• XML

    isc pubmed crossref medra doaj doaj
  • فهرست مقالات


      • دسترسی آزاد مقاله

        1 - شبیه‌سازی اثر باکتری‌های محرک رشد بر ذرت با استفاده از شبکه عصبی مصنوعی
        علی رضا رضایی معصومه نژاد علی علی غفوریان
        چکیده مطالعات بسیاری در زمینه شناخت عوامل مؤثر بر میزان رشد و نمو گیاهان زراعی از جمله گیاه ذرت صورت گرفته است با توجه به جایگاه ویژه ذرت، تعیین اثر این عوامل از اهمیت بالایی برخوردار است از آن جائیکه بررسی این مطالعات در مزارع و آزمایشگاه ها بسیار زمان بر و پرهزینه می چکیده کامل
        چکیده مطالعات بسیاری در زمینه شناخت عوامل مؤثر بر میزان رشد و نمو گیاهان زراعی از جمله گیاه ذرت صورت گرفته است با توجه به جایگاه ویژه ذرت، تعیین اثر این عوامل از اهمیت بالایی برخوردار است از آن جائیکه بررسی این مطالعات در مزارع و آزمایشگاه ها بسیار زمان بر و پرهزینه می باشد استفاده از شبکه عصبی مصنوعی به عنوان یک روش سریع و غیرمخرب برای شبیه‌سازی عوامل تاثیرگذار بر محصولات کشاورزی و پیش‌بینی نتایج تجربی حائز اهمیت است، هدف از این تحقیق ارزیابی قابلیت پیش بینی اثر باکتری‌های محرک رشد بر عملکرد ذرت علوفه‌ای با استفاده از شبکه عصبی مصنوعی بوده که پس از کسب اطلاعات مورد نیاز از مطالعات تجربی، هر کدام از پارامترهای ورودی و خروجی شامل متغیر مستقل (اثر باکتری‌های محرک رشد و عوامل تاثیرگذار) و متغیر وابسته (عملکرد علوفه در هکتار) داده‌سازی شد سپس شبکه عصبی نوع پرسپترون چند لایه (MLP) با تابع تبدیل سیگموئید در تعداد نورون‌های 5، 10، 15، 20، 25 در لایه مخفی طراحی گردید. نتایج نشان داد شبکه (MLP) با الگوریتم آموزشی پس انتشار خطا با ضریب همبستگی (R=0/999) و میانگین مربعات خطای (MSE= 0/000113) با تعداد 10 نورون در لایه مخفی به عنوان مدل مطلوب قادر به پیش‌بینی عملکرد علوفه ذرت تحت تأثیر باکتری‌های محرک رشد بود، همچنین در نتایج شبیه‌سازی با پارامترهای ورودی جدید، اختلاف بسیار اندکی بین مقادیر خروجی واقعی و خروجی پیش‌بینی شده مشاهده گردید. بنابراین شبکه عصبی مصنوعی در این پژوهش به خوبی توانست اثر باکتری‌های محرک رشد بر ذرت را تخمین و برآورد کند و می توان از شبکه عصبی حاصل برای پیش‌بینی سایر عوامل تاثیرگذار استفاده نمود. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        2 - تأثیر اکسین‌های IAA، IBA و NAA بر ریشه‌زایی درون شیشه‌ای پایه‌های M.9 و M.26 سیب
        سید مهدی میری
        به منظور تعیین اثر سه اکسین IAA، IBA و NAA بصورت جداگانه و ترکیبی بر ریشه‌زایی درون شیشه‌ای پایه‌های M.9 و M.26 سیب (Malus pumila Mill.)، آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی با 16 تکرار به اجرا در آمد. ریشه‌زایی در دو مرحله انجام گرفته و در مرحله اول شاخساره‌های M.9 و M.2 چکیده کامل
        به منظور تعیین اثر سه اکسین IAA، IBA و NAA بصورت جداگانه و ترکیبی بر ریشه‌زایی درون شیشه‌ای پایه‌های M.9 و M.26 سیب (Malus pumila Mill.)، آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی با 16 تکرار به اجرا در آمد. ریشه‌زایی در دو مرحله انجام گرفته و در مرحله اول شاخساره‌های M.9 و M.26 به ترتیب به مدت 4 و 7 روز در محیط کشت MS تغییر یافته حاوی هورمون و در تاریکی نگهداری شدند و سپس به محیطی مشابه قبل، اما بدون هورمون و در روشنایی انتقال یافتند. نتایج نشان داد که در تیمارهای 3 میلی‌گرم در لیتر IAA، 5/0 + 5/0 و 1 + 5/1 میلی‌گرم در لیتر IAA+IBA و 5/0 + 5/2 میلی‌گرم در لیتر IAA+NAA تمامی شاخساره‌های M.9 و 3 میلی‌گرم در لیتر IAA، کلیه شاخساره‌های M.26 ریشه‌دار شدند. بالاترین تعداد ریشه در شاخساره‌های ریشه‌دار شده با 5/0 + 5/0 میلی‌گرم در لیتر IAA+IBA برای پایه M.9 و 1/0 میلی‌گرم در لیتر NAA برای پایه M.26 بدست آمد. شاخساره‌ها پس از ریشه‌دار شدن به بستر کشت پیت منتقل و بتدریج با شرایط محیط بیرون سازگار شدند. درصد زنده‌مانی گیاهچه‌ها پس از یک ماه، 8/92 و 1/88 درصد بترتیب برای M.9 و M.26 بود. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        3 - اثر فاصله کاشت بر خصوصیات مورفولوژیک و عملکرد گیاه سیر ((Allium sativum L. در شرق استان مازندران
        ابراهیم ناعمی سوفیا سروری حسن باقریان لمراسکی
        به منظور بررسی اثر فاصله کاشت بر خصوصیات مورفولوژیک و عملکرد گیاه سیر (Allium sativum L.) آزمایشی به صورت فاکتوریل و در قالب طرح بلوک کامل تصادفی در سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی مرکز ترویج و خدمات جهاد کشاورزی دهستان کلباد در سال 1391 اجرا گردید. این طرح شامل چهار فاصله ب چکیده کامل
        به منظور بررسی اثر فاصله کاشت بر خصوصیات مورفولوژیک و عملکرد گیاه سیر (Allium sativum L.) آزمایشی به صورت فاکتوریل و در قالب طرح بلوک کامل تصادفی در سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی مرکز ترویج و خدمات جهاد کشاورزی دهستان کلباد در سال 1391 اجرا گردید. این طرح شامل چهار فاصله بین ردیف (20، 25، 30 و 35 سانتی متر) بود. در این آزمایش تعداد برگ در بوته، سطح برگ، وزن سوخ، قطر سوخ، تعداد سیرچه، وزن سیرچه، طول سیرچه، قطر سیرچه و عملکرد سیر اندازه گیری شدند. نتایج تجزیه واریانس داده‌ها حاکی از اثر معنی‌دار فاصله ردیف بر کلیه صفات مورد بررسی بود. با افزایش فاصله بین ردیف، بر کلیه صفات افزوده شد به گونه‌ای که بیشترین سطح برگ (04/105 سانتی متر مربع)، میزان وزن سوخ (41/52 گرم)، قطر سوخ (23/6 سانتی متر)، وزن سیرچه (01/4 گرم)، طول سیرچه (56/1 سانتی متر)، قطر سیرچه (52/0 سانتی متر) و عملکرد گیاه (72/6 تن در هکتار) در فاصله بین ردیف 35 سانتی متر سانتیمتر مشاهده شد و بیشترین تعداد برگ (12/9 عدد) و تعداد سیرچه (53/15) در فاصله 30 سانتیمتر مشاهده شد، و کمترین تعداد برگ (72/6)، کمترین سطح برگ (67/93 سانتی متر مربع)، میزان وزن سوخ (67/46 گرم)، قطر سوخ (32/5 سانتیمتر)، تعداد سیرچه (22/13)، وزن سیرچه (44/3)، طول سیرچه (40/1)، قطر سیرچه (43/0) و عملکرد گیاه (82/5 تن در هکتار) در فاصله ردیف 20 سانتی متر بدست آمد. نتایج این تحقیق نشان داد، فاصله کشت 35 سانتیمتر بهترین فاصله کشت برای گیاه سیر است. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        4 - مقایسه اثرات دو گیاه آویشن و میخک با محرک رشد در جیره غذایی بر صفات تولیدی جوجه‌های گوشتی
        علی نوری امام زاده
        این آزمایش به منظور بررسی اثرات استفاده از یک مخلوط گیاهی در جیره غذایی بر صفات تولیدی جوجه‌های گوشتی انجام شد. 120 قطعه جوجه گوشتی نر یک روزه در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار گروه آزمایشی و سه تکرار و 10 قطعه پرنده در هر تکرار مورد آزمایش قرارگرفتند. گروه‌های آزمایشی چکیده کامل
