اثر هشت هفته تمرین کراس فیت و چای سبز با دوزهای متوسط و بالا بر نیمرخ لیپیدی بانوان چاق
محورهای موضوعی : فیزیولوژی ورزش و علم تمرین
1 - گروه فیزیولوژی ورزش، دانشکده علوم ورزشی، موسسه آموزش عالی بینالود، مشهد، ایران
2 - استادیار، گروه فیزیولوژی ورزش، دانشکده علوم ورزشی، موسسه آموزش عالی بینالود، مشهد، ایران
کلید واژه: چای سبز, ترکیب بدن, نیمرخ لیپیدی, چاقی, کراس فیت,
چکیده مقاله :
هدف پژوهش حاضر مقایسه اثرات هشت هفته تمرینات کراس فیت و مصرف چای سبز با دوزهای متوسط و بالا بر ترکیب بدنی و نیمرخ لیپیدی زنان دارای اضافه وزن و چاق می¬باشد. تعداد 40 زن دارای اضافه وزن و چاق در قالب پنج گروه با میانگین سنی 4/3 ± 1/28 سال، قد 0/5 ± 164 سانتي¬متر، وزن 0/9 ± 95/75 كيلوگرم داوطلب شركت در این پژوهش شدند. تمرین کراس فیت به تعداد 24 جلسه و در طول هشت هفته انجام شد. مدت زمان اجرای فعالیت در هر جلسه 60 دقیقه بود. هر جلسه تمرین شامل 15 دقیقه گرم کردن، 45 دقیقه تمرینات کراس فیت و 15 دقیقه حرکات کششی و سرد کردن بود. آزمودنی¬های گروه چای سبز با دوز متوسط به مقدار 1000 میلی گرم چای سبز و آزمودنی¬های گروه چای سبز با دوز بالا به میزان 1500 میلی¬گرم چای سبز مصرف کردند. گروه دارونما هم همان مقدار نشاسته ذرت را در کپسول¬های هم شکل و همرنگ مصرف کردند. درصد چربی آزمودنی¬ها در گروه چای سبز با دوز متوسط همراه با تمرین کراس فیت (p = 0.009)، گروه چای سبز با دوز بالا همراه با تمرین کراس فیت (p = 0.004) و گروه دارونما همراه با تمرین کراس فیت (p = 0.023) به طور معنی¬داری کاهش یافت. هیچ تغییر درون گروهی یا تفاوت بین گروهی برای متغیرهای تریگلیسرید، کلسترول تام، لیپوپروتئین کم چگال کلسترول و لیپوپروتئین پرچگال کلسترول مشاهده نشد. نتایج پژوهش نشان داد که انجام هشت هفته تمرین کراس فیت به همراه مصرف چای سبز باعث کاهش درصد چربی زنان دارای اضافه وزن و چاق میشود.
The aim of the present study is to compare the effects of eight weeks of crossfit exercises and consumption of medium and high doses of green tea on the body composition and lipid profiles of overweight and obese women. 40 overweight and obese women in five groups with an average age of 28.1 ± 3.4 years, height 164 ± 0.5 cm, weight 75.95 ± 0.9 kg volunteered to participate in this research. Crossfit training was done in 24 sessions during eight weeks. The duration of the activity in each session was 60 minutes. Each training session consisted of 15 minutes of warm-up, 45 minutes of crossfit exercises, and 15 minutes of stretching and cooling down. The subjects of the green tea group consumed 1000 mg of green tea with an average dose and the subjects of the high dose of green tea consumed 1500 mg of green tea. The placebo group consumed the same amount of corn starch in capsules of the same shape and color. The fat percentage of the subjects in the green tea group with medium dose combined with Crossfit training (p = 0.009), the green tea group with high dose combined with Crossfit training (p = 0.004) and the placebo group with Crossfit training (p = 0.023) decreased significantly. No intra-group changes or inter-group differences were observed for triglyceride, total cholesterol, low-density lipoprotein cholesterol and high-density lipoprotein cholesterol variables. The results of the research showed that performing eight weeks of crossfit training along with green tea consumption reduces the fat percentage of overweight and obese women.
[1] Cardoso, G.A., Salgado, J.M., Cesar, M.C., Donado-Pestana, C.M. (2013). The effects of green tea consumption and resistance training on body composition and resting metabolic rate in overweight or obese women. J Med Food, 16(2):120-7.
[2] Cunha, C.A., Lira, F.L., Rosa Neto, J.C., Pimentel, G.D., Souza, G.I.H., Gonçalves da Silva, C.M. (2018). Green tea extract supplementation induces the lipolytic pathway, attenuates obesity, and reduces low-grade inflammation in mice fed a highfat diet. Mediators Inflamm; 2013:635470.
[3] Fathi, M., Muradgholi, E., Ramzanzadeh, A. (2015). Weight loss with aerobic exercise and green tea supplementation in overweight people. Research news in sports science Conference: @in proceedings; paperid:1055123. [Persian].
[4] Haghighi, A., Ildarabadi, A., & Hamedi neya, M. R. (2013). The Effect of Aerobic Training and Green Tea Supplement on Serum Leptin and Insulin Resistance in Overweight and Obese Men. Journal of Sport Biosciences, 4(15), 23-43. doi: 10.22059/jsb.2013.29776.
[5] Hamedinia, M. R., Amiri Parsa, T., Azarnive, M. S., & Hosseini Kakhk, S. A. R. (1970). The Effect of Resistance Training, Aerobic Training and Detraining on the Lipid Profile and CRP in Obese Girls. Journal of Sabzevar University of Medical Sciences, 18(3), 188-197.
[6] Hines, E. "Crossfit in Paris". Expatriates Magazine. EP. Archived from the original on 2018-10-16.
[7] Izadi Ghahfarokhi, M., Mogharnasi, M., Faramarzi, M. The Impact of 10 weeks of Aerobic Exercise and Supplementation of Green Tea on Lipid Profile, Insulin Resistance and Liver Enzymes (GGT, ALT, AST) in Obese Diabetic Women (type 2). armaghanj 2015; 20 (2) :161-171.
[8] Maki, K.C., Reeves, M.S., Farmer, M., Yasunaga, K., Matsuo, N., Katsuragi, Y., Komikado, M., Tokimitsu, I., Wilder, D., Jones, F., Blumberg, J.B., Cartwright, Y. (2019). Green tea catechin consumption enhances exercise-induced abdominal fat loss in overweight and obese adults. J Nutr. 139(2):264-70.
