تبیین عوامل موثر بر نظام جامع جانشین پروری با عنایت به شایستگی های ضروری برای سازمانهای آینده (مورد مطالعه؛ بانک رفاه کارگران )
محورهای موضوعی : آینده پژوهیرضا نجف بیگی 1 , محمد سعید جعفرپور 2
1 - نویسنده
2 - نگارش
کلید واژه: واژگان کلیدی: جانشین پروری, مدل سهشاخگی, بانک رفاه کارگران,
چکیده مقاله :
توجه هدفمند به بحث جانشین پروری در بانکها شدیداً نیاز به بازنگری دارد. بسیاری از بانکها خصوصا بانکهای دولتی بدون توجه به اینده پررقابت همچنان برای انتخاب مدبران از روشهای سنتی استفاده میکنند .تعداد کمی از بانکها به دنبال حفظ و ارتقا جایگاه خویش در آینده هستند .لذا کمتر برنامه ریزیهای خود را بر شناسایی و پرورش استعداد های مدیریت درون سازمانی جهت آینده سازمان بنا میگذارند . . پژوهش، توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری شامل کلیه مدیران ارشد،ومیانی بانک به تعداد 600 نفر میباشد که در فرآیند نمونهگیری با استفاده از جدول مورگان نمونهای برابر با 234 نفر به شیوه تصادفی طبقهای انتخاب گردید. برای سنجش متغیرها از پرسشنامهای شامل 90 سؤال استفاده شده است. تجزیهوتحلیل دادهها با استفاده از نرمافزار SPSS و Smart PLS2 و روش مدلسازی معادلات ساختاری انجام گرفت. بر اساس تحلیل مسیر انجام شده؛ قویترین رابطه علی بین مؤلفههای سهگانه مدل، تأثیر مستقیم و معنادار عوامل رفتاری در استقرار نظام جامع جانشینپروری در موردمطالعه است.
Targeted attention to the issue of succession in banks is urgently needed. Many of banks especially governmental banks without to competitional future in that manner executute the primitive methods for select managers. the purpose of this research is to investigate and explain the model of a comprehensive system of succession in Refah Bank. The research is descriptive and correlational. The statistical population includes all 600 senior managers, deputies and experts of provincial departments and affairs and hads of privileged and independent branches of the country. In the sampling process, using Morgan table, a sample of 234 people was selected by stratified random sampling. A questionnaire containing 90 questions was used to measure the variables. Data analysis was performed using SPSS and Smart PLS2 software and structural equation modeling. Based on path analysis, the strongest causal relationship between the three components of the model is the direct and significant influence of behavioral factors on the establishment of a comprehensive succession system in the study.
_||_
تبیین عوامل موثر بر نظام جامع جانشین پروری با عنایت به شایستگی های ضروری برای سازمانهای آینده
(مورد مطالعه؛ بانک رفاه کارگران )
چکیده
توجه هدفمند به بحث جانشین پروری در بانکها اساسا نیاز به بازنگری دارد. تعداد کمی از بانکها به دنبال حفظ و ارتقا جایگاه خویش در آینده هستند لذا کمتر برنامه ریزیهای خود را برشناسایی و پرورش استعدادهای مدیریت درون سازمانی جهت اینده بانک بنا می گذارند .. .اصولا مفهوم جانشین پروری برتوجه و عنایت به آینده بانک و احساس مسوولیت در قبال آینده آن تاکید و اهتمام دارد. پژوهش، توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری شامل کلیه مدیران ارشد و میانی بانک به تعداد 600 نفر میباشد که در فرآیند نمونهگیری با استفاده از جدول مورگان نمونهای برابر با 234 نفر به شیوه تصادفی طبقهای انتخاب گردید. برای سنجش متغیرها از پرسشنامهای شامل 90 سؤال استفاده شده است. تجزیهوتحلیل دادهها با استفاده از نرمافزار SPSS وsmartmmpls2 و روش مدلسازی معادلات ساختاری انجام گرفت. بر اساس تحلیل مسیر انجام شده، قویترین رابطه علی بین مؤلفههای سهگانه مدل، تأثیر مستقیم و معنادار عوامل رفتاری در استقرار نظام جامع جانشینپروری در موردمطالعه است.
واژگان كليدي: جانشین پروری، مدل سهشاخگی، بانک رفاه کارگران
*استاد رشته مدیریت دولتی ،دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم تحقیقات تهران ،مسوول مکاتبات Rezanajafbagy@yahoo.com
** دانشجوی دکتری مدیریت دولتی ،دانشگاه آزاد اسلامی ،واحد همدان
مقدمه
گسترش سریع بازارهای جهانی، سازمانها را برای شناسایی افرادی با مهارتهای مناسب و تواناییهای بالقوه برای هدایت سازمانها در آیندهای چالش برانگیز و نامطمئن با مشکلی بزرگ روبرو کرده است. رشد اقتصاد رقابتی و تغییر جمعیتی نیروی کار، رقابت شدیدی برای در اختیار گرفتن کارکنان با مهارتهای بالا ایجاد کرده است که وجود نظام مدیریت جانشین پروری را برای جذب و توسعه و نگهداری نیروی انسانی با استعداد برای پستهای کلیدی سازمان ضروری ساخته است (گروز1، 2007، 242). از سوی دیگر با افزایش سن مدیران امروز و نزدیک شدن آنها به سن بازنشستگی سازمانها با چالش کمبود مهارت و دانش روبرو میشوند (اس سلن2، 2005, 10). یکی از چالشهای سازمانها، نداشتن مدل بومی شده مدیریت جانشین پروری متناسب با نیازهای سازمان برای جذب و حفظ استعدادها برای قرار گرفتن در پستهای کلیدی در آینده میباشد (هانته کوکس3، 2010، 12).