        این آزمایش به منظور بررسی اثرات استفاده از یک مخلوط گیاهی در جیره غذایی بر صفات تولیدی جوجه‌های گوشتی انجام شد. 120 قطعه جوجه گوشتی نر یک روزه در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار گروه آزمایشی و سه تکرار و 10 قطعه پرنده در هر تکرار مورد آزمایش قرارگرفتند. گروه‌های آزمایشی شامل گروه شاهد (بدون افزودنی)، گروه آنتی‌بیوتیک (05/0 درصد جیره)، گروه مخلوط گیاهی (4/0 درصد جبره) و گروه پری‌بیوتیک (05/0 درصد جیره) بود. در طول دوره به صورت هفتگی وزن بدن، مصرف خوراک اندازه‌گیری شد و ضریب تبدیل غذایی محاسبه شد. یافته‌های آزمایش نشان داد که در مقایسه با گروه شاهد، پری‌بیوتیک و آنتی‌بیوتیک، استفاده از مخلوط گیاهی هیچ اثر معنی‌داری بر صفات وزن بدن، افزایش وزن روزانه، مصرف خوراک و ضریب تبدیل غذایی جوجه های گوشتی نداشت. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        5 - بررسی تأثیر همزیستی میکوریزایی و کاربرد کودهای آلی مختلف بر برخی از خصوصیات مورفولوژیکی زولنگ (Eryngium caeruleum)
        مصطفی کوزه گر کالجی محمد رضا اردکانی
        به منظور بررسی اثر محلول‌پاشی ورمی واش، ورمی کمپوست و همزیستی میکوریزایی بر برخی از خصوصیات مورفولوژیک زولنگ، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی با 4 تکرار در سال 1393 در ساری اجرا شد. فاکتورهای آزمایش شامل میکوریزا گونه Glomus moseae(صفر و 10 درصد حجمی)، چکیده کامل
        به منظور بررسی اثر محلول‌پاشی ورمی واش، ورمی کمپوست و همزیستی میکوریزایی بر برخی از خصوصیات مورفولوژیک زولنگ، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی با 4 تکرار در سال 1393 در ساری اجرا شد. فاکتورهای آزمایش شامل میکوریزا گونه Glomus moseae(صفر و 10 درصد حجمی)، ورمی کمپوست (صفر و 10 درصد حجمی) و ورمی واش (صفر و 5/1 لیتر) بود. صفاتی از قبیل وزن خشک گل، تعداد دانه در هر بوته، سطح برگ، تعداد ساقه، طول و عرض برگ و قطر گل مورد بررسی قرارگرفت. نتایج بدست آمده نشان داد تیمارهای کود آلی و میکوریزا تأثیر معنی‌دار بر سطح برگ، وزن خشک گل و سایر صفات مورد بررسی نسبت به شاهد داشت. اثرات متقابل سه‌گانه نشان داد کاربرد ورمی واش × کاربرد ورمی کمپوست × همزیستی میکوریزایی سطح برگ را نسبت به شاهد افزایش داد. نتایج این پژوهش نشان داد محلول‌پاشی ورمی واش و کاربرد ورمی کمپوست و همزیستی میکوریزایی از طریق در دسترس قراردادن عناصر غذایی موجب افزایش اجزای عملکرد و بهبود صفات مورفولوژیک گیاه زولنگ گردید. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        6 - بررسی عوامل مؤثر بر توسعه کشاورزی ارگانیک در استان قم از دیدگاه کارشناسان کشاورزی
        علی بدرقه
        چکیده تحقیق حاضر به بررسی زمینه‌یابی امکان توسعه و ترویج کشاورزی ارگانیک در استان قم از دیدگاه کارشناسان کشاورزی پرداخت. تحقیق حاضر از نظر هدف، کاربردی است، از نظر گردآوری داده‌ها، میزان نظارت و درجه کنترل متغیرها و قابلیت تعمیم از نوع توصیفی– همبستگی می‌باشد که ب چکیده کامل