[9] Maron, D.J., PingLu, G., ShngCai, N., GuiWu, Z., HuaLi, Y., Chen, H. (2013). Cholesterol-lowering effect of a theaflavin-enriched green tea extract. Arch Intern Med 163(12):1448-1453.
[10] Moradi, H., Kolahdozi, S., Ahmadi Kani Golzar, F., Arabzade, H., Asjodi, F., Rezvan, K. (2014). The effects of eight weeks' resistance training and green tea supplementation on cardiovascular risk factors in overweight men. Journal of Shahrekord University of Medical Sciences, 16(4):77-87.
[11] Nagao, T., Hase, T., Tokimitsu, I. (2017). A green tea extract high in catechins reduces body fat and cardiovascular risks in humans. Obesity (Silver Spring). 15(6):1473-83.
[12] Olson, T.P., Dengel, D.R., Leon, A.S., Schmitz, K.H. (2017). Changes in inflammatory biomarkers following one-year of moderate resistance training in overweight women. Int J Obes (Lond). 31(6):996-1003.
[13] Ossanloo, P., Najar, L., Zafari, A. (2012). The effects of combined training (aerobic dance, step exercise and resistance training) on body fat percent and lipid profiles in sedentary females of Al_zahra University. European Journal of Experimental Biology, 2(5): 1598 – 1602.
[14] Ossanloo, P., Zafari, A., Najar, L. (2012). The effects of combined training (aerobic dance, step exercise and resistance training) on body composition in sedentary females. Annals of Biological Research, 3(7): 3667 – 3670.
[15] Phung, O.J., Baker, W.L., Matthews, L.J., Janosa, M., Thorne, A., Coleman, C.I. (2020). Effect of green tea catechins with or without caffeine on anthropometric measures: a systematic review and meta-analysis. Am J Clin Nutr. 91:73-81.
[16] Shen, C.L., Cao, J.J., Dagda, R.Y., Chanjaplammootil, S., Lu, C., Chyu, M.C., and et al. (2018). Green tea polyphenols benefits body composition and improves bone quality in long-term high-fat diet–induced obese rats. Nutr Res. 32:448–457.
[17] Smith, M.M., Sommer, A.J., Starkoff, B.E., Devor, S.T. (2020). Crossfit-based high-intensity power training improves maximal aerobic fitness and body composition. J Strength Cond Res. 27(11):3159-72.
[18] Strasser, B., Siebert, U., Schobersberger, W. (2019). Resistance training in the treatment of the metabolic syndrome: a systematic review and meta-analysis of the effect of resistance training on metabolic clustering in patients with abnormal glucose, (19): 397-415.
[19] Tokunaga, S., White, I.R., Chris, F., Keitaro, T., Suminori, K., Shinkan, T. (2012). Green tea consumption and serum lipids and lipoproteins in a population of healthy workers in Japan. Ann Epidemiol. 12(3):157-165.
[20] Zare, S., Ramezani, J., Khosravanian, S. (2024). The Effect of Massage with Cavitation and Green Coffee on Leptin and ATGL Enzyme in Sedentary Obese Females. Journal of Physiology of Training and Sports Injuries, 1(1):32-37. [Persian].
|
|
|
48 |
Accepted: 2024/5/25 (ISSN: 3060 - 6306)
| 2024 (Spring), 2 (1): 41-48 DOR: Research article Journal of Physiology of Training and Sports Injuries (PTSIJournal@gmail.com) https://sanad.iau.ir/journal/eps
|
The effect of eight weeks crossfit training and green tea with
medium and high doses on lipid profile of obese women
Marjan Asadi1,2, Hassan Sanian3
1. Department of Exercise Physiology, Faculty of Sports Sciences, Binaloud Institute of Higher Education, Mashhad, Iran. Drmarjan1370@gmail.com
2. Ph.D. student, Exercise Physiology, Department of Sports Sciences, Damghan Branch, Islamic Azad University, Damghan, Semnan, Iran.
3. Assistant Professor, Department of Exercise Physiology, Faculty of Sports Sciences, Binaloud Institute of Higher Education, Mashhad, Iran. (Corresponding Author) Email: Sanian.hasan@gmail.com
Abstract:
The aim of the present study is to compare the effects of eight weeks of crossfit exercises and consumption of medium and high doses of green tea on the body composition and lipid profiles of overweight and obese women. 40 overweight and obese women in five groups with an average age of 28.1 ± 3.4 years, height 164 ± 0.5 cm, weight 75.95 ± 0.9 kg volunteered to participate in this research. Crossfit training was done in 24 sessions during eight weeks. The duration of the activity in each session was 60 minutes. Each training session consisted of 15 minutes of warm-up, 45 minutes of crossfit exercises, and 15 minutes of stretching and cooling down. The subjects of the green tea group consumed 1000 mg of green tea with an average dose and the subjects of the high dose of green tea consumed 1500 mg of green tea. The placebo group consumed the same amount of corn starch in capsules of the same shape and color. The fat percentage of the subjects in the green tea group with medium dose combined with Crossfit training (p = 0.009), the green tea group with high dose combined with Crossfit training (p = 0.004) and the placebo group with Crossfit training (p = 0.023) decreased significantly. No intra-group changes or inter-group differences were observed for triglyceride, total cholesterol, low-density lipoprotein cholesterol and high-density lipoprotein cholesterol variables. The results of the research showed that performing eight weeks of crossfit training along with green tea consumption reduces the fat percentage of overweight and obese women.
Keywords: Green Tea, Body Composition, Lipid Profile, Obesity, Crossfit.
How to Cite: Asadi, M. and Sanian, H. (2024). The effect of eight weeks crossfit training and green tea with medium and high doses on lipid profile of obese women. Journal of Physiology of Training and Sports Injuries, 2(1):41-48. [Persian].
تاریخ پذیرش: 5/3/1403 مقاله پژوهشی
| دورۀ 2 – شماره 1 بهار 1403 - صص: 41-48
|
اثر هشت هفته تمرین کراس فیت و چای سبز با دوزهای متوسط و بالا
بر نیمرخ لیپیدی بانوان چاق
مرجان اسدی1و2، حسن ثانیان 3
1. گروه فیزیولوژی ورزش، دانشکده علوم ورزشی، موسسه آموزش عالی بینالود، مشهد، ایران. آدرس پست الکترونیک: Drmarjan1370@gmail.com
2. دانشجوی دکتری فیزیولوژی ورزش، گروه علوم ورزشی، واحد دامغان، دانشگاه آزاد اسلامی، دامغان، سمنان، ایران.