یکی از عوامل مؤثر در ضعف عملکرد سازمانها عدم توجه لازم به برنامهریزی نیروی انسانی بوده است. برخی سازمانها برای تأمین نیازمندیهای آینده مدیریتی خود، اقدام به جذب و بهرهگیری از مدیران بیرون از سازمان بدون توجه به منابع مستعد و ارزشمند درون سازمانی میکنند. تعداد کمی از سازمانهای هوشمند که به دنبال حفظ و ارتقای جایگاه خویش هستند، برنامهریزیهای خود را بر شناسایی و پرورش استعدادهای مدیریتی درون سازمانی بنا میگذارند. اینگونه سازمانها به دنبال ساختن آینده هستند. به این سبب میتوان آنها را سازمانهای آیندهساز و یا سازمانهای پیشرو نامید. آنها با درک اهمیت و میزان تأثیرگذاری مدیران در رشد و موفقیت خود به دنبال طراحی و اجرای برنامههای جدی و منظم استعدادیابی و جانشین پروری هستند (ارمسترانگ4، 2006).
در نظام جامع مدیریت منابع انسانی برنامهریزی بهموقع جهت پرورش نیروی انسانی یا مدیر پروری از ارکان مهم و بسیار حیاتی محسوب میشود. در این زمینه یکی از مشکلات جدی بانکهای دولتی کمتوجهی به برنامهریزی نیروی انسانی بخصوص مدیر پروری است. این در حالی است که نظام سنتی جاری طی سالهای گذشته بکار گرفته شده و هنوز هم تداوم دارد.
برای بومیسازی دانش و ایجاد شایستگی در کارکنان یک سازمان در اینده در وهله اول لازم است که اهداف و استراتژیهای سازمان شبیهسازی شود چراکه هر سازمانی با هدفی متفاوت برای سودآوری مطلوب برای ذینفعان موجودیت مییابد (عرفانی و دیانتی، 1388). برنامه ریزان بایستی به استقرار و نگهداری سیستم مدیریت منابع انسانی بپردازند بهگونهای که نگهداری، بهروزرسانی و موارد مهم اطلاعاتی دیگر در مورد شایستگیهای کارکنان را در دست داشته باشند. سیستم اطلاعات بایستی بهروشنی نشاندهنده تجربههای در دسترس سازمان بوده و درواقع مجموعهای از مهارتها باشد که بر اساس این مهارتها، کارکنان را قادر سازد به نتایج از پیش تعیین شده دست یابند (راتول و همکاران، 2008).
برای ارتقاء و پرورش افراد مستعد تعداد پستهای مدیریتی بهویژه در سطح مدیران ارشد محدود است.این محدودیت در سازمانهای که ساختار وظیفهای دارند شدیدتر است در اینگونه سازمانها اغلب مدیران دارای تجارب مدیریتی محدود در حوزهی تخصصی هستند و بهاندازه کافی برای تصدی مناسب کلان و عمومی مدیریت آمادگی ندارند از سوی دیگر میزان مشاغل مناسبی که کارکنان با استعداد شرکت بتوانند از طریق تصدی آنها به مهارتهای کلان و عمومی مدیریت دست یابند نیز محدود شده است. همچنین بانکهای دولتی تدوین برنامههای جانشین پروری نیروی انسانی را چندان مدنظر قرار ندادهاند. استفاده از شیوههای سنتی جایگزینی مدیران در این بانکها سالهاست که ادامه دارد. به عبارتی مدیران ارشد این بانکها اجرای شایسته سالاری را در دستور کار خود قرار نداده و این امر صدمات و لطمات شدیدی را به پیکره این بانکها وارد آورده است. ضعف اطلاعات پرسنلی کارکنان بخصوص بهصورت اتوماسیون مبتنی بر سن ،سابقه خدمت ،آمار کارکنان در شرف بازنشستگی موجب میگردد که در بانکهای بزرگ نتوان بهراحتی به ویژگیهای شغلی مدیران پی برد. این بانکها به جانشین پروری توجه و اهتمام لازم را نداشته و نقش و جایگاه مدیر پروری در آنها نادیده انگاشته میشود. متاسفانه نداشتن یک نظام جامع جانشین پروری معلول عدم استقرار یک نظام شایسته سالاری مناسب است که این امر به نوبه خود در کارایی،اثربخشی ،رضایت کارکنان و مشتریان تاثیر منفی قابل ملاحظه ای میگذارد .در این تحقیق کوشش میشود تا برنامههای جانشین پروری در بانک رفاه کارگران بر اساس مدل مفهومی سه شاخکی میرزایی اهرنجانی مورد ارزیابی قرار گیرد تا دریابیم که این برنامهها چه تأثیری بر مدیریت استعداد در بانک دارد .
ادبیات پژوهش
برنامهریزی جانشین پروری فرایندی است که مدیر را به سمت تأکید بر راهبردهای مدیریت جانشین پروری که آماده کردن افراد و سازمان برای آینده است رهنمون میسازد (ویکفیلد و مک کویلی,2007,5). با اجرای برنامههای جانشین پروری دانش، مهارت و تواناییهای کارکنان توسعه مییابد و میتوان آنها را برای ارتقا و مسئولیتهای چالش برانگیزتری آماده ساخت و با توجه به نیازهای سازمان و بازاری که سازمان در آن فعالیت میکند آمادگی لازم در کارکنان را ایجاد نمود (بیگلی، 2008).
جانشینپروری عبارت است از کوشش سنجیده و نظاممندی که مدیران سازمان براي حصول اطمینان از تداوم رهبري و مدیریت در پستهای اصلی و نگهداري و پرورش سرمایههای فکري و علمی بهمنظور تشویق افراد به ارتقا انجام میدهند (راث ول5، 2006).
مدل سهشاخگی سازمان جانشینپرور
ازآنجاکه جانشينپروري به دلايل متعدّدي ازجمله بالا بودن سن خدمتي مديران سازمانها، موردتوجه قرار گرفته است، لذا مهمترين مسئلهای كه برنامههاي جانشينپروری با آن مواجه هستند، اطمينان از صحت انتخاب افراد مستعد و شایسته براي قرار گرفتن در مسير توسعه و جانشيني است که بتوانند در آینده، سرمایه اجتماعی وزینی برای سازمان بهشمار آیند. یکی از الگوهای کارآمد برای طراحی و ایجاد سازمان جانشینپرور، مدل عمومی سهشاخگی میباشد. در نمودار زیر، دموگرافی مدل عمومی سهشاخگی سازمان جانشینپرور ترسیم شده است. معيارها و مؤلفههایی كه مدل را میسازند، مبنای هر نوع ارزيابي قرار خواهند گرفت. اگر معيارها دقيق، روشن و متناسب با نيازهاي سازمان تعيين شده باشند، ميتوان نتايج را معتبر دانست و به آنها تکیه کرد.
