بررسی آلودگی مواد غذایی نیمه آماده و فست فودها نسبت به باکتری استافیلوکوکوس اورئوس در استان چهارمحال و بختیاری
محورهای موضوعی : میکروبیولوژی غذاییمنوچهر مومنی شهرکی 1 , فاطمه شیرازی باصری 2 , یاس محمدی 3 , حسین خدابنده شهرکی 4
1 - گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد شهرکرد، ایران.
2 - دانشجوی کارشناسی،گروه میکروبیولوژی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شهرکرد،شهرکرد، ایران
3 - دانشجوی کارشناسی،گروه میکروبیولوژی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شهرکرد،شهرکرد، ایران
4 -
کلید واژه: استافیلوکوکوس اورئوس, آلودگی میکروبی , مواد غذایی , PCR,
چکیده مقاله :
غذاهای سریع و سرد به علت عدم نیاز به زمان پخت و نیز به دلیل تماس باد دست کارگران رستوران هنگام آماده سازی ، موجب افزایش خطر میکروبیولوژیکی مصرف کنندگان میشود. استافیلوکوکوس اورئوس، یکی از مهمترین عوامل ایجادکننده بیماریهای منتقله از راه مواد غذایی میباشد. هدف از انجام این مطالعه، تعیین میزان فراوانی استافیلوکوکوس اورئوس در غذاهای نیمه آماده و فست فودها و شناسایی به روش PCR است . در این تحقیق تعداد 100 نمونه از مواد غذایی (فرآوردههای گوشتی، فلافل، پیتزا، مرغ) به شکل تصادفی از مراکز تهیه و ارائه این غذاها در شهرستان بروجن، شهرکرد و فارسان در یک بازه زمانی یک ماهه جمع آوری وجهت بررسی حضور استافیلوکوکوس اورئوس مورد آزمایش قرار گرفتند. درمجموع آلودگی به استافیلوکوکوس در نمونههای فرآوردههای گوشتی(1/64درصد)، فلافل (2/21درصد)، پیتزا(20درصد)، مرغ(8/30درصد) مشاهده شد. میانگین باکتریهای استافیلوکوکوس اورئوس درنمونه های مثبت (39درصد) گزارش گردید. بر اساس نتایج تحقیق حاضر میتوان گفت از آنجا که نتایج مراحل و تهیه تولید فست فود و مواد غذایی نیمه آماده به صورت دستی است احتمال آلودگی مواد غذایی از طریق نیروی انسانی کاملاً وجود دارد. اگرچه درصد آلودگی نمونهها زیاد بوده است ولی تعداد باکتریهای موجود در نمونه پایین و خطر بالقوه ایی برای سلامت مصرف کننده ندارد. لذا آموزش بهداشت شخصی و محیطی به منظور کاهش میزان استافیلوکوکوس اورئوس در افرادی که در تهیه و تولید غذا نقش دارند از اهمیت بالایی برخوردار است.
Fast and cold foods increase the microbiological risk of consumers due to the lack of cooking time and the contact of restaurant workers' hands during preparation. Staphylococcus aureus is one of the most important causes of foodborne diseases. The purpose of this study is to determine the abundance of Staphylococcus aureus in semi-prepared foods and fast foods and to identify them by PCR method. In this research, 100 food samples (meat products, falafel, pizza, chicken) were randomly collected from the food preparation and serving centers in Borujen, Shahrekord and Farsan cities in a period of one month to investigate the presence of Staphylococcus aureus. Tested. In total, staphylococcus contamination was observed in samples of meat products (64.1%), falafel (21.2%), pizza (20%), chicken (30.8%). The average number of Staphylococcus aureus bacteria in positive samples was reported (39%). Based on the results of the present research, it can be said that since the results of the production steps and preparation of fast food and semi-prepared foods are manual, there is a possibility of food contamination through human labor. Although the percentage of sample contamination is high, the number of bacteria in the sample is low and does not pose a potential risk to the health of the consumer. Therefore, personal and environmental health education is of great importance in order to reduce the amount of Staphylococcus aureus in people who are involved in food preparation and production.