3. استادیار، گروه فیزیولوژی ورزش، دانشکده علوم ورزشی، موسسه آموزش عالی بینالود، مشهد، ایران. (نویسندۀ مسئول) Sanian.hasan@gmail.com
چکیده:
هدف پژوهش حاضر مقایسه اثرات هشت هفته تمرینات کراس فیت و مصرف چای سبز با دوزهای متوسط و بالا بر ترکیب بدنی و نیمرخ لیپیدی زنان دارای اضافه وزن و چاق میباشد. تعداد 40 زن دارای اضافه وزن و چاق در قالب پنج گروه با میانگین سنی 4/3 ± 1/28 سال، قد 0/5 ± 164 سانتيمتر، وزن 0/9 ± 95/75 كيلوگرم داوطلب شركت در این پژوهش شدند. تمرین کراس فیت به تعداد 24 جلسه و در طول هشت هفته انجام شد. مدت زمان اجرای فعالیت در هر جلسه 60 دقیقه بود. هر جلسه تمرین شامل 15 دقیقه گرم کردن، 45 دقیقه تمرینات کراس فیت و 15 دقیقه حرکات کششی و سرد کردن بود. آزمودنیهای گروه چای سبز با دوز متوسط به مقدار 1000 میلی گرم چای سبز و آزمودنیهای گروه چای سبز با دوز بالا به میزان 1500 میلیگرم چای سبز مصرف کردند. گروه دارونما هم همان مقدار نشاسته ذرت را در کپسولهای هم شکل و همرنگ مصرف کردند. درصد چربی آزمودنیها در گروه چای سبز با دوز متوسط همراه با تمرین کراس فیت (p = 0.009)، گروه چای سبز با دوز بالا همراه با تمرین کراس فیت (p = 0.004) و گروه دارونما همراه با تمرین کراس فیت (p = 0.023) به طور معنیداری کاهش یافت. هیچ تغییر درون گروهی یا تفاوت بین گروهی برای متغیرهای تریگلیسرید، کلسترول تام، لیپوپروتئین کم چگال کلسترول و لیپوپروتئین پرچگال کلسترول مشاهده نشد. نتایج پژوهش نشان داد که انجام هشت هفته تمرین کراس فیت به همراه مصرف چای سبز باعث کاهش درصد چربی زنان دارای اضافه وزن و چاق میشود.
واژگان کلیدی: چای سبز، ترکیب بدن، نیمرخ لیپیدی، چاقی، کراس فیت.
شیوه استناددهی: اسدی، مرجان و ثانیان، حسن. اثر هشت هفته تمرین کراس فیت و چای سبز با دوزهای متوسط و بالا بر نیمرخ لیپیدی بانوان چاق. فصلنامه فیزیولوژی تمرین و آسیب های ورزشی، بهار 1403، 2(1)؛ 41-48.
1. مقدمه
بر اساس گزارشهای سازمان بهداشت جهانی، چاقی و الگوی زندگی غیرفعال یکی از ده مشکل برتر سلامتی در جهان است. ماشینی شدن فعالیت های روزمره و تغییر الگوی زندگی عوامل عمدهای هستند که باعث کاهش فعالیت بدنی شدهاند. این کاهش در میزان فعالیتهای بدنی باعث بروز فقر حرکتی در افراد میشود. از سوی دیگر، تنوع در کارهای روزمره و تحمل ناراحتیهای ایجاد شده به واسطه زندگی ماشینی، انسان را نیازمند جسم و روح سالمتر میکند که میتوان با انجام فعالیتهای جسمانی روزمره به جبران آن پرداخت [7].
فعالیت بدنی دامنه متنوعی دارد که میتوان آن را به عنوان فعالیتهای با شدت پایین، فعالیت شدید و فعالیت بسیار شدید دسته بندی کرد. سازگاریهای ایجاد شده توسط فعالیت بدنی باعث میشود که فرد قادر باشد فعالیتهای با شدت بالا را نیز انجام دهد. در این شرایط است که نقش تغذیه و سازگاریهای ایجاد شده برای کاهش مشکلات حاصل اهمیت پیدا میکند. بالا رفتن چربیهای آزاد در خون و مشکلات قلبی- عروقی ناشی از آن میتواند به عنوان عوارض ناشی از چاقی و بی تحرکی یا کم تحرکی شناخته شود. رژیم غذایی مناسب به همراه فعالیت بدنی استاندارد از عوامل مهم حافظ سلامتی شناخته میشوند. در این راستا، اثرات مثبت مواد غذایی موثر مانند مکملها باعث رواج مصرف این مواد در بین افراد جامعه شده است [3]. پیروی کردن از رژیمهای غذایی کم کالری و تعدیل روش زندگی بواسطه افزایش فعالیت بدنی روزمره برای کاهش چربی بدن میتواند از توسعه عوارض متابولیکی و همپنین ابتلا به بیماریهای قلبی- عروقی جلوگیری کند [13، 14]. به نظر میرسد در مقایسه با پرخوری، بی تحرکی ممکن است نقش مهمتری در بروز چاقی ایفا کند. کاهش در کالری دریافتی و افزایش در مصرف کالری میتواند باعث ایجاد توازن منفی در انرژی مصرفی شود که در نهایت منجر به کاهش وزن میشود [4]. با افزایش فعالیت بدنی روزانه و مصرف انرژی بیشتر، چاقی به تعویق خواهد افتاد و یا به کل از بین خواهد رفت. از اینرو، فعالیت عضلانی اجباری میتواند به عنوان جزء جدایی ناپذیر درمان چاقی به شمار رود و به عنوان یکی از عوامل اصلی مقابله کننده با انواع بیماریهای مرتبط، از اهمیت ویژهای برخوردار است [13، 14].
