقریبی ۱۵۰۰ گرم اخذ گردید. ابتدا مشخصات هر یک از نمونهها ثبت و طبق دستورالعملهای استاندارد به آزمایشگاه منتقل شدند. نمونههایی که به آزمایشگاه تحویل داده شد در طی حمل، جابجایی و نگهداری صدمه ندید و یا تغییری در آن ایجاد نشد. همچنین نمونهها در ظروف تمیز، خشک، سترون ودر شرایط اسپتیک جمعآوری شده و در شرایطی نگهداری شدند که امكان رشد میكروارگانیسمها وجود نداشتهباشد. نمونههای جمعآوری شده حتیالامكان در همان روز نمونهبرداری، موردآزمون قرارگرفتند (استاندارد ملی ایران شماره ۹۸۹۹). نمونههای اخذ شده به مدت یک دقیقه به خوبی مخلوط شده و نمونه حاصل بصورت مسقیم جهت آزمونهای میكروبی و قارچی مورداستفاده قرار گرفتند.
روش شمارش قارچها
۱-روش کشت: برای شمارش قارچها، کشت مقادیر مشخصی از آزمایه ) فرآوردههای مایع (و یا سوسپانسیون اولیه) سایر فرآوردهها) با استفاده از محیط کشت معین به روش کشت آمیخته و کشت رقتهای تهیه شده از آزمایه فرآوردههای مایع و یا رقت اولیه سایر فرآوردهها انجام شد.
۲-شرایط گرم خانه گذاری: گرمخانهگذاری پلیتها در شرایط هوازی در دمای ۲۵ درجه به مدت زمان ۵ روز و در آخر محاسبه تعداد کلنیهای قابل شمارش در هر گرم از نمونه صورت گرفت.
۳-تهیه محیط کشت: محيط کشت عصاره مخمر-دکستروز-کلرامفنيکل بود. محیط پایه شامل عصارهی مخمر به مقدار ۵ گرم، دکستروز به مقدار ۲۰ گرم، آگار به میزان ۱۵ گرم و آب مقطر به میزان ۱۰۰۰ میلیلیتر است.
از تجهیزات معمول در آزمایشگاه میكروبیولوژی (طبق استاندارد ملی ایران شمارة ۹۸۹۹) استفاده شد. برای آمادهسازی آزمایه به استانداردهای ملی ایران شمارة 1-8923، 4-8923 و 5-8923 و یا استانداردهای ملی اختصاصی مربوط به هر فرآورده مطابق استانداردها انجام گرفت.
شمارش کلنی ها: آزمونهای به مقدار X گرم را به 9X میلی لیتر محلول رقیـقکننـده افزودهشد و خـوب مخلـوط (۱۰ سوسپانسیون اولیـه) شد تا به رقت ۱۰-۱ رسید. در صورت نیـاز به رقتهای بعدی ۱ میلیلیتر از سوسپانسیون اولیه به ۹ میلیلیتر از محلول رقیق کننده اضافه شد.
با اسـتفاده از یـک پـیپـت سـترون، یـک میلـیلیتـر از سوسپانسـیون اولیـه بـه هـر یـک از دو پلیت سترون افزوده شد. در صورت نیاز برای سـایر رقـتهـای اعشـاری نیـز بـا اسـتفاده از یـک پـیپـت سـترون ایـن کـار تكرار گردید. به هر یک از پلیتهـا حـدود ۱۵ تا ۲۰ میلـیلیتـر از محـیط کشـت (محیط کامل) با دمـای ۴۴ تـا ۴۷ درجــه سلســیوس افزوده و کاملا مخلوط شد. زمان لازم بین تلقیح و افزودن محیط کشت بیشتر از ۱۵ دقیقه نشد. پلیـتهای آمـاده شده پس از بستن محـیط کشـت بـه صـورت وارونـه در دمای ۲۵ درجه سلسیوس و به مدت زمان ۵ روز گرمخانهگذاری شد.
پرگنهها بعد از ۳، ۴ و ۵ روز بعـد از گرمخانـهگذاری بررسـی و بعـد از پـنج روز پلیـتهـای حاوی کلنی شمارش شد. پلیتهایی را که دارای حداقل ۱۰ و حداکثر ۱۵۰ کلنی میباشند برای شمارش انتخاب شد. با استفاده از رابطه زیر تعداد کپک ها و مخمرهای موجود در آزمایه بر حسب میانگین تعداد شمارش شده از دو رقت متوالی محاسبه شد:
N=
روش شمارش اشریشیاکلی:
۱-مرحله غنی سازی: برای شمارش اشریشیاکلی، غنی سازی در محیط کشت غیرانتخابی صورت گرفت. آزمونه به آب پپتونه بافری (BPW) تلقیح شد و در دمای °C۳۷ به مدت زمان ۱۸ ساعت گرم خانه گذاری شد.