براساس این مدل عمومی که در نمودار 1 نشان داده شده است، سه دسته کلی از عواملی که در ایجاد سازمان جانشینپرور، مؤثر میباشند، عبارتاند از: شاخه رفتاری، شاخه ساختاری و شاخه زمینهای.
نمودار 1: مدل سهشاخگی سازمان جانشینپرور (منبع: احمدی و همکاران، 1391)
علت نامگذاری این مدل این است که ارتباط بین عوامل ساختاری، رفتاری و زمینهای به نحوی است که هیچ پدیدهای نمیتواند خارج از تعامل این سه شاخه انجام گیرد. درواقع رابطه میان این سه شاخه یک رابطه تنگاتنگ و ناگسستنی است که در عمل از هم جدایی ناپذیرند. به عبارتی بین سه شاخه بههیچوجه سهگانگی حاکم نیست بلکه سه گونگی حاکم است. تمایز و تشخیص این سه جنبه صرفاً نظری و بهمنظور تجزیهوتحلیل و شناخت مفاهیم پدیدههاست (دهقان و همکاران، 1391).
شاخه رفتاری6: این شاخه که به آن شاخه محتوایی نیز گفته میشود؛ شامل انسان و روابط انسانی در سازمان است که با هنجارهای رفتاری، ارتباطات غیررسمی و الگوهای خاصی بههم پیوسته و محتوای اصلی سازمان را تشکیل میدهند و درواقع عوامل زنده سازمان محسوب میشوند. وضعیت منابع انسانی و رفتار آنها بر عملکرد سازمان جانشینپرور، تأثیر جدی دارد. ابعاد این شاخه شامل عوامل تفویض اختیار و سطوح تصمیمگیری، فرهنگ بانک، جو حاکم بر بانک، تعارض درون سازمانی، تعهد کاری و اخلاق حرفهای، سبک ارتباطی، توانمندسازی، پویایی، اعتماد سازمانی، امنیت شغلی، تجزیهوتحلیل شغلی، ارزشیابی عملکرد کارکنان، سیستمهای اطلاعاتی مدیریت منابع انسانی در نظر گرفته میشود.
شاخه ساختاری7: مشتمل بر همه عناصر، عوامل و شرایط فیزیکی و غیرانسانی سازمان است که با نظم، قاعده و ترتیب خاصی بههم پیوسته و چارچوب و قالب فیزیکی و مادی سازمان را میسازند. این عوامل بیانگر ویژگیهای درونی یک سازمان بوده و مبنایی هستند که میتوان بدان وسیله موفقیت در استقرار سازمان جانشینپرور را ارزیابی یا اندازهگیری نمود. متغیرهای غنای دانشی و تجربه و سابقه خدمتی، آیندهنگری و ریسکپذیری، تفکر تحلیلی و کلان نگری، سبک رهبری، رضایت شغلی، آموزش و یادگیری و خلاقیت، ازجمله این عوامل میباشند که در پژوهش حاضر لحاظ شدهاند.
شاخه زمینهای8: شامل تمام شرایط و عوامل محیطی و برونسازمانی است. این شاخه، سیستمهای سازمان از قبیل مشتریان یا اربابرجوع، دولت، بازار و سایر سیستمهای محیطی سازمان را تشکیل میدهد. مؤلفههای ذینفعان، سیاستها و قوانین و مزیت رقابتی، مؤلفههای شاخه زمینهای در تحقیق حاضر در نظر گرفته شدهاند.
پیشینه پژوهش
- صالح زاده و فرهی بوزنجانی (1393) در تحقیقی که پیرامون بررسی عوامل مؤثر بر توانمندسازی کارکنان ستاد پشتیبانی قرارگاه خاتمالانبیا (ص) و با استفاده از مدل سه شاخکی انجام دادند تأثیر هریک از عوامل رفتاری، ساختاری و زمینهای را در توانمندسازی نیروی انسانی ستادی بررسی نمودند. نتایج تحقیق نشان داد که تأثیر عوامل زمینهای بر توانمندسازی کارکنان بیشتر از دو عامل دیگر بوده است و علل رفتاری و ساختاری در ردههای بعدی قرار دارند. از بین عوامل رفتاری بیشترین تأثیر مربوط به عامل سبک رهبری و از بین عوامل ساختاری بیشترین تأثیر مربوط به طراحی سیستم حقوق و دستمزد و از بین عوامل زمینهای جوَ سازمانی از بیشترین تأثیر بر توانمندسازی کارکنان موردمطالعه برخوردار بودند.
- منصوري جليليان (1392) در تحقیقی به جانشینپروری مدیران و فرماندهان ناجا، ابعاد و اعتبار سنجی بر اساس تحلیل عاملی اکتشافی و تأيیدی پرداختند. نتايج تحليل عامل اكتشافي حاكي از پنج عامل انعطاف راهبردي كلان، انگیزش مشارکتی، چگونگی اجرا، ضمانت اجرايي، آمادگي سازماني و سرمايه سازماني بود. واريانس استخراج شده توسط عوامل ياد شده بیش از 30 درصد بوده و نتايج تحليل عامل تأييدي نشاندهنده ارزش بسيار مناسب مرتبه اول و دوم سازه با مباني نظري است.
