بررسی عوامل موثر بر کارآفرینی درون سازمانی (مطالعه موردی: شرکت تکدانه مرند)
محورهای موضوعی : رشد و توسعهی برنامهها و خدمات عمومیمحمدحسن حدادی 1 , جبرئیل مرزی علمداری 2 , رمضان محمودلو 3
1 - عضو هیئت علمی دانشگاه ازاد اسلامی جلفا
2 - مدیریت، دانشگاه آزاد اسلامی واحد جلفا
3 - مربی، گروه مدیریت، واحد ارس، دانشگاه آزاد اسلامی، هادیشهر، ایران
کلید واژه: کارآفرینی درون سازمانی, فرهنگ کارآفرینانه, مدل استیونسون, شرکت تکدانه مرند,
چکیده مقاله :
کارآفرینی درون سازمانی، سازمانها را از طریق فعال بودن در بازار با جستجو و توسعه محصولات و خدمات برتر با استفاده از پتانسیل کارکنان برای ایجاد سودآوری و رشد توانمند میکند. و به کارکنان اجازه میدهد تا از منابع سازمان برای ایجاد تغییرات در سازمان و ایجاد یک کسب و کار جدید استفاده کنند. هدف این تحقیق بررسی عوامل موثر بر کارآفرینی درون سازمانی در شرکت تکدانه مرند است. روش تحقیق کاربردی و پیمایشی است که به روش میدانی اجرا شده است. جامعه آماری این تحقیق شامل کلیه کارکنان شرکت تکدانه می باشد که در سال جاری در این شرکت مشغول به کار هستند. تعداد کارکنان مشغول در این کارخانه غالب بر 1000 نفر بودند که با استفاده از فرمول کوکران تعداد 277 نفر به عنوان نمونه آماری محاسبه شدند که این تعداد به صورت کاملا تصادفی از بین کارکنان مشغول در این شرکت انتخاب شدند. جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه کارآفرینی درون سازمانی كورنوال و پرلمن (1990) و پرسشنامه کارآفرینانه استیونسون استفاده شد که روایی و پایایی آنها مورد تایید قرار گرفته است. برای تجزیه و تحلیل دادههای جمعآوری شده توسط پرسشنامههای تحقیق از مدلسازی معادلات ساختاری (SEM) با رویکرد حداقل مربعات جزئی (PLS) به وسیلهی نرم افزار Smart PLS استفاده شد. نتایج آزمون فرضیات نشان میدهد: 1. گرایش استراتژیک بر بهبود کارآفرینی درون سازمانی در شرکت تکدانه مرند موثر است. 2. تعهد به منابع بر بهبود کارآفرینی درون سازمانی در شرکت تکدانه مرند موثر است. 3. ساختار مدیریت بر بهبود کارآفرینی درون سازمانی در شرکت تکدانه مرند موثر است. 4. فلسفه پاداش بر بهبود کارآفرینی درون سازمانی در شرکت تکدانه مرند موثر است. 5. رشد گرایی بر بهبود کارآفرینی درون سازمانی در شرکت تکدانه مرند موثر است. 6. فرهنگ کارآفرینانه بر بهبود کارآفرینی درون سازمانی در شرکت تکدانه مرند موثر است.
Intra-organizational entrepreneurship empowers organizations through being active in the market by searching and developing superior products and services using the potential of employees to create profitability and growth. This type of entrepreneurship allows employees to use the resources of the organization to make changes in the organization and create a new business. The purpose of this research is to investigate the factors affecting intra-organizational entrepreneurship in Tekdane Marand company. The research method is applied and survey which was implemented in the field method. The statistical population of this research includes all the employees of Tekdane company who are working in this company this year. The number of employees working in this factory was more than 1000 people, and using Cochran's formula, 277 people were calculated as a statistical sample, and this number was selected randomly from among the employees working in this company. In order to collect data, the intra-organizational entrepreneurship questionnaire of Cornwall and Perlman (1990) and Stevenson's entrepreneurial questionnaire were used, and their validity and reliability have been confirmed. To analyze the data collected using research questionnaires, structural equation modeling (SEM) with partial least squares (PLS) approach was used by Smart PLS software. The results of the research hypothesis test show: 1. Strategic orientation is effective on improving intra-organizational entrepreneurship in Tekdane Marand company. 2. Commitment to resources is effective in improving intra-organizational entrepreneurship in Tekdane Marand company. 3. The management structure is effective on improving intra-organizational entrepreneurship in Tekdane Marand company. 4. The philosophy of reward is effective on improving intra-organizational entrepreneurship in Tekdane Marand company. 5. Growth orientation is effective on the improvement of intra-organizational entrepreneurship in Tekdane Marand company. 6. Entrepreneurial culture is effective on improving intra-organizational entrepreneurship in Tekdane Marand company.
قزلسفلو، حمیدرضا ؛ عاشوری، تقی؛ عسگرشمسی، میثم.(1400). طراحی الگوی توسعه کارآفرینی درون سازمانی در مجموعههای تفریحی ورزشی، مطالعات اجتماعی گردشگری،شماره17،219-244
گلستانی خواه، زینب ؛ تجعفری، معصومه ؛ نوکاریزی، محسن.(1401). شناسایی و رتبهبندی موانع کارآفرینی درونسازمانی در کتابخانههای دانشگاه فردوسی مشهد و دانشگاه علوم پزشکی مشهد، پژوهشنامه کتابداری و اطلاع رسانی. 12(2)،121-143.