۲-کشت انتخابی: از کشت به دست آمده در مرحله غنی سازی در محیط BPW، به محیط کشت ویولت رد بایل گلوکز (VRBG) آگار تلقیح شد و در دمای ۳۷ درجه سلسیوس گرمخانه گذاری شد. سپس کلنیهای شاخص اشرشیاکلی پس از ۲۴ ساعت بررسی شد. کلنیهای شاخص اشرشیاکلی احتمالی، روی یک محیط غیرانتخابی، کشت دادهشد و سپس با آزمونهای تخمیر گلوکز و واکنش اکسیداز تائید شد.
نمونه برداری جزئی از روش تعیین شده در این استاندارد نیست. برای هر فرآورده به استاندارد مربوط به آن فرآورده مراجعه شد. اگر استاندارد ملی مربوط به آن فرآورده وجود نداشت، با توافق بخش های مرتبط با آن فرآورده، نمونه برداری انجام گردید. روشهای نمونهبرداری طبق- استاندارد 17728 ISO/TS برای موادغذایی و خوراک دام- استاندارد 13307 ISO برای مرحله تولید اولیه؛ - استاندارد ISO 17604 برای لاشهها - استاندارد ISO 18593 برای نمونههای محیطی توصیه شده است.
به طور کلی مقداری از آزمونه (جرم یا حجم) به مقداری از BPW(جرم یا حجم) اضافه شد تا یک رقت ده تایی به دست آید. برای مثال یک آزمونه ۱۰ گرم با ۹۰ میلی گرم از BPW مخلوط شد. این استاندارد برای آزمونههای ۱۰ گرم با ۱۰ میلی گرم تائید شدهاست. یک آزمون کوچكتر، ممكن است بدون نیاز به اثبات اضافی استفاده شود، مشروط بر این که نسبت مشابه بین آب گوشت غنی کننده و آزمونه حفظ شود. اگر در بررسی صحه گذاری اتصدیق نشان داده شود که آزمونه بزرگتر از آنچه که در ابتدا تائید شده، اثرات نامطلوب روی جستجو و شناسایی انتروباکتریاسه ندارد، یک آزمونه بزرگتر نیز میتواند مورداستفاده قرار گیرد.
سوسپانسیون اولیه در دمای ۳۷ درجه سلسیوس به مدت زمان ۱۸ ساعت گرمخانهگذاری شد. روش آزمون با جداسازی و انتخاب کلنیها برای تائید ادامه دادیم.
با استفاده از حلقه کشت از محیط غنی سازی شده برداشتهشد و به صورت خطی روی سطح پلیت حاوی محیط کشت انتخابی کشت شد، سپس پلیت در دمای ۳۷ درجه سلسیوس به مدت زمان ۲۴ ساعت گرم خانهگذاری شد.
۳-تایید کلنیهای مشکوک: کلنیهای مشخص، به رنگ صورتی تا قرمز یا ارغوانی هستند (با یا بدون هاله رسوبی)، کلنیهای مشكوک از پلیتهای گرمخانهگذاری شده علامتگذاری شد. حداقل یک کلنی مشكوک برای کشت مجدد و انجام آزمونهای تائیدی بیوشیمیایی انتخاب شد. اگر نتیجه منفی بود، حداکثر تا چهار کلنی مشكوک انتخاب شد.
اگر بیشتر از یک کلنی مشخص از نظر ظاهری وجود داشت، یک کلنی از هر مورفولوژی برای کشت مجدد انتخاب شد. بعضی از اشرشیاکلیها ممكن است روی محیط کشت کلنیهای بیرنگ ایجاد کنند، بنابراین وقتی هیچ کلنی مشخصی وجود نداشتهباشد، کلنیهای متمایل به سفید برای تائید انتخاب شد. کلنیهای انتخاب شده برای تائید را روی محیط کشت غیرانتخابی (مانند پلیتهای آگار مغذی(کشت خطی دادیم. سپس پلیتها را در دمای ۳۷ درجه سلسیوس به مدت زمان ۲۴ ساعت گرمخانهگذاری کردیم. یک کلنی کاملا مجزا از هر پلیت گرم خانهگذاری شده برای آزمونهای تائیدی بیوشیمیایی انتخاب شد.
