اثر پرایمینگ بر قدرت جوانه زنی بذر ذرت علوفه ای در شرایط تنش شوری
محورهای موضوعی : یافته های نوین کشاورزیمسعود زاده باقری 1 * , شورانگیز جوانمردی 2 , محمد مجتبی کامل منش 3
1 - استادیار گروه علوم باغبانی دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز، ایران
2 - محقق دانشگاه آزاد اسلامی شیراز، استان فارس- ایران
3 - استادیار گروه گیاه پزشکی دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی شیراز، ایران
کلید واژه: پرایمینگ, کلرید سدیم, سالیسیلیک اسید, درصد جوانه زنی, ذرت علوفه ای,
چکیده مقاله :
این تحقیق به منظور بررسی تأثیر پرایمینگ بذر روی برخی از خصوصیات جوانه زنی گیاه ذرت علوفه ای انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل پرایمینگ با چهار سطح (صفر، 1، 2 و 3 میلی مولار) سالیسیلیک اسید و تنش شوری شامل 4 غلظت (صفر، 1، 2 و 3%) کلرید سدیم بود. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با 3 تکرار در آزمایشگاه فیزیولوژی دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز انجام گردید. پرایمینگ با سالیسیلیک اسید باعث بهبود درصد، سرعت و شاخص جوانه زنی شد. نتایج نشان داد که تأثیر پرایمینگ با سالیسیلیک اسید و اعمال تنش شوری بر درصد، سرعت و شاخص جوانه زنی، شاخص بینه بذر، وزن تر گیاه چه و ریشه چه معنی دار بود. بالاترین درصد، سرعت و شاخص جوانه زنی مربوط به بذرهایی بود که توسط سالیسیلیک اسید 1 و 2 میلی مولار پرایم شده و در محیط فاقد تنش شوری قرار داشتند. شاخص بنیه بذرهایی که توسط سالیسیلیک اسید 1 و 2 میلی مولار پرایم شدند و در شرایط تنش شوری 1% قرار داشتند. بیشترین مقدار را دارا بود. افزایش غلظت سالیسیلیک اسید به 3 میلی مولار سبب کاهش صفات ارزیابی شده در این پژوهش شد. وزن تر گیاه چه در بذرهایی که توسط غلظت 2 میلی مولار پرایم شده و در شرایط شوری 2% قرار داشتند بیشترین مقدار را داشت. بررسی اثر متقابل غلظت های مختلف سالیسیلیک اسید و کلرید سدیم تفاوت معنی داری به لحاظ وزن تر ریشه چه نشان نداد.
Germination and seedling establishment of the major stages in the life cycle of plants is influenced by various environmental factors. This study was designed to investigate the effect of seed priming on germination characteristics of forage maize plant was done. Priming treatments included four levels (zero, 1, 2 and 3 mM), salicylic acid and salinity of 4 concentrations (zero, 1, 2 and 3%) sodium chloride, respectively. Factorial experiments in completely randomized design with three replications at the Research Lab of the Faculty of Agriculture, Islamic Azad University, Shiraz was performed. Priming with salicylic acid improve percentage rate, the germination index. The results showed that the effect of priming with salicylic acid and salinity on the percentage, speed of germination index, see Index Seed, Seedling and rootlet weight was significant. Highest percentage, speed of germination index of seeds by salicylic acid, 1 and 2 mM prim and salinity was free environment. Vigor index of seeds by salicylic acid, 1 and 2 mM prim and salinity conditions were 1% had the maximum value. Salicylic acid concentration increased to 3 mM reduced traits was assessed in this study. Seedling fresh weight of the seeds by the concentration of 2 mM prim and salinity conditions were 2 percent was highest. Interaction among different concentrations of salicylic acid and sodium chloride showed no significant difference in terms of weight rootlet.