• XML

    isc pubmed crossref medra doaj doaj
  • فهرست مقالات


      • دسترسی آزاد مقاله

        1 - تکثیر هم‌دمایی به واسطه حلقه: روش تشخیص سریع و کم هزینه عوامل عفونی
        اعظم عسکری محمد کارگر صادق قربانی دالینی عباس دوستی
        روش تکثیر هم دمایی به واسطه حلقه (LAMP) مبتنی بر تکثیر اسید نوکلئیک در دمای ثابت ˚C 65-62 است. در این روش بدون نیاز به مرحله واسرشت شدن حرارتی، به کمک آنزیم DNA پلی مراز Bst به صورت هم زمان امکان جداسازی و تکثیر دو رشته DNA وجود دارد. بنابراین بر خلاف سایر روش های متداو چکیده کامل
        روش تکثیر هم دمایی به واسطه حلقه (LAMP) مبتنی بر تکثیر اسید نوکلئیک در دمای ثابت ˚C 65-62 است. در این روش بدون نیاز به مرحله واسرشت شدن حرارتی، به کمک آنزیم DNA پلی مراز Bst به صورت هم زمان امکان جداسازی و تکثیر دو رشته DNA وجود دارد. بنابراین بر خلاف سایر روش های متداول تکثیری ، بدون نیاز به چرخه های دمایی و دستگاه ترموسایکلر و با استفاده از تجهیزات ارزان قیمتی مانند حمام آب گرم و یا بلوک حرارتی قابل انجام است. برای طراحی واکنش LAMP نیاز به 6 عدد پرایمر وجود دارد که توانایی اتصال کاملاً اختصاصی به 8 ناحیه مجزا از توالی هدف را داشته باشند. در نتیجه واکنش LAMP مقدار بسیار زیادی محصول ایجاد می شود که بدون نیاز به روش پر زحمت الکتروفورز در ژل، به کمک روش های ساده تری مانند مشاهده کدورت و یا تغییر رنگ ناشی از رنگ های فلورسنس در مخلوط واکنش به سادگی قابل تشخیص می باشد. بدین ترتیب روش LAMP با توجه به مزایایی مانند حساسیت و ویژگی مناسب ، کارایی بالا ، عدم نیاز به تجهیزات آزمایشگاهی گران قیمت و سادگی تشخیص، می تواند به عنوان ابزاری ارزشمند برای تشخیص سریع بیماری های عفونی در آزمایشگاه های کلینیکی و بیمارستانی به ویژه در کشورهای درحال توسعه به کار برده شود. این مقاله با هدف معرفی مبانی و کاربردهای روش LAMP در تشخیص عوامل عفونی تدوین گردیده است. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        2 - جداسازی و شناسایی مولکولی رودوباکتر اسفروئیدیس از استخر بی هوازی سیستم تصفیه فاضلاب
        مجید مقبلی محمدرضا شفاعتی
        سابقه و هدف: رودوباکتر باکتری گرم منفی، میله‌ای شکل و فتوتروفیک ارغوانی است که با اکسیداسیون سولفید هیدرژن به گوگرد قادر به حذف این ترکیب از محیط می‌باشد. هدف از این پژوهش، جداسازی و شناسایی مولکولی رودوباکتر بود. مواد و روش‌ها: به منظور جداسازی رودوباکت چکیده کامل
        سابقه و هدف: رودوباکتر باکتری گرم منفی، میله‌ای شکل و فتوتروفیک ارغوانی است که با اکسیداسیون سولفید هیدرژن به گوگرد قادر به حذف این ترکیب از محیط می‌باشد. هدف از این پژوهش، جداسازی و شناسایی مولکولی رودوباکتر بود. مواد و روش‌ها: به منظور جداسازی رودوباکتر، نمونه‌های پساب از استخر بی‌هوازی تصفیه خانه فاضلاب مهدی شهر جمع آوری و بر روی محیط فیننیگ I کشت داده شدند. پس از استخراج DNA ژنومی از باکتری‌های رشد کرده بر روی محیط یاد شده، از روش PCR به منظور تکثیر ژن 16S rRNA استفاده گردید. سپس محصول PCR تعیین توالی و به منظور شناسایی دقیق باکتری