مطالعه خاصیت آنتی اکسیدانی عصاره گلبرگ داتوره تماشایی آنتی اکسیدانی نوین با منشا طبیعی در صنایع غذایی
محورهای موضوعی : میکروبیولوژی مواد غذاییحمید چشمی 1 , حسن رضایی سرشت 2
1 - مرکز تحقیقات طب سنتی دانشگاه علوم پزشکی سبزوار، سبزوار، ایران
2 - دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی سبزوار، سبزوار، ایران
کلید واژه: آنتیاکسیدان, داتوره تماشایی, غربالگری فیتوشیمیایی, DPPH,
چکیده مقاله :
مقدمه: اهمیت گیاهان دارویی به عنوان منبعی از داروهای فعال از ترکیباتی ناشی می شود که دارای اثر فیزیولوژیکی بر روی سیستم های بیولوژیکی اند. اثبات شده است که فلاونوئید ها، آلکالوئید ها، تانن ها و ترکیبات فنولی به عنوان مهمترین ترکیبات فعال زیستی در گیاهان اند. تحقیق حاضر با هدف تعیین فعالیت آنتی اکسیدانی گلبرگ گیاه داتوره تماشایی در مقایسه با اسید اسکوربیک انجام شد. مواد و روش ها: در این تحقیق، گلبرگ های گیاه داتوره تماشایی از شهر سبزوار جمع آوری گردید. عصاره گیری به روش خیساندن انجام شده و عصاره متانولی حاصل مورد غربالگری فیتوشیمیایی قرار گرفت و بررسی خاصیت آنتی اکسیدانی به روش سنجش DPPH صورت گرفت. یافته ها: بررسی غربالگری فیتوشیمیایی به منظور تعیین حضور ترکیباتی از قبیل انواع آلکالوئید، ساپونین، گلیکوزیدهای قلبی، فلاونوئیدها، ترپنوئیدها، کومارینها و آنتراکینونهای آزاد صورت گرفت. نتایج حاصل نشان داد که گلبرگ این گیاه دارای مقادیر شاخصی از ترکیبات آلکالوئیدی، ساپونینی، فلاونوئیدی، کومارینی و تانن و فاقد گلیکوزیدهای قلبی، ترپنوئیدها، آنتراکینونهای ترکیبی، آنتراکینونهای آزاد و استروئید میباشد. درصد مهار نیمی از رادیکال های آزاد (SC50) در مدت زمان 60 دقیقه انکوباسیون برای گلبرگ گیاه داتوره 302/0±183/31 میکرو گرم بر میلی لیتر و در مدت زمان 90 دقیقه انکوباسیون برابر 259/0±195/28 میکروگرم بر میلی لیتر محاسبه گردید. نتیجه گیری: نتایج نشان داد که عصاره متانولی گیاه مورد مطالعه دارای خاصیت آنتی اکسیدانی قابل توجهی بوده که احتمالا مربوط به ترکیبات فلاونوئیدی و دیگر پلی فنول های موجود در گیاه می باشد.
Introduction: The significance of medicinal plants as a source of active drugs emerged from the compounds that produces an obvious physiological action on the biological system. Phenolic compounds, alkaloids, tannins and flavonoids have been recognized as the most important bioactive compounds of plants. The present study is designed to evaluate the antioxidant ability of Datura innoxia petals in comparison with ascorbic acid. Materials and Methods: In this research, Datura innoxia petals were collected from Sabzevar city. Methanol extract was prepared by maceration method. Phytochemical screening and antioxidant activity of methanol extract was assessed by 1,1-diphenyl-2picrylhydrazyl (DPPH) assay. Results: Phytochemical screening revealed the presence of alkaloids, saponins, reluctant carbohydrates, cardiac glycosides, flavonoids, terpenoids, coumarins and free anthraquinones. The results indicated that the leaflets contained alkaloids, saponins, flavonoids, coumarins and tannin without cardiac glycosides, terpenoids, free and combined anthraquinone and steroids. The results also showed that the methanolic extract of Petal parts of the Datura innoxia has antioxidant activity with half percent inhibition of free radicals (SC50) that is equal to 31.183 ± 0.302 µg/ml and 28.195 ± 0.259 µg/ml for 60 and 90 minutes. Conclusion: The results indicated that the methanolic extract of Datura innoxia has antioxidant activity that is due to the presence of flavonoids and polyphenols.
Ajayi, I., Ajibade, O. & Oderinde, R. (2011). Preliminary phytochemical analysis of some plant seeds. Res. J. Chem. Sci., 1(3), 58-62.
Al-Sarai, A. A. H., Duraid, A. A. & Al-Rekabi, F. M. K. (2011). Some toxicological impacts and invitro antibacterial activity of Datura innoxia extract in rats. Kufa Journal For Veterinary Medical Sciences, 2(1), 132-145.
Ayuba, V., Ojobe, T. & Ayuba, S. (2011). Phytochemical and proximate composition of Datura innoxia leaf, seed, stem, pod and root. J. Med. Plants Res., 5(14), 2952-2955.
Benzie, I. F. & Strain, J. J. (1999). Ferric reducing/antioxidant power assay: direct measure of total antioxidant activity of biological fluids and modified version for simultaneous measurement of total antioxidant power and ascorbic acid concentration. Methods Enzymol, 299, 15-27.
Berkov, S. & Zayed, R. (2004). Comparison of tropane alkaloid spectra between Datura innoxia grown in Egypt and Bulgaria. Z Naturforsch C, 59(3-4), 184-186.
Blokhina, O., Virolainen, E. & Fagerstedt, K. V. (2003). Antioxidants, oxidative damage and oxygen deprivation stress: a review. Annals of botany, 91(2), 179-194.
Cheeke, P. R. (1989). Toxicants of Plant Origin: Glycosides. Taylor & Francis, 78-113.
Conforti, F., Statti, G. A. & Menichini, F. (2007). Chemical and biological variability of hot pepper fruits (Capsicum annuum var. acuminatum L.) in relation to maturity stage. Food Chemistry, 102(4), 1096-1104.
Cook, N. C. & Samman, S. (1996). Flavonoids-Chemistry, metabolism, cardioprotective effects, and dietary sources. The Journal of Nutritional Biochemistry, 7(2), 66-76.
Gardner, P. T., White, T. A. C., McPhail, D. B. & Duthie, G. G. (2000). The relative contributions of vitamin C, carotenoids and phenolics to the antioxidant potential of fruit juices. Food Chemistry, 68(4), 471-474.
Jiangning, G., Xinchu, W., Hou, W., Qinghua, L. & Kaishun, B. (2005). Antioxidants from a Chinese medicinal herb-Psoralea corylifolia L. Food chemistry, 91(2), 287-292.
Khalighi-Sigaroodi, F., Ahvazi, M., Yazdani, D. & Kashefi, M. (2012). Cytotoxicity and antioxidant activity of five plant species of Solanaceae family from Iran. Journal of Medicinal Plants, 3(43), 41-53.
Khataee, E., Karimi, F. (2010). Auxin and cytokinin effects on callus and organ production and total alkaloid contents in Datura innoxia calli. Iranian Journal of Plant Biology, 2(4), 55-66.
Kris-Etherton, P. M., Hecker, K. D., Bonanome, A., Coval, S. M., Binkoski, A. E., Hilpert, K. F., Griel, A. E. & Etherton, T. D. (2002). Bioactive compounds in foods: their role in the prevention of cardiovascular disease and cancer. Am J Med., 113, 71-88.
Kuang, H. X., Yang, B. Y., Xia, Y. G. & Feng, W. S. (2008). Chemical constituents from the flower of Datura metel L. Archives of pharmacal research, 31(9), 1094-1097.
Miliauskas, G., Venskutonis, P. R. & van Beek, T. A. (2004). Screening of radical scavenging activity of some medicinal and aromatic plant extracts. Food Chemistry, 85(2), 231-237.
Molyneux, P. (2004). The use of the stable free radical diphenylpicrylhydrazyl (DPPH) for estimating antioxidant activity. Songklanakarin J Sci Technol., 26(2), 211-219.
Nakayama, M., Suzuki, K., Toda, M., Okubo, S., Hara, Y. & Shimamura, T. (1993). Inhibition of the infectivity of influenza virus by tea polyphenols. Antiviral Research, 21(4), 289-299.
Raghuveer, C. & Tandon, R. (2009). Consumption of functional food and our health concerns. Pak J Physiol, 5(1), 76-83.
Ramamoorthy, P. K. & Bono, A. (2007). Antioxidant activity, total phenolic and flavonoid content of Morinda citrifolia fruit extracts from various extraction processes. Journal of Engineering Science and Technology, 2(1), 70-80.
Satyavati, G. V., Raina, M. K. & Sharma, M. (1976). Medicinal plants of India, Indian Council of Medical Research, 333-334.
Seigler, D. S. (1998). Plants with saponins and cardiac glycosides, http://www.lifwe.vinc.edu/plantbio/363/saponinslides.
Van Wyk, B. E., Van Oudtshoorn, B. & Gericke, N. (1997). Medicinal Plants of South Africa, Briza Publ, 8-20.
Velioglu, Y., Mazza, G., Gao, L. & Oomah B. (1998). Antioxidant activity and total phenolics in selected fruits, vegetables, and grain products. Journal of agricultural and food chemistry, 46(10), 4113-4117.
Yingming, P., Ying, L., Hengshan, W. & Min, L. (2004). Antioxidant activities of several Chinese medicine herbs. Food chemistry, 88(3), 347-350.