تعیین گروه سرمی و الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی سالمونلاهای جداشده از ماکیان گوشتی در اهواز
محورهای موضوعی :
آسیب شناسی درمانگاهی دامپزشکی
رمضانعلی جعفری
1
,
مسعود قربانپور
2
,
تقی زهرائی صالحی
3
,
منصور میاحی
4
,
مصطفی قلی پورآذر
5
1 - دانشیار گروه علوم درمانگاهی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران.
2 - استاد گروه پاتوبیولوژی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران.
3 - استاد گروه میکروب شناسی، دانشگاه تهران، تهران، ایران.
4 - استاد گروه علوم درمانگاهی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران.
5 - دانشجوی تخصصی بهداشت و بیماری های طیور، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران.
تاریخ دریافت : 1395/09/07
تاریخ پذیرش : 1395/10/18
تاریخ انتشار : 1395/11/01
کلید واژه:
مقاومت آنتی بیوتیکی,
سالمونلا,
ماکیان,
گروه سرمی,
چکیده مقاله :
سالمونلوزیس یکی از مهم ترین بیماری های مشترک انسان و حیوان است. استفاده از آنتی بیوتیک ها شیوه ای مهم برای کاهش میزان بروز و تلفات مرتبط با عفونت های سالمونلایی است، اما مصرف نادرست و بیرویه آن ها در مزارع طیور صنعتی ممکن است منجر به پیدایش مقاومت و در نتیجه ناکارآمدی داروهای ضدمیکروبی شود. هم چنین، انتقال سویه های مقاوم به آنتی بیوتیک ها به انسان از طریق زنجیره غذایی می تواند تهدیدی برای بهداشت عمومی باشد. هدف از این مطالعه تعیین گروه سرمی و الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی در سالمونلاهای جدا شده از 25 گله گوشتی در اهواز بود. تمامی جدایه ها با استفاده از آنتی سرم های تجارتی از نظر گروه سرمی و به روش انتشار دیسک (Kirby-Bauer) از نظر مقاومت دارویی نسبت به آنتی بیوتیک های رایج در صنعت مرغداری (انروفلوکساسین، فلورفنیکل، فسفومایسین، لینکوسپکتین، سولتریم و داکسی سایکلین) و انسانی (جنتامایسین، آموکسی کلاو، سیپروفلوکساسین، سفالکسین، سفوتاکسیم و سفتری آکسون) بررسی شدند. سالمونلاهای جدا شده در گروه های سرمی B (2 جدایه)، C (3 جدایه) و D (45 جدایه) قرار داشتند. از 50 جدایه سالمونلا، 24 جدایه (48 درصد) حداقل به یک نوع آنتی بیوتیک مقاوم بودند. همه جدایه ها به سولتریم، فسفومایسین، فلورفنیکل، سفالکسین و سفتری آکسون حساس بودند. بیش ترین و کم ترین میزان مقاومت به ترتیب در برابر لینکوسپکتین (36 درصد) و آموکسی کلاو (2 درصد) مشاهده شد. شیوع بالای مقاومت دارویی در میان سالمونلاهای جدا شده از ماکیان نشان می دهد که تجویز آنتی بیوتیک باید با احتیاط بیش تری صورت گیرد.
چکیده انگلیسی:
Salmonellosis is one of the most important zoonotic diseases. Antimicrobial therapy is an important tool in reducing both the incidence and mortality associated with Salmonella infections, but the indiscriminate use of antibiotics in poultry farms can lead to the emergence of resistance and inefficacy of antimicrobials. Moreover, transmission of the resistant strains to humans through food chain could be a menace to public health. This study was conducted to determine serogroup and antibiotic resistancepatterns of Salmonella isolates recovered from 25 broiler chicken farms in Ahvaz. All isolates were examined for serogroup using commercial antiserum, and for resistance to the most commonly used antibiotics in poultry (enrofloxacin, florfenicol, fosfomycin, lincospectin, sultrim and doxycycline) and humans (gentamicin, amoxiclav, ciprofloxacin, cefalexin, cefotaxime and ceftriaxone) by Kirby-Bauer disc diffusion method. The Salmonella isolates belonged to serogroups B (two isolates), C (three isolates) and D (45 isolates). Out of 50 isolates, 24 (48%) were resistant to one or more antibiotics. All isolates were sensitive to florfenicol, sultrim, cephalexin and ceftriaxone. The highest and lowest rates of resistance were observed against lincospectin (36%) and amoxiclav (2%), respectively. The high prevalence of resistant salmonellae among broilers indicates that the administration of antimicrobial drugs has to be made with more caution.
Conflict of interest: None declared
منابع و مأخذ:
Akbarian, R., Peighambari, S.M., Morshed, R. and Yazdani, A. (2012). Survey of Salmonella infection in Iranian poultry flocks. Iranian Veterinary Journal, 8(3): 5-10. [In Persian]
Akbarmehr, J., Zahraei Salehi, T. and Nikbakht, G.H. (2010). Identification of Salmonellaisolated from poultry by MPCR technique and evaluation of their hsp groEL gene diversity based on the PCR-RFLP analysis. African Journal of Microbiology Research, 4(15): 1599-1604.