جداسازی شده، ترادف بازی آن BLAST گردید. نتایج: باکتری جداسازی شده از نظر ماکروسکوپی، بر روی محیط کشت اختصاصی کلنی قرمز ایجاد کرد و از نظر میکروسکوپی، میله‌ای گرم منفی بود. نتایج به دست آمده از مقایسه ترادف بازی 16S rRNA باکتری جداسازی شده نشان داد که این باکتری متعلق به جنس رودوباکتر است و شباهت 99% به گونه رودوباکتر اسفروئیدس دارد.. نتیجه گیری: این مطالعه اولین گزارش جداسازی رودوباکتر در ایران می‌باشد. همچنین در این بررسی برای اولین بار یک سویه جدید از گونه رودوباکتر اسفیروئیدس از فاضلاب جداسازی و به عنوان سویه IRSMM1 در بانک جهانی ژن با شماره JX262384 ثبت گردید. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        3 - جداسازی و شناسایی باکتری های مولد آنزیم سیالیداز از فلور میکروبی دهان
        فرزانه حسینی رویا رضوی پور المیرا ابراهیمی
        سابقه و هدف: آنزیم سیالیداز با تجزیه گلیکوپروتئین و گانگلیوزیدهای سطح سلول موجب تغییرات فیزیولوژی سلول و در نتیجه افزایش بیماری‌زایی می‌گردد. امروزه سیالیدازها در میکروارگانیسم‌های مختلفی مانند باکتری‌ها، پروتوزوآها و غیره جداسازی شده‌اند. بنابر چکیده کامل
        سابقه و هدف: آنزیم سیالیداز با تجزیه گلیکوپروتئین و گانگلیوزیدهای سطح سلول موجب تغییرات فیزیولوژی سلول و در نتیجه افزایش بیماری‌زایی می‌گردد. امروزه سیالیدازها در میکروارگانیسم‌های مختلفی مانند باکتری‌ها، پروتوزوآها و غیره جداسازی شده‌اند. بنابراین یافتن منابع ارزان و در دسترس جهت تولید آنزیم‌ها از اهمیت بسزایی برخوردار می باشد. این مطالعه با هدف جداسازی باکتری‌های مولد سیالیداز از فلور طبیعی دهان انجام گرفت. مواد و روش‌‌ها: این پژوهش به صورت مقطعی – توصیفی بر روی 94 نمونه سواب تهیه شده از دهان از افراد مراجعه کننده به واحد دندانپزشکی شهریار انجام شد. برای جداسازی و تعیین هویت باکتری ها از محیط کشت ها وآزمون های اختصاصی استفاده گردید. با استفاده از آزمون حساس فلورومتریک '2-(4-متیل‌آمبلیفریل)- α-DN-استیل نورامینیک اسید به عنوان سوبسترا، باکتری‌های مولد سیالیداز شناسایی شدند. همچنین میزان پایداری آنزیم در pH و دماهای متفاوت مورد بررسی قرار گرفت. یافته‌ها: در مطالعه حاضر باکتری‌های جداسازی شده به جنس‌های استرپتوکوکوس، باکتریوئیدس، فوزوباکتریوم، کاپنوسیتوفاگا و اکتینوباسیلوس تعلق داشتند. استرپتوکوک‌های جدا شده با 98% تشابه متعلق به گونه‌های استرپتوکوکوس نمونیه، استرپتوکوکوس میوتانس، استرپتوکوکوس سانگوئیس، استرپتوکوکوس سالیواریوس و استرپتوکوکوس ارالیس بودند. بیشترین فعالیت آنزیم سیالیداز در استرپتوکوک‌ها و باکتریوئیدس‌ها در pH بهینه 6 و دمای 35 درجه مشاهده گردید. همچنین تولید آنزیم به موازات رشد باکتری انجام پذیرفت. نتیجه گیری: میکروفلور طبیعی دهان افراد سالم حاوی تعداد زیادی از باکتری مولد آنزیم سیالیداز می‌باشد که می‌تواند به عنوان منبعی ارزان و در دسترس در تولید آنزیم در مصارف صنعتی و پزشکی بکار گرفته شود. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        4 - جداسازی و شناسایی باکتری‌های بومی ایران مولد آنزیم ال-آسپاراژیناز