از طرف دیگر، امروزه استفاده از مکملها و غذاهای گیاهی در درمان بیماریها و اختلالات متابولیکی در بین عموم مردم گسترش یافته است. مصرف مواد غذایی حاوی فلاونوئیدها1 باعث کاهش میزان مرگ و میر ناشی از بیماریهای قلبی عروقی شده است. برخی از مواد غذایی که دارای فلاونوئید بالایی هستند شامل چای، انواع سیبها و پیازها یا انواع توتها هستند. این مواد به طور عمده حاوی کتچینهایی از قبیل اپیگالوکتچین گالات (EGCG)2، اپیگالوکتچین3، اپیکتچین گالات و اپیکتچین هستند. چای و بهویژه چای سبز که فراوانترین کتچین آن EGCG است، بیشتر در رابطه با اثرات پیشگیری کننده از سرطان و بیماریهای قلبی عروقی مطالعه شده است. اگرچه شواهدی وجود دارد که نشان میدهد EGCG نقش متابولیکی هم داشته و میتواند در کاهش چربی بدن موثر باشد. همچنین EGCG موجب کاهش دریافت غذا میشود و سطح تری گلیسرید، کلسترول و لپتین خون را پایین میآورد و از طرفی سوخت و ساز انرژی را تحریک کرده و میزان لیپوپروتئین پرچگال کلسترول خون را افزایش میدهد [5].
کراس فیت ترکیبی از تمرینات هوازی، مقاومتی، پلایومتریک انفجاری و سرعت، وزنه برداری قدرتی، تمرین وزن بدن، ژیمناستیک و استقامتی است. کراس فیت با انجام این تمرینها، اجزای اصلی تناسب اندام را هدف قرار میدهد. تناسب قلبی-تنفسی، استقامت، قدرت و استحکام عضلانی، انعطاف، نیرو، سرعت، چالاکی، تعادل، هماهنگی و دقت نتیجه تمرینات کراس فیت است [17]. ماهیت اصلی تمرینات کراس فیت از نظر متخصصان، یک برنامه قدرتی و آمادگی جسمانی است که ترکیبی از تمرینات ورزشی هوازی، کالیستنیکس4 (تمرین با وزن بدن) و وزنهبرداری میباشد [6].
گفته میشود که انجام تمرینات ورزشی به همراه مکمل سازی مواد مختلف میتواند میزان سوخت و ساز را بیشتر از انجام خود تمرین به تنهایی یا مصرف مکمل به تنهایی افزایش دهد[3، 4، 7، 10، 20]. به عنوان مثال، فتحی و همکاران (1394) اثرات تمرینات هوازی به همراه مصرف مکمل چای سبز را در افراد دارای اضافه وزن مورد بررسی قرار دادند. در این پژوهش ترکیب مکمل چای سبز و تمرین هوازی باعث کاهش معنی دار وزن بدن و درصد چربی بدن شد، ولی بر کلسترول تام سرم، تری گلیسرید، لیپوپروتئین کم چگال کلسترول و لیپوپروتئین پرچگال کلسترول سرم تاثیر معنی داری ندارد. مقادیر کلسترول تام و فیبرینوژن در گروه مکمل نسبت به پیش آزمون تغییر پیدا کرد. سطوح لیپوپروتئین کم چگال کلسترول، تری گلیسرید و درصد چربی بدن در دو گروه مکمل و تمرین نسبت به پیش آزمون کاهش و سطح لیپوپروتئین پرچگال کلسترول افزایش پیدا کرد. این پژوهشگران نتیجه گیری کردند که ترکیب مکمل چای سبز و تمرین مقاومتی سبب کاهش درصد چربی، تری گلیسرید و کلسترول تام می شود [3].
مرادی و همکاران (1393) تأثیر هشت هفته تمرین مقاومتی و مکمل چای سبز را بر عوامل خطرزای قلبی عروقی در مردان دارای اضافه وزن مورد بررسی قرار دادند. این پژوهشگران نشان دادند که مقادیر کلسترول تام و فیبرینوژن در گروه مکمل افزایش معنی داری پیدا کرد. سطوح لیپوپروتئین کم چگال کلسترول، تری گلیسرید و درصد چربی بدن در و گروه مکمل و تمرین نسبت به پیش آزمون کاهش یافت. همچنین، در پس آزمون، مقدار درصد چربی، کلسترول و تری گلیسرید در گروه مکمل نسبت به گروه کنترل تفاوت معنی داری داشت. این پژوهشگران چنین نتیجه گیری کردند که هشت هفته تمرین مقاومتی تغییرات مطلوبی در برخی از عوامل خطرزای قلبی-عروقی ایجاد میکند که میتواند باعث پیشگیری از ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی در افراد دارای اضافه وزن گردد [10].
اسمیت و همکاران در سال 2020 اثرات یک دوره 10 هفتهای تمرینات کراس فیت را بر توان هوازی و ترکیبات بدنی مردان و زنان سالم مورد بررسی قرار دادند. این پژوهشگران رابطه معنی داری بین توان هوازی و بهبود نیمرخ چربی آزمودنیها مشاهده کردند. همچنین نشان دادند که تمرینات کراس فیت میتواند نقش موثری در کاهش درصد چربی و بهبود نیمرخ چربی مردان و زنان ایفا کند [17].
کاردوسو5 و همکاران (2013) اثرات یک دوره هشت هفتهای تمرینات مقاومتی را به همراه مصرف چای سبز بر ترکیبات بدنی ورزشکاران زن مورد بررسی قرار دادند. این پژوهشگران نشان دادند که مصرف این مکمل به همراه تمرینات مقاومتی میتواند به واسطه افزایش سوخت و ساز حالت استراحتی، تری گلیسرید، چربی و اندازه دور کمر را کاهش داده و نه تنها باعث بهبود نیمرخ چربی بدن گردد بلکه قدرت عضلانی را نیز افزایش دهد [1].
با توجه به نکات ذکر شده و نتایج پژوهشهای پیشین میتوان چنین نتیجهگیری کرد که مصرف چای سبز به همراه انجام تمرینات ورزشی میتواند نتایج مطلوبی را در بر داشته باشد. انجام تمرینات هوازی به صورت روزمره و بلند مدت میتواند باعث خستگی گردد و فرد را با چالشهای ذهنی برای ادامه فعالیت بدنی مواجه کند. از طرفی، انجام تمرینات مقاومتی طولانی مدت نیازمند انگیزه بالا میباشد. در این میان، به نظر میرسد که تمرینات کراس فیت به عنوان یک روش تمرینی ترکیبی و با اجراء مختلف که منجر به سازگاریهای فیزیکی و فیزیولوژیک میشود، نه تنها میتواند باعث بهبود ترکیب بدنی و نیمرخ چربی شود، بلکه به دلیل تنوع بالا در حرکات، میتواند مشکلات انگیزشی و روانی را نیز برطرف کند [17].
