• اصول اخلاقی

     نکات اخلاق پژوهش (و نشر مقاله)

    اصول اخلاقی انتشار مقاله درفصلنامه پژوهشهای حسابداری و راهبری شرکتی

    "این نشریه با احترام به قوانین اخلاق در نشریات تابع قوانین  کمیتۀ اخلاق در انتشار (COPE) می‌باشد و از آیین نامه اجرایی قانون پیش‌گیری و مقابله با تقلب در آثار علمی پیروی می‌نماید".

     اصول اخلاقی نشریه و مصادیق سوء رفتار در نشر.

    سیاست‌های اخلاقی این مجله براساس اصول کمیته بین المللی اخلاق نشر  (Cope)و رعایت منشور اخلاقی نشریات وزارت علوم، تحقیقات و فناوری است، و نشریات دانشگاه آزاد اسلامی تبریز به آنها متعهد هستند. مشروح اصول کمیته بین المللی اخلاق نشر در آدرس روبرو در دسترس است: http://publicationethics.org

     از کلیه شرکت‌کنندگان انتظار می‌رود به اصول اخلاقی مذکور پایبند باشند.  این نشریه دائما در حال بررسى مقالات از لحاظ سرقت ادبی و تقلب و سوء رفتارهای احتمالی است. بدیهی است هرگونه سرقت علمی یا سایر رفتارهای غیراخلاقی منجر به حذف مقاله از فرآیند داوری خواهد شد. این منشور جهت تعیین وظایف و تعهدات نویسندگان، سردبیر، اعضای هیأت تحریریه و داوران تنظیم شده است:

    •  سردبیر و هیأت تحریریه 

     پذیرش مقالات: سردبیر نشریه مسئول اتخاذ تصمیم جهت پذیرش یا رد مقالات ارسالی می‌باشد. سردبیر با کمک هیأت تحریریه و با در نظر گرفتن مسائل مربوط به حق کپی‌برداری، سرقت علمی وغیره همچنین صلاحدید داوران و ویراستاران اقدام به پذیرش مقاله می‌نماید.

     عدالت: سردبیران وظیفه قضاوت در مورد مقالات را صرفاً از لحاظ شایستگی علمی برعهده دارد و باید بدون طرفداری یا کینه‌توزی شخصی یا در نظر گرفتن ملیت، جنسیت، مذهب و مسائل قومی، نژادی و سیاسی عمل نماید.

     محرمانه بودن: سردبیر و هیأت تحریریه نباید اطلاعات مربوط به مقاله را در مراحل داوری و ارزیابی برای کسی غیر از داوران، نویسندگان و ویراستاران افشا کنند.

     عدم‌افشا و استفاده شخصی: آن بخش از مطالب مقالات ارسالی که منتشر نشده‌اند نباید در پژوهش شخصی سردبیر و یا هیأت تحریریه، بدون کسب رضایت مکتوب نویسنده، استفاده شوند. اطلاعات و یا ایده‌های محرمانه که از طریق ارزیابی مقالات کسب شده‌اند باید به‌طور محرمانه حفظ شوند و در جهت منافع شخصی استفاده نشوند.

    • داوران

      پذیرش مقالات: داوران با سردبیر و اعضای هیأت تحریریه در اتخاذ تصمیم برای پذیرش و یا رد مقاله همکاری نموده و از طریق ارسال اصلاحیه به نویسندگان در ارتقاء مقاله آن‌ها سهیم می‌باشند.

     حق امتناع و عدم‌ پذیرش: امتناع و رد درخواست ارزیابی یک مقاله بر حسب زمان و یا موقعیت ضروری و لازم است. داوری که احساس عدم صلاحیت کافی برای قضاوت در مورد مقاله پژوهشی می‌کند، باید از ارزیابی مقاله امتناع کند.

     محرمانه بودن: کلیه اطلاعات موجود در مقالات می بایست برای داور محرمانه تلقی شده و داور در حفظ آن بکوشد داوران نباید اطلاعات مربوط به مقاله را بدون اجازه مکتوب نویسنده در اختیار شخصی غیر از سردبیر بگذارند.

     عدم‌سوگیری: داوران باید مقالات را به‌طور عینی، بی‌طرف و عادلانه ارزیابی کنند. داوران باید از سوگیری‌های شخصی در توصیه‌ها و قضاوت‌های خود اجتناب کنند.

    منابع: داوران موظفند منابعی را که نویسنده به آن‌ها ارجاع داده شناسایی و بررسی نمایند. هرگونه نتیجه‌گیری یا بحثی که پیش از این مطرح شده باشد باید همراه با منبع ذکر شود. همچنین داوران موظفند در صورت مشاهده هر گونه شباهت یا هم پوشانی بین اثر ارسالی و مقاله‌ای دیگر مراتب را به سردبیر اطلاع دهند.