- سبک رو و همکاران (1391) در تحقیقی که پیرامون تحلیل میدان نیرو در برنامهریزی جانشین پروری شرکت ایتوک انجام دادند سعی نمودند تجارب مدیران عالی را مستندسازی و موانع توسعه برنامه جانشین پروری را در قالب میدان نیرو ترسیم نمایند. روش پژوهش کیفی بوده و برای تحلیل دادهها از تحلیل تم استفاده شد. همه مصاحبهها مورد تجزیهوتحلیل قرار گرفت و درنهایت غنای دانشی ،حمایت مدیران ارشد و تمایل و انگیزه افراد به مٍثابه عوامل تسهیل گر و احساس عدم امنیت شغلی، عدم صداقت اطلاعاتی، دیدگاه هزینهای و بوروکراتیزه شدن بهعنوان عوامل بازدارنده شناسایی شدند.
- بیدمشکی (1390) در دانشگاه الزهرا به بررسی سنجش میزان آمادگی آموزش عالی برای اجرای برنامه جانشینپروری پرداخت و به این نتیجه رسید که بعد تعهد نسبت به جانشینی نظاممند در هر دو وضعیت موجود و مطلوب بهعنوان مهمترین مؤلفه شناخته شد.
- لعلی سرایی و همکاران (1391) تحقیق دیگری پیرامون شناسایی عوامل اثر گزار بر رفتار کارآفرینان در سازمانهای دولتی ایران با استفاده از مدل سه شاخکی انجام گردید. نتایج تحقیق نشان داد که عوامل ساختاری بیشتر از دو عامل دیگر بر کارآفرینی سازمانی در بخش دولتی تأثیرگذار بوده است و عوامل زمینهای و رفتاری در رتبههای بعدی قرار دارد. در بین عوامل ساختاری نیز عامل ساختار، تصمیمگیری و کنترل، سیستم پاداش و راهبرد، به ترتیب بیشترین تأثیر را به خود اختصاص دادند. در این راستا محققان الگوی کارآفرینی را با استفاده از عواملی که بیشترین تأثیر را به خود اختصاص داده بودند طراحی و ارائه نمودند.
- هادی زاده مقدم و سلطانی (1390) در یک تحقیق پیرامون تبیین مؤلفههای پیادهسازی مدیریت جانشین پروری در حوزههای ستادی شرکت ملی نفت ایران شامل چهار عامل تعیین خطمشی، ارزیابی کاندیداها، توسعه کاندیداها و ارزیابی سیستم مدیریت جانشین پروری را بهعنوان عوامل مؤثر در استقرار نظام مدیریت جانشین پروری مورد تجزیهوتحلیل قرار دادند. در این تحقیق از مدل مفهومی کیم (2006) استفاده گردید. نتایج تحقیق نشان داد بین وضعیت موجود و مطلوب نظام مدیریت جانشین پروری در هر چهار مرحله تفاوت معناداری وجود دارد. یافتههای حاصل از رتبهبندی مؤلفه اصلی پیادهسازی نظام مدیریت جانشین پروری نشان داد ازنظر میزان استقرار و بهکارگیری، مرحله ارزیابی کاندیداها در رتبه اول، مرحله تعیین خطمشی در رتبه دوم، مرحله توسعه کاندیداها در رتبه سوم و مرحله ارزیابی سیستم مدیریت جانشین پروری در رتبه چهارم قرار دارد و هر چهار مرحله در صنعت موجود میانگین کمتر از 3 داشته و ضعیف تلقی میشوند.
- اسکپکر9 و همکاران (2017)، در مطالعهای به بررسی رابطه جانشین پروری مدیران و عملکرد سازمان پرداختند. نتایج تحقیق نشاندهنده آن است که جانشینی مدیران، در کوتاهمدت تأثیر منفی بر عملکرد سازمان دارد و تأثیر معناداری در عملکرد بلندمدت ندارد.
- چرچیل10 (2009)، در تحقیقی با عنوان «یک پارادایم جدید: استراتژیهایی برای جانشینپروری در تحصیلات عالی» انجام داد و به این نتیجه رسید که کسبوکارها و سازمانهای موفق امروزی، اهمیت زیاد رهبری را در حفظ، رشد و ثابت نگه داشتن بهرهوری تجاری بلندمدت سازمانها و تداوم حیات آنها تشخیص دادهاند.
- دیان استروس11 (2009)، در پژوهش «برنامهریزی جانشینپروری در سیستم دانشگاه فنی» که در 16 دانشگاه فنی انجام شد، نشان داد که رابطه مستقیم بین بالندگی برنامهریزی استراتژیک و برنامهریزی جانشینپروری وجود دارد. همچنین مطالعه حاضر نشاندهنده تجربیات توسعه رهبری بود.
- هلتون12 (2007)، تحقیقی در زمينه سیستمهای مديريت جانشینپروری و ستادههاي منابع انساني انجام داد، كه 10 عامل كه درجه مهارت برنامهریزی جانشینپروری را تعيين كرد و 4 شاخص كليدي ستاده منابع انساني كه شامل اخلاق كاركنان، جو سازماني، نرخ ترك خدمت كاركنان، تعهد كاركنان سازمان و رضايت شغلي میباشد را طراحي كرد. اين تحقيق نشان داد كه بعضي از ویژگیها مانند متعهد كردن مديران و كاركنان شاخصهای جانشینپروری غیرسیاسی، قابل اعتماد بودن كاركنان، برنامهریزی جانشینپروری، بازنگري و بازخورد و سیستمهای اطلاعاتي مؤثر بر روي عملكرد منابع انساني ازجمله تعهد مديران و كاركنان، تأثیرگذار بود و تعهد سازمان میتواند شاخص مهمي براي اخلاقي كردن سيستم باشد.
این پژوهش ازنظر ماهیت از نوع توصیفی و همبستگی بوده و ازنظر هدف کاربردی است. جامعه آماری تحقیق شامل کلیه مدیران ارشد و میانی بانک به تعداد 600 نفر میباشد.
جهت انتخاب نمونه آماری از جدول مورگان و کریسی و فرمول کوکران بهره گرفته شد و تعداد 234 نفر از مدیران ارشد و میانی به شیوه تصادفی طبقهای انتخاب گردید.
