اثر روغن استخراجشده از گیاه کامل گاوزبان اروپایی (Borago officinalis L.) در مرحلۀ گلدهی بر برخی پارامترهای تخمیر شکمبهای گوسفند
محورهای موضوعی : آسیب شناسی درمانگاهی دامپزشکیمحسن کاظمی 1 * , یاسر اسکندری تربقان 2
1 - استادیار گروه علوم دامی، مجتمع آموزش عالی تربتجام، تربتجام، ایران.
2 - دانشآموخته کارشناسی ارشد ایمونولوژی، مرکز بهداشت خلیلآباد، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران.
کلید واژه: گوسفند, گاوزبان اروپایی, روغن گیاهی, تخمیر شکمبهای,
چکیده مقاله :
گاوزبان اروپایی (Borago officinalis L.) گیاهی از خانوادۀ ﺑﻮراژﯾﻨﺎﺳﻪ بوده که اغلب برای مصارف دارویی استفاده میگردد. روغن موجود در این گیاه، سرشار از ترکیبات ضروری بوده و این امکان وجود دارد که الگوی تخمیر شکمبهای را دستخوش تغییراتی نماید. بدین منظور، این مطالعه با هدف استخراج روغن خام گیاه کامل گاوزبان اروپایی در زمان گلدهی با دستگاه سوکسله و بررسی تأثیر سطوح مختلف آن (صفر، 15/0، 30/0 و 45/0 میلیگرم/میلیلیتر) بر برخی پارامترهای تخمیر شکمبهای در یک محیط کشت ثابت آزمایشگاهی انجام شد. یافته ها نشان داد که تغییری در فراسنجههای تولید گاز (به استثنای نرخ ثابت تولید گاز)، تودۀ میکروبی تولیدی، راندمان سنتز تودۀ میکروبی، ضریب تفکیکپذیری (partitioning factor) و جمعیت پروتوزوآی محیط کشت در اثر افزودن روغن، وجود ندارد. همچنین pH آن بهطور معنیداری (خطی، 04/0=p ) نسبت به تیمار شاهد کاهش، ولی اسیدهای چرب فرار کل (خطی، 0006/0=p ) افزایش نشان دادند. از طرف دیگر، با افزایش سطح روغن در محیط کشت، تولید متان بهطور معنیداری (خطی، 0005/0=p ) کاهش یافته ولی در مقابل تجزیهپذیری مادهخشک، ماده آلی و الیاف نامحلول در شویندۀ خنثی افزایش یافتند. نتایج کلی نشان داد که روغن استخراج شده از گاوزبان اروپایی میتواند الگوی تخمیر شکمبهای مسئول در عملکرد دامها را تغییر داده و تولید متان را کاهش دهد. بهنظر میرسد که سطح 45/0 میلیگرم بر لیتر از روغن مذکور، بیشترین تأثیرگذاری بر شرایط تخمیر را دارد.
Borago officinalis L. is a plant of Boraginaceae family, which is commonly used for medicinal purposes. The oil of this plant is rich in essential compounds, which is likely to cause changes in the ruminal fermentation pattern. Hence, this study was carried out with the aim of extracting the oil of borago officinalis L. after flowering by Soxhlet apparatusand investigating its effect (at four different levels of 0, 0.15, 0.30 and 0.45 mg/ml) on some ruminal fermentation parameters in an in vitro batch culture. The findings indicated that after oil addition, there was no change in gas production parameters (except for constant rate of gas production), microbial mass yield, efficiency of microbial mass synthesis, partitioning factor and protozoal population of the culture medium, but pH was significantly (linear, p < /em>=0.04) decreased compared to the control group, and total volatile fatty acids increased (linear, p < /em>=0.0006) subsequently. Also, methane yield decreased significantly (linear, p < /em>=0.0005) when the level of oil increased in the medium, but in contrast, the degradability of dry matter, organic matter and neutral detergent fiber increased. The overall results showed that the oil extracted from Borago officinalis L. can modify the ruminal fermentation pattern responsible for animal performance and reduce the emission of methane gas. Also, it seems that 0.45 mg/ml of oil produces the maximum effect on the fermentation pattern.