Bogaard, A.E., London, N., Driessen, C. and Stobberingh, E.E. (2001). Antibiotic resistance of fecal Escherichia coli in poultry, poultry farmers and poultry slaughterers. Journal of Antimicrobial Chemotherapy, 47(6): 763-771.
Clinical and Laboratory Standards Institute (CLSI) (2015). Performance standards for antimicrobial susceptibility testing; 23th Informational Supplement, M100-S25, CLSI document. Clinical and Laboratory Standards Institute, Wayne, Pennsylvania, pp: 44-50.
Dreesen, D.W., Barnhart, H.M., Burke, J.L., Chen, T. and Johnson, D.C. (1992). Frequency of Salmonellaenteritidis and other Salmonellae in the ceca of spent hens at time of slaughter. Avian Diseases, 36(2): 247-250.
Ezatpanah, E., Moradi Bidhendi, S., Khaki, P., Ghaderi, R., Seyedan Jasbi, E. and Moghtadaee Far, S. (2013). Isolation, serotyping and antibiotic-resistance pattern of isolated salmonella from chicken of Arak. Iranian Veterinary Journal, 9(2): 88-96. [In Persian]
Firoozeh, F., Shahcheraghi, F.E., Zahraei Salehi, T., Karimi, V. and Aslani, M.M. (2011). Antimicrobial resistance profile and presence of class I integrongs among Salmonella enterica serovars isolated from human clinical specimens in Tehran, Iran. Iranian Journal of Microbiology, 3(3): 112-117.
Garcia, C., Soriano, J.M., Benítez, V. and Catalá-Gregori, P. (2011). Assessment of Salmonella spp. in feces, cloacal swabs, and eggs (eggshell and content separately) from a laying hen farm. Poultry Science, 90(7): 1581-1585.
Gast, R.K. (2013). Paratyphoid infections. In: Diseases of Poultry. Swayne, D.E., Glisson, J.R., McDougald, L.R., Nolan, L.K., Saurez, D.L. and Nair, V. editors. 13th ed., John Wiley and Sons, Inc., pp: 693-706.
Grimont, P.A.D. and Weill, F.X. (2007). Antigenic formulae of the Salmonella serovars. 9th ed., WHO Collaborating Center for Reference and Research on Salmonella, Institute Pasteur, France, Paris; pp: 1-166.
Guibourdenche, M., Roggentin, P., Mikoletit, M., Fields, P.I., Bockemuhl, J., Grimont, P.A.D., et al. (2010). Supplement 2003-2007(No.47) to the White -Kauffmann-Le Minor scheme. Research Microbiology, 161: 26-29.
Hopper, S.A. and Mawer, S. (1988). Salmonella Enteritidis in a commercial layer flock. Veterinary Record, 123(13): 351.
Jamshidi, A., Zahraei Salehi, T. and Afshari Nik, S. (2007). Detection of Salmonella spp contamination of carcasses slaughtered in poultry abattoir in Mashhad, Iran. Archives of Razi Institute, 62(4): 229-233.
Khakhria, R., Duck, D. and Lior, H. (1991). Distribution of Salmonella Enteritidis phage types in Canada. Epidemiology and Infection, 106 (1): 25-32.
Mezal, E.H., Sabol, A., Khan, M.A., Ali, N., Stefanova, R. and Khan, A.A. (2014). Isolation and molecular characterization of Salmonella enterica serovar enteritidis from poultry house and clinical samples during 2010. Food Microbiology, 38: 67-74.
Morshed, R. (2013). Bacteriological study of broiler flocks (Salmonella contamination) in Amol city. Veterinary Journal, 25 (4): 23-28. [In Persian]
Morshed, R. and Peighambari, S.M. (2010). Salmonella infections in poultry flocks in the vicinity of Tehran. International Journal of Veterinary Research, 4(4): 273-276.
Nadine, B., Lieve, H. and Rijpens, N. (2004). Phenotypic and molecular typing of Salmonella strains reveals different contamination sources in two commercial pig slaughterhouses. Applied and Environmental Microbiology, 70(9): 5305-5314.
Parry, C.M., Tinh Hien, T., Dougan, G., White, N.J. and Farrar, J.J. (2002). Typhoid fever. New England Journal of Medicine, 347(22): 1770-1782.
Waltman, W.D. and Gast, R.K. (2008). Sallmonellosis. In: A Laboratory Manual for the Isolation, Identification and Characterization of Avian Pathogens. Dufour-Zavala, L., Swayne, D.E., Glisson, J.R., Pearson, J.E., Reed, W.M., Jackwood, M.W. and Woolcock, P.R. editors. 5th ed., American Association of Avian Pathologists, Athens, GA, pp: 3-10.
Zahraei Salehi, T. (1999). Salmonella. 1st ed., Iran: University of Tehran, pp: 1-97. [in Persian]
Zahraei Salehi, T., Mahzounieh, M. and Saeedzadeh, A. (2005). The isolation of antibiotic-resistant Salmonella from intestine and liver of poultry in Shiraz province of Iran. International Journal of Poultry Science, 4(5): 320-322.
_||_