پژوهشهای پیشین که روی نیمرخ چربی نمونههای انسانی و حیوانی انجام شدهاند نشان دادند که چای سبز میتواند نقش مهمی در بهبود ترکیب بدنی افراد دارای اضافه وزن ایفا کند. اثرات این ماده بر میزان سوخت و ساز و افزایش بهینه آن از یک سو و همچنین افزایش تقاضای سوخت و سازی به واسطه تمرینات کراس فیت از سویی دیگر میتواند ترکیبی موثر در بالا بردن مصرف ذخایر چربی توسط ارگانهای مختلف ایجادکرده و باعث شتاب گرفتن مصرف چربی و در نهایت بهبود نیمرخ آن و افزایش مزایای متعاقب آن گردد. برنامههای ورزشی که توانایی تحریک اجزای اصلی آمادگی بدنی را داشته باشند، میتوانند به عنوان روشهای مناسب بهبود ترکیب بدنی و نیمرخ لیپیدی به شمار رفته و بهینهترین نتیجه را در بر داشته باشند. لذا انجام یک پژوهش با روش تمرینی جدید در راستای بهبود سلامت و ارتقای کیفیت زندگی افراد چاق ضرورت دارد. حال محقق بر آن است با توجه به یافتههای پژوهشهای پیشین، اثرات یک دوره تمرین کراس فیت به همراه مصرف چای سبز با دوزهای متوسط و بالا را بر ترکیب بدنی و نیمرخ لیپیدی زنان دارای اضافه وزن و چاق مورد بررسی قرار دهد و به این سوال پاسخ دهد که آیا این پروتکل میتواند برای رسیدن به این هدف موثر باشد یا نه؟
2. روش پژوهش
جامعهي آماري شامل 40 نفر از زنان داوطلب دارای اضافه وزن و چاق با دامنه سنی 35-25 سال شهرستان مشهد بود. با توزیع اطلاعیه در باشگاههای بدنسازی بانوان شهر مشهد و بیان اهداف پژوهش از داوطلبان برای شرکت در پژوهش حاضر دعوت به عمل آمد. از بین این زنان 25 تا 35 سال، تعداد 40 نفر با دوره قاعدگی منظم و بدون سابقه بیماری قلبی عروقی و متابولیکی، پس از تکمیل پرسشنامه غربالگری سلامت پیش از شرکت در تمرینات ورزشی (کالج آمریکایی طب ورزش، 2017) به صورت هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در 5 گروه هشت نفری شامل گروه چای سبز با دوز متوسط همراه با کراس فیت (G1)، چای سبز با دوز بالا همراه با کراس فیت (G2)، دارونما همراه با کراس فیت (G3)، چای سبز با دوز متوسط (G4) و چای سبز با دوز بالا (G5) قرار گرفتند. برای بررسی متغیرهای بیوشیمیایی، عمل خونگیری بعد از 14-12 ساعت ناشتایی و در دو مرحله یعنی پیش از شروع تمرینات و بعد از هشت هفته تمرین انجام شد. در مرحله اول خونگیری، از آزمودنیها خواسته شد تا دو روز قبل از آزمون، هیچ فعالیت شدیدی انجام ندهند. پس از مراجعه به آزمایشگاه بین 8 تا 10 صبح، پنج میلیلیتر خون در حالت نشسته از ورید بازویی گرفته شد. در مرحله دوم نیز پس از اتمام دوره تمرینی و گذشت 24 ساعت بعد از آخرین جلسه، همانند مرحله اول و در شرایط کاملاً مشابه از آزمودنیها خونگیری به عمل آمد. متغیرهای مرتبط با ترکیبات بدن توسط دستگاه تحلیلگر ترکیبات بدنی مدل Inbody 520 ساخت کشور کره اندازهگیری شد. به دلیل این که آزمودنیهای این پژوهش افراد عادی و غیرورزیده بودند، از برنامه تمرینی استفاده شد که هم توسط این افراد قابل اجرا بوده و با سطح آمادگیشان همخوانی داشته باشد. حرکات این برنامه تمرینی شامل وال بال، ایر اسکوات، بک لانچ، پلانک جابجا، شنا، تراستر، سیت آپ، سوئینگ، طناب و برپی بود. تمرینات در سه دور به صورت تناوبهای 45-30 ثانیهای با 15 ثانیه استراحت بین هر حرکت اجرا شد. پس از گرم کردن، آزمودنی هر حرکت را به مدت 45 ثانیه انجام میداد و پس از اتمام یک حرکت و بعد از 15 ثانیه استراحت، حرکت بعدی را انجام میداد. بعد از اتمام کل حرکات (یک دور)، آزمودنی 5 دقیقه استراحت میکرد و دور بعدی را آغاز مینمود .برای رعایت اصل افزایش تدریجی، تناوبها در هفتههای اول و دوم 30 ثانیهای، در هفتههای سوم و چهارم 35 ثانیهای، در هفتههای پنجم و ششم 40 ثانیهای و در در هفتههای هفتم و هشتم 45 ثانیهای اجرا شدند [6]. از نرم افزار SPSS 21 برای تحلیل نتایج به دست آمده استفاده شد. تمام اطلاعات به صورت میانگین و انحراف استاندارد گزارش شدند. از روش آماری کولموگروف-اسمیرنوف برای ارزیابی نرمال بودن توزیع گروهها استفاده شد. برای یافتن تغییرات درون گروهی (پیش آزمون – پس آزمون) از آزمون t وابسته استفاده شد. برای مقایسه تفاوت تغییر در میانگین پیشرفت گروهها از روش تحلیل واریانس (ANOVA) با اندازهگیریهای مکرر و آزمون تعقیبی توکی استفاده شد. سطح معنی داری 05/0 در نظر گرفته شد.
