خشک کردن گیاه دارویی نعنا فلفلی (Mentha piperita) با ترکیب تیمارهای سایه و مایکروویو قسمت اول: بررسی اثر تیمارها بر مدت زمان خشک شدن، میزان و اجزای اسانس
محورهای موضوعی : افزایش عملکردفاطمه روزدار 1 , مجید عزیزی 2 , عسکر غنی 3
1 - دانش آموخته کارشناسی ارشد دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی، مشهد، ایران
2 - استاد، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی، مشهد، ایران
3 - استادیار، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه جهرم، جهرم، ایران
کلید واژه: ماکروویو, خشک کردن, اسانس, نعنا فلفلی,
چکیده مقاله :
به منظور بررسی تأثیر روشهای مختلف خشک کردن بر مدت زمان خشک شدن، میزان اسانس و اجزای اسانس گیاه دارویی نعنا فلفلی دو آزمایش بصورت مجزا بر پایه طرح کاملا تصادفی با سه تکرار به اجرا در آمد .نتایج حاکی از تاثیر معنیدار روشهای مختلف خشک کردن بر صفات مورد بررسی بود (0/05 p< ). در خشک کردن ساده طولانیترین زمان خشک شدن (570 دقیقه) مربوط به نمونههای خشک شده در خشککن کابینتی بود و کمترین زمان خشک شدن (5/03 دقیقه) مربوط به نمونههای خشک شده با مایکروویو 900 وات بود، در حالیکه در خشک کردن ترکیبی بیشترین زمان خشک شدن در تیمار سایه با 520 دقیقه و کمترین زمان با 5/94 دقیقه مربوط به تیمار مایکروویو 450 وات+ سایه بود. همچنین بیشترین درصد اسانس (2/6 درصد) در خشک کردن ساده در روش خشک کردن در خشککن کابینتی به دست آمد، در صورتیکه در خشک کردن ترکیبی در روش سایه با 2/4 درصد و تیمار ترکیبی مایکروویو 100 وات+ سایه با 2/3 درصد بیشترین مقدار اسانس حاصل شد. از نظر میزان ترکیبات اسانس در روش خشک کردن ساده بیشترین مقدار منتول در روش خشک کردن با مایکروویو مشاهده شد، در حالیکه در این روش میزان منتون کاهش قابل توجهی یافت، در تیمارهای خشک کردن ترکیبی بیشترین مقدار منتول در روش سایه+ مایکروویو 300 وات بود، اما در این روش میزان منتون کاهش معنی داری داشت.بنابراین می توان نتیجه گرفت که در خشک کردن ساده روش خشککن کابینتی و در خشک کردن ترکیبی روش سایه به دلیل حفظ اسانس نسبت به سایر روشها مطلوب تر می باشند.
In order to investigate the effect of different drying methods on the drying time, the amount of essential oil and the essential components of peppermint medicinal plant, two experiments were carried out separately based on a completely randomized design with three repetitions. The results indicated a significant effect of different drying methods on the studied traits. In simple drying, the maximum drying time (570 minutes) was related to samples dried in a cabinet dryer, and the minimum drying time (5.03 minutes) was related to samples dried with 900 W microwave, while in combined drying, the maximum The drying time in the shade treatment was 520 minutes and the minimum time was 5.94 minutes for the 450W + shade microwave treatment. the maximum essential oil contente (2.6%) in simple drying obtained from cabinet dryer, while in the combined drying the maximum essential oil contente in the shade method with 2.4% and combined microwave 100W + shade treatment with 2.3%. in the simple drying method, the maximum amount of Menthol reach at microwave dried sample, while in this way a significant decrease was found Menthone, also in the combined drying, the maximum amount of Menthol reach at shade+ microwave 300 watts, but in this way, the amount of Mentone was significantly reduced. Therefore, it can be concluded that in simple drying, the cabinet dryer method and in combined drying, the shade method, are more favorable than other methods due to the preservation of essential oil.
_||_