اصولِ اخلاقیِ انتشارِ مقاله
این نشریه، از قوانینِ COPE (کمیتۀ اخلاق در انتشار) پیروی میکند.
اصولِ اخلاقی انتشار مقالات در فصلنامۀ سیاستپژوهیِ اسلامیایرانی
الف. وظایفِ سردبیر:
اصول اخلاقیِ فصلنامۀ سیاستپژوهیِ اسلامیایرانی در خصوصِ وظایف سردبیر، بر اساسِ توصیههای کمیته اخلاق نشر (COPE) است.
- سردبیر، امورِ هدایتِ و نظارت بر سیاستهایِ فصلنامه را بر عهده دارد، همچنین، مسئولِ حفظِ کیفیتِ نشریه، از لحاظِ ادبی و علمی است.
- سردبیرِ مجله، برایِ بهبودِ کیفیتِ آن، فعّالانه و با رویکردی منصفانه، تخصّصی و علمی تلاش میکند.
- سردبیر، مسئولِ تصمیمگیری در خصوصِ انتشارِ مقالاتِ ارسال شده به مجله است.
- بررسیِ مقالات، از نظرِ همگام بودن با سیاستهایِ هیئتِ تحریریۀ مجله، همچنین مقیّد بودن به قوانینِ تصویبشده، از دیگر وظایفِ سردبیر است.
- سردبیر باید، مقاله را صرفاً از نظرِ محتوایی و بدونِ توجّه به نژاد، جنسیت، باورهایِ مذهبی، قومی، شهروندی و یا جهتگیریِ سیاسیِ نویسندگان، بررسی کند.
- سردبیر و هر یک از اعضایِ هیئتِ تحریریه، نباید هرگونه اطلاعاتی را دربارۀ مقالۀ ارائهشده، جُز برایِ نویسندۀ مسئول، داوران، ویراستاران و ناشر فاش کند.
- سردبیر نمیتواند مواردِ منتشرنشده در مقالههایِ ارسالی را، بدونِ اجازۀ کتبی از نویسندۀ آن، استفاده کند.
ب. وظایفِ داوران
داورانِ فصلنامه، در انجامِ مراحلِ داوری، به مواردِ زیر توجه کنند:
- داوران، در بررسیِ کیفی، محتوایی و علمیِ مقالات، به سردبیرِ فصلنامه، برایِ انتشارِ مقاله، یاری میرسانند. داوران، از طریقِ اعضایِ هیئتِ تحریریه، بانویسنده ارتباط برقرار میکنند تا نویسنده را در جهتِ بهبود و ارتقایِ کیفی و محتواییِ مقاله، یاری رساند.
- تمامیِ اطلاعاتِ موجود در مقالات، باید، برایِ داور، محرمانه تلقی شود و جُز افرادی که توسطِ سردبیر، مُجاز شناخته شدهاند، نباید به شخصِ دیگری نشان داده یا در موردِ آن، بحث شود.
- داوریِ مقالات باید بر اساسِ مستنداتِ علمی و استدلالِ کافی باشد و به روشنی بیان شود و از اعلامِ نظرِ سلیقهای و شخصی در داوریِ مقالات، خودداری شود.
- داور، باید، توجّهِ سردبیر را به هرگونه تشابهِ قابلِ توجّه و یا همپوشانی بینِ مقالههایِ در دستِ بررسی و یا هر مقالۀ چاپشدۀ دیگر، که از آن اطّلاع دارد، جلب کند.
- اطلاعاتِ ویژه و یا ایدههایِ بهدست آمده، در هنگامِ داوری، باید مخفی نگه داشته شود و نباید برایِ منفعتِ شخصی، از آن استفاده شود.
- هر داوری که احساس کند فاقدِ صلاحیتِ لازم برایِ بررسیِ یک اثرِ پژوهشی است، به هر دلیلی، اعمّ از نبودنِ موضوعِ مقاله در حوزۀ کاری و یا طولانیشدنِ روندِ داوری، به دلیلِ کمبودِ وقت، یا دسترسی نداشتن به امکاناتِ کافی و نظایرِ آن، باید، سردبیر را مطّلع کرده و از روندِ بررسیِ مقاله انصراف دهد.
- توجّه به منابع و مأخذِ استفادهشده در مقاله، از دیگر وظایفِ داوران است، کلیۀ پژوهشها، موضوعات و همچنین نقلِ قولهایی که در مقاله استفاده شده است، باید، با ارجاعدهیِ کامل در فهرستِ منابع و مأخذ بیاید.
- داوران، مقالاتی که منافعِ اشخاص، مؤسسات و شرکتهایِ خاصی بهوسیلۀ آن حاصل میشود و یا روابطِ شخصی در آن مشاهده میشود، نباید برایِ داوری قبول کنند.
پ. وظایفِ نویسندگان:
- نویسنده/نویسندگانِ مقالاتِ پژوهشی، باید علاوه بر یک گزارشِ دقیق از کارِ انجام شده، بیانِ علمیِ خوبی از اهمیتِ آن را نیز ارائه کنند.