3. یافته ها
نتایج t همبسته نشان داد که درصد چربی آزمودنیها در گروه مصرف چای سبز با دوز متوسط همراه با تمرین کراس فیت (009/0 = p)، گروه مصرف چای سبز با دوز بالا همراه با تمرین کراس فیت (004/0 = p) و گروه دارونما همراه با تمرین کراس فیت (023/0 = p) به طور معنیداری کاهش یافت. اما برای این متغیر، هیچ تفاوتی در تغییر میانگینهای گروهها در پس آزمون مشاهده نشد. پس از یک دورۀ تمرینی هشت هفتهای و مصرف مکمل چای سبز با دوزهای متوسط و بالا، هیچ تغییر درون گروهی یا تفاوت بین گروهی برای متغیرهای تری گلیسرید، کلسترول تام، لیپوپروتئین کم چگال کلسترول و لیپوپروتئین پر چگال کلسترول مشاهده نشد. نتایج در نمودارهای 1،2،3،4 و 5 آورده شده است.
نمودار 1. مقایسه تغییرات درصد چربی
* تفاوت معنادار نسبت به پيش آزمون
نمودار 2. مقایسه تغییرات تری گلیسرید
نمودار 3. مقایسه تغییرات کلسترول تام
نمودار 4. مقایسه تغییرات لیپوپروتئین کم چگال کلسترول
نمودار 5. مقایسه تغییرات لیپوپروتئین پر چگال کلسترول
4. بحث و نتیجه گیری
پس از یک دوره تمرین هشت هفتهای و مصرف چای سبز با دوزهای مختلف، درصد چربی آزمودنیهای گروه چای سبز با دوزه متوسط همراه با تمرین کراس فیت به طور معنیداری کاهش یافت. این تغییرات بایستی از ابعاد مختلف مورد بررسی قرار گیرد تا بتوان نتیجهگیریهای منطقی در رابطه با تغییرات ایجاد شده در ترکیب بدنی را ارائه کرد. مطالعات پیشین نشان داد که بررسیهای متعددی روی ارتباط بین وزن بدن و چای سبز صورت گرفته است، اما این پژوهشها در میزان مصرف چای سبز و نوع آزمودنیها متفاوت هستند و از این رو نتایج متفاوتی را نشان داده اند. اثرات مصرف عصاره چای سبز به همراه انجام تمرینات هوازی بر سوخت و ساز سوبسترا در حین ورزش نیز مورد بررسی قرار گرفته است. انجام تمرینات هوازی همراه با کتچین میتواند باعث افزایش استفاده از چربیها و همچنین کاهش نسبت تبادل تنفسی گردد [1].
در پژوهشی دیگر که توسط چونها6 و همکاران (2018) انجام گردید، اثرات 8 هفته عصاره چای سبز بر کاهش چاقی و مسیرهای لیپولیزی در رتهای دارای رژیم غذایی پر چرب مورد بررسی قرار گرفت. نتیجه این پژوهش نشان داد که مصرفه 400 میلیگرم عصاره چای سبز به ازای هر کیلوگرم از وزن بدن در روز میتواند با بهبود مسیرهای لیپولیزی باعث کاهش بافت چربی گردد [2]. همچنین، مکی7 و همکاران (2009)، به این نتیجه رسیدند که ترکیب 39 میلیگرم در دسیلیتر کافئین و 625 میلیگرم در دسیلیتر کتچین به همراه انجام تمرینات با شدت متوسط میتواند موجب کاهش چربی شکمی شود. از آنجائی که چربی دور شکمی به عنوان یک عامل خطرزا برای بروز بیماریهای قلبی عروقی و همچنین اختلالات متابولیکی مانند افزایش تری گلیسرید و افزایش مقاومت به انسولین به شمار میرود، لذا کاهش چربی در این قسمت از بدن دارای اهمیت میباشد [8].
در پژوهشی دیگر، شن8 و همکاران (2018) اثرات مصرف فنول چای سبز را بر کیفیت استخوان و ترکیب بدنی موشهای چاق با رژیم غذایی پر چرب مورد بررسی قرار دادند. نتایج این پژوهش حاکی از آن بود که مصرف مکمل پلی فنول به مدت 4 ماه میتواند باعث افزایش توده بدون چربی، کاهش درصد چربی، افزایش قدرت بدنی و همچنین افزایش دانسیته مواد معدنی استخوان در موشها گردد. این پژوهشگران چنین نتیجهگیری کردند که احتمالاً این تغییرات ریشه در افزایش ظرفیت آنتی اکسیدانی و کاهش التهاب دارد [16].
ماده کتچین موجود در چای سبز از طریق سازوکارهای مختلفی بر ترکیب بدن اثر میگذارد. یکی از این مسیرها جلوگیری از فعالیت کاتکول امتیل ترانسفراز (COMT) است. آنزیم COMT کنترل کننده فعالیت نوراپینفرین است که موجب افزایش فعالیت این ماده در طولانی مدت می شود. در سویی دیگر، به نظر میرسد سیستم عصبی سمپاتیک نقش موثری در بسیج چربیها ایفا میکند. کتچین با افزایش اثرات سمپاتیکی، نقش مثبتی در جمعآوری چربی از بافت جربی ایفا میکند. در یک پژوهش، ناگو و همکارانش (2005) نشان دادند که مصرف 690 میلیگرم کتچین در روز میتواند باعث کاهش معنیدار در نواحی چربی زیر پوستی و چربی دور شکم شود. پژوهشگران کاهش فعالیت COMT را به واسطه مصرف عصاره چای سبز عامل اصلی افزایش اکسیداسیون چربی و در نتیجه افزایش هزینه انرژی عنوان کردند. البته سازوکارهای دیگری نظیر سیستم تنظیمی ردوکس نیز مورد بررسی قرار گرفت [11].
