اثر افزودن عصاره رزماری به رقیقکننده حاوی سطوح مختلف گلیسرول بر فراسنجههای کیفی اسپرم قوچهای مغانی
محورهای موضوعی : دانش و پژوهش علوم دامیمحمدحسین ناجی 1 , ابوالقاسم لواف 2 , بهزاد همتی 3
1 - گروه علوم دامی ،واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی ، کرج، ایران
2 - 1- گروه علوم دامی ،واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی ، کرج، ایران
3 - گروه میکروبیولوژی، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی ، کرج، ایران
کلید واژه: گلیسرول, اسپرم قوچ, عصاره رزماری, انجماد- یخگشایی, جنبایی اسپرم,
چکیده مقاله :
هدف از پژوهش پیش رو مطالعه بررسی اثرات افزودن غلظت های مختلف عصاره رزماری به همراه غلظت های مختلف گلیسرول به رقیق کننده، بر ویژگی های جنبایی، زنده مانی و یکپارچگی غشایی اسپرم قوچ های مغانی در طی مراحل انجماد- ذوب بود. برای اینکار از تعداد جهار راس قوچ با میانگین سنی 3 تا 4 سال به صورت دو بار در هفته و به مدت سه هفته (6 تکرار) اسپرم گیری صورت گرفت. پس از انتقال اسپرم به آزمایشگاه و ارزیابی اولیه، اسپرم ها برای حذف اثرات فردی با هم مخلوط شده و به تعداد 6 تیمار آزمایشی که شامل 3 سطح عصاره رزماری (0، 2 و 4 درصد حجمی/حجمی) و دو سطح گلیسرول (5 و 7 درصد) بود تقسیم گردید. پس از آن تیمارها برای مدت 5/2 ساعت در دمای پنج درجه سلسیوس قرار داده شدند تا به تعادل برسند. پس از این مرحله اسپرم ها به پایوت های 25/0 میلی لیتری کشیده شد. پس از آن پایوت ها بوسیله یک روش استاندارد توسط بخار ازت مایع منجمد شدند و جهت ذخیره سازی در داخل ازت مایع غوطه ور گردیدند. فراسنجه های اسپرم، از جمله جنبایی کل، جنبایی پیش رونده، زندهمانی و یکپارچگی غشایی توسط نرم افزار کاسا (CASA) ارزیابی شد. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که افزودن 2 درصد عصاره رزماری به همراه 5 درصد گلیسرول به محیط انجمادی اسپرم قوچ سبب بهبود جنبایی کل و پیش رونده، زنده مانی و یکپارچگی غشایی پس از فرایند انجماد-یخ گشایی شد که نسبت به سایر تیمارها تفاوتی معتی دار ایجاد کرده بود (P < 0.05). از نظر فراسنجه های VCL، STR، ALH، VAP هیچ گونه تفاوت معنی داری بین گروه های تیماری مشاهده نشد(P> 0.05). بر اساس یافته های این تحقیق، افزودن عصاره رزماری به همراه 5 درصد گلیسرول به رقیق کننده اسپرم قوچ های مغانی سبب بهبود فراسنجه های کیفی پس از یخ گشایی می شود.
The aim of this study was to evaluate the effect of adding different levels of Rosemary extract with two different dose of glycerol on the motility, viability and membrane integrity of Moghani rams semen after freeze-thawing process. Semen was collected from four healthy and mature Moghani rams (3-4 years), twice a week for 3 weeks. Afterward the samples were evaluated and pooled for altering individual effects. After that the pooled semen was divided in to aliquots and extended with the treatments including 3 levels (0, 2 and 6 percent of rosemary extract with 5 or 7 percent of glycerol. then semen equilibrated at 5 ºC for 2 h, and aspirated into 0.25 mL straws. After equilibration, straws were frozen in liquid nitrogen vapor and plunged into liquid nitrogen for storage. Sperm parameters, including motility, viability, membrane integrity, and progressive motility by CASA (Computer Assisted Sperm Analysis) software were assessed. The results showed that the treatment supplemented with 2 percent of rosemary extract including 5 percent of glycerol could improve total and progressive motility, viability and membrane integrity (P>0.05). There were no any significant differences for VCL, VSL, ALH and VAP parameters among the experimental treatments (P> 0.05). In conclusion it is proposed that addition of 2 percent of rosemary extract with 5 percent of glycerol could improve the quality of Moghani ram sperms parameters after freeze-thawing process.
_||_