     تضاد منافع: داوران نباید از اطلاعات یا ایده‌هایی که طی فرآیند ارزیابی به‌دست آورده‌اند در جهت منافع شخصی استفاده نمایند. همچنین داوران باید از ارزیابی مقالاتی که از دید آن‌ها مشمول تضاد منافع اعم از منافع مشترک مالی، سازمانی، شخصی و یا هرگونه ارتباط یا پیوندهای دیگر با شرکت‌ها، نهادها یا افراد مرتبط با مقالات است، امتناع  کنند.

    سرعت عمل:داوران انتخاب شده می بایست بعد از بررسی اولیه، بلافاصله سردبیر نشریه را در جریان نتیجه آن قرار دهند که شامل:

    عدم داوری مقاله به دلیل نبودن موضوع مقاله در حوزه کار داور، کمبود وقت یا... است

    داوری همراه با تآخیر به دلیل شلوغ بودن وقت، عدم دسترسی به امکانات کافی و... است 

    • نویسندگان

     ارائه مقالات علمی و استاندارد

    نویسندگان مقالات به صورت علمی و منسجم، مطابق استاندارد نشریات آماده کنند. روش به کار رفته در مقاله با دقت و عینی انجام گرفته و داده ها به صورت صحیح گزارش شود. از طریق ارجاع دهی کامل، حقوق سایر اشخاص در مقاله رعایت شود. از ابراز موضوعات حساس و غیراخلاقی، سلیقه ای و شخصی، نژادی و مذهبی و اطلاعات جعلی و نادرست و ترجمه از آثار دیگران بدون ذکر عنوان در مقاله خودداری شودمقالات ارسالی باید در زمینه­ ی تخصصی نشریه و علمی – پژوهشی، مسئله ‌محور ، نوآورانه و دارای جنبه آموزشی حاصل کار پژوهش نویسنده یا نویسندگان باشد.

    ارائه داده های خام در صورت نیاز

      از نویسنده  خواسته شود در صورت نیاز داده های خام، مصاحبه‌ها و یا پرسشنامه ها و سایر ابزار به کار رفته در تحقیق را ارائه  و معرفی نماید. دسترسی عمومی به این اطلاعات ( سازگار با بیانیه ALPSP –STM) به بهبود کار مقالات کمک می نماید

    اصالت مقاله ارائه شده

    مقالات ارائه شده توسط نویسندگان می بایست کار خود نویسنده ارائه کننده مقاله بوده و هر گونه استفاده از تحقیقات سایر افراد با ذکر منبع در مقاله آورده شود مقاله ارسالى نباید در جای دیگری (بجز در قالب چکیده یا بخشی از یک سخنرانی یا پایان نامه) چاپ شده باشند یا توسط نشریه دیگری تحت بررسی باشند.

     در صورت استفاده از مطالب دیگران، منبع مورد نظر  با شماره و اطلاعات کامل منبع مذکور ارجاع داده شود.

    مقاله‌های برگرفته از پایان نامه‌ها و رساله‌های دانشجویان با نام استاد راهنما، مشاوران و دانشجو و با تأییدیه استاد راهنما و مسئولیت وی منتشر می‌شود.

    مقاله‌های ترجمه شده از زبان­های دیگر قابل پذیرش نخواهد بود.

    مسئولیت صحت و سقم مطالب مقاله به لحاظ علمی و حقوقی و مسئولیت آراء و نظرات ارائه شده به عهده نویسنده‌ی مسئول مکاتبات است و چاپ مقاله به معنی تأیید تمام مطالب آن نیست.

    نویسنده مسئول باید از رضایت دیگر مؤلفان شریک مطمئن شود.

    یکی دیگر از مسئولیت­های مؤلفان، حصول اطمینان و کسب اجازۀ مؤسسه­ای است که مقاله ارسال شده مربوط به آن است.

    یکی از شرایط ارسال مقاله این است که مؤلفان اجازۀ ویرایش آنرا برای خوانایی بیشتر بدهند.

    از مؤلفان انتظار می­رود تا حامی مالی خود را برای اجرا و آماده سازی روند تحقیق به طور خلاصه بیان کنند.

    فرم تعهد اخلاقی باید  توسط مؤلفان امضا شود.( لینک فرم دریافت اصالت مقاله (تعهد نامه)

    در نشریه‌های دسترسی آزاد، مؤلفان حق مالکیت مقالۀ خود را دارند اما در کنار آن به عموم افراد اجازۀ دانلود، چاپ، و توزیع آن را نیز مى‌دهند.