کسب این نتایج میتواند به این دلیل باشد که در مطالعه هیل صرفاً از EGCG استفاده شده بود و مشخص نیست که آیا این ماده یک میانجی خاص متابولیکی است یا کتچینهای سبز دیگری هم وجود دارند که میتوانند اثرات بیشتری نسبت به EGCG داشته باشند. در سویی دیگر، از آنجائی که یک سوم کتچین چای را EGCG تشکیل میدهد، به نظر میرسد مقدار آن برای تأثیر بر ترکیب و وزن بدن کافی نبوده است. نشان داده شده است که مصرف روزانه 714-583 میلی گرم کافئین به همراه کتچین چای سبز به مدت 12 هفته، تاثیر معنی داری بر شاخص توده بدن، محیط کمر و همچنین وزن بدن داشته است؛ ولی هیچ تاثیری بر نسبت دور کمر به دور لگن نشان نداده است. دلیل این امر را جلوگیری از تکثیر و تقسیم سلولهای چربی، کاهش جذب چربی، ممانعت در فعالیت COMT، افزایش سوخت و ساز چزبی و افزایش هزینه انرژی بیان کردهاند [15]. همسو با این یافته، ناگائو و همکارانش (2017) در پژوهشی به این نتیجه رسیدند که مصرف مداوم کتچین بویژه در دوزهای بالا میتواند بدون تغییر روش زندگی، باعث کاهش شاخص توده بدنی، محیط کمر، محیط لگن، وزن بدن و نسبت چربی بدن گردد. این پژوهشگران، افزایش هزینه انرژی و تحریک ترموژنز از طریق جلوگیری از فعالیت COMT را در کسب این نتایج دخیل دانستند[11]. در مطالعه حاضر نیز اثر همزمان هشت هفته تمرین کراس فیت و مصرف مکمل چای سبز باعث کاهش معنادار وزن و چربی بدن شد که با سازوکارهای ذکر شده در تحقیقات فوق قابل توجیه است.
بنابر یافتههای پژوهش حاضر، تغییر معنیداری در نیمرخ لیپیدی خون مشاهده نشد. از آنجا که بیشتر پژوهشگران تمرینات استقامتی و تمرینات مقاومتی را عامل مهم در سلامت قلبی عروقی و کاهش عوامل خطرزا میدانند و از طرفی، مکمل چای سبز به عنوان یکی از مواد اثرگذار بر نیمرخ لیپیدی شناخته شده است، انتظار بر آن بود که بهبود محسوسی در نیمرخ لیپیدی مشاهده شود. اگرچه میزان تری گلیسرید و کلسترول تام کاهش محسوسی در گروههای تمرینی و مصرف چای سبز نشان دادند اما این تغییرات از نظر آماری معنیدار نبود. با این که برخی از پژوهشهای پیشین بهبود در نیمرخ لیپیدی [18] و برخی دیگر نیز عدم تغییر آن را [12] گزارش کردهاند، در نگاه کلی، پژوهشگران بر این باور هستند که لیپوپروتئین های پرچگال و کم چگال کلسترول به راحتی تحت تأثیر تمرینات ورزشی قرار نمیگیرند؛ مخصوصاً لیپوپروتئین پرچگال کلسترول که عمدتاً متأثر از شدت تمرین است. پیرو این باور، در پژوهشی که از آزمودنیهای زن و مرد کم تحرک برای بررسی تأثیر تمرینات هوازی به همراه مصرف چای سبز بر نیمرخ لیپیدی استفاده شده بود نشان داده شد که هیچ تغییر معنی داری در لیپوپروتئین های پرچگال و کم چگال کلسترول و کلسترول تام وجود ندارد و تنها تری گلیسرید سرمی کاهش معنی داری نشان داد. در این پژوهش، از تمرینات هوازی با شدت متوسط به مدت 12 هفته و سه جلسه در هفته استفاده شد. همچنین، گروه چای سبز، 625 میلیگرم کاتچین به همراه 39 میلیگرم کافئین) مصرف کردند. همسو با پژوهش حاضر، حقیقی و همکاران (1392) نیز هیچ تأثیری از مصرف مکمل چای سبز به همراه تمرینات هوازی بر نیمرخ لیپیدی زنان و مردان چاق و دارای اضافه وزن مشاهده نکردند. علت عدم تغییرات در این مطالعه، دوز کم چای سبز، مدت مطالعه و شدت کم تمرینات اعلام گردید.
از آنجائی که در پژوهش حاضر از قرصهای چای سبز اما در پژوهشهای گذشته از چای سبز کیسهای استفاده شده بود، به نظر میرسد نوع چای سبزی که در پژوهشها استفاده میشود میتواند عامل اثرگذاری در نتایج به دست آمده باشد. البته پژوهشهای دیگری نیز وجود دارند که به بررسی اثرات مصرف تنها مکمل چای سبز بر نیمرخ لیپیدی پرداختهاند [19]. در پژوهشی، 240 آزمودنی زن و مرد با چربی خون بالا به مدت 12 هفته تحت نظر قرار گرفتند. در این پژوهش، آزمودنیها 375 میلی گرم عصاره چای سبز را که با تیوفلاوین غنیسازی شده بود مصرف کردند. نتایج نشان داد که بعد از 12 هفته، کلسترول تام به میزان 3/11% و لیپوپروتئین کم چگال کلسترول به میزان 4/16% کاهش یافته بود. محققین تغییرات به دست آمده را به ماده تیولافین نسبت داده بودند [9]. در پژوهشی مشابه، از 78 زن چاق با دامنه سنی 16 تا 60 سال و شاخص توده بدنی بالای 27 کیلوگرم بر متر مربع خواسته شد که به مدت 12 هفته چای سبز یا دارونما مصرف کنند. آزمودنیهای این پژوهش به طور تصادفی به دو گروه چای سبز (491 میلیگرم کاتچین شامل 302 میلیگرم EGCG و گروه دارونما (یک کپسول 400 میلی گرمی سلولوز 3 بار در روز) تقسیم شدند. نتایج این مطالعه نشان داد که آزمودنیهای گروه چای سبز کاهش معنیداری در تریگلیسرید و لیپوپروتئین کم چگال کلسترول و همچنین افزایشی در میزان آدیپونکتین، لیپوپروتئین پرچگال کلسترول و گرلین نشان دادند. طولانی بودن مصرف چای سبز دلیل بروز تغییر در متغیرهای ذکر شده عنوان شده بود. با توجه به نتایج به دست آمده در این مطاله و تفسیر یافتههای مطالعات دیگر میتوان چنین نتیجهگیری کرد که عدم تغییر در نیمرخ چربی در گروههای مورد مطالعه احتمالاً به دلیل سطوح نرمال این متغیرها در خون و همچنین کوتاه بودن مدت این پژوهش بود.
