بررسی اثر نمک، ژیبرلین و آسکوربات بر جوانه زنی، رشد و اثر آنتی اکسیدانی دانه رست جو (Hordeum vulgare L.)
محورهای موضوعی : ژنتیکمریم نیاکان 1 , وحیده رشیدزاده 2 , عباسعلی نورینیا 3
1 - دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگان
2 - دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگان
3 - مرکز تحقیقات کشاوزی و منابع طبیعی گرگان
کلید واژه: تنش شوری, رشد, آنزیمهای آنتی اکسیدان, آسکوربات, ترکیبات فنلی جو,
چکیده مقاله :
در استرسهای مختلف از جمله استرس شوری، اکسیدانهایی نظیر انواع اکسیژن واکنشگر تولید میشود که به ساختار غشای در گیاه آسیب میرساند. در بین آنتی اکسیدانها، آسکوربات دارای نقش حیاتی در سلولهای زنده است و سبب از بین رفتن اکسیژن واکنشگر میشود. در بین هورمونها نیز هورمون ژیبرلین دارای نقشهای متعددی میباشد که بستگی به نوع ژیبرلین، غلظت و نوع گونه گیاهی دارد. در این تحقیق دانه جو (رقم 4222) با غلظتهای مختلف نمک کلرید سدیم (mM350 و 150)، آسکوربات mM1 و ژیبرلین (ppm 400 و 200) تیمار شدند و اثر آن بر روی درصد جوانهزنی، طول وزن تر، خشک، طول ریشهچه و فعالیت آنزیمهای آنتی اکسیدانی نظیر کاتالاز، پلی فنل اکسیداز، آسکوربات پراکسیداز، پراکسیداز و میزان ترکیبات فنلی ارزیابی شد. نتایج حاصل نشان داد درصد جوانهزنی در حضور نمک کلرید سدیم، به خصوص در غلظت mM350 کاهش یافت ولیکن در حضور آسکوربات، ژیبرلین و نمک، درصد جوانهزنی و طول ریشه چه افزایش معنیداری حاصل کرد. در فقدان آسکوربات، ژیبرلین و در حضور نمک کلرید سدیم، میزان فعالیت کاتالاز، پراکسیداز کاهش و پلیفنل اکسیداز و آسکوربات پراکسیداز افزایش یافت. همچنین نمک کلرید سدیم موجب کاهش ترکیبات فنلی در دانه رست جو شد، اما با افزایش آسکوربات و ژیبرلین میزان آنها افزایش یافت.
In different stress such as salinity, strong oxidant as reactive oxygen species is produced that damages to membrane structure in plant. Different antioxidant as ascorbate scavenger them. Between hormone, gibberellic acid has different roles that depend to king of gibberellin, density and plant space. In this research Hordeum (4222) treated to ascorbate (1mm), gibberellin (200 and 400ppm) and NaCl (150, 350mm) and the effect of them on germination percentage, radicle lenght and antioxidant enzymes such as catalase, peroxidase,poly phenol oxidase, ascorbate peroxidase and phenolic compounds was evaluated. The result of this research showed that in present of NaCl germination decreased but in NaCl and Ascorbate and Gibberellin germination and radicle length increased significanty. Also in absence of ascorbate and gibberellin and present of NaCl activity of catalase, peroxidase decreased but activity of poly phenoloxidase and ascorbate peroxidase increased. Also NaCl cause decreased phenolic compounds in barley seedling but by increasing ascorbate and gibberellin the content of them increased.
_||_
Ali, R.M andAbass, H.M. (2003). Response of salt stressed barly seedling to phenylurea.Plant Soil Enviroment, 49(4):158-162
Allakhverdiev, S.I., Sakamoto, A., Nishiyama, y., Inaba, Murata, N. (1994) Ionic and osmotic effects of NaCl-Induced inactivationof photosystems I and II in Synechociccus sp. Plant Physiology. 123, 1047-1056.
Amor, N.B., Hamed, K.B., Debez, A., Grignon, C., Abdelly, C.,(2005). Physiological and antioxidant responses of the perennial halophyte Crithmum maritimum to salinity. Plant Science 168, 889–899
Arrigoni, O. (1994) Ascorbate system in plant development. Journal of Bioenergy. Biomember. 26, 407-419.
Asada, K., (1997) The role of ascorbate peroxidase and monodehydroascorbate reductase in H2O2 scavenging in plants. In Scandalios, J.G. (Ed.), Oxidative Stress and the Molecular Biology of Antioxidant Defense , Monograph Series, vol. 34. Cold spring Harbor Laboratory Press, Cold Spring Harbor, pp. 27, 273-278.
Bais, H.P., Vepechedu. R., Gilory, S. callaway. R. M. and Vivanco. J. M. (2003) Allelopathy and exotic plant invasion: from molecules and genes to species interaction. Science. 301: 1377-1380.
