ارزیابی تاثیر کاربرد پسماند کمپوست قارچ و نیتروژن به صورت منفرد و تلفیقی بر ویژگی های رشدی سیب زمینی (Solanum tuberosum L.)
محورهای موضوعی : بوم شناسی گیاهان زراعیمصطفی بندگانی 1 * , علی رضا کوچکی 2 , مهدی نصیری محلاتی 3
1 - دانشآموخته کارشناسی ارشد، گروه اگروتکنولوژی، دانشکده کشاورزي، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران.
2 - استاد، گروه اگروتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران.
3 - گروه اگروتکنولوژی، دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد
کلید واژه: برهمکنش, سیب زمینی, شاخص سطح برگ, کود آلی,
چکیده مقاله :
سیب زمینی (Solanum tuberosum L) یکی از غذاهای اصلی برای انسان است که عملکرد بسیار بالایی دارد. این آزمایش در سال 1392 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد با موقعیت جغرافیایی 59 درجه و 28 دقیقه شرقی، عرض جغرافیایی 36 درجه و 15 دقیقه شمالی و ارتفاع 985 متر از سطح دریا روی گیاه سیب زمینی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی با 9 تیمار و 3 تکرار اجرا شد. فاکتورهای آزمایش شامل نیتروژن در 3 سطح (0، 100، 200 کیلوگرم در هکتار) و کمپوست قارچ در 3 سطح (0، 15، 30 تن در هکتار) بود صفاتی از قبیل شاخص سطح برگ، وزن خشک اندام هوایی، متوسط وزن غدهها، تعداد غدهها، عملکرد کل غده مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که تمام صفات اندازه گیری شده به غیر از عملکرد کل تحت تاثیر پسماند کمپوست قارچ قرار گرفتند و همچنین به غیر از تعداد غده ها سایر موارد تحت تاثیر نیتروژن قرار گرفتند. اثر تلفیق پسماند کمپوست قارچ و نیتروژن نیز بر روی تمام پارامترها تاثیر معنی داری داشت. بیشترین شاخص سطح برگ (52/2) و عملکرد کل (28 تن در هکتار) از کاربرد تلفیقی 100 کیلوگرم نیتروژن با 15 تن پسماند کمپوست قارچ در هکتار حاصل گردید. بر اساس نتایج، کاربرد کود نیتروژن و کمپوست قارچ و اثر متقابل آنها تأثیر بسیار مهمی بر عملکرد و اجزای عملکرد غده داشت. نتایج ما نشان میدهد که پسماند کمپوست قارچ، با مدیریت عناصرغذایی مناسب، میتواند با بهره مندی در تولید محصولات زراعی استفاده شود.
Potato (Solanum tuberosum L.) is one of the staple foods for humans, with a very high yield. This experiment was conducted in 2014 at the Agricultural Research Station of Ferdowsi University of Mashhad with a geographical position of 59 degrees and 28 minutes east, latitude 36 degrees and 15 minutes north and an altitude of 985 meters above sea level on a factorial potato plant. In the framework of the basic design, randomized complete blocks with 9 treatments and 3 replications were performed. Experimental factors included nitrogen at 3 levels (0, 100, 200 kg / ha) and fungal compost at 3 levels (0, 15, 30 t / ha). Traits such as leaf area index, shoot dry weight, mean tuber weight , Number of tubers, total gland function were examined. The results showed that all measured traits except total yield were affected by fungal compost residue and also except for the number of tubers, other cases were affected by nitrogen. The effect of combining fungal compost waste and nitrogen also had a significant effect on all parameters. The highest leaf area index (2.52) and total yield (28 tons per hectare) from the combined application of 100 kg of nitrogen with 15 tons of mushroom compost waste were obtained per hectare. Based on the results, the application of nitrogen fertilizer and fungal compost and their interaction had a very important effect on the yield and yield components of the tuber. Our results show that fungal compost waste, with proper nutrient management, can be used to benefit crop production.