بررسی خصوصیات بیوشیمیایی در گیاه قرهداغ (.Nitraria schoberi> L>) تحت تنش آب قلیایی
محورهای موضوعی : جنگلداریجواد مومنی دمنه 1 , فاطمه پناهی 2
1 - دانشآموخته کارشناسیارشد منابعطبیعی بیابانزدایی، دانشگاه کاشان، کاشان، ایران.
2 - استادیار گروه بیابانزدایی، دانشگاه کاشان، کاشان، ایران.
کلید واژه: تنش قلیائیت, قرهداغ, قندهای محلول, غلظت یونها,
چکیده مقاله :
در این پژوهش تأثیر تنش قلیائیت بر ویژگی های فیزیولوژیک گیاه قره داغ در سال 1391 تحت شرایط گلخانهای در دانشگاه کاشان مورد بررسی قرار گرفت. در این مطالعه اثر تیمارهای مختلف اسیدیته (pH) آب آبیاری در دامنه قلیایی بر فراهمی عناصر غذایی و قندهای محلول در گیاه قره داغ، در قالب یک طرح کاملاً تصادفی مورد بررسی قرار گرفت. طرح مذکور حاوی 5 تیمار (هر تیمار شامل 4 تکرار) شامل شاهد و چهار سطح تنش: سطح اول شاهد (2/7 Ctrl, pH =)، قلیائیت کم (5/8 LAK, pH =)، قلیائیت متوسط (9MAK, pH = )، قلیائیت زیاد (5/9HAK, pH = ) و قلیائیت شدید (10 SAK, pH =) اجرا گردید. با مقایسه میانگین پارامترهای مذکور مشاهده گردید شیب افزایشی قلیائیت در میزان کلسیم در هر دو قسمت اندام هوایی و زیرزمینی سیر کاهشی داشته و بیشترین مقدار کلسیم در گروه شاهد و کمترین مقدار کلسیم در تنش قلیائیت 10 می باشد. این در حالی است که سدیم، پتاسیم، کلر و منیزیم در شیب افزایشی قلیائیت سیر افزایشی را در اندام هوایی و زیرزمینی نشان می دهند که در این صورت کمترین مقدار در گروه شاهد و بیشترین مقدار در قلیائیت 10 می باشد. در قند محلول روند پاسخ به تغییرات قلیائیت تا سطح دوم تنش افزایشی است و سپس روند تغییرات کاهشی در هر دو قسمت اندام هوایی و زیرزمینی گیاه قره داغ مشاهده شد. بیشترین مقدار قند محلول در سطح دوم تنش بوده و کمترین مقدار در گروه شاهد مشاهده شده است.