جمعآوری دادههای اولیه با استفاده از پرسشنامهی تهیه شده بر اساس مدل مفهومی سه شاخکی میرزایی اهرنجانی و تلفیق آن با شاخصههای جانشین پروری و مدیریت استعداد موردنظر پانل خبرگان شامل ترکیبی از اساتید محترم دانشگاه و مدیران ارشد بانکی و کارشناسان و صاحبنظران اداری صورت گرفت. عوامل مؤثر بر جانشین پروری از طریق بازنگری عمیق پیشینه و ترکیب یافتهها پس از اعمال نظر اساتید راهنما، مشاور و در 3 بعد و 24 مؤلفه و 90 شاخص دسته بندي شده است. نتایج بررسی نظرات خبرگان به روش دلفی در جدول شماره 1 درج شده است. جدول (1) : نتایج دلفی
ابعاد | مؤلفهها | دور اول | |||||
میانگین امتیازات | اولویت | ضریب w | شاخص x2 | df | Sig | ||
عوامل ساختاری | ساختار سازمانی | 3 | 1 | 1 | 34 | 2 | 000/0 |
مدیریت منابع انسانی | |||||||
عوامل رفتاری | مدیران | 2 | 2 | ||||
کارکنان | |||||||
عوامل زمینهای | ذینفعان | 1 | 3 | ||||
سیاستها و قوانین | |||||||
مزیت رقابتی |
پس از تائید اعتبار شاخصهای گردآوري شده از ادبيات توسط خبرگان، پرسشنامههاي تدوين شده براي سنجش شاخصها در اختيار جامعه آماري قرار گرفت. در این پرسشنامه از طیف پنج درجهای لیکرت استفادهشده است. علاوه بر تائید روایی و اعتبار ابزار توسط اساتید راهنما و مشاور، برای اطمینان بیشتر و تائید قطعی روایی از روش کمّی استفاده میگردد. روایی سازه ابزار در این تحقیق با استفاده از تحلیل عامل تأییدی، بررسی گردید. روایی سازه با توجه به شاخص AVE مورد ارزیابی قرار میگیرد. مقدار AVE برای متغیرهای مکنون تحقیق بالاتر از 4/0 است؛ بنابراین میتوان گفت که روایی همگرای مدلهای اندازهگیری مطلوب است. بررسی پایایی نیز از طریق ضرایب بارهای عاملی، ضرایب آلفای کرونباخ، پایایی ترکیبی صورت میپذیرد. با توجه به نتایج بهدستآمده، بار عاملی برای هر معرف بیشتر از 4/0 است و ضرایب معناداری مناسبی دارند بنابراین پایایی معرفها تائید میشود. در مورد متغیرهای مکنون پژوهش حاضر تمامی متغیرها در این معیار بالای 7/0 است که نشان از پایایی درونی مدلهای اندازهگیری دارد. همچنین مقدار پایایی مرکب برای مدلهای اندازهگیری بیشتر از 7/0 است؛ بنابراین مدلهای اندازهگیری از پایایی مرکب لازم برخوردارند.
جدول 2- مقادیر روایی همگرا، آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی
ابعاد | روایی همگرا | آلفای کرونباخ | پایایی ترکیبی |
ساختاری | 0.50 | ۰.93 | 0.95 |
رفتاری | ۰.49 | ۰.94 | 0.95 |
زمینهای | ۰.49 | ۰.۸8 | 0.90 |
جانشین پروری | ۰.64 | ۰.95 | ۰.96 |
در سطح تحلیل استنباطی جهت تجزیهوتحلیل دادهها و نیز بررسی فرضیههای مطرحشده از روش کمترین مربعات جزئی (pls) و نرمافزار SmartPLS استفاده میشود.
یافتههای پژوهش
در این قسمت ابتدا با استفاده از نرمافزار فوق به تحلیل عاملی تأییدی مؤلفههای اصلی پژوهش در موردمطالعه پرداختهایم، سپس با توجه به مثبت بودن نتایج، با بهرهگیری از نرمافزار به بررسی رابطه علی میان مؤلفهها یا همان فرضیههای تحقیق پرداخته و با عنایت به وجود روابط علی و تأثیرات معنیدار، تحلیل مسیر و برازش مدل نیز به انجام رسیده است.
بررسی برازش مدل در سه بخش انجام میشود: 1. برازش مدلهای اندازهگیری یا مدلهای بیرونی 2. برازش مدل ساختاری یا مدلهای درونی 3. برازش مدل کلی.
برای بررسی برازش مدلهای اندازهگیری از دو معیار پایایی و روایی همگرا استفاده میشود. همانگونه که اشاره شد، با توجه به مقادیر بار عاملی، آلفای کرونباخ، پایایی مرکب و نیز AVE میتوان گفت که پایایی و روایی همگرای مدلهای اندازهگیری مطلوب است.
بعد از بررسی برازش مدلهای اندازهگیری نوبت به برازش مدل ساختاری پژوهش میرسد. برای ارزیابی مدل ساختاری در این مطالعه از ضرایب معناداری Z (مقادير t- values)، ضریب تعیین () و معيار Redundancy استفادهشده است. برای تائید یک فرضیه یا معناداری، وجود ارتباط در سطح 95%، 99%، 999% به ترتیب حداقل t آماری معادل 96/1، 52/2، 32/3 است (آذر و دیگران، 1391: 126). همانگونه که در جدول شماره 2 نشان داده شده است ضرایب معناداری برای رابطه بین عوامل ساختاری و رفتاری و استقرار نظام جامع جانشینپروری بیش از 96/1 میباشد که میتوان در سطح اطمینان 95% معنادار بودن روابط را تائید نمود.
