تأثیر سویههای مختلف قارچهای میکوریزا روی ویژگیهای ریشه و غلظت فسفر، پتاسیم، روی و آهن یونجه (Medicagi sativa L.)
محورهای موضوعی : بوم شناسی گیاهان زراعی
محمد رضوانی
1
*
,
محمدرضا اردکانی
2
,
فرهاد رجالی
3
,
قربان نورمحمدی
4
,
فاِِئزه زعفریان
5
,
سعدالله تیموری
6
1 - دانشجوی دکتری زراعت - اکولوژی کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران.
2 - استادیار دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج.
3 - استادیار پژوهش مؤسسه تحقیقات آب و خاک تهران
4 - استاد دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران.
5 - دانشجوی دکتری زراعت دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس.
6 - محقق پژوهشکده کشاورزی، پزشکی و صنعتی سازمان انرژی اتمی، کرج
کلید واژه: یونجه, پتاسیم, فسفر, هم&rlm, زیستی میکوریزایی, ویژگیهای ریشه, روی و آهن,
چکیده مقاله :
قارچهای میکوریزایی یکی از مهم ترین میکروارگانیسمهای محیط ریشه محسوب میشوند که از طریق ایجاد هم زیستی با ریشه گیاهان نقش کلیدی را در پایداری ریزوسفر در زیست بوم های زراعی بازی میکنند. اثرات این قارچها از طریق ایجاد تغییرات روی برخی از خصوصیات ریشه و جذب عناصر غذایی در گیاهان میزبان اعمال میشود. در این آزمایش چهار سویه مختلف از قارچهای میکوریزایی شامل Glomus mosseaeG. etanicatum, intraradices G. و ترکیبی از سویه های مختلف G. mosseae, Gigaspora hartigaو G. fasciculatum با چهار تکرار در قالب طرح کاملاً تصادفی در دو مرحله در شرایط گلخانه و خاک غیراستریل به کار گرفته شدند. بعد از برداشت گیاهان، ریشهها با آب معمولی شستشو داده شدند. ویژگیهای ریشه مانند وزن خشک، طول، شاخص کلونیزایی، وزن خشک کل ریشههای میکوریزایی، نسبت طول ریشه به وزن خشک و غلظت فسفر، پتاسیم، روی و آهن اندازهگیری شدند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که سویههای مختلف کارایی متفاوتی در ایجاد کلونیزایی روی ریشههای یونجه داشتند، به طوری که سویه Glomus mosseae بیشترین میزان شاخص کلونیزایی را داشت. هم چنین وزن خشک کل ریشههای میکوریزایی تحت تأثیر سویههای مختلف قرار گرفت. سویههای مختلف روی وزن خشک ریشه تأثیر معنیداری نداشتند و با توجه به نتایج آزمون دانکن گیاهان تیمار شده با Glomus mosseae دارای بیشترین وزن خشک ریشه بودند. سویه های مختلف در جذب عناصر غذایی با یکدیگر اختلاف نشان دادند. در این تحقیق مشخص شد که G. mosseae قابلیت جذب و انتقال فسفر، روی و پتاسیم بیشتری نسبت به سویه های دیگر دارد.
Study of rhizosphere is important in sustainable crop production. Mycorrhizal fungus are one of the most important microorganisms in rhizosphere, that has key function in sustainability of agroecosystems through symbiosis with plants root. In order to investigation the effect of different strains of mycorrhizae on alfalfa root traits, a pot experiment with five treatments including Glomus mosseae, G. etanicatum, G. intraradices, combination of G. mosseae, Gigaspora hartigaand G. fasciculatum strains and a control at four replications was conducted in 2006. The roots were washed with tap water after harvesting of shoots. Root traits such as root dry matter, root length, mycorrhizal colonization based on grid line intersect method, total dry weight of mycorrhizal root and root length to root dry weight ratio were measured. Results of analysis of variance indicated that different strains had significant effect on colonization index, so that G. mosseae had the most amount of colonization. Different strains had significant differences in concentration of P, Zn and K in plants and G. mosseae had more uptake and translocation ability of P, Zn and K than others.