مقایسه استخراج لیکوپن از پوست گوجهفرنگی با کاربرد فراصوت و عدم اعمال آن بهروش رویهپاسخ
محورهای موضوعی : بیوتکنولوژی و میکروبیولوژی موادغذایی
کلید واژه: فراصوت, استخراج, لیکوپن, گوجه فرنگی, رویهپاسخ,
چکیده مقاله :
با توجه به اینکه لیکوپن از خاصیت آنتیاکسیدانی و رنگ دهندگی قوی برخوردار بوده و بدلیل وجود مقدار زیاد این رنگدانه در پوست گوجه فرنگی، در این تحقیق به امکان استخراج آن و تاثیر سه متغیر دما، زمان و نسبت حلال به نمونه بر میزان استخراج با و بدون اعمال فراصوت پرداخته شده است. جهت کاربرد امواج فراصوت از حمام آبی فراصوت و برای مقایسه نتایج از آزمایشات شاهد با کاربرد هیتر همزن مغناطیسی استفاده گردید. نقشه انجام آزمون ها نیز توسط روش سطح پاسخ و طرح مرکب مرکزی چرخشپذیر تعیین گردید. بیشترین غلظت لیکوپن استخراج شده در صورت کاربرد فراصوت 497/2 میلی گرم بر لیتر و در صورت عدم کاربرد آن 772/1 میلی گرم بر لیتر حاصل گردید. از بین متغیرهای مورد بررسی در این تحقیق مشخص گردید که دمای استخراج بیشترین تاثیر را بر میزان استخراج داشته و زمان تاثیر معنی داری بر میزان استخراج نداشته است. این نتایج در هر دو حالت با و بدون اعمال فراصوت مشاهده گردید. مقایسه غلظت لیکوپن استخراجی در شرایط بهینه، با حالت بدون اعمال فراصوت حاکی از افزایش37 درصدی در میزان استخراج است.