        رویا یزدانی محسن مبینی دهکردی علی اصغر رستگاری
        سابقه و هدف: آنزیم ال-آسپاراژیناز می‌تواند به طور موثری در درمان بیماری لوسمی لنفوبلاستیک حاد و سلول‌های توموری و همچنین در صنایع غذایی مورد استفاده قرار گیرد. آنزیم آسپاراژیناز اولین آنزیم با فعالیت ضدتوموری است که به‌طور وسیع در انسان مورد مطالعه قرار گ چکیده کامل
        سابقه و هدف: آنزیم ال-آسپاراژیناز می‌تواند به طور موثری در درمان بیماری لوسمی لنفوبلاستیک حاد و سلول‌های توموری و همچنین در صنایع غذایی مورد استفاده قرار گیرد. آنزیم آسپاراژیناز اولین آنزیم با فعالیت ضدتوموری است که به‌طور وسیع در انسان مورد مطالعه قرار گرفته است. هدف از این پژوهش، جداسازی و شناسایی باکتری‌های بومی ایران مولد آنزیم آسپاراژیناز و تعیین فعالیت آنزیم در این جدایه‌ها بود. مواد و روش‌ها: نمونه‌های آب و خاک به طور تصادفی از شهرهای مختلف ایران جمع آوری گردید. به منظور غربال‌گری کیفی باکتری‌ها از نظر تولید آنزیم، سویه‌های مختلف روی محیط M9 آگار حاوی فنل رد به عنوان معرف pH کشت داده شدند. تولید آنزیم آسپاراژیناز در شرایط تخمیر غوطه‌ور انجام و میزان فعالیت آنزیم با استفاده از روش نسلریزاسیون، اندازه گیری شد. یافته‌ها: از بین 61 سویه جداسازی شده، 11 سویه مولد آنزیم بودند. از میان آن‌ها یک سویه بیشترین فعالیت آنزیم را نشان داد. این سویه ترموفیل بود و پس از انجام آزمون‌های بیوشیمیایی مشخص شد که به جنس باسیلوس‌ها تعلق دارد. فعالیت آنزیمی این سویه پس از 48 ساعت گرماگذاری در دمای 45 درجه سانتی‌گراد 178/1613 واحد بر میلی‌لیتر بود. نتیجه گیری: با توجه به کاربرد آسپاراژیناز در زمینه‌های مختلف، آنزیم تولید شده توسط این سویه پس از انجام مطالعات بیشتر، می‌تواند یک گزینه مناسب به منظور استفاده کاربردی باشد. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        5 - بررسی آلودگی میکروبی انواع شیر و فرآورده‌های لبنی پاستوریزه در استان قم
        محمد رضا ذوالفقاری ریحانه گائینی ناصر کلهر محدثه خلیلیان محمد حسین رضویان محبوبه سلیمانی ساسانی
        سابقه و هدف: شیر و فرآورده‌های آن نقش مهمی در رژیم غذایی انسان و سلامت جامعه ایفا می‌نمایند. بنابراین توجه به بهداشت آن از اهمیت زیادی برخوردار است. این پژوهش با هدف بررسی میزان آلودگی میکروبی شیر و فرآورده‌های لبنی تولید شده در واحدهای صنعتی استان قم انج چکیده کامل
        سابقه و هدف: شیر و فرآورده‌های آن نقش مهمی در رژیم غذایی انسان و سلامت جامعه ایفا می‌نمایند. بنابراین توجه به بهداشت آن از اهمیت زیادی برخوردار است. این پژوهش با هدف بررسی میزان آلودگی میکروبی شیر و فرآورده‌های لبنی تولید شده در واحدهای صنعتی استان قم انجام شد. مواد و روش‌ها: ، در مجموع 903 نمونه مختلف انواع شیر و فرآورده های لبنی به صورت مقطعی- توصیفی از 10 کارخانه تولید لبنیات در استان قم جمع آوری گردید. تمامی نمونه‌ها به منظور شناسایی آلودگی‌های میکروبی با استفاده از روش کشت و آزمون‌های بیوشیمیایی مورد بررسی قرار گرفتند. یافته‌ها: از نظر کیفی 809 مورد (6/89%) از نمونه‌های مورد بررسی، دارای کیفیت قابل قبول