بررسی استفاده از پروبیوتیک بر عملکرد و شاخصهای سلامتی گوسالههای هلشتاین
محورهای موضوعی : آسیب شناسی درمانگاهی دامپزشکیعلی حسین خانی 1 , منیره دره زرشکی پور 2 , خسرو پارسائی مهر 3 * , حبیب چراغی 4 , آرش جوانمرد 5
1 - دانشیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران.
2 - دانشآموخته کارشناسی ارشد علوم دامی دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران.
3 - دانشجوی دکترای تغذیه دام، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران.
4 - گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز
5 - استادیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز
کلید واژه: عملکرد, فراسنجههای خونی, پروبیوتیک, شاخصهای سلامتی, گوسالههای شیرخوار,
چکیده مقاله :
تاثیر مثبت پروبیوتیک ها بر عملکرد و سلامتی گوساله های شیرخوار از دیرباز مورد توجه بوده است. پروبیوتیک ها گروهی از میکروارگانیسم های زنده هستند که در تغذیه دام استفاده می شوند. این افزودنی ها نه تنها هیچ گونه زیانی برای موجودات زنده ندارند، بلکه آنزیم های مختلفی ترشح می کنند که باعث شکسته شدن زنجیره های کربنی آلی و تولید موادی چون قندهای ساده تر، الکل ها، ویتامین ها و سایر مواد مغذی می شوند. برای انجام این مطالعه از 24 رأس گوساله نر و ماده با میانگین وزنی 3±50 کیلوگرم و سن 3±40 روزه و به مدت 45 روز استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل: 1) گروه شاهد، 2) گروه دریافت کننده لاکتوباسیلوس کازئی و 3) گروه دریافت کننده لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس بودند. پروبیوتیک ها به همراه سرم فیزیولوژی به مصرف گوساله ها رسید. استفاده از لاکتوباسیل ها تاثیر معنی داری بر مصرف خوراک نداشته، اما استفاده از لاکتوباسیل ها باعث افزایش وزن گوساله ها در کل دوره شد (05/0p<). از طرفی تیمارهای حاوی پروبیوتیک باعث بهبود معنی دار بازده غذایی در دوره های از شیرگیری و در کل دوره پرورش گردید (05/0p<). همچنین افزودن پروبیوتیک ها در جیره گوساله ها، گلوکز خون را به طور معنیداری افزایش داده ولی نیتروژن اوره ای خون را کاهش داد (05/0p<)، اما تاثیر معنی داری بر میزان پروتئین کل، آلبومین، تری گلیسیرید و کلسترول خون نداشت. در کل، استفاده از مکمل های پروبیوتیکی باعث بهبود شاخص های سلامتی شد، اگرچه از لحاظ عددی معنی دار نبود. با توجه به نتایج می توان گفت که افزودن پروبیوتیک ها در جیره گوساله ها باعث بهبود عملکرد شده و تاثیر مثبتی بر برخی فراسنجه های خونی دارد.
The positive effect of probiotics on performance and health status of suckling calves has long been demonstrated. Probiotics are a group of living microorganisms used in livestock feeding, These additives not only have no harmful effects to living organisms, but secrete various enzymes which break down organic carbon chains and produce substances such as sugars, alcohols, vitamins and other nutrients. In order to carry out the present study, 24 male and female calves with an average weight of 50±3 kg and age of 40±3 days were selected for an experimental period of 45 days. The treatments included consisted of, 1- control group, 2- the group receiving Lactobacillus casei and 3- the group receiving Lactobacillus acidophilus. The probiotics were given to calves along withphysiological saline solution. The use oflactobacilli had no significant effect on feed intake although their supplementation increased the weight of the calves during the entire period (p<0.05). Also, the results demonstrated that treatments containing probiotics improved feed efficiency in the period of weaning as well as in the entire period of the experiment (p<0.05). Moreover, supplementation of probiotics in the diet of calves significantly increased blood glucose content and reduced blood urea nitrogen (p<0.05). Inversely, no significant effect on the amount of total protein, albumin, triglycerides and blood cholesterol was shown. Furthermore, the results showed that probiotic supplements improved health indicators numerically but not statistically. According to the results, it can be concluded that supplementation of probiotics in the diet of calves improves performance and has a beneficial effect on some blood parameters.