تأثیر تغذیه از مکملهای گردهی تهیه شده با آرد نخود بر جمعیت کلنیهای زنبور عسل (Hym.: Apidae) L. Apis mellifera
محورهای موضوعی : حشره شناسی گیاهان زراعی
کلید واژه: تغذیه, زنبور عسل, آرد نخود, مکمل گرده, پروبی, افزایش جمعیت و خوشخوراکی,
چکیده مقاله :
به منظور بررسی تأثیر تغذیه از مواد پروتئینی مختلف روی زنبور عسل، آزمایشی با شش تیمار روی 30 کلنی زنبور عسل به صورت کاملاً تصادفی انجام گرفت که صفاتی مانند جمعیت زنبوران کارگر، منطقه ی حاوی نوزادان و خوش خوراکی جیره ها اندازه گیری شدند. مواد پروتئینی مورد آزمایش شامل آرد سویاGlycine max (L.) ، مخمر نانوایی، آرد نخودPisum sativum L.، پودر شکر، عسل، گرده و شیر بودند. آرد نخود به عنوان یک ماده ی پروتئینی جدید و اختصاصی در این تحقیق مورد ارزیابی قرار گرفت که در سطوح مختلف مخلوط با کیک ها به کار رفت. این تحقیق که در اوایل بهار 1390 انجام گرفت، شامل دو مرحله ی تغذیه در تاریخ های 13/2/90 و 3/3/90 و سه مرحله ی شمارش در تاریخ های 13/2/90، 3/3/90 و 24/3/90 بود. تیمارهای مورد نظر کیک های مکمل گرده بودند که از مواد زیر تهیه شده بودند: (1) سه قسمت آرد نخود و شربت شکر، (2) دو قسمت آرد نخود و شربت شکر، (3) بدون آرد نخود و شربت شکر، (4) پروبی (کیک تجارتی مکمل گرده )، (5) شربت شکر به تنهایی و (6) تیمار شاهد (بدون تغذیه). نتایج این آزمایش نشان دادند که همه ی تیمارهایی که توسط کیک های مکمل گرده تغذیه شده بودند نسبت به شاهد جمعیت بیشتری تولید کردند. بیشترین میزان خوش خوراکی جیره ها به ترتیب به جیره های سوم، دوم و چهارم و کمترین آن نیز به جیره ی اول مربوط بودند. به طور کلی، چنین نتیجه گیری شد که جیره ی غذایی دوم از کلیه ی جهات از جمله تأثیر مثبت در افزایش جمعیت نوزادان و کارگران و همچنین خوش خوراکی بر سایر جیره ها ارجحیت دارد.
This study was carried out to determine the effects of nutrition with different proteinaceous substances on honey bee special factors including mature bee population, the larvae containing area and the diets palatability. The experiment was set out in a completely randomized design with 6 treatments and 5 replicates. The experimental substances were soybean flour, bakery barn, pea flour, sugar powder, honey and milk. Pea flour was a novel and particular proteinaceous material in this experiment that was applied in different diets. The experiment was initiated early in spring 2011 and involved two distinct feeding periods on 3 May 2011 and 24 May 2011 and three trial instances on 3 May 2011, 24 May 2011 and 14 June 2011. The treatments consisted of: (1) pollen supplement with 3 parts of pea flour and sugar syrup, (2) with 2 parts of pea flour and sugar syrup, (3) without pea flour and sugar syrup, (4) Probee® )commercial pollen supplement( and sugar beverage, (5) sugar syrup only, and (6) the control group. The results revealed that the entire treatments with supplements of pollen yielded much more population rather than number 6. In terms of palatability of diets, the highest palatability was observed for the 3rd, 2nd and 4th diets, respectively, whilst the lowest one was for the 1st diet. The first diet was less consumed compared to the others. It is concluded that the 2nd diet exceeds others in terms of its effect on increasing population of larvae and adults and palatability.
Chalmers WT. 1980. Fish meals as pollen – protein substitutes for honey bees. Bee World 61: 89-96.
Dietz A. 1975. Nutrition of the Adult Honey Bee. In: Hamilton, IL (ed.) Hive and the Honey Bee. Dadant & Sons, pp. 125-147.
Forster CL. 1966. Pollen supplements for honey bee colonies. New Zealand Beekeep 28: 14-21.
Javaheri SD. 1997. Stimulation of feeding pollen substitutes and their effects in the honeybee colonies growth. Research and Construction 35: 120-125.
Johansson TSK, Johansson MP. 1977. Feeding honey bees pollen and pollen substitutes. Bee World. 85: 105-118, 135, 161-164.
Knox DA, Shimanuki H, Herbert EW. 1971. Diet and the longevity of adult honey bees. Journal of Economic Entomology 64: 1415-1416.
Mattila HR, Otis GW. 2006. Influence of pollen diet in spring on development of honey bee (Hymenoptera: Apidae) colonies. Journal of Economic Entomology 99: 604-613.
Maurizio A. 1950. The influence of pollen feeding and brood rearing on the length of life and physiological condition of the honey bee. Bee World 31: 9-12.
Popescu VS, Racutanu M, Chivu R. 1980. Supplementary feeding during the growth season of honey bee colonies with different biological potential. Lucrari Stiintifice, Institutal Agronomic “N. – Balcescu “, D. 23: 63-67.
Saadatmand SJ, Nehzati G. 1994. Comparison of different nutritional regimens in the Honeybees. Journal of Research inScience and Technology 27: 40-47.
Şahinler N, Kaya S. 2001. Bal arisi kolonilerini (Apis mellifera L.) Ek yemlerle beslemenin koloni performansi uzerine etkileri. Mustafa Kemal Universitesi, Ziraat Fakultesi Dergisi 6(1-2): 83-92.
Somerville D. 2000. Honey bee nutrition and supplementary feeding. NSW. Agriculture (agonte) Goulburn.
TigaP, Makanan J, Terhadap T. 2002. Food consumption, worker body protein and colony development of Apis mellifera, honey bee. Buletin Penelitian Hutan 633: 25-36.
Wallace AM. 1992. Supplementary feeding of bees. Bee Briefs. 9(1): 5-8.
Winston ML, Chalmers WT, Phillip CL. 1983. Effects of two pollen substitutes on brood mortality and length of adult life in the honey bee. Journal of Apicultural Research 22(1): 49-52.