هدف از طراحی منشور اخلاقی جلب نظر و افزایش سطح اعتماد و نویسندگان و محققان در طی فرآیند بررسی و انتشار آثار این مرکز میباشد. این منشور شامل خط مشیهای نشریهها در باب رعایت رفتار اخلاق مداری افراد در زمینه نشر مجلات میباشد.
از نویسندگان تقاضا میشود اصول اخلاقی زیر را رعایت نمایند:
-رعایت مفاد اخلاقی در پژوهش
از نویسندگان محترم درخواست مینماییم آثار ایدههای بدیع و پژوهش اصیل خود را ارسال نمایند، مجله حق برخورد قانونی با موارد جعل دادهها، تحریف دادهها و یا سرقت علمی را دارد.
سرقت علمی یا ادبی (Plagiarism) استفاده از ایده، نظرات، روشها یا جملات دیگران بدون ذکر منابع میباشد و با این قصد انجام میشود که بیان این محتویات علمی و ادبی مقاله حاصل فعالیت و کار خود نویسنده است.
افرادی که در تنظیم و آماده سازی مقاله نقش دارند: نویسنده اصلی و فرد مسئول مکاتبات مقاله بوده و سایر نویسندگان به عنوان همکار ذکر میشوند.
افراد که سهم محدودتری در گردآوری مطالب داشتهاند بایستی مورد تقدیر قرار بگیرد و از اضافه کردن مؤلف افتخاری و حذف مولف واقعی خودداری شود.
- عدم ارائه مقالات بصورت همپوشان
لازم به ذکر است مسئولیت صحت و دقت محتوای مقالات بر عهده نویسندگان است و چاپ مقاله به معنی تایید مطالب آن توسط مجله نمی باشد.
لازم بذکر است مسئولیت صحت و دقت محتوای مقالات بر عهده نویسندگان است و چاپ مقاله به معنی تایید مطالب آن توسط مجله نمی باشد.
وظایف عوامل انتشاراتی
سردبیر، هیات تحریریه و داوران در بررسی کیفی محتوایی و علمی مقالات به سردبیر نشریه یاری میرساند لیکن سردبیر مسئول پذیرش نهایی مقالات مرسوله میباشد. عوامل انتشاراتی بایستی موارد زیر را رعایت نمایند.
بی طرفی
ارزیابی مقالات از سوی سردبیر صرفاً باید بر اساس محتوای علمی مقالات صورت پذیر و از انجام هرگونه غرض ورزی خودداری شود.
امانت داری
تمامی اطلاعات مندرج در مقالات برای تمامی افرادی که در چاپ و نشر آن سهیم بودهاند اعم از سردبیر، داوران، و سایر عوامل ذی ربط (غیر از نویسندگان آن) کاملاً محرمانه می باشد.
افشاگری و تعارض منافع
استفاده از محتوای مقالات دریافت شده که منتشر نشدهاند باید با اخذ اجازهکتبی و صریح از نویسنده صورت پذیرد. سردبیران از بررسی و داوری مقالاتی که تضاد منافع در آنها وجود دارد خودداری نمایند.
(تضاد منافع به عنوان بخشی از اخلاق پژوهش مطرح می شود و مجموعه شرایطی است که در آن تصمیم حرفه ای در مورد یک هدف (تعهد اصلی پژوهشگر) تحت تاثیریک منفعت ثانویه (مالی، اعتبار فردی، اعتبار دانشگاهی، شهرت و ...) قرار می گیرد.)
آن قسمت از مقالاتی که از لحاظ کیفی و محتوایی بار علمی لازم جهت چاپ نشریه را نداشته باشند باید به وضوح متمایز شوند.
خود استنادی
سردبیر مجاز نمیباشد برای پذیرش مقالات نویسندگان، آنها را مجبور به ارجاع مقاله ناشری بنمایند.
از داوران محترم تقاضا میشود به رهنمودهای زیر پایبند باشند.
1-همکاری در تصمیم گیری های چاپ و نشر
رسیدن به سطح ارتقای کیفی و علمی مقالات و همچنین یاری رساندن به هیات تحریریه و نویسندگان از اهداف داوران میباشد.
2-داوری سریع و دقیق با حفظ
ارزیابیهای خود را در زمان تعیین شده ارائه دهند بهتر است هر چه زودتر مراتب را به سردبیر اطلاع داده و یا از فرایند داوری کناره گیری نمایند تا فرد دیگری به جای جایگزین آنها گردد.
3-امانتداری
رعایت اصول اخلاقی و حفظ امانت در رابطه با مقالات و مطالب دریافتی را بنمایند و در جریان پرداختن به این موضوع مجاز به مکاتبه و مباحثه با شخصی به غیر از سردبیر مجله نمیباشند.
ارائه منابع
منابعی را که توسط نویسندگان استفاده شده ولی به آنها استناد نشده را تا آنجا که می دانند، اعلام نمایند همچنین به سردبیر هرگونه مشابهت یا هم پوشانی مطالب با اسناد چاپ شده ای را که آگاهی دارد اطلاع دهند.
5- بایستی مطالب را به صورت عینی و بی غرض ارزیابی نمایند.
6-استدلالهای منطقی خود را به وضوح و روشنی بیان نمایند.
7-از اعلام نظرات شخصی در طی دورهی داوری خودداری نمایند.