در پژوهش حاضر میزان لیپوپروتئین پرچگال کلسترول اولیه شرکت کنندگان نسبتاً بالا و میزان لیپوپروتئین کم چگال کلسترول، کلسترول تام و تری گلیسرید آنها در حد طبیعی بود و شاید به همین دلیل شاخصهای لیپیدی تغییرات معنی داری نداشتهاند. با توجه به تأثیر تمرینات مقاومتی در کاهش ذخایر چربی و همچنین طبق توصیههای کالج آمریکایی طب ورزش مبنی بر فواید مسلم تمرینات ورزشی در پیشگیری از بیماریهای قلبی عروقی، میتوان با احتیاط تمرینات ارائه شده در این پژوهش را برای زنان دارای اضافه وزن پیشنهاد کرد.
تضاد منافع
هیچ گونه تضاد منافعی در پژوهش وجود ندارد.
منابع
[1] Cardoso, G.A., Salgado, J.M., Cesar, M.C., Donado-Pestana, C.M. (2013). The effects of green tea consumption and resistance training on body composition and resting metabolic rate in overweight or obese women. J Med Food, 16(2):120-7.
[2] Cunha, C.A., Lira, F.L., Rosa Neto, J.C., Pimentel, G.D., Souza, G.I.H., Gonçalves da Silva, C.M. (2018). Green tea extract supplementation induces the lipolytic pathway, attenuates obesity, and reduces low-grade inflammation in mice fed a highfat diet. Mediators Inflamm; 2013:635470.
[3] Fathi, M., Muradgholi, E., Ramzanzadeh, A. (2015). Weight loss with aerobic exercise and green tea supplementation in overweight people. Research news in sports science Conference: @in proceedings; paperid:1055123. [Persian].
[4] Haghighi, A., Ildarabadi, A., & Hamedi neya, M. R. (2013). The Effect of Aerobic Training and Green Tea Supplement on Serum Leptin and Insulin Resistance in Overweight and Obese Men. Journal of Sport Biosciences, 4(15), 23-43. doi: 10.22059/jsb.2013.29776.
[5] Hamedinia, M. R., Amiri Parsa, T., Azarnive, M. S., & Hosseini Kakhk, S. A. R. (1970). The Effect of Resistance Training, Aerobic Training and Detraining on the Lipid Profile and CRP in Obese Girls. Journal of Sabzevar University of Medical Sciences, 18(3), 188-197.
[6] Hines, E. "Crossfit in Paris". Expatriates Magazine. EP. Archived from the original on 2018-10-16.
[7] Izadi Ghahfarokhi, M., Mogharnasi, M., Faramarzi, M. The Impact of 10 weeks of Aerobic Exercise and Supplementation of Green Tea on Lipid Profile, Insulin Resistance and Liver Enzymes (GGT, ALT, AST) in Obese Diabetic Women (type 2). armaghanj 2015; 20 (2) :161-171.
[8] Maki, K.C., Reeves, M.S., Farmer, M., Yasunaga, K., Matsuo, N., Katsuragi, Y., Komikado, M., Tokimitsu, I., Wilder, D., Jones, F., Blumberg, J.B., Cartwright, Y. (2019). Green tea catechin consumption enhances exercise-induced abdominal fat loss in overweight and obese adults. J Nutr. 139(2):264-70.
[9] Maron, D.J., PingLu, G., ShngCai, N., GuiWu, Z., HuaLi, Y., Chen, H. (2013). Cholesterol-lowering effect of a theaflavin-enriched green tea extract. Arch Intern Med 163(12):1448-1453.
[10] Moradi, H., Kolahdozi, S., Ahmadi Kani Golzar, F., Arabzade, H., Asjodi, F., Rezvan, K. (2014). The effects of eight weeks' resistance training and green tea supplementation on cardiovascular risk factors in overweight men. Journal of Shahrekord University of Medical Sciences, 16(4):77-87.
[11] Nagao, T., Hase, T., Tokimitsu, I. (2017). A green tea extract high in catechins reduces body fat and cardiovascular risks in humans. Obesity (Silver Spring). 15(6):1473-83.
[12] Olson, T.P., Dengel, D.R., Leon, A.S., Schmitz, K.H. (2017). Changes in inflammatory biomarkers following one-year of moderate resistance training in overweight women. Int J Obes (Lond). 31(6):996-1003.
[13] Ossanloo, P., Najar, L., Zafari, A. (2012). The effects of combined training (aerobic dance, step exercise and resistance training) on body fat percent and lipid profiles in sedentary females of Al_zahra University. European Journal of Experimental Biology, 2(5): 1598 – 1602.
[14] Ossanloo, P., Zafari, A., Najar, L. (2012). The effects of combined training (aerobic dance, step exercise and resistance training) on body composition in sedentary females. Annals of Biological Research, 3(7): 3667 – 3670.
[15] Phung, O.J., Baker, W.L., Matthews, L.J., Janosa, M., Thorne, A., Coleman, C.I. (2020). Effect of green tea catechins with or without caffeine on anthropometric measures: a systematic review and meta-analysis. Am J Clin Nutr. 91:73-81.
[16] Shen, C.L., Cao, J.J., Dagda, R.Y., Chanjaplammootil, S., Lu, C., Chyu, M.C., and et al. (2018). Green tea polyphenols benefits body composition and improves bone quality in long-term high-fat diet–induced obese rats. Nutr Res. 32:448–457.
[17] Smith, M.M., Sommer, A.J., Starkoff, B.E., Devor, S.T. (2020). Crossfit-based high-intensity power training improves maximal aerobic fitness and body composition. J Strength Cond Res. 27(11):3159-72.
[18] Strasser, B., Siebert, U., Schobersberger, W. (2019). Resistance training in the treatment of the metabolic syndrome: a systematic review and meta-analysis of the effect of resistance training on metabolic clustering in patients with abnormal glucose, (19): 397-415.
[19] Tokunaga, S., White, I.R., Chris, F., Keitaro, T., Suminori, K., Shinkan, T. (2012). Green tea consumption and serum lipids and lipoproteins in a population of healthy workers in Japan. Ann Epidemiol. 12(3):157-165.
[20] Zare, S., Ramezani, J., Khosravanian, S. (2024). The Effect of Massage with Cavitation and Green Coffee on Leptin and ATGL Enzyme in Sedentary Obese Females. Journal of Physiology of Training and Sports Injuries, 1(1):32-37. [Persian].
[1] . Flavonoids
[2] . Epi gallo catechin gallate
[3] . Epi gallo catechin
[4] . Calisthenics
[5] . Cardoso
[6] . Chunha
[7] . Maki
[8] . Shen