1.اشراقی، سعید؛ پورمند، محمدرضا؛ رحیمی دروشانی، عباس؛ زهرا صالحی، محمدتقی؛ آقامیری، سولماز؛ همکاران(1388). بررسی توزیع فراوانی ژن tst با ژنهای ent A/C ,ent A ,ent C در ایزولههای استافیلوکوکوس اورئوس جداشده از مواد غذایی مختلف. مجله دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران، دوره 67، شماره 7، صفحات 476-470
2.Best, N., Fraser, J. D., Rainey, P. B., Roberts, S. A., Thomas, M. G., Ritchie, S. R. (2011). Nasal carriage of Staphylococcus aureus in healthy Aucklanders. N Z Med J, 124(1332), 31-39.
3. Chambers HF, DeLeo FR. Waves of resistance: Staphylococcus aureus in the antibiotic era. Nat. Rev. Microbiol. 2009;7(9):629-41.
4. Turlej A, Hryniewicz W, Empel J. Staphylococcal cassette chromosome mec (Sccmec) classification and typing methods: an overview. Pol J Microbiol. 2011;60(2):95-103.
5. Khakpoor M, Ezzati M, Mahmoodi K, Khalaji Pirbaluti M, Khaksar R. Prevalence of Coagulase-positive Staphylococcus aureus in local Cheese in West Azerbaijan with culture and PCR method. Iran. J. Nutr. Sci. Food Technol. 2013;7(5):238-42.
6. Atanassova, V., Meindl, A., Ring, C. (2001). Prevalence of Staphylococcus aureus and staphylococcal enterotoxins in raw pork and uncooked smoked ham—a comparison of classical culturing detection and RFLP-PCR. Int J Food Microbiol, 68(1-2), 105-113. https://doi.org/10.1016/S0168-1605(01)00479-2
7.Rahimi F, Karimi S. Antibiotic resistance pattern and prophage typing of methicillin resistant Staphylococcus aureus strains isolated from chicken husbandries in tehran. Iran. JInfect. Dis.Trop. Med. 2014;18(62):17-22.
8. Razavilar V. Epidemiology of pathogenic microbes in food and food poisoning. Tehran: Tehran University Press; 2009.
9. Rahimi, E., and Ghasemian, H. 2010. Detection of classical enterotoxins of Staphylococcus aureus strains isolated from bovine subclinical mastitis in Isfahan, Iran. J Vet Microbiol. 141: 393-394.
10. TAJBAKHSH F, TAJBAKHSH E, MOMENI M. DETECTION OF STAPHYLOCOCCUS AUREUS AND SALMONELLA TYPIMURIUM INTRADITIONAL AND INDUSTRIAL OLIVIER SALADS IN SHAHREKORD CITY. 2015.
11. Aycicek H, Cakiroglu S, Stevenson TH. Incidence ofStaphylococcus aureus in ready-to-eat meals from military cafeterias in Ankara, Turkey. Food control. 2005;16(6):531-4.
12. Walderhaug M. Bad Bug Book: Foodborne pathogenicmicroorganisms and natural toxins handbook: BrainFeed Press; 2014.
13. Best, N., Fraser, J. D., Rainey, P. B., Roberts, S. A., Thomas, M. G., Ritchie, S. R. (2011). Nasal carriage of Staphylococcus aureusin healthy Aucklanders. N ZMed J, 124(1332), 31-39.
14. Mustafa, M., Jain, S., Agrawal, V. (2009). Food poisoning outbreak in a military establishment. Armed ForcesMed JIndia, 65(3), 240-243.
15. Tavakoli, H., Farhang, K., A, K. Z., Heydari, E. (2012). Bacteriological quality of ready to eat food in four military restaurants. Journal Mil Med, 13(4), 207-212.
16. Masoumalinejad Z, Zinatizadeh MR, Meybodi SM, Zaree F.Isolation of microbial contamination of wet and dry sweets in Sirjan city.J. Prev. Med. 2017;4(1):60-7
17. Wu D, Li X, Yang Y, Zheng Y, Wang C, Deng L, et al. Superantigen gene profiles and presence of exfoliative toxin genes in community-acquired meticillin-resistant Staphylococcus aureus isolated from Chinese children.J. Med. Microbiol.2011;60(1):35-45
18. Eshraghi S, Salehipour Z, Pourmand MR, Bakhtyari R, TP AM, Mardani N, et al. Prevalence of tst, entC, entA and entA/C genes in staphylococcus aureus strains isolated from different foods. Tehran Univ. Med. Sci. 2009;67(7)