برای آزمون تائیدی بیوشیمیایی از آزمون اکسیداز و آزمون تخمیر استفاده گردید.
۴-تفسیرنتایج: هر یک از کلنیهای مشخص انتخاب شده از یک کشت مجدد دارای واکنش اکسیداز منفی و گلوکز مثبت، نمونهای که از آن کشت مجدد تهیه شدهاست، از نظر اشرشیاکلی مثبت در نظر گرفتهشد. براساس تفسیر نتایج، وجود یا عدم وجود اشرشیاکلی در x g با x ml از یک آزمونه از فرآورده، یا بر روی مساحت سطح سواب شده یا در کل کالاها (مانند پای پوش پارچه ای) نشان دادهشد.
روش شمارش سالمونلا:
جستجو و شناسایی سالمونلا چهار مرحله دارد که در استاندارد ملی ایران 1-1810 بیان شدهاست.
۱-مرحله پیش غنی سازی: سالمونلا ممكن است به تعداد کم و اغلب همراه با تعداد قابلتوجهی از سایر باکتریهای خانواده انتروباکتریاسه یا خانوادههای دیگر همراه باشد. به منظور فراهم کردن امكان جستجو و شناسایی تعداد کم سالمونلا یا سالمونلاهای آسیبدیده پیشغنیسازی انجام شد.
نمونه موردآزمون در آب پپتونه بافری که به دمای محیط آزمایشگاه رسیدهاست، تلقیح میشود و به مدت زمان ۱۸ ساعت در دمای بین ۳۴ تا ۳۸ درجه سلسیوس گرمخانهگذاری شد. برای مقادیر بالا (برای مثال: یک لیتر یا بیشتر) آب پپتونه بافری به دمای بین ۳۴ تا ۳۸ درجه سلسیوس رسانده شد و سپس با نمونه موردآزمون مخلوط شد.
۲-کشت انتخابی: از کشت به دست آمده به محیط کشت راپاپورت واسیلیادیس همراه با سویا (RVS براث) یا راپاپورت واسیلیادیس نیمه جامد اصلاح شده (MSRV) آگار و مولر کافمن تتراتیونات نووبیوسین براث MKTTn) براث(تلقیح شد RVS. براث یا
MSRV آگار در دمای ۴۱۵ درجه سلسیوس به مدت زمان ۲۴ ساعت و MKTTn براث در دمای ۳۷ درجه سلسیوس به مدت زمان ۲۴ ساعت گرمخانهگذاری شد. برای برخی محصولات، ممكن است محیط کشت (های) ۳-کشت روی محیط های جامد انتخابی: غنی کننده انتخابی، به مدت زمان ۲۴ ساعت گرمخانه گذاری بیشتر نیاز داشته باشند. از کشتهای به دست آمده روی دو محیط کشت جامد انتخابی زیر کشت دادهشد:
گزیلوز الیزین دئوکسی کوالت آگار (XLD آگار)، هر محیط کشت انتخابی جامد دیگر برای تكمیل XLD آگار،XLD آگار در دمای ۳۷ درجه سلسیوس گرمخانهگذاری شد و پس از ۲۴ ساعت بررسی شد. آگار انتخابی دوم مطابق با دستورالعمل سازنده گرمخانه گذاری شد.
۴-تایید کلنی های سالمونلا: کلنیهای سالمونلای فرضی مجددأ کشت داده شد و با استفاده از آزمونهای بیوشیمیایی و سرولوژیكی مناسب تأیید شد. آزمونه و سوسپانسیون اولیه در موارد معمول، برای تهیه سوسپانسیون اولیه از محیط کشت پیشغنیکننده (آب پپتونه بافری) به عنوان رقیقکننده استفاده شد. پیش از استفاده، محیط کشت آب پپتونه بافری به دمای اتاق رسانده شد.
از آزمونه (وزنی یا حجمی) به محیط کشت آب پپتونه بافری (وزنی یا حجمی) افزوده تا رقت یک دهم حاصل شد. برای این منظور، ۲۵ گرم آزمونه با ۲۲۵ میلی لیتر از محیط کشت آب پپتونه بافری مخلوط شد. برای مقادیر بیشتر (برای مثال: یک لیتر یا بیشتر) توصیه می شود قبل از مخلوط کردن آزمونه، محیط کشت در دمای بین ۳۴ تا ۳۸ درجه سلسیوس گرم شود.
