جستجوی لیستریا مونوسیتوژنز در شیر خام و پاستوریزه استان کردستان
محورهای موضوعی : پژوهش های بالینی دام های بزرگ
کلید واژه: استان کردستان, شیر خام, لیستریا مونوسیتوژنز, شیر پاستوریزه,
چکیده مقاله :
لیستریا مونوسیتوژنز در آب ، خاک ، حیوانات ، شیر و مواد غذایی با منشاء حیوانی وجود دارد و پراکندگی آن در جهان زیاد است. لیستریا مونوسیتوژنز در گاو باعث ایجاد آنسفالیت ، سقط جنین و سپتی سمی شده و امکان دارد انسان از راه های مختلف به این باکتری آلوده شده و دچار عوارض سختی از جمله سقط جنین در زنان حامله و سپتی سمی در نوزادان گرددکه منتهی به اختلالات سیستم عصبی مرکزی ، اندوکاردیت و بیماریهای پوستی و گوارشی گردد. به دلیل اینکه شیر یک ماده غذایی اصلی محسوب می شود که در تمام کشورهای پیشرفته مصرف آن در سنین مختلف اهمیت خاصی دارد و نیز یکی از راه های انتقال این باکتری به انسان می باشد و همچنین با توجه به وضعیت کردستان از نظر بهداشتی و مشکلاتی که در این زمینه وجود دارد ، در این پژوهش سعی شده است که با آزمایش شیرهای خام و پاستوریزه ، وضعیت آلودگی به این باکتری مورد بررسی قرار گیرد. بدین جهت 100نمونه شیر پاستوریزه و 100 نمونه شیر خام از شهرهای استان به صورت نمونه گیری خوشه ای تصادفی تهیه واز نظر باکتریولوژی آزمایش شد.پس از جمع آوری نمونه ها و سانتریفوژ آنها ، رسوب بدست آمده به لوله حاوی محیط براس غنی کننده لیستریا منتقل شد و پس از گذشت -73روز ، از محیط غنی کننده نمونه برداری شد و در محیط آگار انتخابی لیسستریا به روش خطی کشت گردید وجهت تشخیص وتایید کلونیها در شرایط استاندارد، از تستهای بیوشیمیایی استفاده شد. پس از اتمام آزمایشهای باکتریولوژی از بین 100 نمونه شیر خام 6 مورد ( 6% ) باکتری لیستریا مونوسیتوژنز و از بین 100 مورد نمونه شیر پاستوریزه 1 مورد ( 1% ) جدا گردید. با توجه به نتایج مشابه به دست آمده از جستجوی این باکتری در شیر خام توسط محققین سایر کشورها ، توجه به اهمیت اصول دقیق پاستوریزاسیون و عدم مصرف شیرهای خام توصیه می شود.
Listeria monocytogenes can be found in water, soil, animal, milk and nutrients issue of animal and it is widespread organism. Listeria monocytogenes causes encephalitis, abortion and septicaemia in cow. The animal evacuates cause of disease via the milk, urine and feces. It can contaminate human in different ways resulting in abortion in pregnant women, septicaemia in newborn babies, encephalitis, endocarditic, and disease of skin and enteric disease. Milk, the most frequent and significant drink in all developed countries for all ages, is considered to be a major foodstuff; although, this nutrient is one of ways of human contamination to listeriosis Since Kurdistan province is suffering from many hygienic problems, the objective of the following study was to investigate the probability of milk contamination with the above mentioned bacterium by testing raw and pasteurized milk. For this purpose, 100 pasteurized and 100 raw milk samples were obtained from the province towns using random cluster sampling method. The samples were then bacteriologicaly tested. Carrying out all bacteriological tests, the following results were obtained: 6(6%) out of 100 raw milk samples and 1(1%) out of 100 pasteurized ones were found to be contaminated with listeria monocytogenes. Considering some other analogous results reached by other researchers of this field in various countries, it is strongly recommended that pasteurization principles should be observed and raw consumption of milk must be avoided.
1- تاج بخش، حسن (1368): باکتری شناسی عمومی، انتشارات دانشگاه تهران، صفحه 687- 686.
2- ذوقی، اسماعیل (1372): بیماریهای قابل انتقال بین انسان و حیوان، تالیف جیمز اچ استیل، انتشارات جهاد سازندگی، صفحه 647-617 .
3- سرکشیک خبازی، مهدی (1380): بررسی لیستریا منوسایتوژنز در ماهیان پرورشی تازه،دودی شده و یخهای مورد استفاده جهت سرد نگه داشتن ماهیان تازه در استانهای تهران و گیلان، پایان نامه دکتری دامپزشکی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران.
4- مرتضوی، علی و همکاران (1376): میکروبیولوژی غذایی مدرن، تالیف جیمز. ام. جی، جلد دوم، انتشارات دانشگاه مشهد، صفحه 435-389
5- Addas B. M. & Jan M.S. (2002): Cerebellar abscess due to Listeria Monocytogenes. Saudi med j .feb: 23(2): 226-8.
6- Blood, D.C (2000): Veterinary medicine , 9 th edition . PP: 660-665.
7- Cother P.D. & Reilly K.(2001): Role of the glutamatedecarboxylase acid resistance system in the survival of Listeria Monocytogenes LO28 in low pH foods , j food prot , sep ; 64(9) : 1362-8.
8- De Buyser M.L. & Duffer B. (2001) : Implication of milk and milk products in food-bome disease in France and in different industrialise countries , Int j food microbial. Jul20 ; 67(1-2) : 1-17.
9- Desmasures N .and Bazin F. (2005): Microbiological composition of raw milk from
10- jayarao B.M & henning D.R. (2006): Prevalence of food-barne pathogens in bulk tank milk , j Dairy sci, oct : 84(10) : 2157-62 .
11- Mansfield,B.E., Freitag, N.E. (2003): Listeria monocytogenes pathogenesis: Exploration of alternative hosts. Abstracts of the general meeting of the American society for microbiology 103: B-186.
12- Nightingale, K.K., etal.(2004): Ecology and transmission of Listeria monocytogenes infecting ruminants and in the farm environment, American society for microbiology, 2004 Aug : 4458-4467.
13- Uraz,G. and Yucel , N. (1999): The isolation certain pathogen microorganism from caw milk , cent Eur public health , Aug ; 1(3) : 145-8.
_||_