فعالیت ضدباکتریایی محصولات زنبور عسل
محورهای موضوعی : میکروبیولوژی
1 - گروه میکروبیولوژی، واحد آزاد شهر، دانشگاه آزاد اسلامی، آزادشهر، ایران
کلید واژه:
چکیده مقاله :
زنبورهای عسل که به عنوان حشره طلایی نیز شناخته میشوند، متعلق به جنس Apis هستند و گونه اصلی مورد استفاده برای گردهافشانی محصولات Apis mellifera است. از نظر اقتصادی، زنبور عسل یکی از مهم ترین حشرات است. محصولات این حشره مفید، برای هزاران سال و در بسیاری از فرهنگ ها جهت درمان بیماریهای مختلف مورد استفاده قرار گرفته است و خواص درمانی آن ها در بسیاری از متون مذهبی مانند قرآن کریم ثبت شده است. یکی از مهم ترین فعالیت های بیولوژیک این محصولات، فعالیت ضدباکتریایی آن میباشد و با توجه به گسترش روزافزون مقاومتهای آنتی بیوتیکی و عوارض ناخواسته ترکیبات دارویی شیمیایی، گرایش به ترکیبات با منشاء طبیعی به منظور مهار رشد میکروارگانیسم های بیماریزا افزایش یافته است. عسل، زهر، برهموم، گردهگل و ژل رویال دارای ترکیبات زیست فعال بسیاری هستند که آن ها را در برابر انواع گونههای باکتریایی بیماریزا موثر میکند. مطالعات زیادی به طور جداگانه بر فعالیت ضدباکتریایی هر یک از این محصولات پرداخته اند. هدف از مطالعه حاضر اشاره به فعالیت ضدباکتریایی همه محصولات زنبور عسل شامل عسل، زهر زنبور عسل، بره موم، گرده گل و ژل رویال در یک مطالعه متمرکز با تاکید بر مکانیسم فعالیت ضدباکتریایی این محصولات میباشد.
Honeybees, also known as the "golden insect", belong to the genus Apis and the main species used for pollination of crops is Apis mellifera. Honeybees are one of the most amazing and economically useful insects. The products of this beneficial insect have been used for thousands of years in many cultures to treat various diseases, and their therapeutic properties have been recorded in many religious texts such as the Holy Quran. One of the most important biological activities of these products is their antibacterial activity. Each of the bee products, due to the presence of bioactive compounds, inhibits the growth of pathogenic bacterial strains. Due to the increasing spread of antibiotic resistance and unwanted side effects of chemical pharmaceutical compounds, the trend towards compounds of natural origin has increased to inhibit the growth of pathogenic microorganisms. Honey, venom, propolis, pollen, and royal jelly contain many bioactive compounds that make them effective against a variety of pathogenic bacterial species. Many studies have separately investigated the antibacterial activity of each of these products. The aim of the present study is to refer to the antibacterial activity of all honeybee products including honey, bee venom, propolis, pollen, and royal jelly in a focused study with emphasis on the mechanism of antibacterial activity of these products.