بررسی اثر سطوح مختلف نیتروژن و پتاسیم بر خصوصیات مورفولوژی وشیمیایی گیاه استویا (Stevia rebaudiana Bertoni)
محورهای موضوعی : یافته های نوین کشاورزیفاطمه صابرهمیشگی 1 * , علیرضا ترنگ 2 , مرتضی مبلغی 3 , عباسعلی دهپوری 4 , زینب صابرهمیشگی 5
1 - دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد قائمشهر
2 - مدیریت پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی شمال کشور(رشت)
3 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد چالوس، گروه زراعت، چالوس، ایران
4 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد قائمشهر، گروه زراعت، قائمشهر، ایران
5 - دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد قائمشهر
کلید واژه: نیتروژن, کربوهیدرات, پتاسیم, استویا,
چکیده مقاله :
به منظور بررسی اثرسطوح مختلف نیتروژن و پتاسیم بر خصوصیات مورفولوژیکی و شیمیایی گیاه دارویی استویا تحت شرایط گلخانه، آزمایشی در سال زراعی 1389 در پژوهشکده بیوتکنولوژی شمال کشور به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب کامل تصادفی در چهار تکرار انجام شد که در آن نیتروژن در چهار سطح (صفر،20،40،60) کیلوگرم در هکتار و پتاسیم در چهار سطح (40،30،20 و صفر) کیلوگرم در هکتار در نظر گرفته شد. صفات مورد اندازه گیری شامل طول ساقه، طول میانگره، وزن تر ریشه، وزن خشک ریشه، و میزان کربوهیدرات بود. بیشترین طول ساقه با 90/90 سانتی متر و بیشترین طول میانگره با 31/4 سانتی متر و بیشترین وزن تر ریشه به میزان 5/15 گرم در بوته و بیشترین وزن خشک ریشه با 9/2 گرم در تیمار 4N یا کاربرد کود 60 کیلوگرم نیتروژن درهکتار مشاهده شد. بیشترین طول ساقه با01/77 سانتی متر در تیمار 4K یا کاربرد کود پتاسیم 40 کیلوگرم درهکتار به دست آمد. بیشترین میزان کربوهیدرات با 057/0 در تیمار (2K4N) یا کاربرد کود نیتروژن 60 کیلوگرم درهکتار و کود پتاسیم20 کیلوگرم درهکتار مشاهده شد.
In order to study of different N and K application levels effects on morphology and chemical characteristics of Stevia rebaudiana, experiment was conducted out in department of an green house ,branch of North region of Iran (Rasht), Agricultural Biotechnology Research Institute of Iran (ABRII) in2010. The experiment was done in a complete designe with factorial arrangement of two factors of Nitrogen with four levels(0,20,40,60kg/ha) And potash with four levels (0,20,30,40 kg/ha).Totaly 5 traits were studied including stem length , lenghth between nodes , dry and wet weight of root , and Carbohydrate. highest stem length (90.90 cm) and highest length between nodes (4.31 cm) and highest dry weight of root (15.5 gr) and highest wet weight of root (2.9 gr) was recorded of level N4 (60 kg/ha). highest stem length (77.01 cm) was recorded of level K4 (40 kg/ha). The Result showed that was obtained the highest amount of Carbohydrate of levels (N4K2)(0.057).