نتایج
۲۰ نمونه پودرگوشت و ۲۰ نمونه خوراک آماده در شهرهای شیراز، اوز، لامرد، کوه چنار و مرودشت از نظر وجود سالمونلا، اشرشیاکلی و قارچ مورد بررسی قرار گرفت.
بر اساس نتایج ارائه شده در جدول و نمودار (۱) در شهر شیراز از ۱۰ نمونه پودر گوشت ۱ نمونه و از ۱۰ نمونه خوراک ۲ نمونه و در کوه چنار ۱ نمونه از ۲ نمونه پودر گوشت از نظر آلودگی به سالمونلا مثبت اعلام گردید. در ۴ نمونه پودر گوشت مرودشت، ۴ نمونه خوراک مرودشت، ۲ نمونه پودرگوشت لامرد، ۲ نمونه خوراک لامرد، ۲ نمونه خوراک کوه چنار، ۲ نمونه پودرگوشت اوز و ۲ نمونه خوراک اوز نشانه ای از آلودگی به سالمونلا مشاهده نگردید.
جدول (۱) توزیع فراوانی جدایههای سالمونلا در نمونههای خوراک و پودر گوشت در شهرهای شیراز، مرودشت، لامرد، کوه چنار، اوز
شهر | نمونه | تعداد کل نمونهها | تعداد نمونههای مثبت |
شیراز | پودرگوشت | ۱۰ | ۱ |
شیراز | خوراک | ۱۰ | ۲ |
مروردشت | پودرگوشت | ۴ | ۰ |
مرودشت | خوراک | ۴ | ۰ |
کوه چنار | پودرگوشت | ۲ | ۱ |
کوه چنار | خوراک | ۲ | ۰ |
لامرد | پودرگوشت | ۲ | ۰ |
لامرد | خوراک | ۲ | ۰ |
اوز | پودرگوشت | ۲ | ۰ |
اوز | خوراک | ۲ | ۰ |
نمودار (۱) توزیع فراوانی جدایههای سالمونلا در نمونههای خوراک و پودر گوشت در شهرهای شیراز، مرودشت، لامرد، کوه چنار، اوز
بر اساس نتایج ارائه شده در جدول و نمودار (۲) در شهر شیراز از ۱۰ نمونه خوراک ۲ نمونه از نظر آلودگی به قارچ مثبت اعلام گردید. در ۱۰ نمونه پودر گوشت شیراز، ۴ نمونه پودر گوشت مرودشت، ۴ نمونه خوراک مرودشت، ۲ نمونه پودر گوشت لامرد، ۲ نمونه خوراک لامرد، ۲ نمونه پودر گوشت کوه چنار، ۲ نمونه خوراک کوه چنار، ۲ نمونه پودر گوشت اوز و ۲ نمونه خوراک اوز نشانه ای از آلودگی به قارچ مشاهده نگردید.
جدول (۲) توزیع فراوانی جدایههای قارچ در نمونههای خوراک و پودر گوشت در شهرهای شیراز، مرودشت، لامرد، کوه چنار، اوز
شهر | نمونه | تعداد کل نمونهها | تعداد نمونههای مثبت |
شیراز | پودرگوشت | ۱۰ | ۰ |
شیراز | خوراک | ۱۰ | ۲ |
مروردشت | پودرگوشت | ۴ | ۰ |
مرودشت | خوراک | ۴ | ۰ |
کوه چنار | پودرگوشت | ۲ | ۰ |
کوه چنار | خوراک | ۲ | ۰ |
لامرد | پودرگوشت | ۲ | ۰ |
لامرد | خوراک | ۲ | ۰ |
اوز | پودرگوشت | ۲ | ۰ |
اوز | خوراک | ۲ | ۰ |
نمودار (۲) توزیع فراوانی جدایههای قارچ در نمونه های خوراک و پودر گوشت در شهر های شیراز، مرودشت، لامرد، کوه چنار، اوز
بر اساس نتایج ارائه شده در نمودار (۳) در شهر شیراز از ۱۰ نمونه خوراک ۱ نمونه از نظر آلودگی به اشریشیاکلی مثبت اعلام گردید. در ۱۰ نمونه پودر گوشت شیراز، ۴ نمونه پودر گوشت مرودشت، ۴ نمونه خوراک مرودشت، ۲ نمونه پودرگوشت لامرد، ۲ نمونه خوراک لامرد، ۲ نمونه پودر گوشت کوه چنار، ۲ نمونه خوراک کوه چنار، ۲ نمونه پودرگوشت اوز و ۲ نمونه خوراک اوز نشانه ای از آلودگی به اشریشیاکلی مشاهده نگردید.