    همۀ مؤلفان یک مقاله باید بر سر اینکه نویسنده مسئول، فرآیندهای بازنگری بعدی را پس از ارسال مقاله بر عهده گیرد، توافق کنند.

    هنگامی­که مؤلف یا مؤلفین مقاله خطای مهمی را در کارشان دیدند، می‌بایست سریعا دبیر علمی نشریه را برای تصحیح آن مطلع کنند.

    از آنجا که سرقت ادبی یکی از خطاهای جدی و غیراخلاقی محسوب می­شود، همۀ مؤلفان می‌بایست بدانند که مقاله‌های ارسال شده به این نشریه ممکن است توسط نرم افزارهای سرقت ادبی مورد بررسى شود.

    همۀ مؤلفان می‌بایست فرآیند ارسال مقاله را در این نشریه مطالعه کنند.

     در صورت عدم دریافت پاسخ از طرف نویسندگان در اصلاح موارد ذکر شده در مقاله در بازه ی زمانی در نظر گرفته شده، و یا بازپس گرفتن مقاله پس از ارسال به داوری و یا مشخص شدن ارسال مقاله بصورت همزمان برای مجله دیگر، اسامی نویسندگان به دلیل اتلاف وقت داوران محترم و کلیه کادر فصلنامه در بررسی دستنوشته، در لیست سیاه قرار میگیرد تا مقاله ای از این نویسندگان دریافت نگردد بلکه از تکرار موارد مشابه در آینده جلوگیری شود.

      گزارش یافته‌ها: نویسنده مسئول مکاتبه، مسئول نهایی محتوای کل مقاله ارسالی می‌باشد. نویسندگان متعهد هستند یافته‌های خود را به‌طور کامل گزارش کنند و در ارائه یافته‌ها و تفسیر آن‌ها دقت ویژه داشته باشند. مقاله باید حاوی جزئیات و منابع کافی باشد به‌ نحوی که امکان دسترسی سایر پژوهشگران به مجموعه داده‌های یکسان جهت تکرار پژوهش وجود داشته باشد. اظهارات مبهم و غیر اخلاقی بوده و غیر قابل قبول می باشند.

     مصادیق نقض اصول اخلاقی انتشار توسط نویسندگان

      سرقت علمی: سرقت ادبی به معنای استفاده ی عمدی از مقالات یا ایده­های شخص دیگر به نام خود است. حتی استفاده از یک جمله شخص دیگر یا جملات قبلی خود بدون ذکر منبع، سرقت محسوب می­شود. سرقت ادبی چه از دیگران و چه از خود رفتار انتشاراتی غیر اخلافی و غیر قابل پذیرش است. تمامی مقاله‌های ارسال شده به این نشریه توسط نرم افزارهای سرقت ادبی مورد بازبینی قرار می­گیرند.

    نویسنده مسئول مکاتبه مقاله باید از این که تمامی مطالب ذکر شده حاصل پژوهش وی و همکاران ایشان که اسامی آن‌ها مندرج در مقاله است، اطمینان حاصل نموده و منشأ و اصالت هر یک از مجموعه داده‌ها به‌کار گرفته شده را مشخص کند.

     داده‌سازی و تحریف: داده‌سازی هنگامی است که محقق در عمل مطالعه­ای را انجام نداده اما داده و نتیجه­گیری ارائه می­دهد. تحریف نیز هنگامی رخ می­دهد که تحقیقی را انجام داده اما داده­ها و نتایج آن را تغییر می­دهد.

    عدم انتشارهمزمان یک مقاله و یا مقاله پذیرش و چاپ شده:

      ارائه همزمان یک مقاله به چند نشریه و یا مقالات منتشر شده و یا پذیرش شده به سایر نشریات خلاف قوانین است

    ارسال همزمان: هنگامی است که یک مقاله به دو نشریه ارسال می­شود.

    ارسال دونسخه­ای (المثنی): هنگامی رخ می­دهد که دو یا چند مقاله فرضیات، داده­ها، و نتایج یکسان دارند.

    ارسال تکراری (اضافی): به معنی تقسیم یک مطالعه به مقالات متعدد و ارسال آنهاست.

    ذکر ارجاع‌دهی مناسب

    ارجاع دهی شامل ذکر کلیه کتاب ها، نشریات و پایگاه های اینترنتی و سایر تحقیقات اشخاص در مقاله است.

    دستکاری منابع: هنگامیست که در قسمت پایانی یک مقاله منابع متعددی ذکر می­شود، در حالی که در محتوای متن نامی از آنها برده نشده است. 

    تألیف اثر و ذکر فرد مسئول و همکاران در مقاله و دقت در عدم وجود اسامی غیرمرتبط

    سهیم کردن نادرست مؤلف دیگر: همۀ مؤلفان یاد شده در مقاله می­بایست در انجام آن سهیم باشند.

