اﺛﺮ ﺗﻨﺶ آﺑﯽ در ﻣﺮﺣﻠﻪ ﮔﻠﺪﻫﯽ ﺑﺮ ﻣﯿﺰان ارﺗﻔﺎع ﺑﻮﺗﻪ و ﭘﺮوﺗﺌﯿﻦ داﻧﻪ (Carthamus tinctorius L.ارﻗﺎم ﻣﺨﺘﻠﻒ ﮔﻠﺮﻧﮓ )
محورهای موضوعی : ژنتیکمحبوبه رجب نسب آقا محلی 1 , ژیرایر کاراپتیان 2
1 - ﮔﺮوه زﯾﺴﺖﺷﻨﺎﺳﯽ، داﻧﺸﮕﺎه اروﻣﯿﻪ، اروﻣﯿﻪ ، ﮐﺎرﺷﻨﺎس ارﺷﺪ 1
2 - ﮔﺮوه زﯾﺴﺖﺷﻨﺎﺳﯽ، داﻧﺸﮕﺎه اروﻣﯿﻪ، اروﻣﯿﻪ ، اﺳﺘﺎد2
کلید واژه: پروتئین, بذر, ارتفاع بوته, تنش آبی, گلرنگ زارعی,
چکیده مقاله :
ﭼﮑﯿﺪه Carthamus tinctorius ﺑﻪﻣﻨﻈﻮر ﺑﺮرﺳﯽ اﺛﺮ ﺗﻨﺶ آﺑﯽ روی ﻣﯿﺰان ﭘﺮوﺗﺌﯿﻦ ارﻗﺎم ﻣﺨﺘﻠﻒ ﮔﻠﺮﻧﮓ زراﻋﯽ ) L.،( .اﻧﺠﺎم ﺷﺪ 1387 در ﺳﺎل زراﻋﯽ pH 7 آزﻣﺎﯾﺸﯽ در اﯾﺴﺘﮕﺎه ﺗﺤﻘﯿﻘﺎﺗﯽ داﻧﺸﮕﺎه اروﻣﯿﻪ ﺑﺎ ﺧﺎک رﺳﯽ -ﺷﻨﯽ و 1 و رﻗﻢ ﺑﻬﺎره اﺻﻔﻬﺎن LRV51-279 ،LRV51-51 ،279 زرﻗﺎن،697رﻗﻢ ﭘﺎﯾﯿﺰه ﺷﺎﻣﻞ: 4ارﻗﺎم ﻣﻮرد ﻣﻄﺎﻟﻌﻪ، ﺑﻮدﻧﺪ. ﺑﺬرﻫﺎی ﻫﺮ رﻗﻢ در ﭼﻬﺎر ﮐﺮت و ﭘﻨﺞ ﻻﯾﻦ دو ردﯾﻔﯽ ﺑﺎ ﭼﻬﺎر ﺗﮑﺮار ﮐﺎﺷﺘﻪ ﺷﺪﻧﺪ. آزﻣﺎﯾﺶ ﺑﻪﺻﻮرت ﺑﻪ ﻃﺮف A اﺳﭙﻠﯿﺖ ﭘﻼت در ﻗﺎﻟﺐ ﻃﺮح ﭘﺎﯾﻪ ﮐﺎﻣﻼً ﺗﺼﺎدﻓﯽ اﺟﺮا ﺷﺪ. ﺗﻨﺶ آﺑﯽ ﺑﺎ ﮐﺎﻫﺶ دورهی آﺑﯿﺎری از ﮐﺮت ،5 ﺑﻪﺗﺮﺗﯿﺐ، آﺑﯿﺎری ﺑﻪﺻﻮرت D و C ،B ،A در ﻣﺮﺣﻠﻪ ﮔﻠﺪﻫﯽ اﻋﻤﺎل ﮔﺮدﯾﺪ ﺑﻪﻃﻮریﮐﻪ در ﮐﺮتﻫﺎی Dﮐﺮت B اﺟﺮا ﺷﺪ ﮐﻪ ﮐﺮت D و C ،B ،Aﺗﯿﻤﺎر در ﭼﻬﺎر ﮐﺮت 4 روز ﯾﮏ ﺑﺎر ﺗﻨﻈﯿﻢ ﮔﺮدﯾﺪ و ﺑﻪﺻﻮرت 14 و 11 ، 8 در ارﻗﺎم ﭘﺎﯾﯿﺰه، ﺑﻪﻋﻨﻮان ﮐﺮتﻫﺎی ﺷﺎﻫﺪ در ﻧﻈﺮ ﮔﺮﻓﺘﻪ ﺷﺪﻧﺪ .ﻧﺘﺎﯾﺞ ﻧﺸﺎن داد اﺛﺮ ﺗﻨﺶ A در رﻗﻢ ﺑﻬﺎره و ﮐﺮت آﺑﯽ ﺑﺮ ﻣﯿﺰان ﭘﺮوﺗﺌﯿﻦ داﻧﻪﻫﺎی ﭘﺎﯾﯿﺰه ﻣﻌﻨﯽدار ﺑﻮد. اﺛﺮ ﻣﺘﻘﺎﺑﻞ ﺗﻨﺶ آﺑﯽ و رﻗﻢ، ﺑﺮ ﻣﯿﺰان ﭘﺮوﺗﺌﯿﻦ ﻧﯿﺰ ﻣﻌﻨﯽدار ﺑﻮد. ﺗﻮﻟﯿﺪ ﺷﺪ. اﻣﺎ اﺛﺮ ﺗﻨﺶ ﺑﺮ ﻣﯿﺰان ﭘﺮوﺗﺌﯿﻦ رﻗﻢ ﺑﻬﺎره، B در ﮐﺮت LRV51-51 ﺑﯿﺸﺘﺮﯾﻦ ﻣﯿﺰان ﭘﺮوﺗﺌﯿﻦ ﺑﺮای رﻗﻢ درﺻﺪ 1 ﻏﯿﺮ ﻣﻌﻨﯽدار ﺑﻮد. ﻫﻤﭽﻨﯿﻦ ﻧﺘﺎﯾﺞ ﻧﺸﺎن داد ﮐﻪ ﻋﻮاﻣﻞ ﺗﻨﺶ، رﻗﻢ و اﺛﺮ ﻣﺘﻘﺎﺑﻞ آنﻫﺎ در ﺳﻄﺢ اﺣﺘﻤﺎل ﻣﻌﻨﯽدار ﺑﻮدﻧﺪ و ﺗﻨﺶ ﺑﺎﻋﺚ ﮐﺎﻫﺶ ارﺗﻔﺎع ﺑﻮﺗﻪﻫﺎ ﮔﺮدﯾﺪ.