جدول (۳) توزیع فراوانی جدایههای اشریشیاکلی در نمونههای خوراک و پودر گوشت در شهر های شیراز، مرودشت، لامرد، کوه چنار، اوز
شهر | نمونه | تعداد کل نمونهها | تعداد نمونههای مثبت |
شیراز | پودرگوشت | ۱۰ | ۰ |
شیراز | خوراک | ۱۰ | ۱ |
مروردشت | پودرگوشت | ۴ | ۰ |
مرودشت | خوراک | ۴ | ۰ |
کوه چنار | پودرگوشت | ۲ | ۰ |
کوه چنار | خوراک | ۲ | ۰ |
لامرد | پودرگوشت | ۲ | ۰ |
لامرد | خوراک | ۲ | ۰ |
اوز | پودرگوشت | ۲ | ۰ |
اوز | خوراک | ۲ | ۰ |
نمودار (۳) توزیع فراوانی جدایههای اشریشیاکلی در نمونههای خوراک و پودر گوشت در شهرهای شیراز، مرودشت، لامرد، کوه چنار، اوز
از تعداد ۴۰ نمونه مورد بررسی یک نمونه خوراک آلوده به قارچ (۲.۵ درصد)، یک نمونه خوراک آلوده به اشرشیاکلی (۲.۵ درصد) و سه نمونه (یک نمونه خوراک و دو نمونه پودر گوشت) آلوده به سالمونلا (۷.۵ درصد) مثبت گزارش شد.
تصویر (۱)PCR نمونه آلوده به سالمونلا
بحث
خوراک دام بیش از 80 درصد هزینههای واحد پرورش را شامل می شود. مواد اولیه ای که جهت تامین جیره غذایی دام از مکانهای مختلف تهیه می گردد امکان انتقال آلودگی و مشکلات مختلف را برای دامداری به همراه خود دارد. یکی از این مشکلات، قارچ ها و سموم تولیدی آن ها یعنی مایکو توکسینها می باشد.
آلودگی قارچی و به ویژه مایكوتوکسینها یک مشكل جهانی محسوب میشود و مطابق با آمار سازمان کشاورزی و غذای سازمان ملل متحد تقریبا 25 درصد دانههای زراعی جهان دارای آلودگی قارچی هستند و طبق گزارش WHO مایكوتوکسینها به ویژه آفلاتوکسین یكی از عوامل موثر در بروز بیماریهای ناشی از غذا گزارش شده اند.
در مطالعهای که رضایی و همكاران (2014) به منظور تعیین میزان آلودگی قارچی خوراک طیور انجام دادند، 16 نمونه خوراک را از استان مرکزی جمع آوری کردند که 3/31 درصد نمونه ها آلوده بودند. این محققین متوسط سطح آلودگی به قارچ ها را 6/4×104 واحد تشكیل دهنده کلونی/گرم گزارش کردند (Rezaei et al.,2014).
در مطالعه ای که دیوید و اگونالد (2013) در نیجریه بر روی میزان آلودگی قارچی در 10 نوع خوراک انجام دادند نشان دادند که در مجموع 5 جنس قارچی آسپرژیلوس، فوزاریوم، پنیسیلیوم، رایزوپوس و آبسیدیا جداسازی گردید. ترتیب فراوانی جدایه های گزارش شده توسط این محققین به صورت آسپرژیلوس فالووس (59/20 درصد)، آسپرژیلوس نیجر (65/17 درصد)، فوزاریوم مونیلی فورم (71/14 درصد)، آبسیدیا (76/11 درصد)، رایزوپوس (82/8)، پنی سیلیوم اکسپانسوم (82/8 درصد) پنی سیلیوم ایتالیكولوم و پنی سیلیوم کالیبئوم و آسپرژیلوس گالکوس هر کدام (88/5 درصد) بود. (David and Egonald et al.,2013)
مروی و همكاران (1397) به بررسی آلودگی خوراک دام و طیور به گونههای قارچی آسپرژیلوس پرداختند و گزارش کردند که به طور متوسط، 27/25 درصد خوراک دام و 31/70 درصد خوراک طیور آلوده به قارچ آسپرژیلوس بودند. از بین آسپرژیلوس های جدا شده، تعداد 4 گونه فالووس، 2 گونه ورسیكالر، 2 گونه فومیگاتوس، 2 گونه نایجر، 1 گونه پارازیتیكوس، 1 گونه اوخراسئوس و 1 گونه ترئوس شناسایی شد. (Marvi et al.,1397)
سالا و همكاران در سال 2005 با مطالعه 78 نمونه خوراک دام در کشورهای تایلند و ویتنام آلودگی 94 درصد نمونه را به گونه آسپرژیلوس فالووس و آسپرژیلوس پارازیتیكوس گزارش کردند. (sala et al.,2005)
مطالعه دونهام و همكارانش در سال 2013 در تگزاس نشان داد تقریبا 33 درصد جیرههای خوراک حیوانات که عمدتا از نوع ذرت است آلوده به آفلاتوکسین هستند (2017,Dunham et al).
