مطالعه تغییرات ایجادشده در پروتئینهای فاز حاد سرم، هموگرام و الگوی الکتروفورتیکی پروتئینهای سرمی اسب متعاقب تغییر جیره غذایی از علوفه به علوفه مخلوط با کنسانتره
محورهای موضوعی : آسیب شناسی درمانگاهی دامپزشکیروح اله کرم پور 1 * , محمد راضی جلالی 2 , محمد رحیم حاجی حاجیکلایی 3 , علیرضا قدردان مشهدی 4
1 - دانشآموخته دکترای تخصصی کلینیکال پاتولوژی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران.
2 - استاد گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران.
3 - استاد گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران.
4 - استاد گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران.
کلید واژه: علوفه, اسب, کنسانتره, جیره غذایی, پروتئین فاز حاد,
چکیده مقاله :
علی رغم مطالعات گسترده ای که در زمینه ارتباط نوع جیره و تأثیر آن بر فاکتورهای بیوشیمیایی اسب صورت گرفته، اما اطلاعات کمی در مورد پروتئین های سرم و پلاسمای اسب به دنبال تغییر جیره غذایی از نوع علوفه به علوفه مخلوط با کنسانتره وجود دارد. پروتئینهای مرحله حاد گروهی از پروتئینهای سرم هستند که غلظت آنها در پاسخ به عفونتها، التهاب، تروما و نئوپلازی افزایش مییابد. از این رو، در مطالعه حاضر به ارزیابی سطح سرمی نشان گر های زیستی سرم، فیبرینوژن و همچنین غلظت پروتئین کل به همراه ارزیابی رفتار تغذیهای اسبها در هنگام تغییر جیره غذایی پرداختیم. بدین منظور، دو نوع جیره غذایی، شامل علوفه (تیمار اول) و علوفه مخلوط با کنسانتره (تیمار دوم) برای هر اسب به مدت پانزده روز متوالی استفاده شد. شمارش کامل سلول های خون و همچنین اندازهگیری سطح سرمی فیبرینوژن، هاپتوگلوبین و آمیلوئید نوع A، قبل و بعد از تغییر رژیم غذایی اندازه گیری شد. سطح فیبرینوژن، هاپتوگلوبین و آمیلوئید Aسرم به طور معنیداری در اسبان گروه تیمار دوم در مقایسه با اسب های گروه تیمار اول افزایش داشت (05/0>p). همچنین اختلاف آماری معنیداری در شمارش کامل سلول های خون بر اثر تغییر جیره غذایی از علوفه به علوفه مخلوط با کنسانتره مشاهده شد (05/0>p). به نظر می رسد تغییر در فلور طبیعی دستگاه گوارش اسب متعاقب تغییر جیره غذایی میتواند بدن حیوان را در برابر صدمات حاد التهابی و آسیب زا محافظت کند.
Despite extensive studies on the relationship between diet type and its effect on equine biochemical factors, little is known about horse serum and plasma proteins following changes in diet from forage to forage mixed with concentrate. Acute phase proteins are a group of serum proteins whose concentrations increase in response to infections, inflammation, trauma, and neoplasia. Therefore, in the present study, we evaluated the serum levels of serum biomarkers, fibrinogen and total protein concentration along with the nutritional behavior of horses during diet change. For this purpose, two types of diets, including forage (first treatment) and mixture of forage with concentrate (second treatment) were used for each horse for fifteen consecutive days. Complete blood cell counts as well as serum levels of fibrinogen, haptoglobin and amyloid type A were measured before and after dietary changes. Serum fibrinogen, haptoglobin and amyloid A levels were significantly increased in horses of the second treatment group compared to horses in the first treatment group (p<0.05). There was also a statistically significant difference in the complete blood cell count due to the change of diet from forage to forage mixed with concentrate (p<0.05). It seems that changes in the natural flora of the horse's digestive tract following a change in diet can protect the animal's body against acute inflammatory and traumatic injuries.