جدول شماره 3- ضرايب معناداري Z برای متغیرهای مکنون درونزا
مسیر | ضرايب معناداري Z | سطح اطمینان |
عوامل ساختاری استقرار نظام جامع جانشینپروری | 3.22 | 95% |
عوامل رفتاری استقرار نظام جامع جانشینپروری | 4.94 | 95% |
عوامل زمینهای استقرار نظام جامع جانشینپروری | 0.34 | 95% |
معیار اساسی برای ارزیابی متغیرهای مکنون درونزا، ضریب تعیین (R2) است. مقادیر R2 برابر با 67/0، 33/0 و 19/0 در مدلهای مسیری PLS به ترتیب قابلتوجه، متوسط و ضعیف توصیف میشود. مقدار R2 برای متغیر مکنون درونزا در جدول شماره 3 نشان داده شده است همانگونه که مشاهده میشود مقدار ضریب تعیین برای متغیر مکنون جانشین پروری در حد قوی است.
جدول شماره 4- مقادیر ضریب تعیین و معيار حشو برای متغیرهای مکنون درونزا
ابعاد | ضریب تعیین | مقدار حشو |
جانشينپروری | 885/0 | 238/0 |
معیار سنجش کیفیت مدل ساختاری برای هر بلوک درونزا، با توجه به مدل اندازهگیری آن است، هرچه مقدار Redundancy بیشتر باشد، نشان از برازش مناسبتر بخش ساختاری مدل در یک پژوهش دارد.
طبق ساختار مدلسازی مسیری PLS، لازم است هر قسمت از مدل (شامل مدل اندازهگیری، مدل ساختاری و تمام مدل) بهینه شود. به همین دلیل در مدلسازی مسیری PLS در این تحقیق، شاخص نیکویی برازش (GOF) برای تناسب مدل ارائهشده است. در مدلسازی مسیری PLS معیاری برای سنجش تمام مدل وجود ندارد. بااینوجود، یک معیار کلی بهوسیله تننهاوس و همکاران (2005) برای نیکویی برازش (GOF) پیشنهاد شده است. این شاخص هر دو مدل اندازهگیری و ساختاری را مدنظر قرار میدهد و بهعنوان معیاری برای پیشبینی عملکرد کلی مدل به کار میرود. این معیار بهصورت میانگین هندسی و متوسط اشتراک محاسبه میشود.
بنابراین مقدار نیکویی برازش برای مدل موردبررسی برابر 0.757 به دست آمد که با توجه به سه مقدار 01، 25؛ و 36. بهعنوان مقادير ضعيف، متوسط و قوی برای GOF، مقدار بهدستآمده برای GOF، نشان از برازش کلی قوی مدل برای پژوهش حاضر دارد.
الگوریتم تحلیل دادهها در روش پی ال اس نشان میدهد که پس از بررسی برازش مدلهای اندازهگیری، مدل ساختاری و مدل کلی میتوان به بررسی و آزمون فرضیههای تحقیق پرداخت و به یافتههای پژوهش رسید. برای آزمون فرضیات از معناداری ضرایب مسیر استفادهشده است.
هر ضریب مسیر در مدل ساختاری PLS را میتوان معادل یک ضریب بتای استانداردشده در رگرسیونهای کمترین مربعات معمولی در نظر گرفت. مسیرهایی که علامت جبری آنها برخلاف انتظار است، فرضیات شکل گرفته قبلی را تائید نمیکنند. ضرایب مسیر باید ازلحاظ علامت، بزرگی و معناداری موردبررسی قرار گیرند.
آزمون فرضیه اول
فرضیه اول: عوامل ساختاری در استقرار نظام جامع جانشینپروری در بانک رفاه تأثیر دارند.
جدول 5- آزمون فرضیه اول
فرضیه | ضریب مسیر | آماره t | نتیجه فرضیه |
عوامل ساختاری در استقرار نظام جامع جانشینپروری | 0.372 | 3.22 | تائید |
همانگونه که در جدول مشاهده میشود؛ در سطح اطمینان %95 با توجه به اینکه مقدار آماره t بزرگتر از 96/1 است، میتوان گفت که عوامل ساختاری در استقرار نظام جامع جانشینپروری در بانک رفاه تأثیر دارد. ضریب استانداردشده میان دو متغیر نیز نشان میدهد که عوامل ساختاری اثر مثبت (مستقیم) معادل 37 درصد بر استقرار نظام جامع جانشینپروری دارد.
آزمون فرضیه دوم
فرضیه دوم: عوامل رفتاری در استقرار نظام جامع جانشینپروری در بانک رفاه تأثیر دارند.
جدول 6- آزمون فرضیه دوم
فرضیه | ضریب مسیر | آماره t | نتیجه فرضیه |
عوامل رفتاری در استقرار نظام جامع جانشینپروری | 0.613 | 4.94 | تائید |
همانگونه که در جدول مشاهده میشود؛ در سطح اطمینان %95 با توجه به اینکه مقدار آماره t بزرگتر از 96/1 است، میتوان گفت که عوامل رفتاری در استقرار نظام جامع جانشینپروری در بانک رفاه تأثیر دارد. ضریب استانداردشده میان دو متغیر نیز نشان میدهد که عوامل رفتاری اثر مثبت (مستقیم) معادل 61 درصد بر استقرار نظام جامع جانشینپروری دارد.
آزمون فرضیه سوم
فرضیه سوم: عوامل زمینهای در استقرار نظام جامع جانشینپروری در بانک رفاه تأثیر دارند.
جدول 7- آزمون فرضیه سوم
فرضیه | ضریب مسیر | آماره t | نتیجه فرضیه |
عوامل زمینهای در استقرار نظام جامع جانشینپروری | 0.032 | 0.344 | رد |
همانگونه که در جدول مشاهده میشود؛ در سطح اطمینان %95 با توجه به اینکه مقدار آماره t کوچکتر از 96/1 است، میتوان گفت که عوامل زمینهای در استقرار نظام جامع جانشینپروری در بانک رفاه تأثیر قابلتوجهی ندارند.
بحث و نتیجه گیری
در این پژوهش، محقق به ارائه مدل مفهومی نظام جامع جانشینپروری بر اساس عوامل سهگانه و بررسی رابطه بین آنها در قالب مدلسازی معادلات ساختاری نموده است. در ادامه به ارائه نکاتی برجسته در خصوص تحلیل نتایج بهدستآمده، پرداخته میشود.
- بر اساس تحلیل مسیر انجام شده؛ قویترین رابطه علی بین مؤلفههای سهگانه مدل، تأثیر مستقیم و معنادار عوامل رفتاری در استقرار نظام جامع جانشینپروری در موردمطالعه است (ضریب استاندارد: 613/0). میتوان گفت که عوامل و روابط انسانی در سازمان با ارتباطات غیررسمی و الگوهای خاص بههمپیوسته میتواند با شدت قابلملاحظهای استقرار نظام جامع جانشینپروری را افزایش داده و آن را نهادینه سازد. بهبیاندیگر با توجه به اختلاف زیاد تأثیرگذاری دو مؤلفه دیگر ساختاری و زمینهای در مقایسه با عوامل رفتاری بر استقرار نظام جامع جانشینپروری، نتیجه میشود که عوامل و شرایط فیزیکی و غیرانسانی سازمان و شرایط و عوامل محیطی و برونسازمانی در استقرار نظام جامع جانشینپروری چندان مؤثر نمیباشند.
ـ مؤلفه فرهنگ بیشترین تأثیر مستقیم علی را بر عوامل ساختاری داشته است. بهبیاندیگر، میتوان نتیجه گرفت که عوامل سازنده مؤلفه فرهنگ سازمانی، تأثیر قابلملاحظهای در استقرار سازمان جانشینپرور دارند. فرهنگ سازمانی بهعنوان مجموعهای از باورها و ارزشهای مشترك بر رفتار و اندیشه اعضاي سازمان اثر میگذارد .فرهنگ سازمان مجموعه ای از مفروضات اساسی ،ارزشها ،هنجارها ومصنوعات است که در برگیرنده دانستنیها ،اعتقادات ،هنرها ،اخلاقیات ،عادات ،خرده فرهنگها و هرگونه توانایی دیگری است که به وسیله انسان به عنوان عضوی از سازمان کسب شده است و در استقرار نظام جانشین پروری برای آینده سازمان تاثیر بسزایی دارد . اینکه یک مدیر خود را نه فقط جهت زمان فعلی بلکه در قبال اینده بانک و
مدیریت مدیران لایق بربانک در اینده بر بانک مسوول بداند بخشی از این فرهنگ را به تصویر می کشد .
به نظر میرسد ازآنجاکه فرهنگ در یک سازمان مانند شخصیت در یک انسان است، باید بیشازپیش به این مقوله اهمیت داد. فرهنگ سازمانی پدیدهاي است که در سازمان ساری است و همه اعضاء اتفاقنظر دارند که یک دست ناپیدا افراد را در جهت نوعی رفتار نامرئی هدایت میکند. شناخت و درك فرهنگ سازمان و شیوه ایجاد و دوام آن به ما کمک میکند تا بهتر بتوانیم رفتار افراد در سازمان را توجیه کنیم.
بر اساس دادهها و نتایج بهدستآمده از تحلیل عاملی تأییدی زیرمدلها، میتوان نتیجه گرفت که در
زیرمدل عوامل رفتاری، مؤلفه آموزش و یادگیری نسبت به عواملِ دیگر بالاترین امتیاز را داشته و به بهترین
شکل، عوامل رفتاری را تبیین مینماید. انسان و روابط انسانی در سازمان که با هنجارهای رفتاری، ارتباطات
غیررسمی و الگوهای خاصی بههم پیوسته و محتوای اصلی سازمان را تشکیل میدهند و درواقع عوامل زنده
سازمان محسوب میشوند. وضعیت منابع انسانی و رفتار آنها بر عملکرد سازمان جانشینپرور، تأثیر جدی و
معنی دار دارد .با وجه به نتایج بهدستآمده، عوامل رفتاری بیشترین تأثیر را در استقرار نظام جامع
جانشینپروری در بانک رفاه کارگران دارند و لازم است در اینده مدیران عالی بانک به این مهم توجه و عنایت
ویژه ای داشته باشند . با توجه به مولفه های شاخه رفتاری و ارتباط ان با نیروی انسانی این مهم ضرورت توجه دو چندان را توسط مدیران آینده بانک می طلبد .
بانکها بهعنوان بخشی از سازمانهای خدماتی جامعه که با تحولات سریع رقابتی روبرو هستند و وجود نیروی انسانی اثربخش و توانمند در این سازمانها بهعنوان یکی از عناصر مزیت رقابتی محسوب میگردد، با چالشهای عمدهای برای حفظ هویت و ادامه فعالیت خود بهعنوان سازمان کارآمد و اثربخش مواجه میباشد و برنامهریزی برای پرورش نیروی انسانی کارآمد یکی از مهمترین مسائلی است که بسیاری از مدیران برای آن برنامهریزی میکنند. نتایج این تحقیق میتواند بهعنوان یک پایه تحقیقاتی مدیریت ضمن برقراری شرایط جانشین پروری و مؤلفههای مدیریت استعداد زمینه افزایش انگیزههای شغلی کارکنان را با ارائه نظریههای جدید برای سازمان فراهم آورد. یکی از تمایلات مورد نظر محقق در این پژوهش، تهبیه مدل ملموس و قابل فهم از سازمان جانشینپرور برای مدیران اجرایی بوده به نحوی که عملیاتی بودن مدل را کاملاً درک نموده و مقاومت در برابر پیادهسازی آن را به حداقل برسانند.