باتیالنی و همكاران در مطالعه خود نشان دادند تغییرات آب و هوایی مهمترین علت افزایش آلودگی ذرتها به آفلاتوکسین است. آنها بیان کردند آلودگی به آفلاتوکسین در 100 سال آینده به عنوان عامل مهمی در آلودگی محصولات غذایی مطرح خواهد بود (2016,Battilani et al).
هاجنال و همكارانش نیز در سال 2015 در صربستان نشان دادند که 21 درصد ذرتهای کشت شده در این کشور برای مصرف انسانی مناسب نیستند و این موضوع در فصول گرم سال بیشتر خودنمایی میکند (2017,Hajnal et al).
پژوهش میاحی و همكاران نیز بر روی مرغهای کشتار شده در اهواز نشان داد 5/37 درصد از جگرها، 5/22 درصد از عضلات سینه و ران مرغ های کشتار شده آلوده به سم آفلاتوکسین است (2008,Mayahi et al).
سالمونلوز یكی از شایعترین عوامل عفونت غذائی به شمار میرود که ریشهکنی آن در هیچ یک از کشورهای جهان تاکنون امكان پذیر نبوده است. مهمترین مواد غذایی آلاینده عبارتند از گوشت طیور، تخممرغ، گوشت قرمز و شیر.
مشابه مطالعه فعلی، کاکس و همكاران (1983) سالمونلا را در 92 درصد از نمونههای پودر گوشت و استخوان جمعآوری شده از کارخانههای تجاری شناسایی کردند. بنسینک (1979) همچنین گزارش داد که 114 نمونه از 164 نمونه پودر گوشت و استخوان (5/69 درصد) به سالمونلا آلوده بودند. (Cox et al,1983)
در تحقیقی دیگر اصغری (1996) تعداد 650 مورد گوشت قرمز (350 نمونه گوشت گوسفند و 300 نمونه گوشت گوساله) از شهر تهران جمع آوری و مورد مطالعه قرار داد. جمعاً 2 مورد سالمونلا انتریتیدیس و 5 مورد سالمونلا تیفی موریوم جدا و شناسایی گردید. (asghari et al,1996)
در مطالعه حكیمی و همكاران (2004) تقریباً مشخص شده است که وسایل موجود در مراکز فروش گوشت به ویژه دستگاه های فرآوری گوشت، و حتی کارگران میتوانند از عوامل عمده آلودگی سالمونلایی به صورت ثانویه باشند. (Hakimi et al,2004)
مطالعهای دیگر در ترکیه در سال 2016 شیوع انتروباکتریاسه و سالمونلا در 90 نمونه پودر ضایعات کشتارگاهی طیور را مورد بررسی قرار داد و آلودگی به سالمونلا را 5/26 درصد گزارش کردند (Yalçın and Dalkiliç,et al,2016).
اشریشیاکلی نیز از باکتریهای رودهای است که آلودگی های ناشی از آن در بین انسان و حیوانات در همه جا پراکنده است. یكی از شایع ترین سروتیپ های این باکتری ها Ecoli H7:O157 میباشد که بیشتر از گوشت گاوی که حرارت کافی ندیده است جدا و گزارش شده است.
در مطالعه کاستا و همكاران (2007)E.coli از 9/65 درصد از مواد تشكیل دهنده خوراک و خوراک طیور شناسایی شد تا مشخصات مقاومت آنها به داروهای ضد میكروبی تعیین شود. (Costa et al,2007)
همانطور که مامبر و کاتز (1985) نشان دادند، کلونیزاسیون از خوراک میتواند از نظر اپیدمیولوژیک مهمتر از فشار انتخابی اعمال شده توسط استفاده از داروهای ضدمیكروبی باشد. اینكه تا چه حد این باکتریهای مقاوم منجر به خطرات بعدی برای مصرفکننده میشوند و اثر بخشی ضد میكروبهای درمانی برای درمان بیماری هنوز مورد بحث است (2004et al,,Turnidge). نتایج ما نشان میدهد که فعل و انفعالات بین دما، زمان و رطوبت در پلت سازی خوراک قادر به القای مرگ حرارتی E.coli بودند (mamber and katz,et al,1985).
