بررسی عوامل موثر بر ضایعات سیب زمینی مطالعه موردی: (شهرستان فریدن)
محورهای موضوعی : مجله مهندسی زیست سامانه
کلید واژه: سیبزمینی, ضایعات محصولات کشاورزی, استراتژی های کاهش ضایعات, شهرستان فریدن,
چکیده مقاله :
با توجه به ضرورت افزایش تولید محصولات کشاورزی در ایران و جهان، افزایش تولید از طریق افزایش سطح زیر کشت به دلیل وجود محدودیتهای منابع آبی و همچنین محدودیت زمینهای دارای پتانسیل کشت، امکان پذیر نیست. بنابراین برای افزایش تولید محصولات کشاورزی به ویژه افزایش تولید سیب زمینی باید بهره وری از عوامل تولید به ویژه آب و خاک را افزایش و ضایعات محصولات کشاورزی را تا حد ممکن کاهش داد. به همین منظور هدف اصلی در پژوهش حاضر ((بررسی عوامل موثر بر ضایعات سیب زمینی و ارائه پیشنهاداتی برای حل این موضوع در شهرستان فریدن)) می باشد، که به روش پیمایشی انجام شده است جامعه آماری پژوهش شامل کلیه کشاورزان شهرستان فریدن است(N=14000) که بر اساس فرمول کوکران 200 نفر به روش نمونه گیری ساده انتخاب شدند. داده های مورد نیاز از طریق پرسشنامه گردآوری شد، که روایی ظاهری و محتوایی پرسشنامه آن توسط اعضای هیات علمی و کارشناسان مربوطه تایید گردید و پایایی آن نیز بر اساس آلفای کرونباخ 88/.-74/. تایید گردید و برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار آماریSPSS استفاده گردیده است. نتایج پژوهش نشان داد بیشترین میزان ضایعات سیب زمینی در مرحله پس از برداشت و انبارداری است و مهمترین دلیل ضایعات سیب زمینی نیز در منطقه مورد مطالعه عدم وجود کارخانجات فراوری سیب زمینی در منطقه، ناهماهنگی بین میزان نیاز کشور و میزان تولید سیب زمینی و مازاد بودن تولید آن در منطقه و کشور، عدم استفاده بهینه از کودهای شیمیایی و آفات کشها، تولید بیش از حد سیب زمینی و عدم رعایت تناوب کشت(کشت تک محصولی) و نامناسب بودن مواد اولیه بسته بندی سیب زمینی عنوان شد. براساس نتایج حاصل از تحلیل عاملی نوع عوامل موثر بر ،R بودن مواد اولیه بستهبندی سیبزمینی عنوان شد. بر اساس نتایج حاصل از تحلیل عاملی نوع R ضایعات سیب زمینی در 5 عامل کلی (عوامل تبدیلی– اقتصادی، فنی-زراعی، بازاری، تولیدی، آموزشی-سازمانی)بسته بندی شدند که در مجموع این عوامل 68/890 درصد از واریانس کل را تعیین نمود
With regard to the necessity to increase agricultural production in Iran and the world, increase production by increasing under cultivation because of restrictions in the water resources and also limits the potential of cultivation, is not possible. So for the increase in agricultural production to increase the production special potatoes should productivity of the factors to produce special water and soil and increase the waste agricultural products as much as possible. The main objective of this research was to Analysis Factors affectingpotato waste and presenting proposals has been done to solve this issue in the Areas of Freidan. The survey`s statistical population consisted of all farmers in Fereidan areas (N=14000), that (200) persons were selected according to Cochran formula using proportional simple sampling. The required data were gathered through using questionnaires. The validity of the questionnaire was approved by a panel of experts'judgment. In order to assess the reliability of the questionnaire, Cronbach Alpha coefficients were calculated for the main scales of the questionnaire (0.74 & 0.88). In order to analyze the data, SPSS software was used. The results revealed that factors affecting potato waste are to be tabulated in five separate factors including: conversion - economic, technical, market, manufacturing and education- organization factors
_||_