پیشنهادات
بانکها که بهعنوان بخشی از سازمانهای خدماتی جامعه با تحولات سریع رقابتی روبرو هستند و وجود نیروی انسانی اثربخش و توانمند در این سازمانها بهعنوان یکی از عناصر مزیت رقابتی محسوب میگردد با چالشهای عمدهای برای حفظ هویت و ادامه فعالیت خود بهعنوان سازمان کارآمد و اثربخش در اینده مواجه میباشند و برنامهریزی برای پرورش نیروی انسانی کارآمد یکی از مهمترین دغدغه های اصلی و اساسی بانکها در دنیای پر رقایت فردا است . نتایج این تحقیق میتواند بهعنوان یک پایه تحقیقاتی مدیریت ضمن برقراری و پیاده سازی اصول جانشین پروری و مؤلفههای مدیریت استعداد زمینه رشد و ارتقا و بالندگی روز افزون بانکها را جهت سالهای اتی فراهم آورد. لذا به تمامی مدیران ارشد بانک رفاه کارگران موارد ذیل پیشنهاد میگردد که این نتایج می تواند به سایر بانکها نیز تعمیم و درآنها نیز اجرایی شود :
1- شناسایی و تقویت استعدادها از طریق برقراری نظام شایسته سالاری و تعیین نقاط قوت و ضعف کارکنان و برنامه ریزی جهت پرورش نیروی انسانی منتخب حاصل ازاجرای سیستم ارزشیابی عملکرد موثر نیروی کار و تشکیل بانک دخیره استعدادها و نهادینه سازی منطق سرمایه گذاری برنیروی انسانی کارامد جهت اینده .
2-تقویت توانمندیهای راهبردی مدیران وتغییر بنیادی در شیوه نیاز سنجی اموزشی مدیران و کارکنان و بازنگری در انتخاب و اجرای دوره های آموزشی اثربخش در اینده براساس نیازهای شغلی با توجه به تاثیر مولفه اموزش و یادگیری در عوامل رفتاری .
3- اعمال مدیریت بر فرهنگ سازمانی ساری در بانک و مولفه های موثر درآن با عنایت به تاثیرمولفه فرهنگ برعوامل ساختاری براساس همکاری مبتنی بر اعتماد متقابل و تقویت تعارضهای سازنده و هنجارها و احساس مسوولیت در قبال آینده بانک .
منابع و مأخذ:
1 - آقایار،سیروس (1382)، توانمند سازی روش نوین در محیط رقابتی ،ماهنامه تدبیر ،شماره 135،ص28
2- اسکات ،سینیتا ،دنیس ژافه (1385).توانمند سازی کارکنان، ترجمه مهدی ایران نژاد پاریزی ،تهران :توسعه تحقیقات و آموزش مدیریت،ص 49
3- بامبرگر ،پیتر (1389)،استراتژی منابع انسانی (تدوین ،اجرا آثار)،ترجمه علی پارساییان و محمد اعرابی ،تهران ، دفتر پژوهشهای فرهنگی
4- حاجی کریمی ،عباسعلی (1389)،تاثیر عوامل راهبردی زمینه ساز برمدیریت استعداد ،فصلنامه مطالعات مدیریت راهبردی ، شماره 2،ص51
5-دهقان رضا، طالبی کامبیز، عربیون ابوالقاسم. پژوهشی پیرامون عوامل مؤثر بر نوآوری و کارآفرینی سازمانی در دانشگاههای علوم پزشکی کشور. پیاورد سلامت(1391) ،ص ۲۲-۳۳.
6- رضیی،سمیه (1384)،بررسی و تبیین عوامل موثر برتوانمند سازی نیروی انسانی در شرکت عملیات اکتشاف نفت ،فصلنامه مطالعات راهبردی ،ص 12
7-رنگریز ،حسن (1385)،منابع انسانی در هزاره سوم ،تهران ،چاپ ونشر بازرگانی
8-سبک رو، مهدی و قلی پور، آرین، (1391). تحلیل میدان نیرو در برنامهریزی برای جانشین شرکت ایتوک. مدیریت فرهنگ سازمانی، 10(26), 155-180.
9-عباسی هرفته، بهزاد (1389)، طراحی مدل سیستم جانشینپروری برای گروه مپنا، پایاننامه کارشناسیارشد مدیریت دولتی، دانشکده مدیریت، دانشگاه تهران.
10-فالمر، رابرت و جی ،کانگر (1387)، استعدادیابی و جانشینپروری؛ رویکردها و روشهای پرورش مدیر در شرکتهای پیشرو جهان، ترجمه بهزاد ابوالعلایی، تهران، انتشارات سرآمد.
11-فتحی واجارگاه ،کورش (1383)،برنامه ریزی آموزش ضمن خدمت کارکنان :تهران :سمت
12-کنیلا ،دنیس (1393)توانمند سازی منابع انسانی ،ترجمه مهدی ایران نژاد پاریزی ،معصومعلی سلیمیان ،تهران ،نشرایران
13- میرسپاسی ،ناصر (1384)پرورش راهبردی منابع انسانی ،تهران ،اهار
14- مارک ج ،سینجر (1384) مدیریت منابع انسانی ،ترجمه فریده آل اقا ،تهران ،مرکز اموزش مدیریت دولتی
15- مارسی ،کیبسون ،(1387) ،مهارتهای لازم برای موفقیت در مدیریت ،ترجمه امیررشیدی نیک ،تهران ،مرکز اموزش مدیریت دولتی
1-Armstrong, M. (2006). A Handbook of Human Resource Management Practice. London and Sterling VA.Groves, K.S. (2007). “Integrating leadership 2-development and succession planning best practices”, Journal of Management Development, 239-260.
3-Helton, Kimberly; Jackson, Robeti. (2007). Navigating Pennsylvania's Dynamic workforce: Succession planning in a Complex Environment. Public personnel Management, pp. 355-477.
4-Rothwell, W.J. (2006). Effective Succession Planning: Ensuring Leadership Continuity and Building Talent from Within, Volume 1.
5-Slan, R. (2005). Leadership succession: The justice perceptions of high potential, identification practices. Thesis. University of Guelgh.
6-Taylor, T. McGraw, P. (2004). Succession Planning Practices in Australian Organizations. International Journal of Manpower, 25, 8, 741.
7-Tenenhaus, M. Vinzi, V. E. Chatelin, Y. M. & Lauro, C. (2005). PLS path modeling. Computational statistics & data analysis, 48(1): 159-205.
[1] Groves
[2] Slan
[3] Hunte-Cox
[4] Armstrong
[5] Rothwell
[6] . Behavioral Factors
[7] . Structural Factors
[8] . Contextual Factors
[9] Schepker
[10] Cheryl
[11] Diane Osterhaus
[12] Helton