    همه نویسندگان مندرج در مقاله باید در کار پژوهش مساعدت و همکاری جدی داشته و در مقابل نتایج پاسخگو باشند. اعتبار و امتیاز نویسندگی یا تألیف باید به نسبت مساعدت‌های بخش‌های مختلف تسهیم شود. نویسندگان باید مسئولیت و اعتبار کار را تقبل کنند. نویسنده مسئول مکاتبه که مقاله را به نشریه ارسال می‌نماید باید یک نسخه یا پیش‌نویس مقاله را به همه نویسندگان مشترک و همکار ارسال و رضایت آن‌ها را جهت ارسال مقاله به نشریه و انتشار آن کسب کنند.

    سپاسگزاری: نویسندگان باید به مراکز یا افرادی که در شکل‌گیری پژوهش آن تأثیرگذار بوده‌اند اشاره نموده و قدردانی نمایند .همچنین در صورت نیاز حامی مالی پژوهش در این بخش ذکر شده و مورد قدردانی قرار می گیرد.

    تضاد منافع: نویسندگان موظفند هر گونه تضاد منافعی را که بر نتیجه پژوهش آن و یا تفسیر یافته‌ها تأثیرگذار بوده است مطرح نمایند.

    ذکر پشتیبان‌های مالی

    نویسندگان می بایست کلیه پشتیبان ها مالی پژوهش خود را نیز معرفی نمایند. 

    اطلاع‌رسانی در خصوص وجود خطرات احتمالی برای انسان ها یا سایر موجودات زنده

    هر گونه خطراتی که به واسطه تحقیق هر نویسنده، متوجه انسان ها و یا سایر موجود می شود، می بایست به وضوح در مقاله ذکر شده باشد.

    بازبینی مقاله: اگر نویسنده‌ای متوجه اشتباه یا بی‌دقتی مهمی در اثر خود شود، موظف است مراتب را به سرعت به سردبیر طلاع داده و در فرآیند بازبینی و اصلاح مقاله همکاری نماید. حذف و یا اضافه کردن و یا تغییر ترتیب نویسندگان و همچنین تغییر نویسنده عهده­ دار مکاتبات  پس از پذیرش مقاله برای چاپ مجاز نیست. اگر سردبیر یا ناشر از طریق شخص یا اشخاصی غیر از نویسنده اصلی متوجه اشتباه مهمی در مقاله چاپ شده گردد، وظیفه نویسنده است که اشتباه را پیگیری نموده و آن را اصلاح نماید و سردبیر را از اصالت و صحت مقاله مطمئن سازد.

      نشریه در رد یا قبول، ویرایش، تلخیص یا اصلاح مقاله ­های پذیرش شده آزاد است و از بازگرداندن مقاله‌های دریافتی معذور است.

    شرایط مجوز (Licence Terms)

     کل محتوای مجله آزادانه برای مقاصد غیر تجاری در دسترس بوده و کاربران مجاز به استفاده از اطلاعات فراهم شده در مقالات این مجله مشروط به ذکر منبع و مرجع، می­باشند.

    سیاست دسترسی آزاد (Open Access Policy)

      با راه ­اندازی یک سیستم مدیریت یکپارچه برای نشریات در دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز، همه مقالات مجله « پژوهشهای حسابداری و راهبری شرکتی » بدون هیچ هزینه ­ای به صورت برخط (دسترسی آزاد) در دسترس هستند. ما با باور به این اصل که قرار دادن آزادانه نتایج پژوهش‌­ها در دسترس عموم به تبادل بیشتر دانش در سطح جهان کمک می کند، به سیاست فراهم ساختن دسترسی باز (Open Access) به مجله به صورت برخط (آنلاین) متعهدیم، تا بدین وسیله فرصتی برای پژوهشگران مختلف جهت انتشار مقالات خود به شکل رایگان، و برای دسترسی رایگان به تمام مقالات منتشر شده فراهم آوریم.

    واگذاری حق چاپ و نشر مقاله (Copyright):

    بدین‌وسیله مؤلف یا مؤلفان کلیه حقوق مادی و معنوی مقاله فوق را به‌صورت دائمی به مجله « پژوهشهای حسابداری و راهبری شرکتی » واگذار می‌نمایند و نسبت به آن هیچ‌گونه ادعائی نخواهند داشت (لازم به‌ذکر است که هر نویسنده می‌تواند با ذکر ماخذ مقاله خود را کپی و ارائه نماید).

     دریافت اصالت مقاله(تعهدنامه)

     دریافت فرم تعارض منافع نویسندگان نشریه

    دفتر فصلنامه علمی پژوهشهای حسابداری و راهبری شرکتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز