سنجش فلزات سنگین در نمک طعام حاصل از تصفیه به روش شستوشو با آب و مقایسه با سنگ نمک آن
محورهای موضوعی : بیوتکنولوژی و میکروبیولوژی موادغذایی
کلید واژه: فلزات سنگین, نمک طعام, سنگ نمک, تصفیهی نمک با شست و شو,
چکیده مقاله :
آلودگی محیطی، یکی از مخاطرات و موضوعات مهم در بحث ایمنی مواد غذایی در سطح جهان است. با توجه به اهمیت تاثیر فلزات سنگین در سطح سلامت جامعه، اندازهگیری غلظت فلزات سنگین سمی در مواد غذایی پرمصرف مانند نمک، نان و آب میتواند راه گشای کشف علت ایجاد برخی از بیماریها گردد. این تحقیق با توجه به استفادهی رایج و گستردهی نمک در مواد غذایی، به منظور اندازه گیری فلزات سنگین آهن، سرب، مس و کادمیوم در نمونههای نمک شسته شده با آب و مقایسه با سنگ نمک آن با دستگاه طیف سنج جذب اتمی شعله ، انجام شد. میانگین ± خطای استاندارد غلظت فلزات سنگین شامل آهن، سرب و مس در نمک شست و شو به ترتیب : (63/189/3)، (47/055/0) و (15/029/0) میکرو گرم بر گرم وزن خشک نمک و برای کادمیوم بسیار ناچیز به دست آمد. برای سنگ نمک نیز میانگین ± خطای استاندارد غلظت آهن، سرب، مس و کادمیوم به ترتیب: (27/029/8)، (08/021/1)، (06/089/0) و (03/017/0) میکرو گرم بر گرم وزن خشک نمک به دست آمد. این مقادیر با یکدیگر و با حد مجاز و استاندارد ملی تعریف شده ی این عناصر، توسط موسسهی استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران برای نمک طعام، مقایسه گردید. با بررسی آماری، میتوان دریافت که میانگین مقادیر فلزات سنگین آهن، سرب، مس و کادمیوم در نمک طعام تصفیه شده نسبت به سنگ نمک و استاندارد ملی نمک طعام ایران، تفاوت معنی داری ندارند(05/0P>). هم چنین با شسته شدن سنگ نمک تغییر معنیداری در درجهی خلوص از 98/96 تا 83/98 درصد جرمی به دست میآید (05/0P<).