نقش اقامتگاه های بومگردی در توسعه و رونق گردشگری غذا در ایران(مطالعه موردی:ماسوله در استان گیلان)
محورهای موضوعی : مربوط به گردشگری
معصومه فتوحی گلریز
1
(دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه جغرافیا، واحد الکترونیکی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران)
مریم ایلانلو
2
(گروه جغرافیا، واحد ماهشهر، دانشگاه آزاد اسلامی، ماهشهر، ایران)
علی اصغر قاسمی فیروزآبادی
3
(گروه محیط زیست، دانشکده محیط زیست، واحد میبد، دانشگاه آزاد اسلامی، میبد، ایران)
کلید واژه: گردشگری, غذا, ماسوله, اقامتگاه بومگردی,
چکیده مقاله :
مکانهایی چون اقامتگاههای بومگردی و سنتی در بافت تاریخی شهرهای ایران، ازجمله ظرفیتهای تازه گردشگری برای انتقال میراث فرهنگ غذا هستند. این مکانها در انتقال تجربه فرهنگی بومی نقش مهمی ایفا میکنند و ارائه خدمات گردشگری در آنها برای دستیابی به این هدف، به شرایط و ضوابط ویژهای نیاز دارد. خدمات ارائه غذا ازجمله مهمترین این خدمات است که از سوی نهادهای ذیربط برای آن ضوابط و ویژگیهای معینی طراحی نشده است. هدف از این پژوهش بررسی تأثیر اقامتگاههای بومگردی بر روی گردشگری غذا در شهر ماسوله میباشد. از این رو، در این پژوهش از مجموعهای از روشهای گردآوری اطلاعات که هدف آنها توصیف و تحلیل بوده، بهره برده شده است. پرسشنامه محقق ساخته مبتنی بر پژوهشهای پیشین در دو بخش طراحی شد. بخش اول سؤالات جمعیت شناختی پاسخگویان از قبیل: سن و جنس و تحصیلات و... را در بر میگرفت. بخش دوم و اصلی پرسشنامه به سؤالاتی مبتنی بر شاخصهای اصلی (در طیف پنج گزینهای لیکرت) اختصاص یافت. با استفاده از تکنیک دیمیتل به بررسی مدل مفهومی تحقیق پرداخته شده است. آزمون همبستگی شاخصها با یکدیگر نشان میدهد بین کمیت اقامتگاهها بومگردی و کیفیت اقامتگاههای بومگردی رابطه منفی وجود دارد. بین کمیت اقامتگاهها بومگردی و توسعه گردشگری غذا رابطه مثبت 004/0 با ضریب 005/0 برقرار است. بین کیفیت اقامتگاههای بومگردی و توسعه گردشگری نیز رابطه مثبت 145/0 با ضریب 000/0 وجود دارد.
Ecotourism destinations and traditional residences within the historical context of Iranian cities represent new opportunities for transferring the heritage of food culture through tourism. These locales play a pivotal role in transmitting local cultural experiences, and the provision of tourism services in these places demands specific terms and conditions to achieve this objective. Food service stands out as one of the most vital services that have not been adequately designed by relevant institutions with specific criteria and features in mind. This research aims to investigate the impact of ecotourism residences on food tourism in Masuleh city. To accomplish this, a set of data collection methods aimed at description and analysis were employed. A researcher-designed questionnaire, consisting of two parts, was used. The first part included demographic questions, such as age, gender, and education, among others. The second and principal part of the questionnaire contained questions based on key indicators, assessed using a five-point Likert scale. Dimitl’s technique was applied to examine the research’s conceptual model. The correlation analysis of indicators revealed a negative relationship between the quantity of ecotourism accommodations and their quality. A positive relationship with a coefficient of 0.005 was found between the quantity of ecotourism accommodations and the development of food tourism, and a positive relationship with a coefficient of 0.000 was observed between the quality of ecotourism accommodations and tourism development.
_||_