در تحقیقی لاشه گاوهای کشتار شده در کشتارگاه شیراز از نظر آلودگی به E.coli بررسی شدند و 9/1% آنها آلوده بودند (Tahamtan et al., 2007). همچنین لاشه گوسفندان همان کشتارگاه 3/9% آلودگی داشتند (Shekarforoush et al., 2008).
در سال 1390 در یک دوره نمونه برداری در ارومیه، تعداد 134 نمونه گوشت طیور که از نقاط مختلف بدن ماکیان تهیه شدهبود و از 37 درصد نمونهها اشریشیاکلی جدا گردید (2011,Sadeghi zali et al.).
نتیجه گیری
مطالعات به طورکلی نشان داد، درصد بالایی از نمونههای پودر گوشت و خوراک آماده به قارچ، سالمونلا و اشرشیاکلی آلوده نبودند. بطوری که از تعداد ۴۰ نمونه مورد بررسی، یک نمونه خوراک آلوده به قارچ (5/2 درصد)، یک نمونه خوراک آلوده به اشرشیاکلی (5/2 درصد) و سه نمونه (یک نمونه خوراک و دو نمونه پودر گوشت) آلوده به سالمونلا (5/7 درصد) مثبت مشاهده شد. این ارقام نشان می دهد که در کارخانجات تولید خوراک دام و طیور و کشتارگاههای استان فارس پروتكلهای بهداشتی جهت پیشگیری از ابتلا خوراک و پودر گوشت به قارچ، سالمونلا و اشرشیاکلی انجام میشود. با این حال برای ارتقاء سلامت خوراک و پودر گوشت بایستی پروتكلهای بهداشتی با دقت بیشتری رعایت گردد.
منابع
1-Anonymous. (2009). Regulation (EC) No 1774/2002 of the European Parliament and of the Council of 3 October 2002 laying down health rules concerning animal by-products not intended for human consumption.
2-Atherstone, C., Grace, D., Lindahl, J. F., Kang’ethe, E. K., & Nelson, F. (2016). Assessing the impact of aflatoxin consumption on animal health and productivity. African Journal of Food, Agriculture, Nutrition and Development, 16(3), 10949-10966.
3-Costa, P. M., Oliveira, M., Bica, A., Vaz-Pires, P., & Bernardo, F. (2007). Antimicrobial resistance in Enterococcus spp. and Escherichia coli isolated from poultry feed and feed ingredients. Veterinary Microbiology, 120(1-2), 122-131.
4-Cox, N. A., and J. E. Bailey. 1991. Present strategies to intervene in Salmonellae colonization of poultry. Pages 1–3 in Proc. 38th Maryland Nutr. Conf. Univ. Maryland, College Park.
5-da Silva Cardoso, V., Vermelho, A. B., Ribeiro de Lima, C. A., Mendes de Oliveira, J., Freire de Lima, M. E., Pinto da Silva, L. H., ... & Miranda Danelli, M. D. G. (2016). Antigenotoxic effect of piperine in broiler chickens intoxicated with Aflatoxin B1. Toxins, 8(11), 316.
6-David O.M. and Ogunlade J.T. Qualities of poultry feeds produced by local small-scale feed mills in Ekiti State, Nigeria. A public health and feed safety study. 2013; 3(9): 297-302.
7-Davies, R. H., and A. D. Wales. 2010. Investigations into Salmonella contamination in poultry feedmills in the United Kingdom. J. Appl. Microbiol. 109:1430–1440.
8-Hakimi Najafabadi, S. (2004). Isolation of Salmonella from Tehran butcheries and their utensils and equipments. 7th Iran Congress of Microbiology, Semnan, Iran.
9-Hamilton CR, 2002. Real and perceived issues involving animal proteins. In Protein Sources for the Animal Feed Industry. Food and Agriculture Organization of the United Nations. Expert Consultation and Workshop, Bangkok, 29 April, 255–276.
10-Kumar, P., Mahato, D. K., Kamle, M., Mohanta, T. K., & Kang, S. G. (2017). Aflatoxins: A global concern for food safety, human health and their management. Frontiers in microbiology, 7, 2170.
