بررسی فراوانی مقاومت آنتی¬بیوتیکی و حضور ژن¬های حدت در کمپیلوباکتر ژژونای جداشده از گوشت دام و طیور عرضهشده در شهرستان شهرکرد
محورهای موضوعی : بهداشت مواد غذاییعلی بهنیا 1 , سید مجید هاشمی 2 *
1 - دانش¬آموخته کارشناسی ارشد بهداشت مواد غذایی، گروه بهداشت مواد غذایی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران
2 - مرکز تحقیقات تغذیه و محصولات ارگانیک، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران
کلید واژه: کمپیلوباکتر ژژونای, گوشت دام, گوشت طیور, مقاومت آنتی¬بیوتیکی, ژن¬های حدت ,
چکیده مقاله :
کمپیلوباکتریوزیس یک بیماری شایع گوارشی در سراسر جهان است. کمپیلوباکتر ژژونای در کشورهای صنعتی نیز بر سلامت عمومی تأثیر میگذارند، لذا هدف از پژوهش حاضر، بررسی فراوانی مقاومت آنتیبیوتیکی ژنهای حدت در کمپیلوباکتر ژژونای جداشده از گوشت دام و طیور عرضهشده در شهرستان شهرکرد بود. ابتدا 272 نمونه گوشت و مرغ بهصورت تصادفی از بازار عرضه این محصولات از شهرستان شهرکرد گردآوری و به آزمایشگاه انتقال داده شد، سپس توسط روشهای استاندارد جهت ردیابی آلودگیها، فراوانی ژنهای حدت به روش Multiplec PCR و ارزیابی مقاومت آنتیبیوتیکی جدایهها اقدام شد. نتایج نشان داد میانگین آلودگی به کمپیلوباکتر ژژونای در نمونهها 68/53 درصد بود. بهاینترتیب 43 نمونه (2/63 درصد) برای گوشت مرغ بستهبندیشده، 48 نمونه (6/70 درصد) گوشت مرغ بدون بستهبندی از 100 نمونه گوشت تازه بدون بستهبندی 34 نمونه (34 درصد) و از 36 نمونه گوشت چرخ شده، 23 نمونه (9/63 درصد) آلوده به کمپیلوباکتر ژژونای بودند. بیشترین و کمترین فراوانی ژن در گوشت چرخ شده به flaA ، 2/65 درصد و cadF با 13 درصد بود. نتایج ارزیابی مقاومت آنتیبیوتیکی نشان داد بیشترین مقاومت مربوط به سیپروفلوکساسین 94/97 درصد و کمترین مقاومت مربوط به امیپنم 58/9 درصد بود. نتایج این پژوهش نشان داد انواع گوشتها میتوانند از مخازن آلودگی به کمپیلوباکتر ژژونای باشند که رعایت اصول بهداشتی در کشتارگاهها و مراکز عرضه میتواند کمک فزایندهای به کاهش و یا حذف آلودگی کند.
Campylobacteriosis is a common gastrointestinal disease that poses a significant risk to human health. This study aimed to investigate the contamination rate, the presence of virulence genes, and antibiotic resistance of Campylobacter jejuni isolates from meat and poultry sold in Shahrekord city. 272 meat and poultry samples were randomly collected from markets in Shahrekord. The detection of C. jejuni was exploited using standard techniques. Multiplex PCR was used to identify the frequency of virulence genes. The results revealed an average contamination rate of C. jejuni in the samples of 53.68%. Specifically, 43 (63.2%) packaged chicken meat samples, 48 (70.6%) unpackaged chicken meat samples, 34 (34%) unpackaged fresh meat samples, and 23 (63.9%) minced meat samples were found to be contaminated with C. jejuni. The most common virulence gene in minced meat was flaA (65.2%), while the least common was cadF (13%). Antibiotic resistance testing showed the highest resistance to ciprofloxacin (97.94%) and the lowest resistance to imipenem (58.9%). These findings indicate that all types of meat can serve as reservoirs for C. jejuni, and adherence to hygiene standards in slaughterhouses and supply centers can play a crucial role in reducing or eliminating contamination.