- مقالات، باید با جزئیاتِ کافی و مرجع باشد، تا به دیگران اجازۀ تکرار کردنِ آن را بدهد. اظهاراتِ جعلی و نادرست، غیراخلاقی بوده و غیرِقابلقبول است.
- در ذکرِ مطالب، از سایرِ نشریات، منبعِ مطالب، به شکلِ صحیح و دقیق ذکر شود تا در محاسبۀ ضریبِ تأثیرِ سایرِ نشریات، خللی به وجود نیاید.
- مقالات، پیشتر، در هیچیک از نشریاتِ داخلی و خارجی یا مجموعه مقالاتِ هماندیشیها و مجامعِ علمی به چاپ نرسیده و یا به طورِ همزمان، برایِ سایرِ مجلات، ارسال نشده باشد.
- ارائۀ همزمانِ یک مقاله به چند نشریه و یا ارائۀ مقالاتِ منتشر و یا پذیرششده در سایرِ نشریات، خلافِ قوانین است.
- مقالاتِ ارائهشده، باید، حاصلِ پژوهشِ نویسنده/نویسندگان بوده و هرگونه استفاده از پژوهشهایِ دیگر افراد با ذکرِ منبع در مقاله آورده شود.
- از تمامِ کسانی که سهم قابلِ توجّهی در انجامِ مقاله دارند بهعنوانِ نویسندگانِ مشترک نام برده شود و یا بهعنوانِ همکاران، از آنها قدردانی شود.
- نویسندۀ اصلی، باید، اطمینان داشته باشد که نامِ تمامِ نویسندگانِ مشترک، در مقاله گنجانده شده و تمامِ نویسندگانِ مشترک، نسخۀ نهاییِ مقاله را دیده و به تاییدِ آنها رسیده است و برایِ ارائۀ آن به مجله، برایِ انتشار، موافقت دارند.
- نویسندۀ مسئولِ مقاله، در هر زمانی که متوجّهِ هرگونه خطا و بیدقتی در مقالۀ خود شود، سردبیرِ مجله یا ناشر را در جریانِ آن قرار داده و نسبت به اصلاحِ آن اقدام و یا مقاله را باز پس گیرد.
ت. اصولِ مربوط به فصلنامۀ سیاستپژوهیِ اسلامیایرانی:
- اطلاعاتِ شخصیِ نویسندگانِ مقالات، برایِ تمامیِ افرادی که به آن دسترسی دارند، مانندِ سردبیر، اعضایِ هیئتِ تحریریه، مدیرِ داخلی و اجراییِ نشریه، سایرِ عواملِ فعّال (غیر از نویسنده/نویسندگان) مانندِ داوران، مشاوران، ویراستار و ناشرِ امانتدار، باید کاملاً محرمانه بوده، در هر زمانی از آن محافظت شود.
- تصمیمگیری دربارۀ مقالات، در هر مرحلهای، بدونِ توجّه به نژاد، جنسیت، باورهایِ مذهبی، قومی، شهروندی و یا فلسفۀ سیاسیِ نویسندگان انجام شود.
- فصلنامه، در ردّ یا قبول، ویرایش، تلخیص یا اصلاحِ مقالههایِ دریافتی آزاد است.
- فرایندِ داوری، بر اساسِ شیوۀ دوسو ناشناس (نویسنده و داور) انجام میشود.
ث. مصادیقِ نقضِ اصولِ اخلاقیِ انتشار توسطِ نویسندگان:
- سرقتِ ادبی: سرقتِ ادبی، به معنایِ استفادۀ عمدی از مقالات یا ایدههایِ شخصِ دیگر، به نامِ خود است. حتّی استفاده از یک جملۀ شخصِ دیگر یا جملاتِ قبلیِ خودِ نویسنده/نویسندگان، بدونِ ذکرِ منبع، سرقت محسوب میشود.
- دادهسازی و تحریف: دادهسازی، هنگامی است که پژوهشگر، در عمل، مطالعهای را انجام نداده، امّا داده و نتیجهگیری ارائه میدهد. تحریف نیز هنگامی رخ میدهد که پژوهشی را انجام داده، امّا، دادهها و نتایجِ آن را تغییر میدهد.
- ارسالِ همزمانِ مقاله: هنگامی است که یک رونوشت از مقاله، به دو نشریه ارسال میشود.
- ارسالِ دونسخهای: هنگامی رخ میدهد که دو یا چند مقاله دارایِ فرضیات، دادهها، و نتایجِ یکسان هستند.
- ارسالِ تکراری (اضافی): به معنیِ تقسیمِ یک مطالعه، به مقالاتِ متعدد و ارسالِ آنها است.
- سهیم کردنِ نادرستِ مؤلفِ دیگر: همۀ مؤلفانِ فهرستشده در مقاله، باید، در انجامِ آن، سهیم باشند.
- دستکاریِ منابع و مآخذ: هنگامی است که در قسمتِ پایانی، یک رونوشتِ منابعِ متعددی ذکر میشود، در حالی که در محتوایِ متن، نامی از آنها برده نشده است.