Bar, G. (2003) Ascorbic acid and aging. In J. R. Harris, Ascorbic acid Biochemistry and Biomodical cell biology, Plenum Press, New York, pp. 157-188.
Bogatek, R., Come, D., Corbineau, F., Ranjan, R. and lewak, S. (2003). Jasmonic acid effects dormancy and sugar catabolism in germinating apple embryos. Plant physiology and Biochemistry 40, 167-173
Chance, B., and Maehly, C. (1995).Assay ctalase and peroxidase. Methods enzymology. 11, 764-775.
Detullio, MC., Paciolla, C., Dalla Vecchia, F., Rascio., N, D’Emerco, S., De Gara, L., Liso, R., Arrigoni, O. (1999) Changes in onion root development induced by the inhibition of the ascorbate system on cell division and elongation. Planta. 209, 424-434.
Frantz, J.M., and Bugbce, B. (2002) Anaerobic conditions imprive germination of a gibberellic acid deficient rice. Crop Science. 42: 651-654.
Goldthwaite, J.J., and Laetsch, W.M. (1968) Control of senescence in Rumex leaf discs by gibberllic acid. Plant physiology, 43: 1855-1858.
Gulzar, S. (2002) Effect of salinity on germination, dormancy, growth, and smoregulation of perennial halophytes. Ph.D dissertation University of Karachi, Pakistan.
Honda, I., Sudo, K., Iwasahi, S., Yanagisawa, T., Yamagichi, I., Kato, H., Ikeda, H., and Takhashi, N. (1996) Characterization of end ogenus gibberellins in dwarf rice mutants. Bioscience. Biotechnology. Biochemistry. 60: 2073-2075.
Koroi, S.A. (1989) Gel elektrophers tische and spectrophotometris chose unter unchngen zomein fiuss der temperature auf straktur and peroxidase isoinzyme, Physiology Veg 20, 15-23.
Khan, M.A., Gul, B., (2005) Halophyte seed germination In: Khan, M.A., Manoranjan Kar and Dina Bandhu.
Manoranjan Kar and Dina Bandhu Mishra.(1976). Ctalase ,peroxidase and poly phenol oxidase activites during rice leaf senescence.Plant Biochemistry and Enzymology ,57,pp.315-319
Mishra, (1976) Catalase, peroxidase and polyphenol oxidase actives during rice leaf senescence. Plant Biochemistry and Enzymology. 57, 315-319.
Noctor, G., and Foyer, CH. (1998) Ascorbate and glutath ione: keeping active oxygen under control. Annual Review of Plant
Ogawa, K., Iwabuchi, M., (2001) A mechanism of promoting the germination of zinnia elegans seeds by hydrogen peroxide. Plant, Cell and Physiology. 2, 286-291.
Parida, A.K., Das, A.B., Mittra, B., (2004) Effects of salt on growth, ion accumulation photosynthesis and leaf anatomy of the mangrove, Bruguiera parviflora. Trees-struct. Funct. 18, 167-174.
Paleg, L.G. (1961) Physiological effects of gibberellic acid. III. bservations on its mode action on barley endosperm. Plant Physiology. 829-837.
Potters, G., De Gara, L, Asard, H., Horemans, N. (2002) Ascorbate and wtathiine: yurdians of the cell cycle, partners in crime. Pant physioloy and Biochemistty. 40: 537-548.
Singh, S. and Ram, T. (1997) Growth response of diverse rice genotypes to exogenous applicastion of GA3. Int. Rice Res. Notes. 22-31.
Smirnoff, N., Conklin PL., Loewus, FA. (2001) Biosynthesis of ascorbic acid in plants: a renaissance. Annual Review of Plant Physiology and Plant Molecular Biology. 52, 437-467.
Smirnoff N. (200). Ascorbic acid: metabolism and functions of a multi-facitted molecule. Current Opinion in Plant Biology. 3, 229-235.
Shirazi, M.V., khanzade, B., khan, M.A., and Ali, M. (2001) Growth and ion accumulation in some wheat genotype under NaCl stress. Biologucal science. 4(4) 388-391.
Tipir damaz, R. and Gomurgen, A.N. (2000) The effect of temperature and gibberellic acid on germination of Eranthis hyemalis (L.) salisb. Seeds. Turk Journal Botany. 24, 143-145.
Thomas, C.E., Mclean, L.R., Parker, R.A., Ohlweiler, D.F. (1992). Ascorbate and phenolic antioxidant interactions in prevention of liposomal oxidation Lipids. 27, 543-550.
Vandekerckhove, J.N.D., and Job, D. (2002) Proteomics of Arabidopsis seed germination, a comparative study of wild type and gibberellin- deficient seeds. Plant Physiology. 129, 823-837.