و 94 مورد (4/10%) دارای کیفیت غیرقابل قبول بودند. در مجموع میکروارگانیسم‌های آلوده کننده غیرقابل قبول که بیش از حد مجاز استاندارد در نمونه‌های مورد بررسی یافت شدند به ترتیب از نظر فراوانی شامل: انتروباکتریاسه (3/6%)، اشریشیا کلی (1/6%)، کپک و مخمر (8/4%)، کلی‌فرم (7/4%)، باکتری‌های هوازی مزوفیل (2/4%) و استافیلوکوکوس اورئوس کوآگولاز مثبت (1/1%) بودند. نتیجه‌گیری: نتایج نشان داد که بیشتر محصولات تولید شده در صنایع غذایی استان قم، دارای کیفیت مطلوب یا قابل قبول می‌باشند. با این وجود، با توجه به آلودگی میکروبی برخی از محصولات کارخانجات و نیز کیفیت غیرقابل قبول آن‌ها، باید اقدامات بهداشتی و کنترلی در راستای حذف آلودگی‌های شیر و فرآورده‌های حاصل از آن انجام گیرد. پرونده مقاله
      • دسترسی آزاد مقاله

        6 - ارزیابی شیوع سویه‌های انتروکوک مقاوم به ونکومایسین جدا شده از بیماران بستری شده در بخش مراقبت‌های ویژه شهر کاشان
        سیده مرضیه جباری شیاده رضوان منیری احمد خورشیدی محمد علی صبا سید غلامعباس موسوی مهدی صالحی
        سابقه و هدف: انتروکوک‌ها بخشی از فلور طبیعی روده انسان و حیوانات را تشکیل می‌دهند. در صورت خروج این باکتری‌ها از مکان طبیعی شان، عفونت‌هایی مانند باکترمی، اندوکاردیت و عفونت دستگاه ادراری را در بیماران بستری شده در بیمارستان ایجاد می‌کنند. این پ چکیده کامل
        سابقه و هدف: انتروکوک‌ها بخشی از فلور طبیعی روده انسان و حیوانات را تشکیل می‌دهند. در صورت خروج این باکتری‌ها از مکان طبیعی شان، عفونت‌هایی مانند باکترمی، اندوکاردیت و عفونت دستگاه ادراری را در بیماران بستری شده در بیمارستان ایجاد می‌کنند. این پژوهش با هدف ارزیابی شیوع سویه‌های انتروکوک مقاوم به ونکومایسین جدا شده از نمونه‌های مدفوع بیماران بخش مراقبت های ویژه انجام شد. مواد و روش‌ها: این پژوهش به صورت مقطعی-توصیفی بر روی 156 نمونه سوآب مدفوع جمع آوری شده از 3 بخش مراقبت‌های ویژه بیمارستان شهید بهشتی کاشان انجام شد. تشخیص انتروکوک‌ها با رنگ آمیزی گرم و آزمون‌های بیوشیمیایی انجام شد. تست سنجش مقاومت آنتی‌بیوتیکی با استفاده از معیارهای CLSI انجام شد. شناسایی انواع ژن‌های مقاومت به ونکومایسین با استفاده از روش PCR چندگانه انجام شد. یافته‌ها: انتروکوک‌ها در 135 نمونه مدفوع (5/86%) تشخیص داده شدند. میزان شیوع سویه‌های مقاوم به ونکومایسین 9/49% (58 مورد) بود. فراوانی ژن‌های vanA و vanC به ترتیب 69% و 9/6% بود. در این پژوهش هیچ کدام از ژن‌های vanB، vanD، vanE و vanG شناسایی نشد. 2/59% از بیماران دارای ژن مقاومت به ونکومایسین به 3 تا 4 آنتی‌بیوتیک و 4/35% از آن‌ها به 1 تا 2 آنتی‌بیوتیک مقاوم بودند. نتیجه گیری: یافته‌های ما نشان داد که مصرف آنتی‌بیوتیک‌ها می‌تواند منجر به افزایش فنوتیپ مقاومت گردد. میزان شیوع سویه‌های مقاوم به ونکومایسین 6/3 برابر در بیمارانی که این آنتی‌بیوتیک را مصرف کرده بودند بیشتر بود. همچنین نتایج نشان داد که افزایش مصرف تعداد آنتی‌بیوتیک‌ها از 1 تا 2 به 3 تا 4 آنتی‌بیوتیک باعث افزایش 65/2 برابری مقاومت آنتی‌بیوتیکی در انتروکوک‌ها می‌شود. پرونده مقاله