11-Maciorowski KG, Jones FT, Pillai SD, Ricke SC, 2004. Incidence, sources, and control of foodborne Salmonella spp. in poultry feeds. World Poultry Sci J. 60, 446-457.
12-Rezaei M. Parviz M., Vakili Saatloo N., Rezapor I. and Assadi A. Fungal Contamination of Feed Material Manufactured in Iran with Emphasis on Its Importance in Safety of Animal Origin Foods. Journal of Food Quality and Hazards Control. 2014; 81-84.
13-Sadeghi Zali, M.H., Hashempour, A., Delshad, R., Kalbkhani, M., Khodayi, H. and Asadi, S. (2011). Evaluation of salmonella infection in poultry carcasses marketed in Urmia. 2nd International Congress of Food Hygiene, Tehran, Iran.
14-Shekarforoush S, Tahamtan Y, Pourbakhsh A. (2008). Detection and frequency of Stx2 gene in Escherichia coli O157 and O157:H7 strains isolated from sheep carcasses in Shiraz-Iran. Pak J Biol Sci. 2008 Apr 15; 11(8):1085-92.
15-Soltandallal, M.M., Doyle, M.P., Rezadehbashi, M., Dabiri, H., Sanaei, M., Modarresi, SH., Bakhtiari, R., Sharifiy, K., Taremi, M., Zali, M.R. and Sharifi-Yazdi, M.K. (2010). Prevalence and antimicrobial resistance profiles of salmonella serotypes, campylobacter and Yersinia spp. isolated from retail chicken and beef, Tehran, Iran. Food Control, 21: 388–392.
16-Tahamtan, Y., Pourbakhsh, S.A. and Shekarforoush S.S. (2007). PCR detection of Escherichia coli O157:H7 directed from slaughtered cattle in Shiraz, Iran, Archives of Razi Institute, 61: 1-6.
17-Yalçın, H., & Dalkılıç, B. (2019). Incidence of Enterobacteriaceae and Salmonella spp. in Poultry By-Product Meal for Sale on Retail Market in Adana and Mersin. Mehmet Akif Ersoy University Journal of Health Sciences Institute, 4(1).
18-Zhang, Y.J., Wu, H.C., Yazici, H., Yu, M.W., Lee, P.H., and Santella, R.M. (2012). Global hypomethylation in hepatocellular carcinoma and its relationship to aflatoxin B1 exposure. World Journal of Hepatology 4: 169-175.
Fungi counting, Escherichia coli counting and Salmonella detection from waste centers (meat meal) and livestock, poultry and aquaculture factories
Marhamatizadeh M H 1*, Kazemzadeh Shirazi K 2, Hasanzadeh M 3, Jamali Z 3, Nafisi S A H 3, Famouri S M 3
1- Department of Food Safety and Quality Control, Kazerun Branch, Islamic Azad University, Kazerun, Iran
2- Graduate of Veterinary Medicine, Faculty of Veterinary Medicine, Islamic Azad University, Kazerun, Iran
3- Student of Veterinary Medicine, Faculty of Veterinary Medicine, Islamic Azad University, Kazerun, Iran
*Corresponding author: Drmarhamati@gmail.com
Abstract:
Considering that the main way for fungi and bacteria to enter livestock and poultry breeding centers and finally to the human food chain is food, so accurate information about the amounts of Escherichia coli, Salmonella and fungi in meat meal samples and animal, poultry and aquatic feed is essential to control them. In this study, fungal counting tests, Escherichia coli bacterial counts and Salmonella detection were performed from waste centers (meat meal) and livestock, poultry and aquaculture factories in different parts of Fars province. A total of 40 samples (20 samples of meat meal, 20 samples of prepared feed) weighing approximately 1500 grams were taken in order to investigate the contamination of samples with different fungi by the method of counting fungi according to the national standard of Iran, to count the bacterium Escherichia coli according to the national standard of Iran No. 3456 and to detect Salmonella by the method of searching Salmonella in food according to the national standard of Iran NO. 1810. The results of this study showed that out of 40 samples, Fungi detected in one of feed samples (2.5%), Escherichia coli detected in one of feed samples (2.5%) and and the test results for Salmonella in three samples (one feed sample and two meat meal samples) were positive (7.5%). This indicates that hygienic protocols are performed in livestock and poultry feed factories and slaughterhouses in Fars province to prevent the infection of feed and meat meal with fungi, Salmonella and Escherichia coli.
Keywords: Meat meal, Feed, Fungi, Salmonella, Escherichia coli