منصوری، احسان ؛ آقاجانی، مهدیه.(1400). کارآفرینی درون سازمانی؛ مدلی برای توسعه فرهنگ کارآفرینی در دانشگاه ها (مطالعه ی موردی: دانشگاه اراک). مطالعات مدیریت، حسابداری و حقوق؛ دوره 5
Ağca, V., Topal, Y., & Kaya, H. (2012). Linking intrapreneurship activities to multidimensional firm performance in Turkish manufacturing firms: An empirical study. International Entrepreneurship and Management Journal, 8(1), 15–33
Ahmed, U., Shah, S. A., Qureshi, M. A., Shah, M. H., & Khuwaja, F. M. (2018). Nurturing Innovation Performance through Corporate Entrepreneurship: The Operation of Employee Engagement. Studies in Business & Economics, 13(2), 20-30.
Antoncic, B., and Hisrich, R. D. (2001). Intrapreneurship: construct refinement and cross-cultural validation. J. Business Venturing 16, 495–527.
Barot, H. (2015). Entrepreneurship-A Key to Success. The International Journal of Business and Management, 3(1), 163-165.
Başar, M. (2013). Entrepreneurship and entrepreneurial processes. In Y. Ürper (Ed.), Entrepreneurship (pp.1-20). Eskişehir, Anadolu University publications, publication no. 3002.
Ben Arfi, W., & Hikkerova, L. (2021). Corporate entrepreneurship, product innovation, and knowledge conversion: the role of digital platforms. Small Business Economics, 56(3), 1191-1204.
Boone, C., Lokshin, B., Guenter, H., & Belderbos, R. (2019). Top management team nationality diversity, corporate entrepreneurship, and innovation in multinational firms. Strategic Management Journal, 40(2), 277-302.
Duobiene,J.(2013). Corporate Entrepreneurship In Organizational Life- Cycle: Economics And Management: 18 (3)
Farrukh, M., Ying, C. W., & Mansori, S. (2016). Intrapreneurial behavior: An empirical investigation of personality traits,Management and Marketing, 11(4), 597–609.
Fernhaber, S. A., & Patel, P. C. (2012), How do young firms manage product portfolio complexity? The role of absorptive capacity and ambidexterity, Strategic Management Journal, 33(13(,1516-1539
Hampel, C., Perkmann, M., & Phillips, N. (2020). Beyond the lean start-up: experimentation in corporate entrepreneurship and innovation. Innovation, 22(1), 1-11.
Hessels, J., & Naudé, W. (2019). The intersection of the fields of entrepreneurship and development economics: A review towards a new view. Journal of Economic Surveys, 33(2), 389-403
Hisrich, R. D., & Peters, M. P. (2002). Entrepreneurship (5th ed.). New York, McGraw-Hill. Karaokur Akdag, S., & Çetin, M. (2022). The Role of Organizational Development in the Effect of Intra-Organizational Entrepreneurship on Innovativeness: A Mixed-Method Study in Higher Education Institutions. Journal of Education and Learning, 11(4), 200-219.
Knošková, L. (2015). Innovation processes and entrepreneurial culture for radical innovations. Amphitheater Economic, 17(38), 342-357.
Kollmann, T., & Stöckmann, C. (2014), Filling the Entrepreneurial Orientationâ Performance Gap: The Mediating Effects of Exploratory and Exploitative Innovations, Entrepreneurship Theory and Practice, , vol. 38(5), pages 1001-1026
Korkmaz, S. (2000). Enterprise and a research upon university students with regards to their enterprising capabilities. Hacettepe University Journal of Economics and Administrative Sciences, 18(1), 163-179.
Kuratko, D. F., & Morris, M. H. (2018). Corporate entrepreneurship: A critical challenge for educators and researchers. Entrepreneurship Education and Pedagogy, 1(1), 42-60.
Kuratko, D. F., & Morris, M. H. (2018). Corporate entrepreneurship: A critical challenge for educators and researchers. Entrepreneurship Education and Pedagogy, 1(1), 42-60.
Mirfallah Lialestani, M., & Khamseh, A. (2021). Open Banking Innovation Model by Digital Transformations, Based on Adaptive Neuro-Fuzzy Inference System (ANFIS). Journal of System Management, 7(1), 155-190.
Mokaya,S.O.(2012). Corporate Entrepreneurship and Organizational Performance: Theoretical Perspectives, Approaches and Outcomes International Journal of Arts and Commerce, Vol. 1 No. 4 :133-143.
Morris, M.H., & Jones, F.F. (1999). Entrepreneurship in established organiza-tions: the case of the public sector, Entrepreneurship Theory and Practice, 24(1): 71-91.
Prada, R. (2021). Intra-Entrepreneurship as a Business-Renewal Strategy: A Study in Auto Parts Companies in Colombia. In Handbook of Research on International Business and Models for Global Purpose-Driven Companies (pp. 488-508). IGI Global.
Sharma, P., & Chrisman, S. J. J. (2007). Toward a reconciliation of the definitional issues in the field of corporate entrepreneurship. In Entrepreneurship (pp. 83–103). Springer.
.Wallenberg, P. (2012). Barriers and Triggers to Green Entrepreneurship: An Exploratory Study, Thesis to obtain the degree of Master of Science in Economics and Business Economics, specialisation Entrepreneurship and Strategy Economics, Erasmus University Rotterdam Erasmus School of Economics