تاثیر پیش تیمار سالیسیلیک اسید بر جوانه زنی ارقام گندم تحت سطوح مختلف شوری
محورهای موضوعی : یافته های نوین کشاورزیمجید جیریایی 1 * , اسفندیار فاتح 2
1 - دانشجوی کارشناسی ارشد اگرواکولوژی دانشگاه شهید چمران اهواز
2 - استادیار دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز
کلید واژه: جوانه زنی, تنش شوری, سالیسیلیک اسید, ارقام گندم,
چکیده مقاله :
به منظور بررسی تاثیر پیش تیمار سالیسیلیک اسید بر جوانه زنی ارقام گندم تحت تنش شوری آزمایشی در سال 1390 در آزمایشگاه دانشگاه شهید چمران اهواز به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی در سه تکرار انجام شد. عوامل مورد آزمایش شامل دو رقم گندم پاییزه الوند و بک کراس روشن، سطوح شوری و پیش تیمار در محلول 1/0 میلی مولار سالیسیلیک اسید به صورت مصرف و عدم مصرف بود. برای این منظور بذور ارقام گندم پس از ضد عفونی، با آب مقطر شسته شدند و به مدت 24 ساعت در محلول با غلظت های صفر و 1/0 میلی مولار سالیسیلیک اسید بطور جداگانه خیسانده شدند. پس از آن، بذرهای خیس خورده به پتری دیش های استریل حاوی کاغذ صافی انتقال یافت. همچنین برای ایجاد تنش شوری از محلول کلرید سدیم با غلظت های صفر، 3، 6، 9 و 12 دسی زیمنس بر متر به میزان 10 میلی لیتر در هر پتری دیش استفاده شد. در این آزمایش صفاتی همچون حداکثر درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، میانگین زمان جوانه زنی، طول ریشه چه و ساقه چه و وزن خشک ریشه چه و ساقه چه اندازه گیری شدند. نتایج حاصله نشان داد تنش شوری باعث کاهش درصد جوانه زنی در ارقام گندم می شود به طور کلی هر دو رقم مورد آزمایش در غلظت نمک12 دسی زیمنس بر متر نسبت به تیمار شاهد بیش از 30% کاهش جوانه زنی را نشان دادند. همچنین مشاهده شد سالیسیلیک اسید موجب افزایش رشد طولی ریشه چه و ساقه چه و وزن آن ها شد.
In order to study Effect of Pretreatment of Salicylic acid on Seed Germination of Wheat cultivars(BC ROSHAN & ALVAND) under Salt Stress, an experiment was conducted in the research laboratory of Shahid Chamran University of Ahvaz, Iran in 2011. The experimental design was factorial based on completely randomized design (CRD) with three replications. The treatments including of Treatments of wheat seedling cultivars (BC ROSHAN & ALVAND), salicylic acid (SA) (1mM without and with using) and Salt stress was inducted by NaCl solution (0, 3, 6, 9 and 12 dc/m) have been used. For this purpose after surface sterilization of seeds, they were soaked in SA solutions for 24 h and then dried by sterile paper then transferred in to sterile petri dishes and added 10 ml NaCl solution with different concentrations. In this experiment, in standard germination test traits of seed germination percentage, germination rate and mean of germination time and in seedling growth test traits of seedling length and dry weight of seedlings have been measured. The results showed salinity decreased seed germination of wheat cultivars in general concentration of NaCl (12 dc/m) decreased germination over 30% as compared with control. Too SA increased the seedling length and dry weight of seedlings.