بررسی ویژگی های ساختاری و ضد باکتریایی پوشش خوراکی کامپوزیت زئین/نانوکیتین
محورهای موضوعی :
پوشش های خوراکی
اسماعیل عطای صالحی
1
,
مریم سلطانی
2
1 - گروه مهندسی علوم و صنایع غذایی، واحد قوچان، دانشگاه آزاد اسلامی، قوچان، ایران.
2 - گروه مهندسی علوم و صنایع غذایی، واحد قوچان، دانشگاه آزاد اسلامی، قوچان، ایران.
تاریخ دریافت : 1397/10/29
تاریخ پذیرش : 1398/02/28
تاریخ انتشار : 1400/04/01
کلید واژه:
پوشش خوراکی,
ضد باکتریایی,
نانو کیتین,
زئین,
ویژگی های ساختاری,
چکیده مقاله :
در دهههای اخیر نانو پلیمرهای زیستی مورد توجه ویژه محققان قرار گرفته است، چراکه این مواد زیست سازگار، زیست تخریب پذیر و تجدید شونده هستند و خطری برای سلامتی انسان و حیوان ندارند، ضمن آنکه سبب آلودگی محیط زیست نمیشوند. هدف از این پژوهش بررسی اثر استفاده از نانوکیتین بر ویژگی های ساختاری و ضد میکروبی فیلم زئین بود. در این مطالعه نانوکامپوزیت زئین با نانوکیتین در سطوح 2/0، 5/0 و 7/0 درصد براساس وزن خشک زئین بهروش ریختهگری محلول تهیه گردید. سپس خصوصیات ساختاری (تصویر میکروسکوپ الکترونی و طیف سنجی مادون قرمز)، فیلم های تهیه شده مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که افزودن نانوکیتین باعث چسبندگی کیتین به بستر پلیمری، افزایش زبری و پخش یکنواخت نانو ذره در ماده زمینه بیوپلیمری می گردد. همچنین نتایج آزمونهای آنتیباکتریال فیلمهای نانوکامپوزیت به روش انتشار دیسک و هاله عدم رشد با دو باکتری اشرشیاکلی و استافیلوکوکوس اورئوس نشان داد که افزودن نانوکیتین به فیلم زئین خواص آنتی باکتریال فیلم را نسبت به فیلم زئین خالص افزایش میدهد.
منابع و مأخذ:
- منابع
Harish Prashanth, K.V. and Tharanatha, R.N. 2007. Chitin/chitosan: modifications and their unlimited application potential-an Overview, Trends in Food Science and Technology, 18: 117-131.
Jayakumar, R., New, N., Tokura, S. and Tamura, H. 2007. Sulfated chitin and chitosan as novel biomaterials. International Journal of Biological Macromolecules, 40(3):175-181.
Li Du, W., Shan Niu, S., Lei Xu, Y., RongXu, Z. and Li Fan, C. 2009. Antibacterial activity of chitosan tri polyphosphate nanoparticles loaded with various metals, Carbohydrate Polymers, 75(3):385-389.
MubarakAli, D., Thajuddin, N., Jeganathan, K., and Gunasekaran, M. 2011. Plant extract mediated synthesis of silver and gold nanoparticles and its antibacterial activity against clinically isolated pathogens. Colloids Surfaces B: Biointerfaces.85:360-36
Qi, L., Xu, Z., Jiang, X., Hu, C., and Zou, X. 2004. Preparation and antibacterial activity of chitosan nanoparticles, Carbohydrate Research, 339:2693-2700.
Rinaudo, M. 2006. Chitin and chitosan: properties and application, Progress in polymer science, 31: 603-632
Salaberria, A M., Diaz, R H., Ladibi, J. and Fernandez, S C M. 2014. Role of chitin Nanocrystals and nanofibrils on physical, mechanical and functional properties in thermoplastic starch films, Food Hydrocolloid, 46:93-102
Sanchez-Gonzalez, L., Vargas, M., Gonzalez-martinez, C., Chiralt, A. and chafer, Mt. 2011. Use of essential oils in bioactive edible coating, Food Engineering Reviews, 3: 1-16.
Taner, B., Seda, E B., Elif, A. 2010. The effect of corn zein edible film coating on intermediate moisture apricot (prunus armenica l.) quality, GIDA, 35 (4): 245-249
Weller, C.L., Gennadios, A. and Saraiva, R.A.1998. Edible bilayer films from zein and grain sorghum wax or carnauba wax, Lebensm. Wiss.Technology. 31:279-285.