        چکیده تحقیق حاضر به بررسی زمینه‌یابی امکان توسعه و ترویج کشاورزی ارگانیک در استان قم از دیدگاه کارشناسان کشاورزی پرداخت. تحقیق حاضر از نظر هدف، کاربردی است، از نظر گردآوری داده‌ها، میزان نظارت و درجه کنترل متغیرها و قابلیت تعمیم از نوع توصیفی– همبستگی می‌باشد که به روش پیمایشی و با استفاده از ابزار پرسشنامه انجام شده است. محدوده مکانی و جغرافیایی این تحقیق در سطح کارشناسان سازمان جهاد کشاورزی در قم می‌باشد. در این تحقیق جعمیت آماری تحقیق حاضر شامل کارشناسان مشغول به فعالیت در معاونت تولیدات گیاهی، معاونت ترویج و آموزش کشاورزی، موسسه آموزش عالی علمی و کاربردی و موسسه پژوهش‌های اقتصاد کشاورزی و توسعه روستایی وابسته به وزارت جهاد کشاورزی که تعداد آنان 320 نفر بود. برای نمونه گیری از میان جامعه آماری از روش نمونه‌گیری تصادفی طبقه‌ای با انتساب متناسب استفاده شده است. حجم نمونه تعداد 175 نفر از کارشناسان که بر اساس جدول مورگان بدست آمده است. در تحقیق حاضر برای جمع‌آوری اطلاعات از دو روش عمده اسنادی و میدانی استفاده گردید. در مرحله میدانی از روش پرسشنامه برای جمع‌آوری اطلاعات استفاده گردید. سئوالات با استفاده از مبانی نظری و تحقیقات انجام شده و فرضیات تحقیق، طراحی شد که پس از تعیین روایی و اعتبار اصلاحات لازم روی آن صورت پذیرفت و از روش میدانی برای تکمیل و پر کردن آن استفاده گردید. برای سنجش اعتبار پرسشنامه، تعداد 20 نسخه از آن توسط جامعه آماری مشابه با جامعه آماری مشابه تکمیل گردید. پرسشنامه تکمیل شده با استفاده از نرم‌افزار SPSS16 و با روش کرنباخ آلفا مورد سنجش قرار داده شد که ضریب آلفای بدست آمده نیز برابر با 89% گردید. نتایج حاصل از ضریب همبستگی اسپیرمن نشان داد دیدگاه کارشناسان کشاورزی نسبت به عوامل آموزشی/ترویجی، عوامل فنی و امکان توسعه و ترویج کشاورزی ارگانیک در سطح 1 درصد خطا رابطه معنی‌دار وجود دارد. با استفاده از روش گام به گام به ترتیب 2 متغیر عوامل آموزشی و عوامل فنی وارد معادله رگرسیون چند متغیره گردیدند که در نهایت این متغیرهای مستقل 32/0 درصد از تغییرات متغیر وابسته را تبیین نمودند. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        7 - اثر محلول‌پاشی اسیدسالیسیلیک، سیلیکات پتاسیم و الیسیتور قارچی در شرایط تنش شوری بر گیاه همیشه ‌بهار (Calendula officinalis L.)
        نرگس حسینی فر وحید عبدوسی وحید زرین نیا
        چکیده به منظور بررسی تأثیر اسید سالیسیلیک، سیلیکات پتاسیم و الیسیتور قارچی در گیاه همیشه بهار در شرایط تنش شوری آزمایشی بصورت فاکتوریل و در قالب طرح تصادفی با سه سطح شوری (600-300-0 پی پی ام) و سه سطح تیماری، اسید سالیسیلیک، سیلیکات پتاسیم و الیسیتور قارچی (900-600-300 چکیده کامل
        چکیده به منظور بررسی تأثیر اسید سالیسیلیک، سیلیکات پتاسیم و الیسیتور قارچی در گیاه همیشه بهار در شرایط تنش شوری آزمایشی بصورت فاکتوریل و در قالب طرح تصادفی با سه سطح شوری (600-300-0 پی پی ام) و سه سطح تیماری، اسید سالیسیلیک، سیلیکات پتاسیم و الیسیتور قارچی (900-600-300 پی‌پی ام) در 3 تکرار انجام شد. صفاتی چون حجم ریشه، قطر ریشه، تعداد و ارتفاع برگ، هیدروژن پر اکسید و آنزیم کاتالاز اندازه‌گیری شد. نتایج نشان داد، بیشترین میزان هیدرون پر اکسید در تیمار سیلیکات پتاسیم با غلظت 300 پی پی ام به میزان 68/77 نانومول بر گرم وزن‌تر مشاهده گردید. بیشترین مقدار آنزیم کاتالاز در شوری 600 پی پی ام به میزان 00584/0 میلی گرم پروتئین در دقیقه حاصل شد. میانگین تعداد برگ در تیمار سیلیکات پتاسیم از سایر تیمارها بیشتر بوده است. کمترین قطر ریشه در بستر با شوری 600 پی پی ام در غلظت 300 پی پی ام الیسیتور قارچی پنیسیلیوم با مقدار 61/0 میلی متر دیده شد. در غلظت 900 پی پی ام در بستر بدون شوری بیشترین قطر ریشه با مقدار 08/1 میلی متر مشاهده شد. پرونده مقاله