بررسی تأثیر نوع دستگاه نمگیر(طبقهای وکالسکهای) روی ویژگیهای کیفی پسته رقم کلهقوچی طی دورۀانبارمانی
محورهای موضوعی : تکنولوژی مواد غذایی- فرآورده های خشکباراحمد شاکر اردکانی 1 , فائزه کرمی رباطی 2
1 - پژوهشکده پسته، موسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رفسنجان، ایران
2 - دانشجویکارشناسی ارشد علوم و فناوری مواد غذایی، دانشکده کشاورزی، موسسه آموزش عالی کار، رفسنجان، ایران.
کلید واژه: پسته, ارزیابی حسی, نمگیرکالسکهای, نمگیر طبقهای, ویژگیهایکیفی,
چکیده مقاله :
یکیازراههای افزایشکیفیتوکمیتپسته،افزایش دقت در مرحله فرآوری آن میباشد. بعد از اینکه پستهها درحوضآبی تفکیک شدند، وارد دستگاه نمگیر میشوند.هدف ازاین تحقیق ارزیابی دونمگیر رایج پسته(کالسکهایوطبقهای) بود. بدینمنظور نمونههای پسته تازه رقم کلهقوچی از یک باغ واقع در شهرستان رفسنجان چیده شد، سپس پوستگیری انجام و در دو دستگاه نمگیر مورد فرآوری قرار گرفت. نمونهگیری قبل و بعد از نمگیرها انجام شد. طی دورۀ انبارمانی آزمونهای ارزیابیحسی و ویژگیهایکیفی نمونهها انجامگردید. استخراج روغن با روش پرس سرد انجام شد. براساس نتایج، نمونههای پسته نمگیری شده در دو دستگاه نمگیر از لحاظ عدد پراکسید در محدوده مجاز (کمتر از1 میلیاکیوالان اکسیژندرکیلوگرم) بودند. اعدادپراکسید، دیان مزدوج وتری-ان مزدوج اندازهگیری شده حاصل از نمونههای نمگیری شده در طول زمان نگهداری افزایش یافته واختلاف آماریمعنیدار در سطح 5 درصد مشاهده گردید. نتایج ارزیابی حسی شامل طعم ومزه، بو، رنگ و پذیرشکلی نشاندادکه این فاکتورها در پسته خروجی نمگیرکالسکهای نسبت به نمگیرطبقهای مقبولیت بهتریداشتند.کیفیت پسته نمگیری شده با نمگیرکالسکهای بهتر از پسته نم-گیری شده بانمگیرطبقهای است. امتیازات نمگیرکالسکهای سبب میگرددکه بهمرور زمانتولیدکنندگان نیاز به سیستم پیشرفتهتر فرآوری را احساس نموده و براساس نیاز نمگیرکالسکهای با امتیازاتی بیشتر از نمگیر طبقهای وارد بازار شود.
_||_