بررسی تاثیر پیش تیمار بذر توسط سالسیلیک اسید بر جوانهزنی و خصوصیات رشدی گیاهچه ریحان در شرایط تنش شوری
محورهای موضوعی : تکنولوژی بذرمادح احمدی 1 , زهرا صفرزاده 2 , مراد شعبان 3
1 - دانشجوی کارشناسیارشد گیاهان دارویی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
2 - دانشجوی کارشناسیارشد میوهکاری، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
3 - دانشجوی دکتری علوم و تکنولوژی بذر، عضو باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد اسلامی واحد بروجرد
کلید واژه: استفاده از ذخایر بذر, لپه و گیاه دارویی,
چکیده مقاله :
بهمنظورمطالعه اثر پیش تیمار بذر گیاه ریحان توسط سالیسیلیک اسید بر جوانهزنی و خصوصیات رشدی گیاهچه آن در شرایط تنش شوری، آزمایشی بصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکراردر سال 1393 در آزمایشگاه علوم باغبانی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان انجام گرفت. تیمارهای آزمایش شامل اسیدسالیسیلیک در4 سطح (0، 0/5، 1، 1/5 میلی مولار) و شوری در 5 سطح (0، 2/0-، 4/0-، 6/0-، 8/0- مگاپاسکال) بود. نتایج تجزیه واریانس دادهها نشان داد که اثر شوری، سالیسیلیک اسید و اثر متقابل آنها بر صفاتی از قبیل درصد بذور جوانه زده، میانگین طول ساقه چه، میانگین طول ریشه چه، وزن خشک ساقه چه، کارایی استفاده از ذخایر بذر و همچنین کسر ذخایر مصرف شده بذر در سطح یک درصد معنی دار بود. نتایج مقایسه میانگین تیمارها نشان داد که با افزایش میزان شوری در سطوح مختلف اسید سالیسیلیک، درصد جوانه زنی بذور کاهش یافت. با افزایش غلظت سالیسیلیک اسید جوانه زنی بذور در هر سطحی از شوری افزایش یافت و این نشان می دهد که سالیسیلیک اسید می تواند اثرات ناشی از تنش شوری را بر جوانه زنی بذور گیاه دارویی ریحان تعدیل نماید. بیشترین میزان وزن خشک باقیمانده لپهها مربوط به بالاترین میزان سطح شوری بود و با کاهش میزان سطح شوری از میزان وزن خشک باقیمانده لپه ها کاسته شد که نشان دهنده اثر منفی شوری بر استفاده از ذخایر بذر بود.سطوح بالاتر سالیسیلیک اسید سبب بیشتر شدن میزان استفاده از ذخایر و کاهش وزن لپه باقیمانده شد. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که با افزایش سطح شوری میزان جوانه زنی و مولفه های مرتبط با آن در گیاه ریحان نقصان یافت و این در حالی است که کاربرد پیش تیمار اسید سالیسیلیک سبب کاهش اثرات منفی ناشی از شوری شد.